Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-18-2008, 01:11 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default A little bit of my idea

Hee...heee....
Cuba korang bukak link ni
http://www.utusan.com.my/utusan/info...m&pg=fo_02.htm
See who's the author
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...

Last edited by anitayusof00; 09-20-2008 at 05:18 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-21-2008, 12:29 AM
Penghulu's Avatar
Penghulu Penghulu is offline
Tok Penghulu
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bamboo River
Posts: 937
Rep Power: 13
Penghulu is on a distinguished road
Default Re: A little bit of my idea

deleted
__________________

MJ

Last edited by Penghulu; 09-21-2008 at 02:33 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2008, 02:07 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: A little bit of my idea

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Hee...heee....
Cuba korang bukak link ni
http://www.utusan.com.my/utusan/info...m&pg=fo_02.htm
See who's the author
You're right. Pakcu ada gak experience tgk benda2 ni depan mata. About 30 years ago.. tuanye dah pakcu ek. Tengah main2 takraw, tiba2 kawan ni, my classmate primary school, (accidentaly pakcu ngan dia nama sama, cuma bin je lain) terlolong-lolong keluar rumah, jerit2 minta tolong, panas! panas! matilah aku! We all rush gi kat dia, dia dah terbaring sambil menggigil2, kulit dah merah. Rupanya terjirus dengan air panas satu periuk besar. Kesian sangat. Masa tu dia duk sorang, dapur dia org pakai kayu api, letak tinggi. Familynyer very poor. Maybe dia nak minum ker, apa ker tak tau la. Family member dia datang, curah susu pekat kat dia. Till now, Pakcu dok tertanya-tanya, betul ke cara tu. Masa tu kampong tak de elektrik 24 jam lg. Pakai generator 7ptg - 7pg. So memang ler tak de ais. The boy suffered about 80% burn, duduk hospital more than 7 months. After recovered, physically and mentally memangler tak semacam dulu. Tu yg kesian sangat. And he never got married... Five years ago, he passed away.. sakit dalam perut katanya. Moga Allah SWT mencucuri rahmatNya dan meletakkan ia dalam golongan orang2 yang beriman. Alfatihah..
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2008, 10:01 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: A little bit of my idea

Itu la pasal......
Sedih mengenangkan disebabkan kurangnya pengetahuan ttg first aid ni, walaupun niat mereka tu memang nak menolong, tapi in the end, kecederaan mangsa jadi bertambah parah. Saya lupa nak menulis kat situ, kalau tak ada ais, air biasa pun boleh, as long boleh merendahkan suhu di tempat yang melecur tu. Tempat yg terbakar @ melecur tu suhunya amat tinggi dan oleh itu suhunya mesti diturunkan serta-merta. Tapi orang dulu2 kata pantang letak air, takut menggelembung. How different is the thinking !!! Ada yg letak colgate. Walaupun colgate has a cooling sensation, tapi ianya disebabkan menthol & tidak berfungsi untuk menurunkan suhu di tempat yg melecur tu. Kalau first aid yg salah diberikan pada mangsa yg mengalami lecur, iaitu suhu yg terlalu tinggi itu tidak diturunkan dengan segera, kebiasaannya mereka akan mengalami lecur tahap 3rd grade, lebih2 lagi kalau pakaian yg turut terbakar melekap pada badan mangsa (ia menambahkan lagi peningkatan dalam suhu di tempat yg melecur teruk), dan memang parut lecur tu bila dah pulih nanti akan jadi amat hodoh.
Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh kawan pakcu tu.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.