Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-05-2010, 02:08 PM
lilac lilac is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
lilac is on a distinguished road
Unhappy Pls help me

hi..really need ur help

i tinggal berdua dgn my brother dan baru2 ni my brother ada li kitten (persian mix british short hair),walaupun i geli & takut ngn kucing.i ttp bg dier beli..as long my brother sanggup uruskan kitten nih...dan baru 3ari je kittten (lulu) ni duk ngn i...

tp aper yg jd mslh besar dkt i skrg..i kesian sgt kt lulu..xtually lulu baru jek 1month+

dier asyik ngiow2 jek.xkire siang mlm...klu ltk dlm sangkar lg lah kuat ngiow nyer tuh...abis lulu panjat2 sangkar tuh...tp bler my brother kuar kan..lulu trus senyap..kt maner adik i pg..sure lulu ikut...OMG i kesian sgt kt lulu

i x thn dgr ngiow2 lulu nih...mruntun nyer jiwa i...
rasa mcm baby hilang mak pulak...huhhh i tak sanggup

raser mcm nyeksa dier jek..my bro pun samer...dia tal expect pun yg lulu nih blh jadi camni...lgpun rmh i siang mmg xder org..mlm jer ader...i pula mmg xkan kluar kan lulu..sebab i sendiri xberani nak pegang lulu

tolong lah,aper yg i patut buat...serius xtau nak buat aper...
salah ker i klu jual kan lulu pada org yg btl2 blh jaga lulu...

i tak nak lulu terabai...pls help me
Reply With Quote
  #2  
Old 01-05-2010, 02:29 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 10
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Salam Lilac,

hmmmm camane brother awak bole beli kuchng yg kecik sgt ni? biasanya USIA minimum kita nak amik kucing ialah 3 bulan. kalau 1 mth, mestilah dia cari mak dia sbb nak menyusu dan dia sunyi xde Adik bradik.

Tapi sbb awak dah amik dia, sebaiknya beri lulu perhatian yg byk. bila awak Ada dirumah, jgn cage dia. biar dia lepas dan main2 ngan brother awak.

Dari pengalaman saya, buku dan nasihat forumers, if awak amik kitten lagisatu ia mungkin membantu menghilang kesunyian lulu. Sbb dia Ada teman main. especially bila awak dan brother x de kat umah.

itu pendapat saya. nanti tgk apa seņior lain ckp.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #3  
Old 01-05-2010, 02:47 PM
lilac lilac is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
lilac is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

salam fareennn

tu ler i pun xtau mcm maner adik i leh beli kucing kecik sgt...
lgpun i mmg tak tau lansung psl kucing nih...

fareen
i bkn xmoh buka cage lulu..tp serius i takut+geli ngn kucing...
even kwn2 i pun terperanjat biler i kater rmh i ader kitten
i beralah pun sebab adik i beria nak...tp xsangka lak lulu jadi sedih camni

smlm pun dah bergenang air mata i,bler dgr lulu ngiow2..lg2 bler we all nak tdo
Reply With Quote
  #4  
Old 01-05-2010, 03:16 PM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Quote:
Originally Posted by lilac View Post
salam fareennn

tu ler i pun xtau mcm maner adik i leh beli kucing kecik sgt...
lgpun i mmg tak tau lansung psl kucing nih...

fareen
i bkn xmoh buka cage lulu..tp serius i takut+geli ngn kucing...
even kwn2 i pun terperanjat biler i kater rmh i ader kitten
i beralah pun sebab adik i beria nak...tp xsangka lak lulu jadi sedih camni

smlm pun dah bergenang air mata i,bler dgr lulu ngiow2..lg2 bler we all nak tdo
hi...salam.
or..u takut kucing ek...tu namadia fobiacing huhujangan marer..gurau jer ek..i rasa kan cuba u bg kucing tu mkn banyak2..sampai kenyang ler..bila dah kenyang dia mungkin duk diam. pastu letak ler kat dalam cage dia tempat warm dia.pilow ker..apa ker.biar dia rasa selesa.klu dia masih lg mengiow..soh jer dia tidur dlm bilik adik u.tidur n lepaskan jer, letak litter box sekali.klu x jadi cuba gantyung mainan dia kat dlm cage..bila dia bosan leh dia main2.

Cubalah..kalau u all berdua berjaya membesarkan kucing ni..tentu ini akan jd pengalaman yg menarik..untuk u kenangkan.

SELAMAT BERJAYA.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-05-2010, 03:37 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 14
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Hi Lilac,

Rasanya si lulu tu masih kecik lagi dan dia rindu kat mak dan adik beradik dia.

Tak boleh ke adik Lilac wat sementara waktu pulangkan kucing tu ngan owner dia dulu sampai la dia putus susu dan bila dah 3 bulan lebih baru la ambil dia balik.

Bukan apa, anak kucing nie masih kecik dan perlu susu ibunya untuk kuatkan imunasasinya.

Kalo owner dia tak nak ambil balik, cuba Lilac ambil sebuah alarm clock. Balut ngan kain dan letak dalam cage ngan si kecik. Bila si kecik dengar bunyi tick tock tick tock dia ingat kawan jadi hopefully dia akan senyap. Petua nie saya baca untuk teman anak anjing tapi tak tau la kalo boleh ngan anak kucing Cuba la mana la tau boleh kan
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 01-05-2010, 03:47 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Pls help me

alahai kesiannya kucing tue.
kecik sangat..1month.
susu pon tak putus lagie.
takper lilac jgn panik yerk.

bagilah dia susu yang secukupnya.
kesian dia..takut dapat penyakit nantie.
dia dah makan ker?
betol kata kak nurul tue..pulangkan balik pada owner dia.
tapie kalo mak n adik2 beradik dia pon dah dijual.
terpaksa lilac cari inisiatif lain.
contohnya : terpaksa adopt lagi sekor sebagai teman @ cari ibu tumpang utk dia.

kesiannya dia..takpat bayangkan dia macamna.
sabar yer lilac..jgn panik...insyaallah kami ada utk membantu.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-05-2010, 04:38 PM
lilac lilac is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
lilac is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

thanks to alls

i mmg risaukan lulu tu...pg td i bgn xdgr ngiow2 dier i dah suspen

ni kt rumah dier sekor2 jek...
pg td adik i dah ltk makanan kt bekas lulu
tak tau lah lulu mkn ke tak...
kalau lulu still ngiow2 all d time...aper lah i nak buat
mlm ni adik i blk lambat..sian lulu...jgn lulu mkn hati sudah

i ader call owner lulu..tau tak aper dia ckp!!!!!!!
i blh jaga lulu sampai hjg bln ni jek...klu blh i mmg taknak byk2 kucing kt rumah i.....aduhaiiiii

yg pegi jual kucing 1bln kt i tuh...saper suruh!!!!!! damnn ittt!!!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-05-2010, 04:51 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Pls help me

adoyai.
camtue plak owner tue jawab.
takper lilac.
pastikan makanan dia ada..minuman cukup .
kalo boleh kasik wetfood..sbb kibles masih keras tuk dia gigit.
kalo royal canin babycat mungkin ok skett.
good luck lilac,
lulu..jgn noty2 yerk.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-05-2010, 05:18 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 9
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Duh! 1 month? Susah tu. Selain apa yg kwn2 ckp kat atas tu, kitten tu perlukan mak dia utk belajar apa2 yg patut, cam poo, pee, basic self grooming. Tp kalau dah terpisah ngan mak dia, kena ambil masa la nak train semua tu. Biasanya 1 bln tu masih menyusu sgt. Cam Linda ckp, kalau kwn ada kucing yg tgh menyusukan anak, tumpangkan la. Tp belum tentu ok ke tak. Tak semua kucing boleh terima anak baru. Tambah2 kalau dah anak ramai. Bila dah sebulan lebih-2 bln, ibu kucing akan kurang menyusu anaknya & anak dah start boleh mkn wet food & bila 2 bln keatas dah boleh mkn kibbles. So kalau kwn ada kucing yg menyusu, cpt2 la tumpangkan. Option lain, bottle feed la. Tanya vet @ kat petshop sal benda2 tu semua. Last2 resort kalau semua tak ada cara dah, i can try to try to take care of Lulu. Since mmg kerja kat rumah, so boleh bg more attention sikit kalau dia ngiau2 tu. Cuba la dulu mana2 option tu. Selamat mencuba. Apa2 update kami semua sal Lulu
Reply With Quote
  #10  
Old 01-05-2010, 08:05 PM
lilac lilac is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
lilac is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

lilac,dah bg lulu mkn...sian lulu

emmm,asal ngiow2 dier mcm serak jeh eh...risau nyer i...
i mmg takkan kluarkan lulu dari blk i ltk cage tuh...sbb i mmg takut utk pegang lulu..tats y lulu asyik ngiow2 jek kan...

tiap kali lulu ngiow lamer sgt..i mesti ckp.."pls lulu dont make me feel bad"

"pls pray for my little lulu"
Reply With Quote
  #11  
Old 01-05-2010, 10:50 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 9
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Rasanya, baik return semula je la Lulu tu ke seller tu. Maybe kasi few bucks suruh seller tu letak Lulu kat mak dia. Biar dia menyusu semula. Around 1 month lg ok sikit kot. Cam kesian gila dgr camtu
Reply With Quote
  #12  
Old 01-06-2010, 09:16 AM
lilac lilac is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
lilac is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

morning alls
last nite,lps bincang dgn adik lilac(taknak lulu ni stress dan terabai)
we all decide hantar lulu dkt seller dia...
i dah try my best utk jaga lulu...tp i tak dpt lah nak belai lulu ia2 sgt
sebab i sendiri mmg fobia kucing...serius i tak boleh buat

smlm lulu mkn pun adik i yg suapkan...
kesian kan dia..
rasanya lulu merajuk dgn adik i
bila adik i panggil dia...dia mcm nak tak nak je dtg...

eemmm lps nih takde lagi ngiow2 lulu...
thanks pada semua yg sudi bantu lilac

"maafkan lilac sebab tak dapat jaga lulu"
Reply With Quote
  #13  
Old 01-06-2010, 10:43 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 10
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Pls help me

Quote:
Originally Posted by lilac View Post
morning alls
last nite,lps bincang dgn adik lilac(taknak lulu ni stress dan terabai)
we all decide hantar lulu dkt seller dia...
i dah try my best utk jaga lulu...tp i tak dpt lah nak belai lulu ia2 sgt
sebab i sendiri mmg fobia kucing...serius i tak boleh buat

smlm lulu mkn pun adik i yg suapkan...
kesian kan dia..
rasanya lulu merajuk dgn adik i
bila adik i panggil dia...dia mcm nak tak nak je dtg...

eemmm lps nih takde lagi ngiow2 lulu...
thanks pada semua yg sudi bantu lilac

"maafkan lilac sebab tak dapat jaga lulu"

hmm.. are u sure u nak hantar lulu balik? coz dari prev post u kata owner dia cam takley nak jaga??.... I can offer you some solution coz skrg nie I ada seko mak kucing stray yg baru beranak and seko kitten stray rasenye lebey kurang umo lulu tu.. I bley tolong u jagakan and soh mak kucing tu susukan dia and bg dia berkawan ngan kitten stray yg I jaga tu. dgn syarat lepas lulu cukup besar u amik dia balik and terus adopt kitten kecik tu sekali sebagai kawan dia. and medical + baby cat food cost utk diorang u sediakan... amacam?
Reply With Quote
  #14  
Old 01-06-2010, 01:23 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 9
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Tp Prinz, yg menulis ni (lilac) geli geleman dgn kucing. 1 pun geli, lagi la kalau 2, 3 ekor. Adik dia yg beria nak beli. Skrg dah nak return semula kat seller tu. Ok la kot. Eh! tp jgn return terus, tak pasal dia jual semula nanti. Pulangkan sementara je. Maybe bg la 'upah' sikit kat seller tu. Tp kan, seller tu mmg tak patut sgt jual kitten umur 1 bln ni. Kesian. Hati2 la lain kali (pesan utk semua & diri sendiri)
Reply With Quote
  #15  
Old 01-08-2010, 12:14 PM
mazlan's Avatar
mazlan mazlan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Location: Batu Caves,Selangor.
Posts: 12
Rep Power: 0
mazlan is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

Quote:
Originally Posted by Suhaimy View Post
Tp Prinz, yg menulis ni (lilac) geli geleman dgn kucing. 1 pun geli, lagi la kalau 2, 3 ekor. Adik dia yg beria nak beli. Skrg dah nak return semula kat seller tu. Ok la kot. Eh! tp jgn return terus, tak pasal dia jual semula nanti. Pulangkan sementara je. Maybe bg la 'upah' sikit kat seller tu. Tp kan, seller tu mmg tak patut sgt jual kitten umur 1 bln ni. Kesian. Hati2 la lain kali (pesan utk semua & diri sendiri)
Sebenarnya seller ini tidak bertanggungjawab dan jahat,sememangnya kitten tidak boleh dijual hinggalah berumur2-3 bulan,dah boleh makan sendiri dan dah dapat 1-2 vaccinations.Ini mengikut undang-undang kucinglah tapi ramai manusia yang tak nak ikut.............penjual akan jual sekirannya pembeli bersetuju,ini adat dunialah........

Penjual juga tidak sepatutnya diberi upah jika kitten terpaksa dikembalikan semula utk dijaga,sebab masih dalam tempoh "jaminan" selepas pembelian,ini pun dalam undang-undang kucinglah........bagi saya cara terbaik ialah mengembalikan semula kitten tak cukup umur ini kepada ibunya utk selama 1-2 bulan,pas tu ambillah balik........inipun kalau dua dua pihak bersetuju........
Reply With Quote
  #16  
Old 01-08-2010, 02:06 PM
AleenAim AleenAim is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 92
Rep Power: 9
AleenAim is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

i pn rs that's the good solution..coz i ade experiance adopt kitten aged 1month...walaupn yurie xla mengiow2 cam lulu,die dok ngan i mmg sht & happy..kuat main2,pandai bwk diri tp mayb sbb'n cpt sgt pts susu antibodi yurie xkuat..skali jer skt,& dlm mse 1 hr jer yurie skt die xdpt survive...w/pun i & my hubby usaha bwk jpe 3 vet yg b'lainan ttp xdpt slmt'n yurie..until now i msh igt;n yurie & cam serik jer nk adopt kitten yg umo < 3mnth...
Reply With Quote
  #17  
Old 01-08-2010, 04:41 PM
lilac lilac is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
lilac is on a distinguished road
Default Re: Pls help me

hi u alls

actually lilac tak tau nak ckp aper...
mcm menyesal pun ader...kalau tak amik lulu..sure dier xjadi camni kan

i dah bagi lulu dkt seller tuh..hopefully dia blh jaga lulu dgn baik
pasal duit i dah xkisah...kalau ader rezeki,ader lah
kalau xder xperlah

i ader tanyer seller knp u jual kitten bawah 3bln?
dia kata
"org lain beli..ok jek mayb u tak reti nak jaga kitten lg"

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.