Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 09-23-2008, 04:39 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
bukan pasir laaa... sbb ade nampak biasa omputih guna mcm kertas yg awk buat tu utk litter diorg.. ade gak jenis yg kaler2 merah,hijau, putih... cantekk...
yang tu butiran ceramic atau pun tanah liat. kalau guna kertas dia jadi ringan. kalau nak buat jadi butir-butir can tu senang jer. Hancurkan kertas sampai halus, spin. Pecah-pecahkan halus-halus. Spray ngan air, buat dia basah sikit. Pas tu ayak ngan nyiru, ke kiri ke kanan, sampai dia jadi butir-butir yang bulat.
Reply With Quote
  #42  
Old 09-24-2008, 01:35 AM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
yang tu butiran ceramic atau pun tanah liat. kalau guna kertas dia jadi ringan. kalau nak buat jadi butir-butir can tu senang jer. Hancurkan kertas sampai halus, spin. Pecah-pecahkan halus-halus. Spray ngan air, buat dia basah sikit. Pas tu ayak ngan nyiru, ke kiri ke kanan, sampai dia jadi butir-butir yang bulat.
alamak silap cakap laa bareen, bukan litter but for bedding... patutlaa cam lain jerk.. recyle paper tu pun leh jdkan diorg nye bedding..
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #43  
Old 09-24-2008, 10:24 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
alamak silap cakap laa bareen, bukan litter but for bedding... patutlaa cam lain jerk.. recyle paper tu pun leh jdkan diorg nye bedding..
Boleh tapi buat kasar-kasar sikit untuk senang buang yang basah-basah tu. Hamster pun kencing kat satu bahagian dalam sangkarkan?
Reply With Quote
  #44  
Old 09-24-2008, 11:26 AM
fantasticat's Avatar
fantasticat fantasticat is offline
BAD Company...
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 266
Rep Power: 11
fantasticat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by imann View Post
tisu tandas pun buleh ek?...nntlah..senang2 leh wat...tp ntah bila thn nak start
ishh... takkan ko nak guna tisu tandas... berapa banyak baru cukup tu... sudahnya kos tu lagi mahal dari guna pasir... ko gi je redah umah jiran ko... member-member opis ke... mintak je la paper lama diorang... memang rugi kalau pakai tisu nih... kalau tisu free takpe...
Reply With Quote
  #45  
Old 09-24-2008, 11:57 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 11
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by fantasticat View Post
ishh... takkan ko nak guna tisu tandas... berapa banyak baru cukup tu... sudahnya kos tu lagi mahal dari guna pasir... ko gi je redah umah jiran ko... member-member opis ke... mintak je la paper lama diorang... memang rugi kalau pakai tisu nih... kalau tisu free takpe...
Alamatnye...bykla tandas2 awam yg alami kehilangan tisu tandas termasuk tandas opis.. huhuhuhu
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #46  
Old 12-27-2008, 11:16 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 10
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Hi Bareen! I am new here. Tq so much for this tips! It is very informative. I never knew that we could make this on our own. I have lots lots of old newspapers! I am gonna try this by this week! Thumbs up for u!
Reply With Quote
  #47  
Old 01-31-2009, 12:31 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Hi Bareen! I am new here. Tq so much for this tips! It is very informative. I never knew that we could make this on our own. I have lots lots of old newspapers! I am gonna try this by this week! Thumbs up for u!
Gee,
zai pun dah tertinggal keretapi yang satu nih
very good info Bareen
thanks for sharing..
Reply With Quote
  #48  
Old 01-31-2009, 01:16 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

kalau setakat sekor dua jer kucing, rendam jer NST tiga empat hari punya edition. Memudahkan menghancur, beli baldi besar yang ada cover 3 biji. Rendam paper seminggu. Lagi lama direndam lagi senang dan cepat menghancur. Aku leh hancurkan satu baldi besar dalam masa kurang dari sejam. Cuma nak toskan air jer lama sikit. Satu kali buat leh supply untuk satu minggu pakai untuk 12 ekor kucing.
Reply With Quote
  #49  
Old 01-31-2009, 02:30 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 10
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Gee,
zai pun dah tertinggal keretapi yang satu nih
very good info Bareen
thanks for sharing..
Zai, gee dah buat 3x dah hehe.. mmg jimat giler! paper lama mmg byk. So far x da masalah. Cuma bab nak kisar dia tu memang messy amat sgt. Sekarang ni since kita kena peka pd alam sekitar. Gee ikut style Google tu, guna sabun mesra alam sekitar atau biodegradable detergent. Gee guna sabun cosway ecomax tu. Lps tu bilasan terakhir sebelum blender, gee guna sodium bikarbonat. Kalau nak tgk caranya Zai or sesiapa yg baca ni boleh read in my blog - http://rozzygee.blogspot.com

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
kalau setakat sekor dua jer kucing, rendam jer NST tiga empat hari punya edition. Memudahkan menghancur, beli baldi besar yang ada cover 3 biji. Rendam paper seminggu. Lagi lama direndam lagi senang dan cepat menghancur. Aku leh hancurkan satu baldi besar dalam masa kurang dari sejam. Cuma nak toskan air jer lama sikit. Satu kali buat leh supply untuk satu minggu pakai untuk 12 ekor kucing.
Setuju! First trial, Gee buat 1 baldi biasa. Tp tu cuma tahan 2 hari je! But now since kalau buat byk2 in 1 time i x da masa, so i buat alternate days. Meaning buat dlm 2-3 hari sekali continuously. Sbb kalau shred byk2 nak gendong bawak balik dr ofis tu alahaiiii.. kemaluan terserlah hahahaha!! Almaklumlah guna paper shredder ofis yg mmg x digunakan tu. Kalau guna pun 2x setahun . Gee x tunggu 3 hari atau more than dat utk blend sbb stock abis cpt. Dan cuaca pun x mengizinkan. Kat area gee yg dkt dgn templar park ni sentiasa sejuk, dkt bukit susah nak keringkan litter tu. Masa gee baru pindah sini kalau ada tetamu mrk takkan mandi 2-3 hari sbb sejuk hahahahah! . But now dah ada heater no prob dah hehe..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #50  
Old 01-31-2009, 04:31 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Gee,
Tahniah sebab dah berjaya buat litter sendiri dan telah berjaya selamatkan duit untuk maintain tahi kucing.

Kalau Gee rendam lebih lama, lebih senang menghancur guna tangan. Kekadang aku leh rendam sampai seminggu. Beli beberapa baldi besar bertutup. Rendam kertas dalam kesemua baldi tu. Alternately process kertas tu.

Wah pakai blender....orang pompuan katakan.Tak kemana lari dapurnya....kamek pakay drill yang dimodified jadi pembancuh. Satu baldi sekali enjen.

P/s Gee, leh edit Saudari Bareen jadi Saudara Bareen kat blog tak?

Untuk menjimatkan penggunaan litter kertas ni dengan memanjangkan hayatnya dalam litter box tengok pic kat bawah ni.....


Kucing aku tengah inspect tray baru. Kena approval dulu sebelum guna.


Yang ni tengah testing muat ker tak dia masuk tray tu.


Muez yang merasmikan penggunaan tray berfilter.

Kucing jantan kencing biasanya kat korner tray. Sedikit jer basah. Kalau yang betina selalu kat tengah-tengah dengan tompok yang lebih luas.

Lebihan kencing Muez terus mengalir ke bawah tray dengan lancar.


Aku baru beli tray berfilter ni hari ni. Dah lama cari tapi tak jumpa. Ini buat order sebelum CNY dulu. Memandangkan kucing-kucing aku dah makin besar makin banyak kencingnya. Makin banyak lak litter nak diguna dan dibuangkan. Dengan tray cam nih, lebih jimat litter kertas, walaupun tiada kos nak beli tapi kos masa tetap ada untuk membuatnya. Takut masa menghasil tak sepadan ngan masa memflushkannya.
Reply With Quote
  #51  
Old 01-31-2009, 04:39 PM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 10
binbin is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

kak june bekas mcm ni lah yang saya nampak tu.......
barenn ko beli berapa bekas mcm ni..
Reply With Quote
  #52  
Old 01-31-2009, 05:04 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by binbin View Post
kak june bekas mcm ni lah yang saya nampak tu.......
barenn ko beli berapa bekas mcm ni..
RM44. Plastiknya tebal dan berat. Kalau kucing besar bertenggek, masih selamat dari tersungkur.
Reply With Quote
  #53  
Old 01-31-2009, 05:33 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 10
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Gee,
Tahniah sebab dah berjaya buat litter sendiri dan telah berjaya selamatkan duit untuk maintain tahi kucing.

Kalau Gee rendam lebih lama, lebih senang menghancur guna tangan. Kekadang aku leh rendam sampai seminggu. Beli beberapa baldi besar bertutup. Rendam kertas dalam kesemua baldi tu. Alternately process kertas tu.

Wah pakai blender....orang pompuan katakan.Tak kemana lari dapurnya....kamek pakay drill yang dimodified jadi pembancuh. Satu baldi sekali enjen.

P/s Gee, leh edit Saudari Bareen jadi Saudara Bareen kat blog tak?

Untuk menjimatkan penggunaan litter kertas ni dengan memanjangkan hayatnya dalam litter box tengok pic kat bawah ni.....


Kucing aku tengah inspect tray baru. Kena approval dulu sebelum guna.


Yang ni tengah testing muat ker tak dia masuk tray tu.


Muez yang merasmikan penggunaan tray berfilter.

Kucing jantan kencing biasanya kat korner tray. Sedikit jer basah. Kalau yang betina selalu kat tengah-tengah dengan tompok yang lebih luas.

Lebihan kencing Muez terus mengalir ke bawah tray dengan lancar.


Aku baru beli tray berfilter ni hari ni. Dah lama cari tapi tak jumpa. Ini buat order sebelum CNY dulu. Memandangkan kucing-kucing aku dah makin besar makin banyak kencingnya. Makin banyak lak litter nak diguna dan dibuangkan. Dengan tray cam nih, lebih jimat litter kertas, walaupun tiada kos nak beli tapi kos masa tetap ada untuk membuatnya. Takut masa menghasil tak sepadan ngan masa memflushkannya.
Bareen,
1. tq tq! kau inspirasi ku Bareen hehe.. Rendam paper tu lama2 pun x pa kan? kertas takkan berbau pun. Ekceli 1st trial tu gee rendam sebulan! wakakahakahah! dik sbb cita2 nk buat tu ada tp malass hehe To my surprise mmg x berbau langsung.. and betol kata you, kena tutup baldi tu otherwise jentik2 akan bermaharajalela!

2. Baldi dan besen besar, sebesar 3 org muat dlm pun i ada bareen, tp x berani nak buat projek besar2an at da moment. Nantila bila betol2 ada masa. I will do it! Psl drill tu mmg idea yg bagus. Tp macam mana nak buat paku bercabang tu? u make yr own? Klu ada cara dan gambar boleh la tunjukkan yer? Teach us

3. Sori ya Bareen psl kekhilafan saudara/saudari dlm blog tu..hehe the error has been rectified. Seriously i tot u r my species!

4. I didnt know cat litter box ni ada berbagai jenis. I tot yg mcm biasa tu je. Tadi masa surfing rupanya ada yg mcm dome, and now jenis berfilter. Hmmm without this forum, i believe i am still naive about cat till now..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #54  
Old 01-31-2009, 09:33 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Psl drill tu mmg idea yg bagus. Tp macam mana nak buat paku bercabang tu? u make yr own? Klu ada cara dan gambar boleh la tunjukkan yer?

(Klik utk imej yang besar)

Pembancuh tu cuma besi shaft dari printer. "Paku" tu hook langsir yang diikat pakai butcher string. Tu jer. Dulu pakai kayu tapi senang patah bila berputar.

Tool aku untuk projek DIY litter ni semua barang recycle atau yang dah sedia ada. Cuma sarung tangan getah jer aku beli.
Reply With Quote
  #55  
Old 02-03-2009, 05:50 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 10
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Talking Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

CUBAAN MEMBUAT....
sha bru tbaca thread ni... so hri ni ada art lesson... hehehehehhe... abis bbudak kt school sha mintk tlg wat kan... tp gna method simple jek... saja nk try... tp result lum dapek laie....




guna mixer tangan dorang jek... hehehehehhe... tmasuk la mmotong npaper..
.



keringkan gna mosquito net ajek... kt skolah xdak mesin basuh arrr....




keringkn lam art lab jek...hehehehehhehhe


:: tak tau la jd ke tak....

Reply With Quote
  #56  
Old 02-03-2009, 06:59 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 10
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Kreatifnya diaaaa!! Sis x tau la betol ke tak. Tp bg sis ok jer As long as kucing boleh gunakan hehe Jgn kucing wat main hoki gumpalan kertas tu udah hehe Sini ada sifu Bareen, mungkin dia ada sebarang komen..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #57  
Old 02-04-2009, 09:26 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Dah betul lah tu...

Kalau nak suruh dia orang hancurkan kertas bagi ler sarung tangan. Kan itam kuku tangan bebudak tu.

Nanti-nanti leh upah bebudak tu buat utk Sha.
Reply With Quote
  #58  
Old 02-04-2009, 01:40 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 11
Zarul is on a distinguished road
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
CUBAAN MEMBUAT....
sha bru tbaca thread ni... so hri ni ada art lesson... hehehehehhe... abis bbudak kt school sha mintk tlg wat kan... tp gna method simple jek... saja nk try... tp result lum dapek laie....




guna mixer tangan dorang jek... hehehehehhe... tmasuk la mmotong npaper..
.



keringkan gna mosquito net ajek... kt skolah xdak mesin basuh arrr....




keringkn lam art lab jek...hehehehehhehhe


:: tak tau la jd ke tak....

sha, u ajar budak pra sekolah ke?
Reply With Quote
  #59  
Old 02-04-2009, 05:04 PM
Mr & Mrs Mondok's Avatar
Mr & Mrs Mondok Mr & Mrs Mondok is offline
:: PetFinder Student ::
 
Join Date: Aug 2008
Location: .:: Bdr Baru Bangi, Selangor ::.
Posts: 1,208
Rep Power: 0
Mr & Mrs Mondok is an unknown quantity at this point
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
CUBAAN MEMBUAT....
sha bru tbaca thread ni... so hri ni ada art lesson... hehehehehhe... abis bbudak kt school sha mintk tlg wat kan... tp gna method simple jek... saja nk try... tp result lum dapek laie....


:: tak tau la jd ke tak....

.:: Wwwaaaa... X aci... Ni dah kira mengaut keuntungan nieh... Seronok ek ngajar art... Sesambil leh ajar diorang jaga environment kita.. Buat cat litter drpd old newspaper... Recycle... ::.
__________________

~ Mr & Mrs Mondok ~
~ Cipom & Puteh ~
Reply With Quote
  #60  
Old 02-04-2009, 05:21 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: DIY Recycle Paper Cat Litter

Masa aku sekolah dulu, kita kena suruh buat projek model muka bumi dengan kertas rendam ni. Grup aku kena buat sebuah pulau. Untuk mengeraskannya kena campur ngan kanji. So keras cam simen tapi ringan. Kertas rendam nih boleh buat berbagai kraf kalau kreatif. Buat gua untuk kucing pun boleh. Buatlah cam guna simen buat umah...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LifeBlog of Hijra Madina - 2nd Litter Bareen Cat TV and Photos 180 07-11-2009 07:23 PM
A Memory of Ringo... Clumping Litter? abgraldo Pet Memorial 20 06-30-2009 03:00 PM
Article : Clumping Clay Litter : A Deadly Inconvenience ashleywong Health, Disease & Diet 39 09-14-2008 11:48 AM
Training your cat/kitten to use the litter box ashleywong Training & Behavioral Issues 4 08-11-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.