Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 02-05-2010, 04:09 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

pedih sikit, but flackie is fine. he main macam biasa semua. so i guess it hurts for a little while, thn its okay .
Reply With Quote
  #22  
Old 02-05-2010, 05:30 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by elle View Post
hehe, hamba nyau ye. kalula elle blh upah babysitter jd tukg besih uma dorg n uma ni. mest besh. dia pn xkene fungus. anyway, elle akn cube idea korg tu. see wut happen. nant elle bgtau update. thanks again guys!

mmm nyau el si chucky ni br dpt kwn baru tiffany. less than 3 months umur dia. tp knape ye lepas elle bwk tiff kt umah chucky ni xnk lyn elle lg? nyau merajuk mcmtu ke? tp chucky ni xgaduh pn ngan tiff. dorg main same2.tp ble elle nk pegang dia, dia lari. he treat me like im a stranger. huhuuuu

Elle,

cemane awak bleh bela lagi sekor kucen sedangkan baru 2-3 hari lepas awak bgtau yg awak nih bukannya minat sangat kucen. Dan bela kucen pun sbb dia comel + BF belikan. Plus awak ade cite kat saye yg awak xde masa sangat nak tgk2 dia. CUma bleh jaga makan minum & pasir. Cemane awak nak jaga lagi sekor? Bila saya suggest awak mandikan dia dengan syampu Malaseb...awk ckp takut dia sejuk & cuma bleh lap2 dia jer. Klu takut dia sejuk, mandikan la dengan air suam. Klu awak x de masa sekalipun, awak kne jugak carik masa. Awak keje + study, time yg xde kelas, tp keje..y not awak aply Cuti. Setengah hari ker. At least awak xkan nyesal klu ape2 jadik kat dia. Saya rasa perbualan kita kat bawah nih ari tuh mungkin awk still ingat lg.

I say: awak rasa MAMPU ker nak jaga dia lagi?
ELLE says: klu dia sihat sy ok je
I say: itu jalan penyelesaian yg awak rasa paling baik?
ELLE says: lps dia sakit ni jd leceh
ELLE says: sy dh nk exam
ELLE says: i bela miau bkn sbb minat sgt
ELLE says: tp sbb i tgk dia cute n bf belikn


saya cuma nak bgtau awak yg saya x kisah klu awak tanye ape2 pasal kucen selagi saye bleh tlg, saye akan tlg dan saya nak awak tau yg saya BUKAN prejudis terhdp awk tp klu semua cadangan yg saya kasik, awak x bleh buat dengan sbb klinik jauh, mahal, xde masa nak jaga, x minat kucen, bela sbb cute..sbb tu la saya suruh awak masuk Petfinder then tanye org dlm nih yg lebih tau & byk pengalaman dr saya. Dorg x kedekut nk bgtau ape yg patut. Saya cuma blh tlg awk dengan kasik awak no hp klinik yg saya biasa pergi dengan harapan awak call doc @ vet berkenaan dan tanye pendapat ape yg bleh dibuat dengan kucen awak. Jangan tggu dia makin parah dan saya pun dah cite kat awak ape yg jadik kat kucen saye kan.

Saya mintak maaf klu awak tersinggung tp saya cuma nak kucen awak selamat dan saya kesian sangat kat dia. Saya doakan awak jumpa jln yg terbaik dan kucen awak mendapat ape yg terbaik utk dia. InsyaAllah.
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #23  
Old 02-05-2010, 05:57 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 12
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: nyau fungus

kisah elle ni teringat plak kisah sy masa mula2 nak bela kucing,sy hadiahkan kat gf sy sepasang,mula2 die pun tak ske kucing,last2 die plak yg over,lebih2 lg masa sy ambik tomy tu,badan die penuh fungus...bile dah slalu rawat n makin gemuk,die plak makin syg....so pasni ble my miau sakit ke,ape ke,tak dela cepat melatah...sbb biasanya org akan syg miau ble die comel n bersih,tp ble sakit,dah taknak...kalau rasa2 tak berkemampuan nak bela,baik bg adopt kat org lain...pernah skali tu,sy berhabisan duit sebb kucing...tp sy tak kisah mahal ke ape ke,janji my cat semua sihat,syg dah mengatasi segalanya...
Reply With Quote
  #24  
Old 02-06-2010, 12:08 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by molly97 View Post
salt???? tak sakit ke kucing tu kena salt...
I wonder too . Maybe part yg tak ada luka ok la kot. I don't know. Mmg kena tanya otai2 la
Reply With Quote
  #25  
Old 02-25-2010, 10:46 AM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 12
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
so check dalam internet, salt boleh bunuh fungus, so i give it a try, cepat kering, and yang tmpat yang baru nk start, esok dah okay.tp lepas fungus dia dah kering, mira bwk pergi medicated bath dkt vet:)
macam mana nak apply salt ni kat fungus tu....kena guna salt yg mana tu..yg halus ker kasar.....citer la skit secara terperinci macam mana nak buat...boleh kitorang belajar..
__________________

tuah....fifi....sandy....jebat....bulat....pinky
Reply With Quote
  #26  
Old 03-14-2010, 10:35 PM
bytzul bytzul is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 24
Rep Power: 0
bytzul is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

tolong jgn pakai salt. sakit kucing tu. cuba korang luke korang taruk garam kat luke tu sakit tak? cube pikir sikit tu dah dera dah tu. nanti badan dia yang luke tu akan jadi merah sgt tu menandakan dia sakit. kalau bagi salt lepas tu korang nak pegang dia mesti x nak kan psl bdn dia pedih sangat. kite bagi mandi ngan malaseb pun kucing2 ni nangis ni pulak bagi garam.... alahai cian nyerrr mesti sakitkannn. lain kali jgn bagi garam yer...
(ini pendapat saya.. mak mertua yg bagitau.)
Reply With Quote
  #27  
Old 03-14-2010, 10:41 PM
bytzul bytzul is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 24
Rep Power: 0
bytzul is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

klu ader fungus, bagi mandi ngan malaseb. guna air suam2 panas tp jgn panas sgt... lepas mandi keringkan kucing tu then lepas kering belai2 sikit bagi kucing ni tau kite manjakan dia psl dia sensitif sikit iyela psl dia ingat kite dera dia.. psl pakai malaseb ni bdn kucing jd merah pedih2 sikit. tapi lepas tu elok.. bagi mandi selang seminggu depends on fungusla. selalu lepas 2 3 hari dah licin dah n tumbuh bulu balik n sihat yeah.

tp klu dah sihat rajin2kan bagi mandi kucing psl nanti dyer lagi manje n x takut ngan air.. p/s klu i mop umah depa siap main slide slide gitu hehehehe maklumlah tapak kaki ader bulu
Reply With Quote
  #28  
Old 03-24-2010, 11:48 AM
moggies's Avatar
moggies moggies is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 60
Rep Power: 13
moggies is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

i think vet offer injections for fungus kalau kucing tu dah cukup berat. but mmg injection is the best la. lepas tu sapu topical cream for fungus mcm Canisep.
kalau kucing tu kecik lagi, u have no other choice but to mandikan kucing tu dgn medicated shampoo mcm malaseb and sapu topical cream kat bada kucing tu.
and kalau fungus tu dah jadi mcm keras2 sikit, i pernah lumur tempat yg berkerak tu dgn minyak gamat, and then gosok slow untuk hilang kerak2 tu. pakai gloves! mmg berkesan. ada satu vet ni pun pernah ckp, kalau mandikan kucing for fungus, selagi tak nampak kulit kucing tu mcm pink2, mmg lambat lagi la nak heal.
__________________
rudy & yanty
and our furry dungdungs: eri, minn, chichita, ayoi, indy, elle, comot, puteh, jamie, uban, lola & ms mumm7 & co

www.moggiesplace.blogspot.com
Reply With Quote
  #29  
Old 03-24-2010, 12:04 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by moggies View Post
i think vet offer injections for fungus kalau kucing tu dah cukup berat. but mmg injection is the best la. lepas tu sapu topical cream for fungus mcm Canisep.
kalau kucing tu kecik lagi, u have no other choice but to mandikan kucing tu dgn medicated shampoo mcm malaseb and sapu topical cream kat bada kucing tu.
and kalau fungus tu dah jadi mcm keras2 sikit, i pernah lumur tempat yg berkerak tu dgn minyak gamat, and then gosok slow untuk hilang kerak2 tu. pakai gloves! mmg berkesan. ada satu vet ni pun pernah ckp, kalau mandikan kucing for fungus, selagi tak nampak kulit kucing tu mcm pink2, mmg lambat lagi la nak heal.
Dont you just hate Fungus!
My little baby has also got fungus but like you said the skin looks pinkish so I geuss she is on the way of healing.
I bathed her and after bathing I put 'Wisperec' fungal cream on her. Now ada little little hairs growing on the part.
Whew..... what a relief.

Here is a website on fungal...... hope that it will help people to understand better about fungal and how to treat it....

http://www.fabcats.org/owners/skin/ringworm.html
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/

Last edited by Felix The Cat; 03-24-2010 at 12:17 PM.
Reply With Quote
  #30  
Old 03-24-2010, 04:54 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
mira punya kucing, masa first ambk, ada fungus. bwk vet, dia bagi cream tu. thn, mira tgk takde perubahan , makin lama, makin besar. so check dalam internet, salt boleh bunuh fungus, so i give it a try, cepat kering, and yang tmpat yang baru nk start, esok dah okay.tp lepas fungus dia dah kering, mira bwk pergi medicated bath dkt vet:)
Sorry, cant help it..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #31  
Old 03-24-2010, 05:12 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Sorry, cant help it..


hmm, mira did asked my vet about the salt, she said salt is good for fungus. guna garam halus letak air. jadi kan air garam. thn sapu dgn cotton :) i did that. and my kittens are okay with it. diaorang takde lah meraung ke apa. sbb selalu nya, if sakit, the will marah or menjerit. but they macam okay je:)
Reply With Quote
  #32  
Old 03-24-2010, 05:18 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
hmm, mira did asked my vet about the salt, she said salt is good for fungus. guna garam halus letak air. jadi kan air garam. thn sapu dgn cotton :) i did that. and my kittens are okay with it. diaorang takde lah meraung ke apa. sbb selalu nya, if sakit, the will marah or menjerit. but they macam okay je:)
Nevermind, you stick with your salt and I'll stick to my Ilium Fungafite Antifungal Cream / vet + weekly cleaning with clorox. I haven't seen any Fungal for the past 1 year tho. Maybe you can go with June's idea, cleaning up their places with clorox.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #33  
Old 03-24-2010, 05:24 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Nevermind, you stick with your salt and I'll stick to my Ilium Fungafite Antifungal Cream / vet + weekly cleaning with clorox. I haven't seen any Fungal for the past 1 year tho. Maybe you can go with June's idea, cleaning up their places with clorox.
Read on the net that Epsom salt is good for fungal but not too sure about our fine salt as our fine salt is for cooking
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #34  
Old 03-24-2010, 05:31 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Read on the net that Epsom salt is good for fungal but not too sure about our fine salt as our fine salt is for cooking
dat's why. I do googled and yes, I've found Epsom salt also. But, an ordinary people like me would assume it's just salt ( as I am nothing near a chemist). Thru my reading, Epsom salt is not the same as our normal salt. It's more to salt for bathing ( for medical reasons on human ).Epsom salt is magnesium sulfate and our normal salt is sodium chloride..am I rite?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #35  
Old 03-24-2010, 05:42 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default nyau fungus

Bottom line is,don't simply sapu ubat yg tak dikenali atau petua2 yg diajar tanpa mengetahui contain benda2 tersebut

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
dat's why. I do googled and yes, I've found Epsom salt also. But, an ordinary people like me would assume it's just salt ( as I am nothing near a chemist). Thru my reading, Epsom salt is not the same as our normal salt. It's more to salt for bathing ( for medical reasons on human ).Epsom salt is magnesium sulfate and our normal salt is sodium chloride..am I rite?
Reply With Quote
  #36  
Old 03-24-2010, 05:44 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by June View Post
Bottom line is,don't simply sapu ubat yg tak dikenali atau petua2 yg diajar tanpa mengetahui contain benda2 tersebut
yerps. and dat's why we need to discuss.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #37  
Old 03-24-2010, 05:46 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
dat's why. I do googled and yes, I've found Epsom salt also. But, an ordinary people like me would assume it's just salt ( as I am nothing near a chemist). Thru my reading, Epsom salt is not the same as our normal salt. It's more to salt for bathing ( for medical reasons on human ).Epsom salt is magnesium sulfate and our normal salt is sodium chloride..am I rite?
Ha..ha..... I agree... I am also neither a chemist but its better for us to do a bit more of research before trying new things on our furbabies. Don't want to endanger them. Besides sodium chloride, some fine salt contains iodine which I heard is not good. Yes, Epsom salt is used for bathing people with problematic skin.... it tends to tone down the redness of the affected skin and in time heal it.

Better stick to good old Malaseb and the latest I cream I found which is 'Whisperec' an antifungal cream. Very effective
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #38  
Old 03-24-2010, 05:52 PM
Amirahd Amirahd is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
Amirahd is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

im sorry , i did asked my vet about it, and she said it is okay and salt is good. i do have fungal cream to akak. :) just telling since it works fr flackie.

bye bye
Reply With Quote
  #39  
Old 03-24-2010, 06:03 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by Amirahd View Post
im sorry , i did asked my vet about it, and she said it is okay and salt is good. i do have fungal cream to akak. :) just telling since it works fr flackie.

bye bye
Not entirely your fault Amirah. Our roles as owners / mother to these furkids are to enquire and to provide as much as we could. Sometimes, we need to do extra homework tho. And dat's why Andy put up this forum, for us to lighten our homework. I do doubt my vet several times ( as I know, when someone is overwhelming with work, we tend to say yes to everything. Even I do to my students ). In fact, I would even choose to consult more than 1 vet to really know the accurate answer. The best one so far is to do your homework, google / read , ask around the forum, so that you know what to ask your vet and to not just be satisfied with an answer which is 'nothing near the answer'.

nway, happy catting!
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #40  
Old 04-01-2010, 10:36 AM
jie31872 jie31872 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2
Rep Power: 0
jie31872 is on a distinguished road
Default Re: nyau fungus

Quote:
Originally Posted by elle View Post
hehe, hamba nyau ye. kalula elle blh upah babysitter jd tukg besih uma dorg n uma ni. mest besh. dia pn xkene fungus. anyway, elle akn cube idea korg tu. see wut happen. nant elle bgtau update. thanks again guys!

mmm nyau el si chucky ni br dpt kwn baru tiffany. less than 3 months umur dia. tp knape ye lepas elle bwk tiff kt umah chucky ni xnk lyn elle lg? nyau merajuk mcmtu ke? tp chucky ni xgaduh pn ngan tiff. dorg main same2.tp ble elle nk pegang dia, dia lari. he treat me like im a stranger. huhuuuu
haah la mahal betul kos madical tu...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fungus Penghulu Health, Disease & Diet 16 09-24-2008 10:05 AM


All times are GMT +8. The time now is 07:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.