Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-20-2010, 04:12 PM
fazzz fazzz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
fazzz is on a distinguished road
Default Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Helo, fisrt time aku bela kucing yang garang giler bila nak manja dan kasi makan or nak belai dia...sampai aku nak bawa doktor pun aku takut dia cakar doktor tu..ahahahahpikir 2 kali aku. dah la dia tu sakit , bulu panjang yang gugur dan setengahnya menampakkan kulit dia yang luka luka, dah la garang pastu nak ubati dia macam mana...wei..tolong guys....
Reply With Quote
  #2  
Old 01-20-2010, 04:16 PM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 10
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

baru bele ke? sbb baru lagi kowt... lelame mesti dia ok..
anta je kat vet~ diorg tau camne nak handle..
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 01-20-2010, 04:23 PM
fazzz fazzz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
fazzz is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

A ah ...mungkin jugak kut...sebab tadi pon dia ngamuk2 tengok i...huhuhu...actualy kucing ni, kucing yang org tak bela dgn baik, sian dia, so i ambik la minggu lepas...bawa balik umah. Kat umah memang dah ada sekor kucing jalanan yang i ambik bela. Sian..mungkin faktor dah ada kucing lain tu yang dia tak ngam tuh. Apa pon tq joey!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-20-2010, 04:41 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 11
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Dia still fobia kot... takpe, nnt2 dalam beberapa minggu lg dia ok laa tu.. pasal luka tu, kalo teruk, u bawak lah gi jumpe vet.. takpe kalo vet tu kene cakar pun, dah keje diorang tuk sembuhkan binatang tu.. ade lah risknye kann... tuk keselamatan time handle dia, you cover dia ngan tuala or kain
Reply With Quote
  #5  
Old 01-20-2010, 05:14 PM
fazzz fazzz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
fazzz is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

hahahhahh...betol2....tq prince
Reply With Quote
  #6  
Old 01-20-2010, 05:15 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

takutnya kalo kucing tue meronta tak tentu pasal.
sabar yer fazz...
tuk dia serasi ngan keadaan memang makan masa.
kucing garang macamna pon kita masih punya cara utk bentukkan dia.
melainkan kucing batu.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-20-2010, 05:19 PM
fazzz fazzz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
fazzz is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

hahahahaha....teringat tabung bentuk kucing kat kampung hahahahah!...tq
Reply With Quote
  #8  
Old 01-20-2010, 05:24 PM
jasmine forever jasmine forever is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
jasmine forever is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Quote:
Originally Posted by fazzz View Post
Helo, fisrt time aku bela kucing yang garang giler bila nak manja dan kasi makan or nak belai dia...sampai aku nak bawa doktor pun aku takut dia cakar doktor tu..ahahahahpikir 2 kali aku. dah la dia tu sakit , bulu panjang yang gugur dan setengahnya menampakkan kulit dia yang luka luka, dah la garang pastu nak ubati dia macam mana...wei..tolong guys....
myb die jd grang sgat sbb ksakitan luke yg dialami tu... kcing myb stress sbb ksakitan luke,persekitaran baru die tu sume kot...bwak la g vet rawat luka die dlu...pastu bru stat biase kn diri die ngan kdaan rumah baru...

gud luck k!
Reply With Quote
  #9  
Old 01-20-2010, 07:41 PM
lydia lydia is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Rep Power: 0
lydia is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

ya betul..biler kucing sakit,nak dekat or nak pegang pun dia marah..sumtime,bila dengan orang baru also dia tak trust..
Reply With Quote
  #10  
Old 01-21-2010, 01:48 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 11
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Quote:
Originally Posted by fazzz View Post
Helo, fisrt time aku bela kucing yang garang giler bila nak manja dan kasi makan or nak belai dia...sampai aku nak bawa doktor pun aku takut dia cakar doktor tu..ahahahahpikir 2 kali aku. dah la dia tu sakit , bulu panjang yang gugur dan setengahnya menampakkan kulit dia yang luka luka, dah la garang pastu nak ubati dia macam mana...wei..tolong guys....
Fazz, kucing yg baru aku angkat dari SPCA pun mcm ni... sampai terberak-2 dia paut pada apa jer yg dia dapat cekau kalau kita nak angkat dia. Hari tu dia gayat pakai collar, terloncat-2 macam kuda rodeo wa cakap lu!! habis dia langgar apa segala benda dari dapur sampai ruang tamu aku ni... terpaksa aku serkap dgn tuala nak bukak balik collar tu....

Petua aku cam ni laa, kalau kucing hang garang, hang kena jadik garang skit lebih dari kucing hang tu.... baru boleh hidup aman... kalau tak hang kena kencing dgn kucing tu...
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #11  
Old 01-21-2010, 09:09 AM
BeaYongJune's Avatar
BeaYongJune BeaYongJune is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 102
Rep Power: 12
BeaYongJune is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Hai .....kucing saya semuanye manja2 sangat tapi dulu saya ada sekor kucing yang manja sangat tapi dia ni berpenyakit dan penyakit dia yang paling teruk adalah sawan dia akan lari dan langgar apa saja yang ada dalam rumah sampai luka2 mulut dan hidung dia berdarah tak boleh dipegang atau dukung sebab dia akan mengigit dan mencakar.....tapi saya kena bawa dia kevet juga bila dia kena serang sawan....apa yang vet bagi tip kat saya adalah ambil satu towel/kain cuba tangkap dia atau tutup dengan towel tu kemudian dukung dan cuba tenangkan dia dengan cara peluk dia dengan perlahan dan pujuk dia....tapi towel tu jangan buka bawa dengan towel tu kevet.......saya buat dan berkesan sangat. cuba la kut....kut berkesan.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-21-2010, 09:18 AM
fazzz fazzz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
fazzz is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

ooooo ye tak ye gak....ok2 tq..so muchhhh
Reply With Quote
  #13  
Old 01-21-2010, 09:28 PM
azieisma azieisma is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 4
Rep Power: 0
azieisma is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

teringat pulak pada my bf cat.. kalau dia pi out station mmglah cat dia i yang bela.. dia punya garang tu tak menentu.. sampai my mum panggil dia 'tom sawan' ...

dia nih dah biasa main kasar2 dgn tuannya... datang pd mrs.. wah!! nak garang jugak.. i belai2 dia... dia gigit jugak.. so.. sekeras mana kerak lelama lembik jugak direndam air..

sekrg tom sawan dah jadik tom menawan... hehehe... so.. teruskan usaha membelai dan menyayangi dia...

they know u love them...
Reply With Quote
  #14  
Old 01-22-2010, 08:56 AM
jasmine forever jasmine forever is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
jasmine forever is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Quote:
Originally Posted by azieisma View Post
teringat pulak pada my bf cat.. kalau dia pi out station mmglah cat dia i yang bela.. dia punya garang tu tak menentu.. sampai my mum panggil dia 'tom sawan' ...

dia nih dah biasa main kasar2 dgn tuannya... datang pd mrs.. wah!! nak garang jugak.. i belai2 dia... dia gigit jugak.. so.. sekeras mana kerak lelama lembik jugak direndam air..

sekrg tom sawan dah jadik tom menawan... hehehe... so.. teruskan usaha membelai dan menyayangi dia...

they know u love them...
menawan???
xde ke pic die???
Reply With Quote
  #15  
Old 01-22-2010, 11:39 AM
azieisma azieisma is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 4
Rep Power: 0
azieisma is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Quote:
Originally Posted by jasmine forever View Post
menawan???
xde ke pic die???
nanti azie upload... skrg @ work.. (tp sempat check petfinder nih) hehehe
Reply With Quote
  #16  
Old 01-22-2010, 11:43 AM
gabriel gabriel is offline
...
 
Join Date: Jan 2010
Location: cheras
Posts: 83
Rep Power: 10
gabriel is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

most of the case like tis happen bcoz of paranoid..animals even human will stress out when treated cruelly by others..things like tis will take times..effort..nevertheless..show ur cat that he can trust u..im sure eventually he will be as cute and tame as others..
Reply With Quote
  #17  
Old 01-22-2010, 11:47 AM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 10
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

my cat mengamok bile tym hair-drying lps mandi je la!!! sampai cakar2 muke.. tym mandi elok jee.. hahaha~
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #18  
Old 01-22-2010, 12:43 PM
jasmine forever jasmine forever is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
jasmine forever is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

Quote:
Originally Posted by azieisma View Post
nanti azie upload... skrg @ work.. (tp sempat check petfinder nih) hehehe
same la...kui3...
Reply With Quote
  #19  
Old 01-22-2010, 02:20 PM
gabriel gabriel is offline
...
 
Join Date: Jan 2010
Location: cheras
Posts: 83
Rep Power: 10
gabriel is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

anyone live in cheras area???raise up ur hand!!
Reply With Quote
  #20  
Old 01-30-2010, 12:08 AM
hellokitty5's Avatar
hellokitty5 hellokitty5 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Location: PJ
Posts: 36
Rep Power: 0
hellokitty5 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Garang Sangat la ..nak Sentuh pon dah CAKAR ...

cat understand our anguage...so wut u need to do is talk to them...
i penah pinjam one male from someone in my housing area tuk kahwinkan ngan anak i...jarak dalam 200 biji rumah...after finish mating i pulangkan...after anaknye 7-8 month he came to my house so skinny, smelly n dirty...maybe da terbiar...i dunno...jus datang my house time mkn nak food...i cannot touch sbb sgt garang n alway lari bila try to dekat..i call tuan nye kot2 die risau kucing die hilang ke apa...at first die kata nnt die dtg amik...after 1 month pon xdtg2 lagi...finali baru ngaku yg diorg xmau da kucing tuh...since da xmau n the cat always masuk my house, risau jangkitan to other cat i mula pegang2....selalu panggil2 nama die dengan lembut..finali bole da dekat2 n usap2 die...usapan xbole lebih dr leher sbb dia akan pusing n gigit...one day i usap2 waktu tgh makan n terleka, die pusing n gigit tangan i...ade 4 lubang kat ibu jari i....2 atas n dua bawah..lepas die gigit die try nk lari sbb takut kena pukul or marah..i xjerit or marah2...still using same tone i panggil die...i just terus nangis n cakap...sampai hati merah gigit kita...kita xpernah pon gigit merah...merah tengokla darah da kuar banyak da....sakit nye....waktu u cakap...u pandang tepat mata die...kalu die berkeliip atau larikan mata...die da rasa serba salah n simpati kat u...eye contact is important...no need to jerit2 or using high tone of voice with ur cat...just ur normal voice(incase u mmg jenis loud n high tone xpayah purak2 lembut2...bcos that ur normal tone)...from the way u look at them...they know wuts inside u, marah,sedih,disspointed,heppi,nice or u tryng to catch them n lock inside the cage...hahhahaa...

always talk to them and share everything with them...bcos they understand u better than human do...mcm my first cat koko(17thn)...die xsuka bila i lebihkan others cat dr die...same goes to her....die xkan be near n let other ppol belai or usap die like i do...bcos die pon ade perasaan cemburu...cats are smart ok...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 10:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
kucing sy garang sgt.. skeletoninpink Training & Behavioral Issues 15 09-04-2009 09:47 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.