Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-13-2010, 07:50 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Stray cat dan anak-anak

Salam and hi,

Something happen and i dont know what to do..

Ada seekor stray cat yg Yana biasa kasi makan kt bawah apartment Yana..
Dia ni sgt takut dgn org.. kalau nampak org terus lari..bila org dh g jauh baru dia akan makan makanan yg ditinggalkan..

last friday, masa nk g kerja Yana terkejut bila nampak dia kt dpn rumah Yana.. bila nampak Yana terus dia panjat pintu grill dan lari..

On Saturday lak, Yana buka pintu nampak dia depan pintu rumah lg.. then baru perasan ada 2 kitten with her.. dia sorokkan anak2 dia bawah rak kasut Yana..

Yana rasa, dia g beranak kt umah sesape ntah, n someone put them in a box n letak box tu kt tangga.(Yana found an empty box with a bowl of milk near staircase)..

Anak2 dia 2 ekor, satu calico and another one hitam n putih.. Yana jangka umur diorg more than 1 weeks sbb dh buka mata, dh jalan elok dan dh main gaduh2.. tp takut sgt dgn org.. bila buka pintu anak2 especially yg calico akan hissing dgn kuat..

Sekarang Yana tak taw nk buat apa..
Yana biarkan diorg kt dpn rumah je.. Yana kasi ibu kucing mkn BW or can food sehari 3 kali..
Yana tak berani bawak diorg masuk rumah sebab Ibu tu Stray, dia mesti nk kuar dan diorg takut dgn org..tp kalau biar kt luar takut kena marah dgn guard.

Kalau Yana biar diorg kt luar, sampai lama mana?
Yana ada plan nk g neuter Ibu kucing tu(kalau mampu tangkap dia la).
dan nk rehome both kitten..
tp takkan smp 2 bulan nk biar diorg kt luar tu?

Boleh sesiapa tolong?
kasi pendapat apa yg patut dibuat
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	stray1.jpg
Views:	100
Size:	14.3 KB
ID:	9483   Click image for larger version

Name:	stray3.jpg
Views:	109
Size:	8.1 KB
ID:	9484   Click image for larger version

Name:	stray4.jpg
Views:	110
Size:	12.3 KB
ID:	9485   Click image for larger version

Name:	stray5.jpg
Views:	102
Size:	11.9 KB
ID:	9486   Click image for larger version

Name:	stray6.jpg
Views:	92
Size:	9.6 KB
ID:	9487  

Reply With Quote
  #2  
Old 06-13-2010, 10:30 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

yana,

teruskan je kasi makan ibu kucing tu. yg anak2 pun xleh dipegang ke ?

kalau boleh cuba pegang2 selalu anak2 dia tu supaya durg jinak.

kalau tak nanti susah nak kasi adopt. orang pun taknak adopt kalau garang.

bab nak tangkap ibu kucing garang untuk hantar kembiri

tunggu jawapan dari kak june a.k.a. madam zass *ni nama furkids yg kasi tau bukan kak zai *
Reply With Quote
  #3  
Old 06-13-2010, 10:37 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
yana,

teruskan je kasi makan ibu kucing tu. yg anak2 pun xleh dipegang ke ?

kalau boleh cuba pegang2 selalu anak2 dia tu supaya durg jinak.

kalau tak nanti susah nak kasi adopt. orang pun taknak adopt kalau garang.

bab nak tangkap ibu kucing garang untuk hantar kembiri

tunggu jawapan dari kak june a.k.a. madam zass *ni nama furkids yg kasi tau bukan kak zai *
Kak Zai,

dh cuba nk pegang anak dia, tp bila nmpk Yana terus cepat diorg lari masuk bwh rak kasut.. hissing kuat giler..
nanti Yana cuba pegang lg..
Yg nk adopt diorg dh ada..My mum and dad..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-14-2010, 12:50 AM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 12
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
yana,

teruskan je kasi makan ibu kucing tu. yg anak2 pun xleh dipegang ke ?

kalau boleh cuba pegang2 selalu anak2 dia tu supaya durg jinak.

kalau tak nanti susah nak kasi adopt. orang pun taknak adopt kalau garang.

bab nak tangkap ibu kucing garang untuk hantar kembiri

tunggu jawapan dari kak june a.k.a. madam zass *ni nama furkids yg kasi tau bukan kak zai *
baru tau nama glamor kak june..

yana, kalau umpankan makanan kat tgn yana pun dia takut juga ke? Xpe ikut je nasihat kak zai 2, teruskan bagi mkn..

Bab guard 2 xtau la nak kata apa.. cuma sy takut nanti kalau xyana kena marah guard 2 akan buang kitten 2 doa je harap2 pak guard 2 Animal Lover.. Tapi kalau yana boleh cari jalan bawa masuk diorg dalam umah lagi ok..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-14-2010, 09:43 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Stray cat dan anak-anak

Yana,sempat lg kak zai ko tu kutuk akak madam zass.mentang mentanglah akak ni suk menzass kucing karang zass dia baru tau

klu ikut pendapat & pengalaman akak Yana,anak kucing yg paling senang diurus klu durang stray coz biasanya durang ni cepat jinak. dulu Spot & Slyvester tu stray yg garang nak mampus. Slyvester pernah gigit tgn akak smp kena injection. skrg ni,hmm! asyik nak mengepit bawah ketiak je ada beberapa lg kittens yg asalnya garang tp dah jinak.pastu akak put them for adoption.

apa akak buat,akak sentiasa pegang durang,usap usap durang,garu garu telinga durang. pastu akak bg durang mkn sedap sedap. lama lama durang pula yg muka tebal tunggu depan pintu.tak payah dipanggil. siap masuk rmh dgn muka sardin terus tuju kedapur coz nak mkn. rasuah durang dgn ikan rebus dan wet food. mana durang blh tahan.

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Kak Zai,

dh cuba nk pegang anak dia, tp bila nmpk Yana terus cepat diorg lari masuk bwh rak kasut.. hissing kuat giler..
nanti Yana cuba pegang lg..
Yg nk adopt diorg dh ada..My mum and dad..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-14-2010, 10:56 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by June View Post
Yana,sempat lg kak zai ko tu kutuk akak madam zass.mentang mentanglah akak ni suk menzass kucing karang zass dia baru tau
Reply With Quote
  #7  
Old 06-14-2010, 11:02 AM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 12
tediber is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

salam,
mahu tanya.
kalau kucing jantan umur 2-3 tahun boleh zasss lagi ke?

hik hik hik

Terima kasih.
__________________
[
Reply With Quote
  #8  
Old 06-14-2010, 11:17 AM
farrahnize's Avatar
farrahnize farrahnize is offline
CATSS & ANIMALS LOVER
 
Join Date: Apr 2009
Location: port klang
Posts: 54
Rep Power: 13
farrahnize is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farrahnize
Default Re: Stray cat dan anak-anak

yana try bagi nama kat kitten tu n mamanya...pas tu masa bagi mkn try keep calling their names.So, lelamer derang akn recognize ur voice n tahu u takkan apa2 kan derang...biar derang rasa secure n tahu u nice person....good luck k
Reply With Quote
  #9  
Old 06-14-2010, 11:20 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by tediber View Post
salam,
mahu tanya.
kalau kucing jantan umur 2-3 tahun boleh zasss lagi ke?

hik hik hik

Terima kasih.
slm tediber...

boleh zass kucing umur 2-3 tahun

tapi tabi'at dia susah nak berhenti

misalnya kalau kucing jantan yg terbiasa 'spray' untuk tanda territory dia

dia akan terus spray lah cuma bau 'wangian' dia tu kurang la sbb dah takde

hormon jantan

sebaiknya zass masa umur 6 bulan. perangai dan muka dia menten cun jer.

mcm baby sepanjang hayat
Reply With Quote
  #10  
Old 06-14-2010, 11:30 AM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 12
tediber is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
slm tediber...

boleh zass kucing umur 2-3 tahun

tapi tabi'at dia susah nak berhenti

misalnya kalau kucing jantan yg terbiasa 'spray' untuk tanda territory dia

dia akan terus spray lah cuma bau 'wangian' dia tu kurang la sbb dah takde

hormon jantan

sebaiknya zass masa umur 6 bulan. perangai dan muka dia menten cun jer.

mcm baby sepanjang hayat

Alahai. bab yg 'spray' tu sebenarnya masalah utama. Kucing yg saya bawa balik ni dah besar. Rajin pulekk menyepray! Bila dia spray jek jentik telinga dia.

Sekarang sudah kurang!

Saya tak tahu umur dia berapa. 2 tahun kot anggarannya.

ekekekekeke..
__________________
[
Reply With Quote
  #11  
Old 06-14-2010, 11:39 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by tediber View Post
Alahai. bab yg 'spray' tu sebenarnya masalah utama. Kucing yg saya bawa balik ni dah besar. Rajin pulekk menyepray! Bila dia spray jek jentik telinga dia.

Sekarang sudah kurang!

Saya tak tahu umur dia berapa. 2 tahun kot anggarannya.

ekekekekeke..
bab 'spray' tu akan hilang tapi amik masa

bukan otomatis benti jer lepas kene zass

yg lebih penting kucing di zass untuk membenteras pembiakan

yang sukar nak kita kawal. zass la kucing anda sebelom mereka

terus membiak

soriii yana

sori mods

saya dah *lariiiiiiiiiiiiiiiiii...*
Reply With Quote
  #12  
Old 06-14-2010, 01:55 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Stray cat dan anak-anak

Zai,aku zass ko nanti baru tau

Tediber,mmg betul kata cik zai kita ni.kucing u yg dizass pd usia later than 6 mths akan berenti spray tp amik masa bukan immediately.Tp better late than never betul tak??

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
bab 'spray' tu akan hilang tapi amik masa

bukan otomatis benti jer lepas kene zass

yg lebih penting kucing di zass untuk membenteras pembiakan

yang sukar nak kita kawal. zass la kucing anda sebelom mereka

terus membiak

soriii yana

sori mods

saya dah *lariiiiiiiiiiiiiiiiii...*
Reply With Quote
  #13  
Old 06-14-2010, 02:47 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

sorry semua, sibuk sikit pagi nie..
Amboi hangatnye bebenang Yana..* Jeling2 manja kt Kak Zai*

Thanks semua..
Insyallah yana akan cuba pegang2 dan cakap2 ngn diorg..
Yg calico 2 super duper cute tp super duper garang..

Walau apa cara sekali pon kena buat diorg jinak jugak..
My Dad tiap2 hari call tanyakan anak2 baru dia..
Reply With Quote
  #14  
Old 06-14-2010, 07:46 PM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 12
tediber is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

seronoklah Yana denagr mak ayah Yana nak adopt satu family kucing tu. semoga berjaya jinakkan dia.

Kak zai & kak June,
terima kasih ats pandang zass mengezass ni.

__________________
[
Reply With Quote
  #15  
Old 06-14-2010, 09:36 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 12
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Yana, betul kata Kak June, anak kucing stray paling senang utk jinak. Experience saya pun, eventho kittens tu hissing kuat, siap hentak2 kaki, saya gagahkan tangan usap gak and...rupa-rupanya bila start usap je diorang cair terus.. So, the 1st step is to actually gagahkan diri capai tgn kat anak2 kucing yg konon2 tunjuk garang tu

So far Alhamdulillah belum lagi kena cakar *touch wood*
Reply With Quote
  #16  
Old 06-15-2010, 02:48 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Salam semua,

update pasal anak2 stray Yana..

Yana dh kasi nama kt si Calico, nama baru cik bunga..
cik bunga yg super duper garang ni dh kurang hissing dh..
Yana cuba borak2 ngn dia.. ok la.. dia tgk jer muka Yana..
tp cik bunga ni ok bila ibu dia ada ja..

Ibu lak dh mkn dr tgn Yana..tp sepanjang mkn dia ada buat bunyi yg Yana tak taw kenapa..

si hitam putih yg belum bernama, penakut.. nampak Yana trus lari masuk bwh rak kasut.. tak sempat nk tgk dia betul2.. dan dia masih hissing Yana..

kawan-kawan tolong la doakn anak2 nie akan jinak ngn Yana..
Yana tak nk diorg keluar, takut jadi apa2 kt diorg.. diorg kecik lg..
Reply With Quote
  #17  
Old 06-15-2010, 02:52 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Stray cat dan anak-anak

Yana,klu ibu kucing dah start jinak,tak lama lg nanti anak anak dia akan ikut tu.

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Salam semua,

update pasal anak2 stray Yana..

Yana dh kasi nama kt si Calico, nama baru cik bunga..
cik bunga yg super duper garang ni dh kurang hissing dh..
Yana cuba borak2 ngn dia.. ok la.. dia tgk jer muka Yana..
tp cik bunga ni ok bila ibu dia ada ja..

Ibu lak dh mkn dr tgn Yana..tp sepanjang mkn dia ada buat bunyi yg Yana tak taw kenapa..

si hitam putih yg belum bernama, penakut.. nampak Yana trus lari masuk bwh rak kasut.. tak sempat nk tgk dia betul2.. dan dia masih hissing Yana..

kawan-kawan tolong la doakn anak2 nie akan jinak ngn Yana..
Yana tak nk diorg keluar, takut jadi apa2 kt diorg.. diorg kecik lg..
Reply With Quote
  #18  
Old 06-15-2010, 03:15 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 13
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by tediber View Post
Alahai. bab yg 'spray' tu sebenarnya masalah utama. Kucing yg saya bawa balik ni dah besar. Rajin pulekk menyepray! Bila dia spray jek jentik telinga dia.

Sekarang sudah kurang!

Saya tak tahu umur dia berapa. 2 tahun kot anggarannya.

ekekekekeke..
tediber, ni style akak la ni.. sbb syg sgt .. takut sgt nak meng'zass' sampai kucing sis 2 tahun baru nak zass.. mmg bab menyepray tu susah nak hilang.. skrg ni rasanya dah setahun zass dia.. dia dah tak spray .. dan dia tau kalau dia buat mcm tu.. dia kena kejar keliling rumah.. so skrg ni dia mencangkong plak
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #19  
Old 06-15-2010, 03:39 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
... Ibu lak dh mkn dr tgn Yana..tp sepanjang mkn dia ada buat bunyi yg Yana tak taw kenapa....
Ibu kucing tu kata, "Ngrrrrr .... ngrrrr ... sodap betol daging dada ayam nie .... ngrrrrrr ... kasi lagi .... lagiiiii .... aku tahu ko besok nak zass aku .... ngrrrr ... sonang lah hidup aku nanti .... tak kena kacau Pak Kucing tak hensem lagi ... ringan la badan aku .... dan sihat lah aku nanti .... ngggrrrrrrrr .... kasik lagi ayam tuuuu ....."

__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #20  
Old 06-15-2010, 03:44 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Stray cat dan anak-anak

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ibu kucing tu kata, "Ngrrrrr .... ngrrrr ... sodap betol daging dada ayam nie .... ngrrrrrr ... kasi lagi .... lagiiiii .... aku tahu ko besok nak zass aku .... ngrrrr ... sonang lah hidup aku nanti .... tak kena kacau Pak Kucing tak hensem lagi ... ringan la badan aku .... dan sihat lah aku nanti .... ngggrrrrrrrr .... kasik lagi ayam tuuuu ....."

tambah sikit lagi fk "grrrr grrrr dan pasni leh haku pasang badan jer...takyah susah nak diet lepas beranak. dah la sumer bapak kucen tak guna pandang aku semacam jer kalau aku gemok !!! "
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
~***Anak anak MuMmy***~ zahraannur Cat TV and Photos 22 10-04-2010 04:31 PM
my anak bulu..luv them soo much.. ayumisha Cat TV and Photos 61 09-30-2010 10:54 AM
anak-anak daku afzan Cat TV and Photos 24 09-29-2010 05:21 PM
Anak anak baru oni hatamah Cat TV and Photos 15 07-15-2009 07:28 PM
Yen Anak Jepun bbpie Cats & Kittens 5 01-28-2009 02:33 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.