Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-05-2011, 08:37 PM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default susu kitten

hi. my gf baru je bg 2 ekor kitten siamese +DLH yang comel bermata biru. baru je 2 minggu lebih umo die. my gf bwk dari kampung since ibu kucing da mati keracunan. sy rasa kittens ni sgt2 memerlukan susu sbb beberapa kali dorang try cari nenen ibu die bile sy riba dorang. sy ada membeli susu kucing powder kat giant harga lebih kurang rm8 lebih. persoalannya:
1)adakah susu tu seswai utk kittens tu?
2)mcm mane lak sukatan utk bancuh susu tu?
3)berapakah harga standard botol susu kucing?

BTW, kittens ni special sbb yg betina ada 6 jari dan yang jantan ada 7 jari.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-06-2011, 02:07 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: susu kitten

Hi ferdaus,

tahniah kepada awak dan gf sebab baik hati sanggup menjaga kitten yg kematian ibu ni..
sy cuba bantu yg sy mampu ya..

1)adakah susu tu seswai utk kittens tu?
ada susu yg sesuai untuk kitten yg selalu di panggil Kitten Milk Replacement.
ada beberapa jenama dalam pasaran macam Milkodog, KMR dll.
boleh juga beli yg dalam bentuk serbuk yg senang didapati di JUSCO, TESCO.

2)mcm mane lak sukatan utk bancuh susu tu?
sukatan boleh dibaca dr label kotak@tin susu.. tp untuk panduan feeding times, boleh rujuk beberapa artikel yg sy jumpa dr internet ni.
http://www.fabcats.org/owners/kittens/handrearing.html
http://www.2ndchance.info/orphankitten.htm

3)berapakah harga standard botol susu kucing?
harga botol susu kucing selalunya tak mahal.. sy penah beli 1 botol + 2 puting + berus untuk basuh dlm rm15-20.. boleh cari di petshop..

awk boleh rujuk video2 ni untuk cara menyusu dengan betul, cara untuk 'burp' kan kitten dan cara untuk bantu kitten pee..
http://www.youtube.com/watch?v=XLBWw...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=y1UMk...eature=channel

harap ini dpt membantu..
kalau rajin, cuba la search lagi di internet, awk akan jumpa lg banyak artikel dan panduan yg sangat berguna..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	KMR2.jpg
Views:	222
Size:	13.1 KB
ID:	10649   Click image for larger version

Name:	milkodog_G.gif
Views:	228
Size:	34.9 KB
ID:	10650  
Attached Images
 
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2011, 01:02 AM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default Re: susu kitten

thanks for the info. sy bru je abes bc blog u. sgt enjoy!
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2011, 09:57 PM
hudamohtar hudamohtar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 4
Rep Power: 0
hudamohtar is on a distinguished road
Unhappy nak mntk tolong sgt2...

nak mintak tolong..
saya punye kucing baru kehilangan anak2 die..4 ekor,sekor-sekor mati..dorg baru sebulan..sedeh..
doc ckp imun dorg x kuat..sbb kucing saye blom setahun lg,tp da pregnant.
so,problem skang die punye susu mcm byk..keras..sian plak..
ape sye nak buat?saye tau die xselesa..sebb takde anak nak hisap susu..
cmne saye nk stop susu tu ek?
nak kene bwk g vet ke?atau pun it will stop by itself?
tolong sgt2...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Urgent: anak kucing belum buka mata perlu ibu susu hshnzle Rescuers & Fosterers 1 02-05-2011 10:07 PM
ibu tumpang xnk kasi susu yana_lyn Cats & Kittens 8 02-03-2010 10:38 AM
Puding Susu Sejat Malas euanna Recipes 16 11-10-2009 09:27 PM
sapa taw SUSU terbaik utk KITTEN Yong Katana Ashica Cats & Kittens 31 07-29-2009 10:47 AM
anak kucing putus susu daRLing Cats & Kittens 22 01-07-2009 11:01 AM


All times are GMT +8. The time now is 02:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.