Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-29-2009, 04:43 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default cmne nk jade kucing bulu lebat?

hii all.. sye bru lam dunia kucing2 nih. pg td bru adopt sekor kucing bulu panjang ( xsure jns ape cuz mmg xknl jns2 kucing nih) wrne itam. die da besar but not really sure la bp umor die. tp td dtg ngn selsema but org yg jumpe die tue da bwk g klinik n da dapat ubat la. so,skrg doc xbg mndi sbb die selsema. juz now, sye perasan, die smelly (cm bau feaces die) n sedikit xbersih bulu2 die. so,nk mintak tunjuk ajar,cmne nk grooming die. die pun a bit garang ngn my kitten yg mmg sedia ade.

tq all.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-29-2009, 05:23 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

wawa,ble adopt kucing tu???
Reply With Quote
  #3  
Old 10-29-2009, 05:53 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
wawa,ble adopt kucing tu???
bru je tghhari td dpt. hehe. jumpe akak sorg nih kt klinik vet,die cite kt uma die ade org buang kucing bulu lebat nih,da besar,tp cntik bulu die. trus la ckp nk cuz mmg da lme sgt2 tringin jg kucing DLH nih. tp die a bit garang. now selsema,xberani nk maen2 sgt. die pn tdo je,xsehat,bru lepas kne inject.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2009, 06:00 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

akak yang mane?akak yang dok kondo bayu tu ke?untung awk,baru hari ni g vet,terus dapat adopt kucing DLH....td my gurl ckap,Adik awk tu garang,sampai tommy pun takut nak dekat...geram je tengok tomi tu,harap je kucing jantan,tp penakut,buat malu tul tomi ni...kalau bab2 nak jaga kucing bulu panjang,tanya dengan kak nurkasih....tp sekarang mcm tak nampak die la....ada sesapa nampak nurkasih tak???
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2009, 06:13 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

a ah. yg duk kondo bayu tue. xsgke cpt plak die dtg hantar. n terkejut gk tgk besar n lebat betul bulu die. cm hepi dpt die tp risau cuz xpandai lg nk jg die. akak tue siap bg pasir n makanan lg sbb die taw sye nih first time jg kucing.. da sehat die nti,nk g anta grooming kdai pak cu la sbb sye xpandai nk grooming die.

a ah,si adik sye nih mmg la garang sket. terkejut tomi kne ng die kot,tp lpas tue pandai je maen smpai akak tue geram tengok. hehe. tp,yg kucing baru nih lgi garang. sye panggil die kumbang sbb itam dan garang. haha
Reply With Quote
  #6  
Old 10-29-2009, 06:26 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Tahniah sebab adopt kucing yang terbiar!! So proud of u, wawa!

Wawa, kalau boleh asingkan dulu kucing baru denagn kucing yang dah ada. Kalau ada bilik lain lagi bagus. Bukan apa, nak elakkan daripada kena jangkitan apa2 kan. Dah le Kumbang tu selsema. Bagi dia rehat2 dan time dia adjust denagn new enviroment.

Pasal pnjagaan kucing bulu panjang ni, sorri, saya tak de kucing bulu panjang..tunggu otai2 lain tolong jawabkan ye...
Reply With Quote
  #7  
Old 10-29-2009, 06:34 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Tahniah sebab adopt kucing yang terbiar!! So proud of u, wawa!

Wawa, kalau boleh asingkan dulu kucing baru denagn kucing yang dah ada. Kalau ada bilik lain lagi bagus. Bukan apa, nak elakkan daripada kena jangkitan apa2 kan. Dah le Kumbang tu selsema. Bagi dia rehat2 dan time dia adjust denagn new enviroment.

Pasal pnjagaan kucing bulu panjang ni, sorri, saya tak de kucing bulu panjang..tunggu otai2 lain tolong jawabkan ye...
saye xd bilik asing,cuz uma flat,kecik aje. kucing2 nih duduk kt ruang tamu je. tp kumbang ngn ciki nih mmg xd duk dkt lgsg cz msg2 cm bermusuh.
kumbang tepi tv duduknye,ciki duk ats teddy bear kt sofa je. klo ciki g maen pon,kumbang tgk dari jauh. so,xpe kn as long as dorang xduk dekat.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-29-2009, 06:41 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

yela,jarak umur kumbang ngan ciki pun beza,yang ciki tu kitten lg,yang kumbang tu bapak kucing,tak ngam...thats why dlu beli tomi ngan ogy,tgk umur gak,sbb senang nak beli kibbles,beli skali je sbb dua2 kitten...kalau umur beza,confirm kena beli dua jenis kibbles,satu untuk si kecik,satu lg untuk si besar,lg satu susah nak ngamkan kucing yang bermusuhan...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-29-2009, 07:00 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jage kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
yela,jarak umur kumbang ngan ciki pun beza,yang ciki tu kitten lg,yang kumbang tu bapak kucing,tak ngam...thats why dlu beli tomi ngan ogy,tgk umur gak,sbb senang nak beli kibbles,beli skali je sbb dua2 kitten...kalau umur beza,confirm kena beli dua jenis kibbles,satu untuk si kecik,satu lg untuk si besar,lg satu susah nak ngamkan kucing yang bermusuhan...
ade gk terpikir cmtu b4 nih bile pk sal nk cri kwn ciki.tp sbbkan kumbang org buang n cantik,sayang nk tolak. bkn sng nk dpt,klo beli mau beratus ni,tah2 ribu kot sbb da besar kn. xpela.. mula2 biala die bermusuhan dulu. kumbang pun xsehat ag, ciki pn bkn pndai maen sgt,ngn kite je pndai gigi2 manje.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-29-2009, 08:46 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by wawa View Post
saye xd bilik asing,cuz uma flat,kecik aje. kucing2 nih duduk kt ruang tamu je. tp kumbang ngn ciki nih mmg xd duk dkt lgsg cz msg2 cm bermusuh.
kumbang tepi tv duduknye,ciki duk ats teddy bear kt sofa je. klo ciki g maen pon,kumbang tgk dari jauh. so,xpe kn as long as dorang xduk dekat.
Hmmm...kalau tak de bilik lain, cam mana pun u kena cari jln untuk isolate kan Kumbang daripada menjangkiti Ciki...Ciki kecik lagi kan? Selsema risky pada anak kucing. Kalau ada kandang kucing, letak dia dalam kandang, buat sementara waktu, letak dalam bilik u dulu, kalau u don't mind or toilet yang kering dan tak humid. Mana2 la yang u rasa sesuai...

itu pendapat sayalah..tak tahu kalau forumer lain. Sebab kalau 'anak' saya sakit, saya memang isolatekan daripada kucing2 lain...
Reply With Quote
  #11  
Old 10-29-2009, 09:56 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

yup. ciki bru 3 minggu. rsau gk. ltk die lam bilik dlu la. huhu. msti ciki jeles,cz die xdpt msuk bilik. btw,nk tnye,klu handle kumbang,kne bsuh tgn dlu bru lh pgg ciki ke? another one,cmne nk bg kumbang mkn ubt. td try bg,yg half biji,kcik 2,lepas la msuk,2 pn jenuh tp yg besar kit da xlepas lgsg, sye tumbuk n dilute ngn air,skali bg kumbang muntah trus ubt yg bg 2. aduii.. skrg, die lgsg xmkn sejak ptg td. mnm x,sume x. duduk je tp tv,tdo n tgk2 org. ape nk buat nih????

Last edited by wawa; 10-29-2009 at 10:04 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-29-2009, 10:51 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by wawa View Post
yup. ciki bru 3 minggu. rsau gk. ltk die lam bilik dlu la. huhu. msti ciki jeles,cz die xdpt msuk bilik. btw,nk tnye,klu handle kumbang,kne bsuh tgn dlu bru lh pgg ciki ke? another one,cmne nk bg kumbang mkn ubt. td try bg,yg half biji,kcik 2,lepas la msuk,2 pn jenuh tp yg besar kit da xlepas lgsg, sye tumbuk n dilute ngn air,skali bg kumbang muntah trus ubt yg bg 2. aduii.. skrg, die lgsg xmkn sejak ptg td. mnm x,sume x. duduk je tp tv,tdo n tgk2 org. ape nk buat nih????
Sebaik2nye u cuci tangan u sebelum pegang ciki.

Owh, cara nak makan ubat. Tricky tu..

Apa yang saya selalu buat, u pegang tengkuk Kumbang, pegang kuat sikit. Dongangkan sikit kepala dia. Bukakan sikit mulut dia, terus masukkan pill. Make sure pill tu masuk dalam sikit. Buat sepantas mungkin. Memula, u akan sakit la kena gigit semua. Lelama u tahu dah tahu trick nye.

Or, kalau u nak beli lah... ada jual syringe untuk makan pill. Tapi mahal la. Boleh beli untuk kucing yang sangat susah makn ubat.

Kucing tu stress. Dah la enviroment baru, selsema pulak kan? Kalau dia makan ubat selsema biasanya dia tido je. Tak de selera makan sangat. Akan tetapi, kucing kena makan. U try rebus ayam sikit. Bagi dia makan. Tuang air rebusan tu sekali.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-29-2009, 11:45 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

kak kuntum,takleh ke kalau ubat tu campur dengan ayam?contohnya sumbat ubat tu dalam ayam,nti kalau die makan,msti die akan makan dengan ubat skali
Reply With Quote
  #14  
Old 10-29-2009, 11:58 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by wawa View Post
a ah. yg duk kondo bayu tue. xsgke cpt plak die dtg hantar. n terkejut gk tgk besar n lebat betul bulu die. cm hepi dpt die tp risau cuz xpandai lg nk jg die. akak tue siap bg pasir n makanan lg sbb die taw sye nih first time jg kucing.. da sehat die nti,nk g anta grooming kdai pak cu la sbb sye xpandai nk grooming die.

a ah,si adik sye nih mmg la garang sket. terkejut tomi kne ng die kot,tp lpas tue pandai je maen smpai akak tue geram tengok. hehe. tp,yg kucing baru nih lgi garang. sye panggil die kumbang sbb itam dan garang. haha

bestnya wawa,dpt kucing..
nnti letak gambar ye..
Reply With Quote
  #15  
Old 10-30-2009, 12:30 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
kak kuntum,takleh ke kalau ubat tu campur dengan ayam?contohnya sumbat ubat tu dalam ayam,nti kalau die makan,msti die akan makan dengan ubat skali
Boleh, kalau nak campurkan dengan ayam. But make sure kucing tu perhabiskan la ayam tu...nanti takut tak habis, ubat tu pun dah cair dalam ayam. Sia2 je. But tak salah kalau nak try, kan.
Reply With Quote
  #16  
Old 10-30-2009, 01:00 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Assalamuaikum..

Saya dah lama tak online... ada projek sket.. Anyway, kucing DLH masa baby taklah sepanjang bulu DLH dewasa... jadi dia masih boleh dihandle.. Dia selsema.. jangan campur.. if possible dengan kucing lain... Jaga time makan ubat dia on time Insyallah sihat.. Pastue , pada saya.. saya akan terus masukkan pil dalam mulut kucing macam vet buat .. Sebabnyer kalau kita masukkan dalam ayam..sampai ke besau kita akan ada masalah nak bagi makan pil... Bila dah 5/6 kilo, tangan kita dah tak leh handle..kena dua ornag lak.. kalau dari kecik dah di train..mesti dia ok.. Nway, bagi dia ubat and pastue bagi makanan yang sdap2 ( treats).. Lepas tue mesti dia nak makan ubat sbb dia confirm lepas teu dia dapat makan sedap..

Kalau busuk.. lap2 jalah badan dia..too small nak mandikan... Ehh lupa nak tulis.. masa dongakkan..lepas masukkan urut2 leher dia..mesti dia telan...

p/s lagi bagus kalau u baca2 and browse thread lama... sbb saya perasan otai da kurang nak menjawab soalan berulang.. Nieh pun sbb nama saya disebut.. Happy Catting!
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 10-30-2009 at 01:07 AM.
Reply With Quote
  #17  
Old 10-30-2009, 01:09 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

tak de ke gambar kucing?

Kalau kucing bulu lebat ni, kita kena rajin sikat fur dia. Fareen brush kucing 3x sehari. Even the DSH sbb dia suka :) Kalau x sikat banyak fur mati and fur dia berpintal.

Nanti kalau dah elok selsema, boleh kasi dia vitamin untuk fur mcm Natural pet and Pet heritage. Natural Pet ada Dlm bentuk tablet or serbuk. Dexter Fareen mmg tak boleh amik pill so I bagi dia yang sachet (serbuk).

Pasal makanan, I ni pro makanan mentah mcam ayam dan daging. Kibbles kurang sangat. Lain orang lain pendapat :)
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #18  
Old 10-30-2009, 10:01 AM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
tak de ke gambar kucing?

Kalau kucing bulu lebat ni, kita kena rajin sikat fur dia. Fareen brush kucing 3x sehari. Even the DSH sbb dia suka :) Kalau x sikat banyak fur mati and fur dia berpintal.

Nanti kalau dah elok selsema, boleh kasi dia vitamin untuk fur mcm Natural pet and Pet heritage. Natural Pet ada Dlm bentuk tablet or serbuk. Dexter Fareen mmg tak boleh amik pill so I bagi dia yang sachet (serbuk).

Pasal makanan, I ni pro makanan mentah mcam ayam dan daging. Kibbles kurang sangat. Lain orang lain pendapat :)
next entry sye uploadkan gambar die. die nih agak besar la. so,bulu agak pnjang. sikat tue,lh cari kt mn2 petshop je kn. tnye je,diorg akn ksi rite? orait,nti wawa try. tq!
Reply With Quote
  #19  
Old 10-30-2009, 10:05 AM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Assalamuaikum..

Saya dah lama tak online... ada projek sket.. Anyway, kucing DLH masa baby taklah sepanjang bulu DLH dewasa... jadi dia masih boleh dihandle.. Dia selsema.. jangan campur.. if possible dengan kucing lain... Jaga time makan ubat dia on time Insyallah sihat.. Pastue , pada saya.. saya akan terus masukkan pil dalam mulut kucing macam vet buat .. Sebabnyer kalau kita masukkan dalam ayam..sampai ke besau kita akan ada masalah nak bagi makan pil... Bila dah 5/6 kilo, tangan kita dah tak leh handle..kena dua ornag lak.. kalau dari kecik dah di train..mesti dia ok.. Nway, bagi dia ubat and pastue bagi makanan yang sdap2 ( treats).. Lepas tue mesti dia nak makan ubat sbb dia confirm lepas teu dia dapat makan sedap..

Kalau busuk.. lap2 jalah badan dia..too small nak mandikan... Ehh lupa nak tulis.. masa dongakkan..lepas masukkan urut2 leher dia..mesti dia telan...

p/s lagi bagus kalau u baca2 and browse thread lama... sbb saya perasan otai da kurang nak menjawab soalan berulang.. Nieh pun sbb nama saya disebut.. Happy Catting!
oh ok2. kumbang da pandai larikk bile org nk bg die ubt! tp,ajaran korang menjadi. tq! da taw da treat nk kasi mkn ubt
Reply With Quote
  #20  
Old 10-30-2009, 10:33 AM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 10
wawa is on a distinguished road
Default Re: cmne nk jade kucing bulu lebat?

Click image for larger version

Name:	Say cheeze0082.jpg
Views:	112
Size:	14.7 KB
ID:	7636

Click image for larger version

Name:	Say cheeze0075.jpg
Views:	116
Size:	12.9 KB
ID:	7637

Click image for larger version

Name:	Say cheeze0076.jpg
Views:	113
Size:	15.7 KB
ID:	7638

Click image for larger version

Name:	Say cheeze0061.jpg
Views:	117
Size:	60.5 KB
ID:	7639

Click image for larger version

Name:	Say cheeze0080.jpg
Views:	106
Size:	19.5 KB
ID:	7640

Click image for larger version

Name:	Say cheeze0087.jpg
Views:	120
Size:	15.2 KB
ID:	7641


nih gambar2 dorang. yg kecik tue ciki,yg besar tue kumbang yg manje tp garang. asyik menderam je bile pegang. haih.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
pasal bulu ank2 ku... cikentaru Cats & Kittens 12 11-10-2009 01:08 PM
Bulu gugur fia86 Training & Behavioral Issues 72 10-12-2009 10:40 PM
mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat? bardaziz Cats & Kittens 15 07-23-2009 11:09 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.