Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-17-2010, 11:17 PM
hafina_86's Avatar
hafina_86 hafina_86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 33
Rep Power: 0
hafina_86 is on a distinguished road
Post cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

Dear All,
Dah beberapa bulan dah saya perhatikan seekor kucing stray kat bawah apt ni..
i think she DLH..bulu dia putih semua tapi sebab kotor tak nampak lawa sgt..
bulu kat ekor dia pulak da almost half gugur & kmungkinan kurap..
rasanya maybe ada org bpindah & leave behind the cat alone..
dia jinak-jinak merpati je dgn org2 yang nak pegang dia..
pegang belai2 kepala boleh..nak angkat dia gigit & cakar..

saya teringin sangat nak selamatkan dia dari keadaan dia and try to look a good home for her tapi xdapat nak ambil dia..
kesian tengok keadaan dia yg agak kurus & bulu gugur padahal kalau di jaga dgn elok,she can be a beautiful princess..

rasanya dia mungkin dah di kasi kot sebab dah 3 bulan dia kat bawah tu,ada la jugak nampak kucing2 jantan ngorat dia tapi xde la mgandung..kalau dah di kasi lega lah rasanya tapi still terasa sayang sgt dia jadi stray and xterurus padahal semua org kat sini pun tau kalau bela mme lawa..

Hopefully u'all dapat bg pendapat macam mane nak slowly ambik dia tanpa mcederakan diri...

Thank You.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-18-2010, 01:04 AM
azzu02's Avatar
azzu02 azzu02 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 41
Rep Power: 0
azzu02 is on a distinguished road
Default Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

apa kata try pancing dia dengan makanan, bagi makan...belai, bagi makan belai...dalam seminggu dua ke...mungkin lebih...pastu cuba try pegang lengan dia.. ...lama2 mungkin dia akan rasa selesa dan akan open up...tapi kena banyak bersabar lah...

saya rasa banyak forumer yang dah ada pengalaman lebih...apa kata tunggu pendapat mereka.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-20-2010, 02:34 PM
oyen_ku's Avatar
oyen_ku oyen_ku is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Location: shah alam
Posts: 27
Rep Power: 0
oyen_ku is on a distinguished road
Exclamation Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

salam...mungkin u di kategorikan agak takut dengan kucing liar kot ...i pun ada pengalaman dlm ni....di rumah mertua i banyak sgt kucing liar yang tak terjaga....tapi kucing-kucing ni agak liar dengan manusia....i suruh hubby i tolong tangkap salah seekor anak kucing tu,sebab i nak tengok dari dekat....tapi hubby i tak berjaya tangkap ...oleh kerana dia ada sifat 'agak takut dengan kucing liar'....dia kata takut kena cakar or gigit ....kemudian i pergi ke tempat kucing yang suka menyorok di bawah-bawah kayu...i terus je ambil kucing tu walaupun dia cakar or nak gigit i ....sebenarnya tak gigit pun..cuma kucing tu marah je...hehehh..sedang i dukung kucing yang masih marah dengan i tu...tiba-tiba tahi kucing melekat di baju i ....i tak perasan yang dibadan kucing tu ada tahi ..main dukung je...lepas tu, terus je tak jadi nak main dengan kucing tu...
Reply With Quote
  #4  
Old 12-21-2010, 10:00 PM
hafina_86's Avatar
hafina_86 hafina_86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 33
Rep Power: 0
hafina_86 is on a distinguished road
Post Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

Quote:
Originally Posted by oyen_ku View Post
salam...mungkin u di kategorikan agak takut dengan kucing liar kot ...i pun ada pengalaman dlm ni....di rumah mertua i banyak sgt kucing liar yang tak terjaga....tapi kucing-kucing ni agak liar dengan manusia....i suruh hubby i tolong tangkap salah seekor anak kucing tu,sebab i nak tengok dari dekat....tapi hubby i tak berjaya tangkap ...oleh kerana dia ada sifat 'agak takut dengan kucing liar'....dia kata takut kena cakar or gigit ....kemudian i pergi ke tempat kucing yang suka menyorok di bawah-bawah kayu...i terus je ambil kucing tu walaupun dia cakar or nak gigit i ....sebenarnya tak gigit pun..cuma kucing tu marah je...hehehh..sedang i dukung kucing yang masih marah dengan i tu...tiba-tiba tahi kucing melekat di baju i ....i tak perasan yang dibadan kucing tu ada tahi ..main dukung je...lepas tu, terus je tak jadi nak main dengan kucing tu...
Salam Oyen_ku,
kelakar juga cerita u tu tapi masalah nya kucing yang putih ni betul2 gigit and cakar kalau org angkat dia.
i dah kena pun..
dia cuma boleh dibelai & bergesel2 tapi bila angkat dia naik marah pulak..
pening fikir tak juga jumpa jalan..
Reply With Quote
  #5  
Old 12-22-2010, 01:28 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 11
shahcats is on a distinguished road
Default Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

Quote:
Originally Posted by hafina_86 View Post
Salam Oyen_ku,
kelakar juga cerita u tu tapi masalah nya kucing yang putih ni betul2 gigit and cakar kalau org angkat dia.
i dah kena pun..
dia cuma boleh dibelai & bergesel2 tapi bila angkat dia naik marah pulak..
pening fikir tak juga jumpa jalan..
fina..kalau dia bergesel tu maknanya ada harapan untukk dibela..kalau stray lain dia akan terus lari..apa kata bawak turun cage..time dia gesel2 tu tolak masuk cage..haha..nanti amik la gambar..kalau betul dlh..senang je nakcari foster dekat sini..sebab dlh memang tinggi demandnya..
goodluck k
Reply With Quote
  #6  
Old 12-22-2010, 03:09 PM
oyen_ku's Avatar
oyen_ku oyen_ku is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Location: shah alam
Posts: 27
Rep Power: 0
oyen_ku is on a distinguished road
Smile Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

Quote:
Originally Posted by hafina_86 View Post
Salam Oyen_ku,
kelakar juga cerita u tu tapi masalah nya kucing yang putih ni betul2 gigit and cakar kalau org angkat dia.
i dah kena pun..
dia cuma boleh dibelai & bergesel2 tapi bila angkat dia naik marah pulak..
pening fikir tak juga jumpa jalan..
u cuba guna jari u...u cuba cubit leher kucing tu...macam ibu kucing gigit anaknya..mesti kucing tu diam ....tangan u yang lagi sebelah u angkat kucing tu ....cuba la ......
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 12-22-2010, 11:48 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

Minta maaf .. Pak Lubis mencelah sikit dah lama tak masuk forum cuma jengok jengok je... Kalau kucing tu dah tak lari jumpa orang...maksudnya kucing tersebut boleh dijinak kan lagi.

Kucing yang tidak bertuan ni pun kena pandai juga nak memikatnya. Selalu lah beri dia makan pada setiap waktu yang sama. Kemudian cuba urut urut belakangnya dan selalu mainkan leher dan tengkoknya. Kalau kucing tersebut kecil mungkin boleh di cubit pada tengkoknya dan diangkat sepertimana ibu kucing. Tetapi kalau dah besar mungkin tak terangkat dengan cubitan. Silap silap habis bulu-bulunya tercabut.

Biasakan diri awak dengan kucing ini biar dia kenal...
Reply With Quote
  #8  
Old 12-23-2010, 12:27 AM
hafina_86's Avatar
hafina_86 hafina_86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 33
Rep Power: 0
hafina_86 is on a distinguished road
Post Re: cute sgt tp xtahu mcm mana nak selamatkan..any ideas from all the pro's??

Dear all,
baru tadi saya pergi bawah bawa cat carrier and try umpan dia masuk tapi dia macam pandai tahu muslihat saya..
pelik betul tapi tak apa,saya akan tetap cuba lagi tiap tiap hari bagi makan dia supaya dia biasa dengan kehadiran saya..
terima kasih semau..
i will inform if i berjaya nanti..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH? aku_ais Cats & Kittens 63 06-23-2011 02:30 PM
Pet Living at Super Home Ideas Renovation Expo Coony Events 12 07-31-2010 07:33 PM
tolong.. xtahu nak ckp cmn.. nadyazgal Health, Disease & Diet 5 05-04-2010 10:22 PM
Jadi Heroin Selamatkan Kitten Oren booboo Rescuers & Fosterers 0 06-17-2009 12:29 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.