Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 09-15-2008, 02:25 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
haaaaa..Sesar...tau takpe...kalau kat aku ..aku goreng tepong jek undang2 tuh...ratah sambil tengok tv mcm snak...

be there from 30th - 10th oct. fuh sakan aku braye...
oklah tarikh tu sebab aku ada kat Kuching masa tu, leh lah ko jumpa ngan Phaibun Nai dan sekutunya nanti.
Reply With Quote
  #22  
Old 09-15-2008, 03:14 PM
Penghulu's Avatar
Penghulu Penghulu is offline
Tok Penghulu
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bamboo River
Posts: 937
Rep Power: 11
Penghulu is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Syabas Bareen...a very informative articles indeed...saya kalau punya kelapangan boleh la try menghasilkan nya...terimakasih...
tak yah bagi tu kat Lin..kau bagi langkau sebotol baru dia tau...
__________________

MJ
Reply With Quote
  #23  
Old 09-15-2008, 05:16 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Penghulu View Post
Syabas Bareen...a very informative articles indeed...saya kalau punya kelapangan boleh la try menghasilkan nya...terimakasih...
tak yah bagi tu kat Lin..kau bagi langkau sebotol baru dia tau...
kecian lynn...luntur macam-macam kaler anak bulus lynn nanti....
Reply With Quote
  #24  
Old 09-15-2008, 08:05 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
sudehhh..aku balek semenajung sok sure tangan jadik sotong..maklom lar oang sitok kighum mcm2..dgn trubok nya..dgn sirap grenadine nya..mi koloknya...pengsan juak kamik di epot ....tak pe le bareen...mekaseyy...

oit Lin stakat speket ko buat sendirik lah...*lariiiiiiiiiiiii
aku punk mauk kighum gak...terubok masin tok 2 eko cukuplah.. lagik apak yak..? black papper yg kighum 2 tahun lepas pun masih adak lagik.. mi kolok kamek ndak minat. (aku rasa mcm ckap org asli dah aku nih...hihihihi)
kighum kain pua yg besar utk buat alas meja bleh ndak..?

**** alaa ina sepeket pun boleh laaa buat trial..sblum buat sendirik nak kena tgk sample dulu.... kan..kan... bareen... bareen baik kan.....
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #25  
Old 09-15-2008, 08:07 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Penghulu View Post
Syabas Bareen...a very informative articles indeed...saya kalau punya kelapangan boleh la try menghasilkan nya...terimakasih...
tak yah bagi tu kat Lin..kau bagi langkau sebotol baru dia tau...
oooo tok din mengapi2kan yerk.... nak kena nihh...
ataupun tok din nak suh order ngan tok din jer nanti ?? hihihi ..bila start projek nanti bgtau lah yerkkk....
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #26  
Old 09-15-2008, 08:08 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
oklah tarikh tu sebab aku ada kat Kuching masa tu, leh lah ko jumpa ngan Phaibun Nai dan sekutunya nanti.
kirim chantek satu...bwk balik..ataupun adik chantekk...
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #27  
Old 09-15-2008, 11:01 PM
Penghulu's Avatar
Penghulu Penghulu is offline
Tok Penghulu
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bamboo River
Posts: 937
Rep Power: 11
Penghulu is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
haaaaa..Sesar...tau takpe...kalau kat aku ..aku goreng tepong jek undang2 tuh...ratah sambil tengok tv mcm snak...

be there from 30th - 10th oct. fuh sakan aku braye...
Besan...undang2 jgn di buat men dan di goreng2...kena ISA nanti...
saya tak ngirumm[ semacam je bunyi ] apa2, janji besan bawak tasya balik in one piece and less heavy...yek..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
kecian lynn...luntur macam-macam kaler anak bulus lynn nanti....


Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
oooo tok din mengapi2kan yerk.... nak kena nihh...
ataupun tok din nak suh order ngan tok din jer nanti ?? hihihi ..bila start projek nanti bgtau lah yerkkk....
Tak de lyn...tak mau kasih api2 ni terbakar kang...bila tok dah start nanti tok bagitau...nak kumpul duit lu nak beli shredder machine...and formost ada lori...buat beli...." Old Newspaper...Suratkhabar lama.."
__________________

MJ
Reply With Quote
  #28  
Old 09-16-2008, 09:55 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Tak yah pakai shredder pun boleh. Renyuk dan padatkan kertas tu dalam baldi dan rendam semalaman. Pas tu koyak-koyakkan sampai hancur. Buat ler masa dok termenong dalam bilik air. Kerja 2 dalam 1, jimat masa.

Beli blender yang murah tu untuk menghancurkan kertas jadi lebih halus. Tak payah nak belanja banyak-banyak.
Reply With Quote
  #29  
Old 09-16-2008, 09:58 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
kirim chantek satu...bwk balik..ataupun adik chantekk...
PM aku alamat pos, nanti aku kepilkan bersama kad raya.
Reply With Quote
  #30  
Old 09-16-2008, 12:06 PM
fantasticat's Avatar
fantasticat fantasticat is offline
BAD Company...
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 266
Rep Power: 11
fantasticat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Tak yah pakai shredder pun boleh. Renyuk dan padatkan kertas tu dalam baldi dan rendam semalaman. Pas tu koyak-koyakkan sampai hancur. Buat ler masa dok termenong dalam bilik air. Kerja 2 dalam 1, jimat masa.

Beli blender yang murah tu untuk menghancurkan kertas jadi lebih halus. Tak payah nak belanja banyak-banyak.
pada sapa-sapa yang nak buat aku sajes pakai blender atau alat yang sewaktu dengannya... kalau pakai tangan, kompom legam... bukan setakat legam, siap berminyak lagi... pastu puas la korang nak menyental ngan sabun... lagi lama korang hancurkan paper tu pakai tangan... lagi la payah nak hilang... aku dah kena dah... itu pasal la aku buat skali je... bukan setakat tangan kotor je... makan masa gak tu... aku ni masa terhad... tapi semester break nanti mungkin buat balik...
Reply With Quote
  #31  
Old 09-16-2008, 12:10 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 12
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by fantasticat View Post
pada sapa-sapa yang nak buat aku sajes pakai blender atau alat yang sewaktu dengannya... kalau pakai tangan, kompom legam... bukan setakat legam, siap berminyak lagi... pastu puas la korang nak menyental ngan sabun... lagi lama korang hancurkan paper tu pakai tangan... lagi la payah nak hilang... aku dah kena dah... itu pasal la aku buat skali je... bukan setakat tangan kotor je... makan masa gak tu... aku ni masa terhad... tapi semester break nanti mungkin buat balik...

adehh...umah ku paper pun takde...camne tuh?...kena beli paper le pulok......bila gamaknya nak wat ek....adesss...
__________________
Reply With Quote
  #32  
Old 09-16-2008, 12:28 PM
fantasticat's Avatar
fantasticat fantasticat is offline
BAD Company...
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 266
Rep Power: 11
fantasticat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by imann View Post
adehh...umah ku paper pun takde...camne tuh?...kena beli paper le pulok......bila gamaknya nak wat ek....adesss...
ala kicik punya hal... ko pinjam member ko punya van... pastu drive keliling kawasan perumahan... sambil tu ko pekik la... " old news paper... surat kabar lame..." ten ton ten ton... mesti satu kampung kuar bawak news paper bagi kat ko... amacam... ok tak...?
Reply With Quote
  #33  
Old 09-16-2008, 06:18 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Tak yah pakai shredder pun boleh. Renyuk dan padatkan kertas tu dalam baldi dan rendam semalaman. Pas tu koyak-koyakkan sampai hancur. Buat ler masa dok termenong dalam bilik air. Kerja 2 dalam 1, jimat masa.

Beli blender yang murah tu untuk menghancurkan kertas jadi lebih halus. Tak payah nak belanja banyak-banyak.
bareen ..yg kata masukkan bleach tu bape byk ?i cup? 2 cup? bleach tu bhn pemutih cth mcm clorox tu erk..? pastu nak kena bilas dgn air semula ke paper tu..?
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #34  
Old 09-16-2008, 08:47 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by imann View Post
adehh...umah ku paper pun takde...camne tuh?...kena beli paper le pulok......bila gamaknya nak wat ek....adesss...
Beli dan pakai toilet paper yang gred murah tu. Lembut dan senang dihancur. Tangan tak hitam.


Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
bareen ..yg kata masukkan bleach tu bape byk ?i cup? 2 cup? bleach tu bhn pemutih cth mcm clorox tu erk..? pastu nak kena bilas dgn air semula ke paper tu..?
Lyn, guna bleach rambut

Clorox aku rasa paling best sebab kertas jadi lebih senang dihancur lepas direndam. Jangan guna sampai sebotol. 1 cup lebih dari cukup. Lepas rendam perah dulu air rendaman tu. Buang air rendaman dan bilas dengan air bersih sebelum start menghancur. Pastikan pakai sarung tangan getah supaya kuku tak hitam dan tangan berbau Clorox.

Quote:
Originally Posted by fantasticat View Post
pada sapa-sapa yang nak buat aku sajes pakai blender atau alat yang sewaktu dengannya... kalau pakai tangan, kompom legam... bukan setakat legam, siap berminyak lagi... pastu puas la korang nak menyental ngan sabun... lagi lama korang hancurkan paper tu pakai tangan... lagi la payah nak hilang... aku dah kena dah... itu pasal la aku buat skali je... bukan setakat tangan kotor je... makan masa gak tu... aku ni masa terhad... tapi semester break nanti mungkin buat balik...

Disarankan pakai household handgloves. Sebaiknya guna yang saiz muat-muat tangan, saiz M atau S. Fist time aku buat, guna L, payah nak merenyuk dan menghancur. Selepas menghancur guna tangan, baru guna blender atau modified drill cam aku guna. 1st time aku guna blender tapi pastu guna drill, ada gak faedah dari disimpan tak diguna.

Kalau rendam dengan Clorox dulu, kurang sikit kesan minyak dakwat. Aku dah test tanpa guna bleach, masa memecah block kertas yang dah dispin pun kuku dan tangan jadi hitam. Kalau guna gloves kurang selesa, jari krem.
Reply With Quote
  #35  
Old 09-23-2008, 10:20 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 12
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

tisu tandas pun buleh ek?...nntlah..senang2 leh wat...tp ntah bila thn nak start
__________________
Reply With Quote
  #36  
Old 09-23-2008, 03:38 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

[QUOTE=Bareen;10568]Beli dan pakai toilet paper yang gred murah tu. Lembut dan senang dihancur. Tangan tak hitam.

QUOTE]

bareen..kalo pakai tisu papaer tu..takyah letak bleach pun boleh laa kan... sbb dah lembut..?
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #37  
Old 09-23-2008, 03:56 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
bareen..kalo pakai tisu papaer tu..takyah letak bleach pun boleh laa kan... sbb dah lembut..?

Tak payah bleach sebab toilet paper tu dah dibleach masa dia diprocess dari recycle paper. Tapi guna toilet paper hasil dia kurang sebab fibre kertas pada toilet paper tu tak padat macam newspaper. Sebab itu dia lembut. Segulung toilet paper tu banyak mana saja hasilnya nanti. Sekali kucing dewasa pee pee jer dah kena buang semua tapi kalau untuk guna kitten bolehlah...
Reply With Quote
  #38  
Old 09-23-2008, 04:04 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Tak payah bleach sebab toilet paper tu dah dibleach masa dia diprocess dari recycle paper. Tapi guna toilet paper hasil dia kurang sebab fibre kertas pada toilet paper tu tak padat macam newspaper. Sebab itu dia lembut. Segulung toilet paper tu banyak mana saja hasilnya nanti. Sekali kucing dewasa pee pee jer dah kena buang semua tapi kalau untuk guna kitten bolehlah...
a'aah kan... tp ingat nak guna utk hamster... cantik sket putih bersih..
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #39  
Old 09-23-2008, 04:12 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
a'aah kan... tp ingat nak guna utk hamster... cantik sket putih bersih..
Mana dapat nak guna kertas untuk hamster. Kot-kot pakai dia buat snacking pulak. Kan ada pasir dan litterbox khas untuk hamster. Guna pasir kucing tak sesuai sebab hamster akan mandi pasir bila pasir tu masih baru.
Reply With Quote
  #40  
Old 09-23-2008, 04:33 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Mana dapat nak guna kertas untuk hamster. Kot-kot pakai dia buat snacking pulak. Kan ada pasir dan litterbox khas untuk hamster. Guna pasir kucing tak sesuai sebab hamster akan mandi pasir bila pasir tu masih baru.
bukan pasir laaa... sbb ade nampak biasa omputih guna mcm kertas yg awk buat tu utk litter diorg.. ade gak jenis yg kaler2 merah,hijau, putih... cantekk...
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LifeBlog of Hijra Madina - 2nd Litter Bareen Cat TV and Photos 180 07-11-2009 07:23 PM
A Memory of Ringo... Clumping Litter? abgraldo Pet Memorial 20 06-30-2009 03:00 PM
Article : Clumping Clay Litter : A Deadly Inconvenience ashleywong Health, Disease & Diet 39 09-14-2008 11:48 AM
Training your cat/kitten to use the litter box ashleywong Training & Behavioral Issues 4 08-11-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.