Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-30-2009, 10:53 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Unhappy perlukan pertolongan!! anak bulus mati baru lahir

huhu,ingin bertanya kpd forumers dan yg master dlm bab2 kucing ni..

Kucing sy Lula baru lahirkan 5 ekor anak 2 hari lpas. Sy ltakkan dia dlm cage bersama-sama dgn kotak, masa tu dia blom bersalin lg. Then masa dia nk bersalin 2 leh plak dia bersalin dlm pasir litterbox, padahal kotak dh tersedia..
Tp ank yg ke-2 smpi 5 tu dia besalin dlm kotak.

Sy biarkn dlu anknya yg dlm litterbox tu kot2 dia nk ambil blk, dlm 3,4 jam gitu sian lak tgk anknya yg dlm litterbox tu, so sy angkt la anknya msk dlm kotak skali dgn ank2 yg lain, nasib baik dia recognised ank dia tu, nampak dia jilat2 anknya, tp xtau la plak dia menyusu ke x,ank yg lain nmpk ok je.

Problemnya..pagi smalam sy tgk anaknya yg lahir kt litterbox tu dah mati, ada lendir kuning kluar dari mulutnya, kat luar kotak lak tu, xtau mcmana leh kluar kotak plak. So sy igt anknya tu mmg dh sakit kot, tu yg dia biarkan kt dlm litterbox tu.

Then pagi ni sy jenguk2, huhu, sekor lagi anknya mati, x tau puncanya, tah sakit ke ape ke..tp smalam nampak sihat je, sume nmpk elok2 jek isap susu, risau plak takut nanti ank2 yg lain pun mati gak, tgl 3ekor je ni

Mcamana nak wat ni...ke Lula x reti jg anknya? tp tgk dia biase jek, cuma kekadang nmpak dia terhimpit sket anknya, xtau la plak sbb 2 wat anknya mati. Risau takut yg lain pn mati..rakan2 forum ada cadangan atau buah fikiran x?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-30-2009, 04:17 PM
Nana's Avatar
Nana Nana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: KL
Posts: 246
Rep Power: 11
Nana is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan!! anak bulus mati baru lahir

Hi.. nana xde la tau sgt..

cume bl bc post ni, t'fikir skt.

mamyku guna litter jenis apa ek? yg clumping ke? just wondering, sb pernah terbaca yg litter jenis clumping ni ada kesan sampingan especially to kittens. something psl dia xboleh digest, rsnya ada thread tu somewhere, tp dah lama kot.

so nana terfikir la. mungkin kitten yg lahir dlm litter box tu ada t'makan litter ke... and now klu mother cat to pegi box, ada yg t'tinggal kat badan dia, then bl kittens cari2 nak menyusu dia t'makan litter tu. sb dia kan xbukak mata lagi.. dia hisap je kat mana2 sambil mencari2 so dia termakan la litter tu... just my theory, kot2 ada kemungkinan cmtu... tp xtaulah kan..

mother cat tu sihat?
Reply With Quote
  #3  
Old 10-30-2009, 11:40 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 11
Lionking is on a distinguished road
Default Re: perlukan pertolongan!! anak bulus mati baru lahir

Quote:
Originally Posted by Nana View Post
Hi.. nana xde la tau sgt..

cume bl bc post ni, t'fikir skt.

mamyku guna litter jenis apa ek? yg clumping ke? just wondering, sb pernah terbaca yg litter jenis clumping ni ada kesan sampingan especially to kittens. something psl dia xboleh digest, rsnya ada thread tu somewhere, tp dah lama kot.

so nana terfikir la. mungkin kitten yg lahir dlm litter box tu ada t'makan litter ke... and now klu mother cat to pegi box, ada yg t'tinggal kat badan dia, then bl kittens cari2 nak menyusu dia t'makan litter tu. sb dia kan xbukak mata lagi.. dia hisap je kat mana2 sambil mencari2 so dia termakan la litter tu... just my theory, kot2 ada kemungkinan cmtu... tp xtaulah kan..

mother cat tu sihat?

erm..btol gak 2..ada gak terpikir g2..mother cat sihat sgt..tp yg anknya yg no.2 tu mati sbb ape plak..ai..takut pas sekor2 mati..huhu..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anak Bulus >Dulu dan Sekarang<23.09.09 nurkasih Cat TV and Photos 18 10-20-2010 12:34 PM
June's Anak Bulus June Cat TV and Photos 1028 08-12-2010 03:42 PM
Anak Tasya yang lahir pada 31/07/2009 Daniel Cat TV and Photos 260 11-24-2009 11:04 PM
anak bulus baru ku..CheeZy(f) & CheeWy(m) DOB 8/11/2008 abzalia Cats & Kittens 12 11-14-2008 07:22 PM
ben , rain dan kechik perlukan mama @ papa baru... skeezer General Discussion 12 09-22-2008 05:30 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.