Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-12-2011, 03:49 PM
Nazrin Mohd Shariff Nazrin Mohd Shariff is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
Nazrin Mohd Shariff is on a distinguished road
Unhappy perlukan pertolongan..

salam readers. saya ahli baru dalam forum ni.harap korg semua boleh tolong dgn masalah saya.
kucing saya kerap keluarkan air mata die walau baru disapu.
kadang2, air mata die berwarna merah mcm darah.
apa perlu saya buat. berikan saya tips dn cadangan ya readers
Reply With Quote
  #2  
Old 03-12-2011, 03:58 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan..

Quote:
Originally Posted by Nazrin Mohd Shariff View Post
salam readers. saya ahli baru dalam forum ni.harap korg semua boleh tolong dgn masalah saya.
kucing saya kerap keluarkan air mata die walau baru disapu.
kadang2, air mata die berwarna merah mcm darah.
apa perlu saya buat. berikan saya tips dn cadangan ya readers
Bawa pergi Vet dan check.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 03-12-2011, 04:09 PM
Nazrin Mohd Shariff Nazrin Mohd Shariff is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
Nazrin Mohd Shariff is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan..

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Bawa pergi Vet dan check.
encik felix, ad x cara sementara yg boleh saya buat sementara hantar die ke vets? sbb saya dlm mnggu final exam ni. agak sibuk skit. dan byk vets close hjung2 mnggu mcm ni. pliss.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-12-2011, 05:26 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 11
shahcats is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan..

Quote:
Originally Posted by Nazrin Mohd Shariff View Post
encik felix, ad x cara sementara yg boleh saya buat sementara hantar die ke vets? sbb saya dlm mnggu final exam ni. agak sibuk skit. dan byk vets close hjung2 mnggu mcm ni. pliss.
salam..kalau awak xda masa nak g vet..awak try pergi petshop..mintak dia ubat mata..aye drop.harga dlm range rm8 shj..goodluck k... btw byk jugak vet bukak weekend..tp kalau awak still xde masa..pergi ke petshop ada cara terbaik dan menjimatkan..hehehe xsemuakan mampu g vet..lg2 student kan.. insyaAllah.. kalau awak rajin letak ubat mata tu..nanti sembuh la..tp kalau xelok2 gak..bwk je g vet k..
Reply With Quote
  #5  
Old 03-12-2011, 08:09 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan..

Quote:
Originally Posted by Nazrin Mohd Shariff View Post
encik felix, ad x cara sementara yg boleh saya buat sementara hantar die ke vets? sbb saya dlm mnggu final exam ni. agak sibuk skit. dan byk vets close hjung2 mnggu mcm ni. pliss.
Maaf saya bukan vet dan saya tak berani syorkan ubat sementara untuk kucing Encik Nazrin. Bukan apa takut kalo kita pandai pandai letak ubat mungkin ada jadi mata tu akan jadi teruk.

Encik Nazrin lokasi kat mana? Sok saya akan ke vet. Kalo nak tumpangkan kucing Encik Nazrin saya boleh tolong bawakan. Apa apa tolong hubungi saya kat 012 611 3258. Saya akan ke vet (Dr. Teoh) dalam pukul 1 macam tu.

Setakat kalo mata bertahi mata yang biasa yang disebabkan oleh demam selsema saya selalu letak ubat teramycin yang boleh di beli kat pharmacy biasa tapi kena juga bawa ke vet untuk rawatan selsema tu.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 03-13-2011, 08:10 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan..

Salan Encik Nazrin,

Masa saya kat Klinik Dr. Teoh tadi saya ada tanya doctor pasal mata kucing Encik Nazrin. Dia kata tu memang normal dan bukan warna darah tapi karat Ni adalah sebab selaput mata tu ada 'build up of iron' jadi bila ada berlebihan 'iron' dalam mata tu dia akan keluar melalui tahi mata dan warna macam coklat coklat (warna karat) tapi bukan darah. So you don't have to worry ok? Doctor kata tak payah letak apa apa. Just lap macam biasa je. Harap saya dapat bantu Encik Nazrin.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2011, 06:53 PM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 12
tediber is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan..

kak Nurul,
mata kucing pun berkarat jek..hu hu hu...
__________________
[
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Urgent...kitten perlukan ibu tumpang?!! mello2311 Cats & Kittens 4 07-08-2010 02:04 PM
anak kucing perlu pertolongan... aina.mj Rescuers & Fosterers 14 07-01-2010 03:16 PM
perlukan pertolongan!! anak bulus mati baru lahir Lionking Health, Disease & Diet 2 10-30-2009 11:40 PM
perlukan pendapat n idea...plz.. ms pasola Cats & Kittens 58 10-22-2009 09:15 AM
Mengharapkan Pertolongan..... BeaYongJune Health, Disease & Diet 46 08-14-2009 03:57 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.