Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 04-21-2009, 07:42 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 10
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Gee dah slow down buat projek ni Bareen. Bukan apa sbb tak de masa sgt. Tambah2 my area ni susah dpt matahari.. Kalau dpt pun sekejap sgt.. dlm 3 jam, tu pun tak panas terik.

So now gee beralih ke serbuk kayu..


Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Tak kisahlah cam na nak keringkan. Asalkan kering dan dapat dipecah-pecahkan. Kalau dan 99% kering memang keras tapi ringan.
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #82  
Old 04-21-2009, 09:46 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 10
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Gee dah slow down buat projek ni Bareen. Bukan apa sbb tak de masa sgt. Tambah2 my area ni susah dpt matahari.. Kalau dpt pun sekejap sgt.. dlm 3 jam, tu pun tak panas terik.

So now gee beralih ke serbuk kayu..
Samalah kita. Stok aku pun dah susut tapi buat tu buat jugak. Sekali seminggu. Sekarang ni guna stok simpanan utk musim ujan. Susah-susah nanti kena fikir balik cara lain utk save budget.

Musang aku guna air dalam double litter tray. Kalau kucing aku leh buat cam musang tu kan senang.
Reply With Quote
  #83  
Old 04-22-2009, 08:31 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

waaa..patutla Bareen shayang syangat2 kat babies musang dia. Dah la comel, playfull, poo takde bau, pee bau pandan, pandai minum guna botol air, makan pisang dah tu poo & pee tak payah guna litter...
*tgh fikir2kan. Boleh tak ajar musang poo & pee kat toilet bowl ? *


Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Samalah kita. Stok aku pun dah susut tapi buat tu buat jugak. Sekali seminggu. Sekarang ni guna stok simpanan utk musim ujan. Susah-susah nanti kena fikir balik cara lain utk save budget.

Musang aku guna air dalam double litter tray. Kalau kucing aku leh buat cam musang tu kan senang.
Reply With Quote
  #84  
Old 04-22-2009, 09:52 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 10
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
waaa..patutla Bareen shayang syangat2 kat babies musang dia. Dah la comel, playfull, poo takde bau, pee bau pandan, pandai minum guna botol air, makan pisang dah tu poo & pee tak payah guna litter...
*tgh fikir2kan. Boleh tak ajar musang poo & pee kat toilet bowl ? *
Kalau dia boleh bertenggek atas toilet seat, memang boleh guna. Masa nih masik kecik lagik, naik atas toilet seat jatuh lak dia. Tapi kalau dia dah sama besar ngan kucing, boleh kot.
Reply With Quote
  #85  
Old 05-14-2009, 07:09 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 9
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

En. sifu recycle paper cat litter...
ade soklan nie...
kamek dah try dah molah paper cat litter tok.. tp kan cam ada bau hapak... tambah plak semalam kene hujan.. camney nak molah bg ilang bau?? basuh balit kah??
Reply With Quote
  #86  
Old 05-15-2009, 09:24 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 10
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

mun dah dikemeh buang lah.
bukannya dah dikemeh diberak dibasuh dikering direcycle balit.
udah nya pakay, buang terus dalam toilet. buang nok basah warna gelap ajak. mun malas nak scoop nok basah, tuang buang semua.

Mun mok nya kuat serapan, pakay 100% newspaper, jangan guna kertas A4 atau kertas komputer atau kertas majalah.

Untuk kurangkan bau amonia, tabur bikarbonat soda dalam litterbox.

Bau hapak, senang jak, masa menghancur kertas, campur ngan pelembut kain yang antibacteria. Kertas mun sik benar-benar kering memang lah bau hapak.
Reply With Quote
  #87  
Old 05-15-2009, 10:40 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 9
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Blom pakei gik... baru sampai process mengering... mungkin sik cukup detergent kali nya jadik bau ya, n kamek pakei kertas A4 dr shrader di opis... thanks.. kelak try molah gik n guna news paper

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
mun dah dikemeh buang lah.
bukannya dah dikemeh diberak dibasuh dikering direcycle balit.
udah nya pakay, buang terus dalam toilet. buang nok basah warna gelap ajak. mun malas nak scoop nok basah, tuang buang semua.

Mun mok nya kuat serapan, pakay 100% newspaper, jangan guna kertas A4 atau kertas komputer atau kertas majalah.

Untuk kurangkan bau amonia, tabur bikarbonat soda dalam litterbox.

Bau hapak, senang jak, masa menghancur kertas, campur ngan pelembut kain yang antibacteria. Kertas mun sik benar-benar kering memang lah bau hapak.
Reply With Quote
  #88  
Old 05-17-2009, 06:08 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 10
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Shreded A4 paper bagus dipakay direct cam iya ajak. Polah bulat-bulat leper, pas iya susun dalam litterbox. Alaskan litterbox ngan newspaper dalam litterbox. Newspaper akan serap pee, kertas A4 akan molah litterbox kering. Mun malas nak buang semua, buang ngan tukar jak newspaper. Mun taik keras senang buang. Tapi mun makay newspaper, nya cepat serap kemeh, jadi kertas byk basah, kenak tukar semua sekali. A4 sik kuat serap jadi kemeh turun ke dasar diserap oleh newspaper, jadi kertas sik byk basah dan tahan lamak.

Mun nak guna cara tuk, 1st time, jangan cuci litterbox bersih, biarnya berbau dolok. Mun sik, pakay pusak main shreded paper iya.

Kamek dah sikda masa nak ngancor kertas jadi guna shreded paper ajak. Gik sebaldi kertas rendam lom dipolah sia. Dah seminggu direndam!
Reply With Quote
  #89  
Old 08-22-2009, 10:34 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 9
rock is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

wah...bestnya.nnti nk cuba buatlah.tapi paper kt rumah tak banyak.beli tisu tandas yang murah2 jelah,yg tesco punya,berapa roll entah,rm3 je.hehehe.
Reply With Quote
  #90  
Old 08-24-2009, 10:25 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 10
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by rock View Post
wah...bestnya.nnti nk cuba buatlah.tapi paper kt rumah tak banyak.beli tisu tandas yang murah2 jelah,yg tesco punya,berapa roll entah,rm3 je.hehehe.
kalau guna tissue/toilet paper, alaskan litterbox dengan suratkhabar, pastu renyuk-renyukkan tissue paper tu dan penuhkan litterbox. Tapi kenalah clear tiap kali ia basah.

Atau leh guna suratkhabar yang dicarik dan renyuk. Aku dah tak buat lagi recycle cat litter nih. Aku guna direct jer shreded paper ke dalam litterbox. Kucing aku pun dah tak main sangat ngan kertsa yang dalam litterbox tapi dia orang serang yang masih dalam beg plastik.
__________________

Reply With Quote
  #91  
Old 01-12-2010, 03:35 PM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 10
binbin is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

ni boleh dikira DIY jugak Ke?

Photobucket

Photobucket

Photobucket
__________________
Reply With Quote
  #92  
Old 01-12-2010, 03:40 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default DIY Recycle Paper Cat Litter

yg kucing tu direcycle sekali ke?? hehehehhe!! jgn mare.

Quote:
Originally Posted by binbin View Post
ni boleh dikira DIY jugak Ke?

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Reply With Quote
  #93  
Old 01-12-2010, 04:06 PM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 10
binbin is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

mane boleh...walaupun nakal tetap menjadi kesayangan
__________________
Reply With Quote
  #94  
Old 07-07-2010, 09:59 AM
mieraonepj mieraonepj is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 26
Rep Power: 0
mieraonepj is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

saya dah try buat bende ni. mase rendam tu saya letak pewangi sikit. so bile kering dia harummm jek.. so after bb poo n pee tak ler bau kuat sngt,, sebb haruman pewangi lagi kuat dr poo dia..
Reply With Quote
  #95  
Old 01-08-2011, 12:48 PM
nicotyyne's Avatar
nicotyyne nicotyyne is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Location: Butterworth, Penang
Posts: 33
Rep Power: 0
nicotyyne is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

I pun baru nak try buat DIY cat litter ni lepas baca bahaya clumping clay litter.. But i suka sangat jenis clumping sebab tak berbau sangat dan senang nak scoop tanpa menjejaskan bahagian pasir yg masih kering.

I siap beli paper shredder semata-mata nak buat projek ni dan mengerjakan kertas2 recycle di opis (computer paper). Tapi masalahnya computer ni susah sikit nak hancur. nak kena rendam lama sikit.. or rajin˛ blend supaya lembut

Ada lagi yang masih rajin DIY cat litter kucing˛ di rumah?
__________________
The Fluffies & The Purrrrs
Reply With Quote
  #96  
Old 01-19-2011, 10:55 AM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 10
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

rupanya serbuk kayu skrg dah mahal.. nmpk gaya kena buat balik DIY Recycle paper ni balik..

mieraonepj - kalau boleh elakkan guna pewangi sbb ada bahan kimia. Sbb dakwat yg ada pd newspaper pun chemical jugak. Gunakan baking soda ada lah yg terbaik di samping menghilangkan bau.. Akak pun guna baking soda utk hilangkan bau pd cat tree.. ada info psl ni dlm internet - just my 2 cents
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #97  
Old 02-01-2011, 12:42 AM
CT YEOH CT YEOH is offline
Rescue & Foster
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 29
Rep Power: 0
CT YEOH is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Try sawdust, it works well. To prevent smell, sprinkle koalin clay or bentonite.
I use about 30kgs sawdust per month.
Reply With Quote
  #98  
Old 02-12-2011, 12:01 PM
fadhirulanuar1 fadhirulanuar1 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 0
fadhirulanuar1 is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

dah try, mmg ok. tp leceh sket la nak wat. tp bab kering kan tu senang sbb sy ada oven besar kat workshop yang sy wat painting. haha. time xde painting job, mmg jemur cat litter je la.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LifeBlog of Hijra Madina - 2nd Litter Bareen Cat TV and Photos 180 07-11-2009 07:23 PM
A Memory of Ringo... Clumping Litter? abgraldo Pet Memorial 20 06-30-2009 03:00 PM
Article : Clumping Clay Litter : A Deadly Inconvenience ashleywong Health, Disease & Diet 39 09-14-2008 11:48 AM
Training your cat/kitten to use the litter box ashleywong Training & Behavioral Issues 4 08-11-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.