Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-23-2011, 12:30 PM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Kucing jantan pengganti ibu kucing

Hai semua .saya orang baru dalam forum ni.maaf la kalau masalah saya ini bukan di ruangan ini. saya tak tahu nak letak diruangan mana.
saya ada 2ekor kucing jantan(umur dlm 7bln)..1 nama zee, 1 lg nama black..baru2 ni adik saya minta tlg jagakn 2ekor anak kucing (usia dlm 1bln kot) sbb ibu kucing tu tglkn dia. yg menjadi masalah nya, anak kucing ni minta kucing jantan saya susukan dia.mgkn dia rindu mak dia kot..anak kucing ni sondol2 perut si zee. tp dgn black dia xmau sbb black garang sikit..si zee ni plak bagi je 2 ekor anak kucing ni hisap perut dia.. selalunya waktu malam dgn pagi. pagi ni saya bgn tidur tgk dorg tgh kerjakan perut si zee, zee relax je bg dorg hisap.saya buatkan susu, kot2 dorg lapar.dah habis minum susu, sambung semula kerjakan perut zee..
ada sesiapa kat sini blh tlg bagi pendapat tak macam mana nak berhentikan 2 ekor anak kucing ni dari terus hisap perut zee..kesian kat zee..takut jadi tabiat dorg smpai ke besar..
Reply With Quote
  #2  
Old 06-23-2011, 12:42 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 11
shahcats is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by putriazura86 View Post
Hai semua .saya orang baru dalam forum ni.maaf la kalau masalah saya ini bukan di ruangan ini. saya tak tahu nak letak diruangan mana.
saya ada 2ekor kucing jantan(umur dlm 7bln)..1 nama zee, 1 lg nama black..baru2 ni adik saya minta tlg jagakn 2ekor anak kucing (usia dlm 1bln kot) sbb ibu kucing tu tglkn dia. yg menjadi masalah nya, anak kucing ni minta kucing jantan saya susukan dia.mgkn dia rindu mak dia kot..anak kucing ni sondol2 perut si zee. tp dgn black dia xmau sbb black garang sikit..si zee ni plak bagi je 2 ekor anak kucing ni hisap perut dia.. selalunya waktu malam dgn pagi. pagi ni saya bgn tidur tgk dorg tgh kerjakan perut si zee, zee relax je bg dorg hisap.saya buatkan susu, kot2 dorg lapar.dah habis minum susu, sambung semula kerjakan perut zee..
ada sesiapa kat sini blh tlg bagi pendapat tak macam mana nak berhentikan 2 ekor anak kucing ni dari terus hisap perut zee..kesian kat zee..takut jadi tabiat dorg smpai ke besar..
salam..
hahahhaa comel je zee..kucing kawan saya pun ada macam ni..
tp tau x sebenarnya zee menyelamatkan 2 ekor baby tu..
kerana baby tu masih lg kecil..mereka perlukan ibu..dan zee berjaya menjadi ibu angkat yang baek..so baby tu tak stress.(fyi baby stress boleh juga menyebabkan kematian) so saya rase elok biarkan mereka dahulu..sampai berumur 2-3 bulan. nanti mereka akan stop sendiri..jika xstop..hanya asing mereka selama seminggu..selepas itu insyaAllah xkan berlaku lagi. zee kucing jantan neutered ke? selalu nya berlaku macam ni bila kucing jantan dineuter so sifat kelakian sudah kurang dtg pula sifat keibuan..:D
Reply With Quote
  #3  
Old 06-23-2011, 12:53 PM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
salam..
hahahhaa comel je zee..kucing kawan saya pun ada macam ni..
tp tau x sebenarnya zee menyelamatkan 2 ekor baby tu..
kerana baby tu masih lg kecil..mereka perlukan ibu..dan zee berjaya menjadi ibu angkat yang baek..so baby tu tak stress.(fyi baby stress boleh juga menyebabkan kematian) so saya rase elok biarkan mereka dahulu..sampai berumur 2-3 bulan. nanti mereka akan stop sendiri..jika xstop..hanya asing mereka selama seminggu..selepas itu insyaAllah xkan berlaku lagi. zee kucing jantan neutered ke? selalu nya berlaku macam ni bila kucing jantan dineuter so sifat kelakian sudah kurang dtg pula sifat keibuan..:D
mmg comel zee ni..baik sgt..mula2 tgk cm kelakar la. tap kesian kat zee..kesian jgk kt si kecik tu..cuma risau jela, tkt jd tabiat dorg..tp nnt ada effect apa2 x? zee belum di neutered lg..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-23-2011, 02:42 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

hurm..shiro dulu masa memula dgn kami..abes nipple bubuye dia sondol..mujur bubuye adalah betina tp dh nie spay...biar je laa dia nyonyot...asal dia selesa...skang nie..nomel pulak buat benda yg sama..sbb tgk lama2 dia akan ok, rina just biarkan je
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 06-23-2011, 03:04 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 11
shahcats is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by putriazura86 View Post
mmg comel zee ni..baik sgt..mula2 tgk cm kelakar la. tap kesian kat zee..kesian jgk kt si kecik tu..cuma risau jela, tkt jd tabiat dorg..tp nnt ada effect apa2 x? zee belum di neutered lg..
jgn risau xde ape2 effect..mcm hisap jari je..hehehe
kes kawan sy lagi teruk..kucing jantan kene main ngan kucing jantan gak..
dah naluri dorang mcm tu..hahaha
jgn risau k..setakat ni mmg xda effect..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-23-2011, 04:39 PM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
hurm..shiro dulu masa memula dgn kami..abes nipple bubuye dia sondol..mujur bubuye adalah betina tp dh nie spay...biar je laa dia nyonyot...asal dia selesa...skang nie..nomel pulak buat benda yg sama..sbb tgk lama2 dia akan ok, rina just biarkan je
yeke rina..mungkin dia rindu ibu dia kot...tq
Reply With Quote
  #7  
Old 06-23-2011, 04:42 PM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
jgn risau xde ape2 effect..mcm hisap jari je..hehehe
kes kawan sy lagi teruk..kucing jantan kene main ngan kucing jantan gak..
dah naluri dorang mcm tu..hahaha
jgn risau k..setakat ni mmg xda effect..
hah...biar btl..kucing jantan dgn kucing jantan..hehehe...
thanks kongsi pendapat...takut tak cantik je perut dia..hehe
Reply With Quote
  #8  
Old 06-24-2011, 12:45 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by putriazura86 View Post
yeke rina..mungkin dia rindu ibu dia kot...tq
tuh laa...SHiro n Nomel dua2 stray cat yg diadopt masa kecil...rina diadopt shiro buln 4 or bulan 3 kt pets pow wow di mines, manakala Nomel rina adopt tiga minggu yg lalu di gerai makcik rina..

Shiro mmg manja dgn bubuye sampai laa nie....Nomel dia agak berdikari....Shiro nk poo n pee kene Bubuye teman, tapi Nomel dia berani pergi toilet sendiri..memula je dia nyondol2 kt bubuye..agak2nya tak dpt apa2, dia tak de laa nk menyondol2 lagi...

Shiro kalau nk tido, musti dia menepek sebelah bubuye, namum Nomel tak kisah..dia selalu tido bersendirian bawah meja makan or tepi sofa(satu penyebaba kenapa selalu tersepak/terpijak dia...adui

tp Bubuye nmpak gaya treat derang macam anak dia je sbb dai sentiasa memerhatikan adik2 dia...ikut je kemana budak2 2 ekor ni explore
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 06-24-2011, 10:45 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

hi putriazura86

takde ke picture kitten tu menyondol zee...nak tengok..mcm comel je dengar..hehe
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #10  
Old 06-27-2011, 08:44 AM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

ada gambar dia..nnt kita letak kn...
Reply With Quote
  #11  
Old 06-27-2011, 10:00 AM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

ini la zee...kesayangan ku...

Click image for larger version

Name:	DSC00077.jpg
Views:	104
Size:	92.4 KB
ID:	11067

Click image for larger version

Name:	PF_15062011124710180.jpg
Views:	83
Size:	168.2 KB
ID:	11068

Last edited by putriazura86; 06-27-2011 at 10:09 AM.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-27-2011, 10:34 AM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

ini la gambar baby dgn zee....

[Click image for larger version

Name:	DSC00086.jpg
Views:	126
Size:	65.8 KB
ID:	11069

ni plak gmbr zee tgh myusukan adiknya...hehehe...

Click image for larger version

Name:	Imej002.jpg
Views:	120
Size:	159.0 KB
ID:	11070

Click image for larger version

Name:	Imej008.jpg
Views:	150
Size:	146.2 KB
ID:	11071
Reply With Quote
  #13  
Old 07-07-2011, 12:40 AM
fffrrr's Avatar
fffrrr fffrrr is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 88
Rep Power: 12
fffrrr is on a distinguished road
Default Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

heheee...goodness, that's just so awwww.
sesetengah kucing jantan pun mampu memberikan kasih sayang sebegitu kepada kittens yang memerlukan. that's nice to know.
__________________
www.dontbecatty.blogspot.com
Reply With Quote
  #14  
Old 07-07-2011, 05:11 PM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: Kucing jantan pengganti ibu kucing

Quote:
Originally Posted by fffrrr View Post
heheee...goodness, that's just so awwww.
sesetengah kucing jantan pun mampu memberikan kasih sayang sebegitu kepada kittens yang memerlukan. that's nice to know.
zee ni kucing yang penyayang..malam tidur, bg adik dia menyusu dulu, peluk adik dia, seperti ibu kucing... sebab tu saya sayang sangat kat zee ni..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan? sarebloom Cats & Kittens 27 10-28-2010 10:49 AM
Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010 nur azua Rescuers & Fosterers 19 10-19-2010 01:05 PM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 09:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.