Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-12-2011, 09:16 PM
pojisoh pojisoh is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
pojisoh is on a distinguished road
Red face Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Hi guys,

Saya ambil Dodo bulan lepas. Mula-mula ambil Dodo memang dah cirit-birit, sakit mata, kurang makan dan agak takut dengan persekitaran baru.

Sekarang Dodo dah kira ok, dah main-main dengan kucing lain, mata dah semakin baik dan makan dah banyak. Tapi sampai sekarang cirit-birit masih tak pulih. Dodo terpaksa kena kurung dalam tandas. Dodo sekarang saya bagi makan ayam rebus dengan nasi.

Vet saya dah pergi sampai dah habis ubat makan. Beberapa kaedah dah saya cuba tapi nampaknya tak berkesan. Amat berharap kawan-kawan di Petfinder untuk tolong masalah saya ni.

Saya berharap keadaan jadi lebih baik secepat mungkin sebab saya jangka dalam beberapa bulan lagi akan dapat kehadiran anak baru. Jika tidak, mungkin saya terpaksa melepaskan Dodo walaupun dengan hati yang berat.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-12-2011, 10:19 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

hi,

apa kata awak cuba tips dari blog ni
http://dearcats.blogspot.com/2011/01...rit-birit.html

tapi sebaik-baiknya dapatkan la nasihat Doktor Vet.. takut Dodo sebenarnya ada masalah lain..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2011, 01:51 PM
lobak_oren lobak_oren is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Rep Power: 0
lobak_oren is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Poji,
jgn bagi dodo nasi. nasi buat his popo cair.
ayam rebus still ok.
kenapa u x maintain jer bagi dia makan kibbles?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2011, 08:41 PM
pojisoh pojisoh is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
pojisoh is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

mekasih Nur_illiyana, memang nak hantar dia ke vet sekali lagi cuma seminggu dua ni tak sempat lagi. Sementara akan cuba cadangan dari website tu.

lobak_oren, sebelum ni memang makan biskut tapi tak ada perubahan. 2-3 jenis dah saya beli. pastu ni ikut cadangan dari salah satu website yang saya selidik bagi kaedah tu. lepas ni saya cuba tak bagi nasi pulak. bagi ayam rebus saja.

cadangan lain amat dihargai.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-18-2011, 12:29 PM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 55
Rep Power: 11
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

dodo sudah ok? sudah ke vet?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-18-2011, 12:36 PM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 55
Rep Power: 11
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

cirit kadang disebabkan oleh cacing. kadang juga disebabkan oleh keracunan.

ngk poo poo dia, ada blood tak.

ayam rebus is the best. kucing fina pernah gak kena cirit, tak sempat ke toilet dah cicir.

fina bg makan ayam rebus. kibbles stop dulu sebab kibbles ni heaty. then fina try bg charcoal(arang) yg kat farmasi ( as kak nurul advised). bancuh setengah biji ngan air dlm 5ml, syringe jer. 3 malam fina bg. alhamdulillah tak cirit dah. lepas 5 6 hari baru start balik kibbles.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-12-2011, 11:49 AM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Bleh try ni. my kitten pocoyo dah 3 weeks cirit-birit. Thanks.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-14-2011, 11:09 AM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Guys, sy xsempat nak try bagi charcoal. sbb tgk si Pocoyo tu asik terkincit je.then trus bwk g jumpe vet saturday afternoon. Vet tu bg deworm tablet pastu ubat untuk cirit-birit. sume abes la 50 henggit. pastu ubat cirit birit ju bagi o.5ml, 2 kali sehari. Baru 2 hari makan ubat tu Alhamdulillah poo poo dia dah start mengeras sket.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-14-2011, 11:28 AM
pojisoh pojisoh is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
pojisoh is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Dodo getting better tapi tak sepenuhnya lagi. Ubat pun dah habis. ni try charcoal plak. Hopefully dia recover sepenuhnya nanti.

Walaupun camtu, dodo memang nampak perubahan dari awal dia datang. May be dah start terima tempat baru and family baru.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-14-2011, 12:40 PM
JULIA JULIA is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
JULIA is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Quote:
Originally Posted by pojisoh View Post
Dodo getting better tapi tak sepenuhnya lagi. Ubat pun dah habis. ni try charcoal plak. Hopefully dia recover sepenuhnya nanti.

Walaupun camtu, dodo memang nampak perubahan dari awal dia datang. May be dah start terima tempat baru and family baru.
kalau bagi dada ayam rebus memang cirit dia cepat hilang..
Reply With Quote
  #11  
Old 03-28-2011, 11:43 PM
hafiz90's Avatar
hafiz90 hafiz90 is offline
hafiz90
 
Join Date: Mar 2011
Location: seri iskandar, perak
Posts: 120
Rep Power: 11
hafiz90 is on a distinguished road
Default Re: Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit

Quote:
Originally Posted by JULIA View Post
kalau bagi dada ayam rebus memang cirit dia cepat hilang..
haah.... dlu mase kitten saya kecik lagi vet kata ayam adalah makanan yang paling sesuai sebab ianya cepat hadam berbanding yang lain. ayam tu mestilah isinya sahaja memudahkan die makan agaknya
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing cirit birit jebat Cats & Kittens 10 07-19-2010 03:48 PM
kittens cirit berdarah jucatlover Health, Disease & Diet 11 05-06-2010 10:37 PM
Minta tolong- gaduh selepas setahun........ BeaYongJune Training & Behavioral Issues 19 04-09-2010 12:01 PM
Masih adakah sinar buat Dayang.. yongjelita Health, Disease & Diet 9 01-23-2010 05:59 PM
Tido Selepas Penat Berpuasa.. abgraldo Cat TV and Photos 15 09-25-2008 04:27 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.