Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-19-2009, 02:41 PM
itssg itssg is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
itssg is on a distinguished road
Default meow meow non-stop

I am just adopted a 2 months kitten from a member in this forum days ago. Named him as Salem. Since he is black... He did eat well and playful. But the only thing is, he is meow meow non-stop throughout the day and night. He will stop once he is tired, thirsty or when i am pampering him or sayang him. Once my hand left him, he will start again...

Crying for mother? Hyperactive? I can't really sleep coz of him.....
Reply With Quote
  #2  
Old 11-19-2009, 02:52 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default meow meow non-stop

dia rindukan ibu dia tu.sepatunya pd usia 2 bln dia msh dgn ibu dia. kesian dia mencari mummy cat u kena sentiasa stroke dia,ksh perhatian mcm sorang ibu kucing buat. kenapa tak adopt sedara satu litter dgn dia?? lebih baik kucing diadopt 2 ekor supaya durang ada kwn & tak boring.

Quote:
Originally Posted by itssg View Post
I am just adopted a 2 months kitten from a member in this forum days ago. Named him as Salem. Since he is black... He did eat well and playful. But the only thing is, he is meow meow non-stop throughout the day and night. He will stop once he is tired, thirsty or when i am pampering him or sayang him. Once my hand left him, he will start again...

Crying for mother? Hyperactive? I can't really sleep coz of him.....
Reply With Quote
  #3  
Old 11-19-2009, 02:56 PM
itssg itssg is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
itssg is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by June View Post
dia rindukan ibu dia tu.sepatunya pd usia 2 bln dia msh dgn ibu dia. kesian dia mencari mummy cat u kena sentiasa stroke dia,ksh perhatian mcm sorang ibu kucing buat. kenapa tak adopt sedara satu litter dgn dia?? lebih baik kucing diadopt 2 ekor supaya durang ada kwn & tak boring.
yg lain dah diambik...

I sgt gembira kerana dia dh tau guna litter box dlm 3 hari. hari pertama, poo poo kat merata-rata tempat. hari kedua, sikit kat litter box sikit kat luar... hari ketiga, semua kat dlm litter box.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-19-2009, 03:11 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default meow meow non-stop

hmm!! mcm tu rupanya.patutnya si tukang kasih adopt tu jgn lepaskan seekor camtu.kesianlah.akak lepaskan kucing for adoption klu adik beradik selalu sepasang.

pelan2 dgn dia tau.kucing baru ni memerlukan kesabaran kita.bukan dlm overnite suma dia tau. tahniah sebab dah ada kucing.

Quote:
Originally Posted by itssg View Post
yg lain dah diambik...

I sgt gembira kerana dia dh tau guna litter box dlm 3 hari. hari pertama, poo poo kat merata-rata tempat. hari kedua, sikit kat litter box sikit kat luar... hari ketiga, semua kat dlm litter box.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-19-2009, 04:24 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by June View Post
hmm!! mcm tu rupanya.patutnya si tukang kasih adopt tu jgn lepaskan seekor camtu.kesianlah.akak lepaskan kucing for adoption klu adik beradik selalu sepasang.

pelan2 dgn dia tau.kucing baru ni memerlukan kesabaran kita.bukan dlm overnite suma dia tau. tahniah sebab dah ada kucing.
I setuju dgn kak June. kalau dia Ada sibling, maybe the small kitten will cope better.
ur kitten just needs lots of attention and love. sbb dia kecik lagi dah pisah ngan mother. jgn kata kucing kecik, my dexter yg dah 2 tahun pun, if I tinggal dia sorang kat bawah and I kat atas, he will start calling me dgn sungguh kuat hehe. bila I amik sophie utk kawan ngan dia he's better:)

byk2 sabar and spend lots of time with ur kitten :)
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #6  
Old 11-19-2009, 04:28 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 12
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: meow meow non-stop

yup, my fren got same prob.. kucing kat umah die tak benti2 ngiow2.. nak ckp takde kwn, bg je kawan 2 ekor.. tp tak benti2 ngiow.. ayu rase die rindukan mak die sbb umur die bru 1 bulan ++..jmp kat dlm longkang.. ksian tgk die, ari tu ade sekor kucing betina dtg depan umah membe tu, die trus blari ke pintu ngiow2.. bg la kejap mak kucing tu msuk n die trus jilat2 anak kucing tu.. ayu rase tu maybe mak die, tp sbb mak die selseme truk tpakse membe tu kuarkan.. rase geram gak dorg pisahkan anak ngan mak, tp dr anak die kene infection, bek elakkan..
Reply With Quote
  #7  
Old 11-19-2009, 04:57 PM
itssg itssg is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
itssg is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

blh tak kalau i adopt satu lg tp bkn sibling dia? mereka akan ok ker atau lg bising?

btw, nak tanya pasal makanan kuching. i bg makanan iam kitten kpd Salem. cam 20+ keping biskut. tp dia tak dpt habis...dan semut dtg pulak. lepas tuh Salem tak nak makan biskut tuh lagi. mesti bersih kan setiap kali lepas dia makan?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-19-2009, 05:15 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by itssg View Post
blh tak kalau i adopt satu lg tp bkn sibling dia? mereka akan ok ker atau lg bising?

btw, nak tanya pasal makanan kuching. i bg makanan iam kitten kpd Salem. cam 20+ keping biskut. tp dia tak dpt habis...dan semut dtg pulak. lepas tuh Salem tak nak makan biskut tuh lagi. mesti bersih kan setiap kali lepas dia makan?
Dari experience I mmg bole amik kitten mana2 pun. yg penting masa introduction kena Ada protokolnya:) kalau nak lebih mudah, Amik sekor betina cos Salem jantan. kdg2 if dua2 jantan akan Ada friction sikit cos berebut territory.

pasal mkn, mmgla kena sentiasa bersih. kita pun mkn nak bersihkan? if u tgk 20 keping x abis, kurangkan dulu. bila abis tambah lagi. pasal jenis biskut I won't comment cos I jarang kasi kibbles. kalau I kasi pun I pakai addiction or greenies treats. Addiction tu Dari bulan 9 x abis lagi hehehe
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2009, 05:35 PM
itssg itssg is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
itssg is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Thank you... malam ni akan gi Bangi to adopt another kitten to accompany him. Can both of them share the same food bowl?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-19-2009, 07:07 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by itssg View Post
Thank you... malam ni akan gi Bangi to adopt another kitten to accompany him. Can both of them share the same food bowl?
Dah berapa lama this kitten tinggal ngan u? kalau baru sangat, I wud suggest u wait a couple of weeks before bawak masuk a new kitten. sbb yg u nak amik ni bukan siblings. let Salem get used to u and ur home first. I takut nanti dahlah dia stress tempat baru, mak pun takde then suddenly u bawak masuk a new kitten. nanti bertambahlah the things he has to deal with.

dun rush getting the new one. let Salem feel secure first. sekarang ni pun baru nak belajar guna litterpan kan? and I think it's good for u to get used to having Salem first. Having 2 kittens can be quite overwhelming :)

to answer ur question, whenever u bring a 2nd kitten into ur home, the new one needs to be seperated from ur resident kitten. so yes seperate bowl, litterpan. after a few days after resident cat us used to the smell baru introduce them and let them play together with supervision. bila u tgk x gaduh and semua ok baru bole lepas diorang main together and if they start using eachothers litterpans and bowls, then only u can allow them to share. if not gaduh nanti.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #11  
Old 11-19-2009, 07:28 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 12
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Sis Fareen..

u are quit helpful...
ekien pun terfikir things yg same sal Henry gak nie... lau amik takut dye ase lonely... nak amik semua cam x mampu jage... nak amik 2 cian kat yg agi satu lak.... huhuhuhu
Reply With Quote
  #12  
Old 11-19-2009, 07:42 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by Ekien Ashikin View Post
Sis Fareen..

u are quit helpful...
ekien pun terfikir things yg same sal Henry gak nie... lau amik takut dye ase lonely... nak amik semua cam x mampu jage... nak amik 2 cian kat yg agi satu lak.... huhuhuhu
kak fareen tolong mana yg boleh...

tu pasal biasanya time yg paling sesuai amik kitten is 4 months above. mass tu dia day ready utk pisah ngan mak dan owner pertama or breeder dah make sure yg dia ni litter trained, biasa ngan org etc. Kalau dah 4 bulan, kita tak perlu amik sibling kecuali kita nak lah or we're ready for 2nd cat.

Henry kak fareen x ingat umur berapa dan mak dia mana?
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #13  
Old 11-19-2009, 07:44 PM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 13
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by Ekien Ashikin View Post
Sis Fareen..

u are quit helpful...
ekien pun terfikir things yg same sal Henry gak nie... lau amik takut dye ase lonely... nak amik semua cam x mampu jage... nak amik 2 cian kat yg agi satu lak.... huhuhuhu
Amik la tiga-tiga... Tapi kesian plak kat ibu dia... Amik la tiga-tiga dan ibu dia... hihihi.... Kalau nak amik empat-empat, bagitau je.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-19-2009, 07:47 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 12
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by azraf View Post
Amik la tiga-tiga... Tapi kesian plak kat ibu dia... Amik la tiga-tiga dan ibu dia... hihihi.... Kalau nak amik empat-empat, bagitau je.
hahahaha..
tu la.. ingat nak amik ngan ibu dye... tapi cam x mampu... takut nanti menyeksa jiwa n raga dye...

Henry baru 3 month... kak fareen... ade mama dye sekali kt iklan bro azraf tu...
tapi honestly cam x mampu nak jage the whole family.... lau amik 2 n tggalkan sekor dgn mama dye????
Reply With Quote
  #15  
Old 11-19-2009, 07:55 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by Ekien Ashikin View Post
hahahaha..
tu la.. ingat nak amik ngan ibu dye... tapi cam x mampu... takut nanti menyeksa jiwa n raga dye...

Henry baru 3 month... kak fareen... ade mama dye sekali kt iklan bro azraf tu...
tapi honestly cam x mampu nak jage the whole family.... lau amik 2 n tggalkan sekor dgn mama dye????
kalau x mampu and if cik abg azraf agree:) amik henry bila dia 4 bulan. masa tu insyaalah ok. mmg first week dia Akan rindu mak and Adik bradik but after tht shud be ok. sementara belum amik, if azraf bagi, melawat2 la henry, main ngan dia so dia kenal awak.

itu my suggestion la :)
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #16  
Old 11-19-2009, 08:06 PM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 13
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: meow meow non-stop

hihihi, yang tak mampu, cikgu ekien tu jek... tak mampu nak duduk sengsorang kat rumah tanpa henry di sisi... kih kih kih... Terpulang la, nak amik dua kitten pun ok. Better amik James, dia leader bab-bab main... Emily ni control sket, suka main sergah-sergah jek.

Nak tunggu 4 bulan pun ok, tapi by that time, mungkin cikgu ekien dah amik kitten lain la kot. Tu pun tak kisah. Bukannya saya boleh paksa-paksa orang amik...

Btw, cuti sekolah ni cikgu ekien balik kampung ke stay kat rawang?
Reply With Quote
  #17  
Old 11-19-2009, 08:21 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 12
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by azraf View Post
hihihi, yang tak mampu, cikgu ekien tu jek... tak mampu nak duduk sengsorang kat rumah tanpa henry di sisi... kih kih kih... Terpulang la, nak amik dua kitten pun ok. Better amik James, dia leader bab-bab main... Emily ni control sket, suka main sergah-sergah jek.

Nak tunggu 4 bulan pun ok, tapi by that time, mungkin cikgu ekien dah amik kitten lain la kot. Tu pun tak kisah. Bukannya saya boleh paksa-paksa orang amik...

Btw, cuti sekolah ni cikgu ekien balik kampung ke stay kat rawang?
hahaha,.... mmg da x mampu nak duduk tanpe Henry da nie... mksudnye leh la saye amik henry n james????? hehehe my fwends pun da mule bising coz i da pai mimpi2 men2 ngan Henry.. teruk kan.. hehehe
emily tggal ngan mummy dye ea... hehehe xpe ke..

ekien lik 4 raye haji je... rabu next week till sunday.... then twus stay kat rawang... got lots of stuff to do... hehehe
Reply With Quote
  #18  
Old 11-19-2009, 08:26 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

Quote:
Originally Posted by azraf View Post
hihihi, yang tak mampu, cikgu ekien tu jek... tak mampu nak duduk sengsorang kat rumah tanpa henry di sisi... kih kih kih... Terpulang la, nak amik dua kitten pun ok. Better amik James, dia leader bab-bab main... Emily ni control sket, suka main sergah-sergah jek.

Nak tunggu 4 bulan pun ok, tapi by that time, mungkin cikgu ekien dah amik kitten lain la kot. Tu pun tak kisah. Bukannya saya boleh paksa-paksa orang amik...

Btw, cuti sekolah ni cikgu ekien balik kampung ke stay kat rawang?
Hihihi Cikgu Eikin. Azraf dah bagi option tu :) Good luck!!! Henry James. Cool name bila combine hehe
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #19  
Old 11-19-2009, 08:37 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 12
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: meow meow non-stop

yess!!!! suke da nie...
(sambil lompat2..) hehehe
lau amik after raye haji leh x??
hehehe
Reply With Quote
  #20  
Old 11-19-2009, 11:23 PM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 13
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: meow meow non-stop

Ok. Kene ubah status James plak... or.. saya tukar terus adopted la senang eh...

Baik cikgu, lepas hari raya haji. InsyaAllah...

Murid-murid, bangun....
TERRRRIIIMMMMMAAAA KAASSSIHHHH CIKGU....

Ops, sori ya tuan tanah... tumpang thread... bila la aku nak bukak thread sendiri nih... hihihi
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
meow..meow wareez Cats & Kittens 1 11-09-2009 09:52 AM
Stop Shout! Act Now! hashimi Animal Protection Laws & Rights 12 07-05-2009 08:50 PM
my meow meow lovecat Cats & Kittens 1 02-09-2009 11:09 PM
Do something and Stop complaining ChewChew1987 Coffee Room 10 11-28-2008 08:28 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.