Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-18-2009, 06:14 PM
haeiroul23's Avatar
haeiroul23 haeiroul23 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 13
Rep Power: 0
haeiroul23 is on a distinguished road
Post petua dan pantang larang kucing

Dalam thread ni,sume orang bebas untuk menyampaikan segala pantang larang yang kedengaran mengenai penjagaan kucing....kalau boleh,beriakan alasan dan sebab secara rasionalnye pada zaman sekarang.....
Reply With Quote
  #2  
Old 11-18-2009, 06:18 PM
haeiroul23's Avatar
haeiroul23 haeiroul23 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 13
Rep Power: 0
haeiroul23 is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

for the first issue....i've hear that kite tak bole ambil gambar kucing sebab takut kucing tu mati. Sejauh mana kebenarannya saya x tau.

sesiapa ada pandangan dan pengalaman boleh la terangkan mengapa.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-23-2011, 04:59 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 10
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by haeiroul23 View Post
for the first issue....i've hear that kite tak bole ambil gambar kucing sebab takut kucing tu mati. Sejauh mana kebenarannya saya x tau.

sesiapa ada pandangan dan pengalaman boleh la terangkan mengapa.
ya..sy ada dgr petua yg diatas..tapi tak sahih kebenaran...

petua..

1-jangan mandi kucing waktu malam hari.. kucing akan demam (mungkin dulu2 tiada hairdrier) tp ayah sy marah jg kalau sy kata nk mandikan kucing malam2

2- kucing tak boleh makan daging - nanti berkurap. ( org dulu2 kata.c mungkin harga daging mahal...



3-
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #4  
Old 06-23-2011, 09:38 AM
putriazura86 putriazura86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2011
Posts: 14
Rep Power: 0
putriazura86 is on a distinguished road
Smile Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by haeiroul23 View Post
for the first issue....i've hear that kite tak bole ambil gambar kucing sebab takut kucing tu mati. Sejauh mana kebenarannya saya x tau.

sesiapa ada pandangan dan pengalaman boleh la terangkan mengapa.

Apa yg saya tahu la..ambil gambar kucing boleh, tapi jangan guna flash..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-23-2011, 12:33 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 11
shahcats is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by haeiroul23 View Post
for the first issue....i've hear that kite tak bole ambil gambar kucing sebab takut kucing tu mati. Sejauh mana kebenarannya saya x tau.

sesiapa ada pandangan dan pengalaman boleh la terangkan mengapa.
salam..sesekali borak2 psal bende ni bes gak..
bagi saya bende ni xmasuk akal..
kucing saya ada album dr kecik sampai besar..alhamdulillah xda yang mati tiba2..
mungkin orang2 tua ckp mcm tu sebab dulu kan pakai film..kodak..hehe hehe
so orang tu kita xnak bazir kodak..so dorang ckp la mcm tu..:D

ada jugak saya dengar petua..jangan biarkan kucing melangkah mayat..nanti mayat bangun..hehehe
Reply With Quote
  #6  
Old 06-25-2011, 04:06 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 10
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
salam..sesekali borak2 psal bende ni bes gak..
bagi saya bende ni xmasuk akal..
kucing saya ada album dr kecik sampai besar..alhamdulillah xda yang mati tiba2..
mungkin orang2 tua ckp mcm tu sebab dulu kan pakai film..kodak..hehe hehe
so orang tu kita xnak bazir kodak..so dorang ckp la mcm tu..:D

ada jugak saya dengar petua..jangan biarkan kucing melangkah mayat..nanti mayat bangun..hehehe
kucing hitam melangkah mayat.. huhu..ni bkn kata org tua dah..ni satu dunia tau.. tgk citer batman,.cat woman tuuu
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 06-25-2011, 11:42 AM
bobcatJB bobcatJB is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 116
Rep Power: 10
bobcatJB is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
salam..sesekali borak2 psal bende ni bes gak..
bagi saya bende ni xmasuk akal..
kucing saya ada album dr kecik sampai besar..alhamdulillah xda yang mati tiba2..
mungkin orang2 tua ckp mcm tu sebab dulu kan pakai film..kodak..hehe hehe
so orang tu kita xnak bazir kodak..so dorang ckp la mcm tu..:D

ada jugak saya dengar petua..jangan biarkan kucing melangkah mayat..nanti mayat bangun..hehehe

setuju..amik gambar tuh x de kena mengena dgn ajal kucing..seriously mengarut. Tang mayat bangun pon satu lagi aspek mengarut yg diamalkan secara meluas oleh org2 kita. Utk saya, simple, as a muslim, kalu x de nas2 yg mengatakan sedemikian, maknanya x delaa tuh..
Reply With Quote
  #8  
Old 08-23-2011, 04:50 AM
jedy83 jedy83 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
jedy83 is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Hi semua.. sy pun nak share juga petua, I got this petua from a very good friend of my, kadang2 kucing kita ni ada yg bebal, sengal n susah nak train, sy pun pernah gak ada masalah yg sama, petuanya dengan bagi minum kucing kita dgn air liur kita.. (seems pretty disgusting tapi actually works!) kucing sy seakan faham dgn simple order. contohnya, kalau nak berak kat luar, of course la,kena membebel dgn kucing beberapa kali.. n now, my lulu dah biasa berak kat luar~~~ (well itu salah satu contohnya la..) so kawan2. kalau ada sesiapa yg berminat nak cuba.. try la~ Insyaallah jadi.. tapi kena sabar bnyk2 la.. sama mcm kita train kanak2.. its not just happen like that kan..kan..kan.. slamat mencuba~~~~
Reply With Quote
  #9  
Old 10-17-2011, 05:49 PM
FinalW FinalW is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
FinalW is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by jedy83 View Post
Hi semua.. sy pun nak share juga petua, I got this petua from a very good friend of my, kadang2 kucing kita ni ada yg bebal, sengal n susah nak train, sy pun pernah gak ada masalah yg sama, petuanya dengan bagi minum kucing kita dgn air liur kita.. (seems pretty disgusting tapi actually works!) kucing sy seakan faham dgn simple order. contohnya, kalau nak berak kat luar, of course la,kena membebel dgn kucing beberapa kali.. n now, my lulu dah biasa berak kat luar~~~ (well itu salah satu contohnya la..) so kawan2. kalau ada sesiapa yg berminat nak cuba.. try la~ Insyaallah jadi.. tapi kena sabar bnyk2 la.. sama mcm kita train kanak2.. its not just happen like that kan..kan..kan.. slamat mencuba~~~~
Utk kesan yg mujarab, gunakan air liur lepas kita bangun pagi(air liur basi). Ludahkan dlm mulut kucing tu, Amalkan seminggu sekali dlm 3 bulan. InsyaAllah kucing akan dengar ckp kita.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-06-2011, 02:56 AM
nani nani is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kajang
Posts: 120
Rep Power: 12
nani is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nani Send a message via Skype™ to nani
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by FinalW View Post
Utk kesan yg mujarab, gunakan air liur lepas kita bangun pagi(air liur basi). Ludahkan dlm mulut kucing tu, Amalkan seminggu sekali dlm 3 bulan. InsyaAllah kucing akan dengar ckp kita.
ini betul2 ke? Kucing saya ni siam mix.. betina... n skang ni tambah 3 ekor anak die.. x dgr kate tapi baik la.. apa yang saya boleh katekan, die x suke org hugging die, belai bile die mahu, lol.. idk.. pride die tinggi sangat.. cume skang ni masalah die kencing di atas katill walaupun da cuci.. da letak limau sume.. still nk kencing atas katilll... litter box ade.. kalau xde tilam.. die kencing kat dapur.. haish
Reply With Quote
  #11  
Old 11-20-2011, 11:01 PM
jedy83 jedy83 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
jedy83 is on a distinguished road
Default Re: petua dan pantang larang kucing

Quote:
Originally Posted by nani View Post
ini betul2 ke? Kucing saya ni siam mix.. betina... n skang ni tambah 3 ekor anak die.. x dgr kate tapi baik la.. apa yang saya boleh katekan, die x suke org hugging die, belai bile die mahu, lol.. idk.. pride die tinggi sangat.. cume skang ni masalah die kencing di atas katill walaupun da cuci.. da letak limau sume.. still nk kencing atas katilll... litter box ade.. kalau xde tilam.. die kencing kat dapur.. haish
Just try, x rugi apa2 pun, air liur jer.. u know my Lulu masa dier nak deliver pun mcmtu.. siap brainstorming lagi dgn lulu, kat mana dia nak deliver.. finally dia signal kat dalam almari!!!! so, terpaksa la bg keluar all my cloth n letak box dlm almari tu.. skrg ni dah 3 kali dia branak d tempat yg sama... even her children pun dengar ckp.. tapi of course la kena membebel mcm mak nenek dulu
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
Pantang larang fazya Cats & Kittens 12 02-12-2009 09:55 AM


All times are GMT +8. The time now is 04:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.