Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 12-12-2009, 04:42 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 11
aznor is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

lol..
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
  #22  
Old 12-12-2009, 04:46 PM
Hamster86 Hamster86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
Hamster86 is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

tQ for all...coz support n comment my Shiro...Conclusionnye,xtau lg..huhuhu...
Reply With Quote
  #23  
Old 12-12-2009, 05:54 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 13
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Penat la cari...

Kalau nak neuter sekarang ni bleh neuter dah, 6bulan ke atas..
tapi kalau nak ada baka elok tunggu setahun lebih sebab 6bulan kira muda lagi untuk di kawen kan, macam forumers lain selalunya akan berlaku komplikasi kalau muda lagi...
rasanya hamster tau dah nak buat macam mana kan...fikir la dulu, kalau sayang shiro elok la tunggu dulu...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
  #24  
Old 12-12-2009, 06:17 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

zura...sebaiknya di spay shiro tu...selesai semua masalah...tapi kalau tak mau zassss 6 bulan masih tidak sesuai utk bunting...tunggu la dia dah umur lebih 1 tahun.....
(di harapkan takde la kitten2 tu nanti terpampang dalam ruangan for sale
Reply With Quote
  #25  
Old 12-12-2009, 06:39 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
I agree kak June. Ada orang kata kat I rasa kejam buat camtu. I ckp, I ni nak bela kucing je, tak nak pikir masaalah lain hehe. Kalau nak tambah, I amik lain. Tak yah beranak2 kan. Kalau nak baka, I buat baka I sendiri. Baka 2 kaki. ngeh ngeh ngeh.
Part yg last sy sokong sgt2 kak. Bagus apa meramaikan umat. Haha!
Reply With Quote
  #26  
Old 12-12-2009, 07:00 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Hello Hamster86. Apa yg kwn2 cuba maksudkan ialah kitten (6 bulan still kitten pun) you still muda lg. Diorg suggest neuter/spay/zaas/potong supaya kitten tu tak ngiow2 siang malam. Mmg la 6 bln tu kira dah start 'baligh' tp still muda gak. Katakan (katakan je la) nak kawenkan kitten tu pun. Ok je 6 bln. Mungkin bunting, mungkin tak. Kalau bunting, beranak, si ibu belum tentu pandai jaga anak2 tu. Sebab terlalu muda lg. Silap2 tgh menyusu, menggatal lg. Sebab cycle kucing ni kerap. Jd, kalau betul pun nak baka, tunggu la umur dia setahun ke. Lps dah dpt baka, dinasihatkan, neuter/spay/zaas/potong

Oh! Baby2 kitten tu pun boleh je neuter/spay/zaas/potong masa umur 4 minggu kalau tak silap. Kalau silap, tlg betulkan ya kwn2?
Reply With Quote
  #27  
Old 12-12-2009, 09:06 PM
Hamster86 Hamster86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
Hamster86 is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Pembetulan...Shiro dah umo setahun lbh bab tuan asal dy bru bgtau..cowi...
Reply With Quote
  #28  
Old 12-12-2009, 09:24 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Hamster86 View Post
Pembetulan...Shiro dah umo setahun lbh bab tuan asal dy bru bgtau..cowi...
errrkk...u dah jaga shiro ni berapa lama?
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #29  
Old 12-12-2009, 11:33 PM
Hamster86 Hamster86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
Hamster86 is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
errrkk...u dah jaga shiro ni berapa lama?
saya jaga shiro tak sampai sebulan lagi, huhu...
Reply With Quote
  #30  
Old 12-13-2009, 12:19 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Hamster86 View Post
Pembetulan...Shiro dah umo setahun lbh bab tuan asal dy bru bgtau..cowi...
La. Dah setahun. Dah cycle ok la sikit dr yg umur 6 bulan tu. Skrg buat la keputusan nak kawenkan @ tak? Sblm tu, dah buat kira2? (budget). Makanan skrg berapa harga?, makanan anak2 kucing berapa?, agaknya dpt berapa anak2 kucing tu?, berapa ya kos makan utk 3 ekor anak2 kucing?, kalau 4 ekor?, 5?, 6?! Vaksin, deworm, neuter? Berapa ya harga tu semua? Kalau kucing sakit, berapa ya kos? Huhu! Selamat buat kira2 ya?
Reply With Quote
  #31  
Old 12-13-2009, 01:14 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Penat la cari...

ades..suhaimy jgn lah menakutkan dia kesian dia.. tapi mmg btol hamster..e2 sume kena amek kira bila kita pelihara haiwan.memula sekor mmg seronok,nanti dah berekor2..tak terbela nanti..sape susah?awak gak susah..kitaorg kat sini bleh kasik tahu je..selebihnya keputusan kat tgn awk sendiri.dah ready ke nak kitten bnyk2,cukup ke masa nak handle sume,budget,sakit demam mereka.and kena ingt medical checkup mereka tak sama mcm manusia.nih saya nak kongsi sket..selasa aritu anak kucing saya kena langgar..alhamdulilah takde patah apa2..tapi still untuk langkah berjaga2 bwk gi vet.kena xray,drip,treatment, emergency call ngan medicine total rm295. tuh pon minor..takde operation ke jahit ke..bnygkan kalu ade operation..mau dekat rm500 kot.. tu baru sekor.. kalu bnyk2 ekor?renung2 kan lah...moral of the story..pikir masak2 samada mampukah hamster membela lebih dari sekor(kekekekek aku plak yg menakutkan hamster..sorry ya..tiada niat pon..sekadar menkongsi pengalaman)

Quote:
Originally Posted by Suhaimy View Post
La. Dah setahun. Dah cycle ok la sikit dr yg umur 6 bulan tu. Skrg buat la keputusan nak kawenkan @ tak? Sblm tu, dah buat kira2? (budget). Makanan skrg berapa harga?, makanan anak2 kucing berapa?, agaknya dpt berapa anak2 kucing tu?, berapa ya kos makan utk 3 ekor anak2 kucing?, kalau 4 ekor?, 5?, 6?! Vaksin, deworm, neuter? Berapa ya harga tu semua? Kalau kucing sakit, berapa ya kos? Huhu! Selamat buat kira2 ya?
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #32  
Old 12-13-2009, 01:19 AM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Thanks Fareen sebab tolong promote my kittens
Reply With Quote
  #33  
Old 12-13-2009, 01:20 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
ades..suhaimy jgn lah menakutkan dia kesian dia.. tapi mmg btol hamster..e2 sume kena amek kira bila kita pelihara haiwan.memula sekor mmg seronok,nanti dah berekor2..tak terbela nanti..sape susah?awak gak susah..kitaorg kat sini bleh kasik tahu je..selebihnya keputusan kat tgn awk sendiri.dah ready ke nak kitten bnyk2,cukup ke masa nak handle sume,budget,sakit demam mereka.and kena ingt medical checkup mereka tak sama mcm manusia.nih saya nak kongsi sket..selasa aritu anak kucing saya kena langgar..alhamdulilah takde patah apa2..tapi still untuk langkah berjaga2 bwk gi vet.kena xray,drip,treatment, emergency call ngan medicine total rm295. tuh pon minor..takde operation ke jahit ke..bnygkan kalu ade operation..mau dekat rm500 kot.. tu baru sekor.. kalu bnyk2 ekor?renung2 kan lah...moral of the story..pikir masak2 samada mampukah hamster membela lebih dari sekor(kekekekek aku plak yg menakutkan hamster..sorry ya..tiada niat pon..sekadar menkongsi pengalaman)
Betul betul..My cats, kalau normal check up with minor things like deworming dah RM50. Pastu my cats mkn wet food so deworm kena 3 bulan sekali. Last month 3x pergi vet sbb hari tu kena worms lah, pastu poo cairlah, pastu excessive scratching lah...hmmmmm.... My hubby cakap, setaun vet fees, boleh beli kereta la satu

Lagisatu nak amik kira ni (yang Fareen tak pernah kira dulu) is boarding!!!!!! Hari tu gi Phuket 4 hari. Boarding fees 400+ untuk budak 2 ekor nih!!!! Koyak poket
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #34  
Old 12-13-2009, 01:24 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Betul betul..My cats, kalau normal check up with minor things like deworming dah RM50. Pastu my cats mkn wet food so deworm kena 3 bulan sekali. Last month 3x pergi vet sbb hari tu kena worms lah, pastu poo cairlah, pastu excessive scratching lah...hmmmmm.... My hubby cakap, setaun vet fees, boleh beli kereta la satu

Lagisatu nak amik kira ni (yang Fareen tak pernah kira dulu) is boarding!!!!!! Hari tu gi Phuket 4 hari. Boarding fees 400+ untuk budak 2 ekor nih!!!! Koyak poket
yup...boarding
Reply With Quote
  #35  
Old 12-13-2009, 01:30 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
Thanks Fareen sebab tolong promote my kittens
Welcome welcome. Kita tak dapat tolong amik...kita tolong promote la kan kan?
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #36  
Old 12-13-2009, 01:33 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
ades..suhaimy jgn lah menakutkan dia kesian dia.. tapi mmg btol hamster..e2 sume kena amek kira bila kita pelihara haiwan.memula sekor mmg seronok,nanti dah berekor2..tak terbela nanti..sape susah?awak gak susah..kitaorg kat sini bleh kasik tahu je..selebihnya keputusan kat tgn awk sendiri.dah ready ke nak kitten bnyk2,cukup ke masa nak handle sume,budget,sakit demam mereka.and kena ingt medical checkup mereka tak sama mcm manusia.nih saya nak kongsi sket..selasa aritu anak kucing saya kena langgar..alhamdulilah takde patah apa2..tapi still untuk langkah berjaga2 bwk gi vet.kena xray,drip,treatment, emergency call ngan medicine total rm295. tuh pon minor..takde operation ke jahit ke..bnygkan kalu ade operation..mau dekat rm500 kot.. tu baru sekor.. kalu bnyk2 ekor?renung2 kan lah...moral of the story..pikir masak2 samada mampukah hamster membela lebih dari sekor(kekekekek aku plak yg menakutkan hamster..sorry ya..tiada niat pon..sekadar menkongsi pengalaman)
Haha! Jahatnya cookies . Siap bgtau amount lg tu? . Tp apa pun, tu kisah benar cookies. Bukan reka2. Tak caya, tanya yg lain2. Tanya bro Halim66. Pet dia kat vet UPM. Masuk ward dah 3, 4 hari. Kos? Ntah la. Bro Halim tak kisah kot. Dia dah anggap cam family dia . Anda bagaimana?
Reply With Quote
  #37  
Old 12-13-2009, 01:45 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Suhaimy View Post
Haha! Jahatnya cookies . Siap bgtau amount lg tu? . Tp apa pun, tu kisah benar cookies. Bukan reka2. Tak caya, tanya yg lain2. Tanya bro Halim66. Pet dia kat vet UPM. Masuk ward dah 3, 4 hari. Kos? Ntah la. Bro Halim tak kisah kot. Dia dah anggap cam family dia . Anda bagaimana?
btol bukan kisah tipu..kisah benar..n bukan niat nak menunjuk ke ape..just giving an exampletuh adalah benda2 yg akan owner pets hadapi sooner or later..amount tuh jer lah kot berbeza sb tgk tmpt, treatment, etc etc..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #38  
Old 12-13-2009, 01:54 AM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 12
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Penat la cari...

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Welcome welcome. Kita tak dapat tolong amik...kita tolong promote la kan kan?
thanks

2 lah nak ade anak bulu bebanyak pon kene tengok poket dulu.... kalau ade fulus lebih baru lah boleh tambah anak bulu... sian depa kalau tak terjaga
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
susahnya nak cari housemate yang petslover ni... zarasofia Coffee Room 63 12-19-2009 11:18 PM
nak cari pakwe utk kucing ku fiza saleh Cats & Kittens 17 11-02-2009 09:39 AM
cari jodoh - WALI band chemonk Music 5 08-19-2009 02:09 PM
cari menantu spongegirl Cats & Kittens 92 08-18-2009 10:48 AM
Tido Selepas Penat Berpuasa.. abgraldo Cat TV and Photos 15 09-25-2008 04:27 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.