Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-25-2014, 12:23 AM
Olivia Olivia is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2014
Location: Kota Damansara
Posts: 3
Rep Power: 0
Olivia is on a distinguished road
Unhappy Kucing Baru Beli Tak Mahu Makan, Asyik Muntah

Hi,

Ini adalah kali pertama saya menulis di sini. Harap mendapat perhatian semua cat lover di sini yang berpengalaman.

Saya baru sahaja membeli seorang kucing pure persian flat face ...Baru sahaja semalam.

Mungkin ini adalah pengalaman pertama, maka agak risau sedikit berkenaan perkembangan Olivia (nama kucing) ini (baru sehari bela.. huhuhu).

Umur Olivia: 8 bulan.
Sex: Female
Vaksin: Belum

Masalah:
  • Sehingga ke hari ini (24 jam), Olivia saya ini tidak mahu makan apa-apa.
  • Dan petang tadie pula saya telah bawa ke klinik kucing zaas untuk vaksin. Namun, doctor tak beri vaksin kerana katannya suhu bdn Olivia agak tinggi (40C). Tapi katanya lagi, ia bukan demam. Hanya culture shock.
  • Doctor hanya memberi ubat cacing dan antibiotik ptg tadie.
  • Namun apa yang berlaku malam ini ialah Olivia dah mula muntah2. Sy tak pasti apa masalahnya tapi menjangkakan bahawa mungkin kerana ubat cacing yang diberi oleh doktor.
  • Namun satu lagi yang merisaukan saya ialah kemungkinan Olivia makan makanan tah2 hape yang diberi oleh anak2. Maklumlah, anak saya bru 3 tahun... Semalam (selepas ambil kucing dr rumah owner lama), saya jumpa french fries dalam kandangnya (mungkin diberi oleh anak saya).

So, ada apa2 pengalaman atau nasihat tak? Coz saya dah tersangatlah risau dengan perkembangan Olivia sejak mula dibeli.

Buat pengetahuan anda juga, Olivia dlm keadaan sihat dan lincah semasa di rumah owner lama.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-25-2014, 01:01 AM
Rayquaza17's Avatar
Rayquaza17 Rayquaza17 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kuala Lumpur
Posts: 314
Rep Power: 10
Rayquaza17 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Baru Beli Tak Mahu Makan, Asyik Muntah

Hi, sebelum itu. Bolehkah saya tanya beberapa soalan?

1) Dari mana anda mendapat kuching anda?

2) Siapakah yang telah menjualnya kepada kamu?

3) Adakah anda sudah mencuba makanan basah?

4) Adakah anda telah membawa untuk pergi tengok vet lain untuk 2nd opinion?

Sangat tidak mungkin yang kuching anda makan fries kerana kebanyakaan kuching tidak makan sembarangan bukan macam anjing.
__________________
I have 2 cats, 3 turtle, 3 dogs.
'Used' to have 8 turtles, 14-16 chickens and rabbits. In Bali last time used to have 2 dog. :P
Reply With Quote
  #3  
Old 02-25-2014, 02:22 PM
Olivia Olivia is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2014
Location: Kota Damansara
Posts: 3
Rep Power: 0
Olivia is on a distinguished road
Default Re: Kucing Baru Beli Tak Mahu Makan, Asyik Muntah

Quote:
Originally Posted by Rayquaza17 View Post
Hi, sebelum itu. Bolehkah saya tanya beberapa soalan?

1) Dari mana anda mendapat kuching anda?

2) Siapakah yang telah menjualnya kepada kamu?

3) Adakah anda sudah mencuba makanan basah?

4) Adakah anda telah membawa untuk pergi tengok vet lain untuk 2nd opinion?

Sangat tidak mungkin yang kuching anda makan fries kerana kebanyakaan kuching tidak makan sembarangan bukan macam anjing.
Bkenaan di mana dan siapa y mnjualnya, sy beli di mudah.my.

Owner nmpaknya sangat mesra, malah sgt prihatin. Beliau juga ada membela bebrapa jenis kucing lain.

Bkenaan fries tsebut, nmpaknya saudara dah salah sangka. Sbnarnya a fries tsebut diberi olwh anak sy y nakal
Reply With Quote
  #4  
Old 02-26-2014, 01:09 PM
tomato_wardrobe tomato_wardrobe is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2013
Location: Damansara
Posts: 8
Rep Power: 0
tomato_wardrobe is on a distinguished road
Default Re: Kucing Baru Beli Tak Mahu Makan, Asyik Muntah

Macam mana Olivia sekarang? Ape yang dia muntah? ada makanan atau air saja? Poo dia macam mana?

Cuba bagi air glukosa kerap sedangkan dia mungkin dehydrated lepas muntah banyak kali. Kalau tak minum dari bowl, then kena suap dengan syringe masuk mulut dia. Lepas tu, cuba bagi ayam dada rebus(jangan letak minyak atau rasa).

Tentang kucing baru tak makan, yang ni biasa. Dulu kucing baru saya tak makan 3hari bila baru ambil balik. Vet pun kata tak payah risau sangat. Tapi, kes u special sikit sebab dia muntah. Kalau muntah berterusan, bawa dia jumpa vet sekali lagi.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-26-2014, 11:08 PM
Rayquaza17's Avatar
Rayquaza17 Rayquaza17 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kuala Lumpur
Posts: 314
Rep Power: 10
Rayquaza17 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Baru Beli Tak Mahu Makan, Asyik Muntah

Quote:
Originally Posted by Olivia View Post
Bkenaan di mana dan siapa y mnjualnya, sy beli di mudah.my.

Owner nmpaknya sangat mesra, malah sgt prihatin. Beliau juga ada membela bebrapa jenis kucing lain.

Bkenaan fries tsebut, nmpaknya saudara dah salah sangka. Sbnarnya a fries tsebut diberi olwh anak sy y nakal

1) Anda boleh tanya kepada owner sebelumnya kenapa kuching yang dijual muntah demikian.

2) Ya, saya faham. Mungkin saya tak begitu jelas. Kalau anak kamu meletakkan fries di bowl kuching anda, sangat tidak mungkin yang mereka akan makan. Tapi kalau anak anda force feed kuching anda, mungkin itu salah satu faktor atas muntah tersebut.

3) Saya cadangkan yang anda pergi tanya cadangan 2 dari vet lain.

Dan boleh saya tau apa yang dia muntahkan? Adakah bercair atau berwarna kuning?
__________________
I have 2 cats, 3 turtle, 3 dogs.
'Used' to have 8 turtles, 14-16 chickens and rabbits. In Bali last time used to have 2 dog. :P
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
baru bela, kucing, makan, olivia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ragdoll saya tak nak makan dan asyik mengeow T_T ilhamology Training & Behavioral Issues 4 08-25-2012 09:25 AM
Kenapa Kucing muntah-muntah dan cirit? NurulAin Cats & Kittens 4 07-18-2012 03:12 AM
Kitten tak mahu makan Mizi6464 Health, Disease & Diet 9 07-01-2011 01:58 PM
baru beli kucing..miawww mar77 Member Introductions 6 03-29-2011 12:01 AM
Kucing muntah-muntah & xlalu makan... zarasofia Cats & Kittens 19 01-14-2010 02:39 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.