Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-16-2009, 08:40 PM
zorro_zarra zorro_zarra is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Rep Power: 0
zorro_zarra is on a distinguished road
Default sumpahan ni,betul ke?

masa tengah ambik gambar kucing tadi my mom cakap
'jangan ambik gambar kucing nanti mati cepat'
betul ke?
that means selama ni asyik ambik gambar kucing nanti sume mati cepat lah?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2009, 09:32 PM
jeranq jeranq is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
jeranq is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

bida'ah tuh...tapi kalau terjadi pun mgkn kebetulan jer....mcm aku...suka ambik pic n video tucen2 aku....recently,dania pass away...huhuhu...tapi aku anggap tu semua kebetulan ler...tak percaya pun...........
Reply With Quote
  #3  
Old 09-16-2009, 09:41 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Kebetulan je tu...kucing2 mak aku dari lahir sampai la ni (umur dah masuk 3 tahun)...alhamdulillah, hidup lagi...
Reply With Quote
  #4  
Old 09-16-2009, 10:24 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Quote:
Originally Posted by zorro_zarra View Post
masa tengah ambik gambar kucing tadi my mom cakap
'jangan ambik gambar kucing nanti mati cepat'
betul ke?
that means selama ni asyik ambik gambar kucing nanti sume mati cepat lah?
Gambar kucing2 i dekat 1 gig dalam comp..sihat and jumping lagi.. superstitious..kalau u percaya..jadilah..kalau tak ..takderlah...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 09-17-2009, 06:30 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Ades!! kalu org plak camne??saya dah berposing sejak umur berbulan lagik..so how??ajal maut ditangan tuhan..setiap yg hidup akan mati juga,takde kene mengena ngan tangkap gmbr bnyk2 our kitties leh mati.if terjadik itu hanyalah kebetulan sahaja.that's what i believe lah
Reply With Quote
  #6  
Old 09-17-2009, 06:35 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

memang selalu dengar orang tua2 ckp mcm tu sejak kak zai kecik2 dulu lagi. Tapi...now dah besar dan 'dah tua pun ' kak zai takde keje lain, nampak kucing2 kak zai pose baeeekkkk punyer...mesti nak amik gambar...tapi anak2 bulus kak zai sehat je...tak pulak mati sebab amik gambar...
alhamdulillahhhh....

betul la mcm nur ckp...kalau kita percaya sangat ...dia jadik betul...
so...kene percaya pada kuasa ALLAH saja ..bukan kuasa kamera
Reply With Quote
  #7  
Old 09-17-2009, 12:18 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default sumpahan ni,betul ke?

hmm!! aku tak percaya dgn benda ni.dulu masa budak2 tertipu tp bila dah "tua" ni tak tertipu lg.hehehehhe!!

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
memang selalu dengar orang tua2 ckp mcm tu sejak kak zai kecik2 dulu lagi. Tapi...now dah besar dan 'dah tua pun ' kak zai takde keje lain, nampak kucing2 kak zai pose baeeekkkk punyer...mesti nak amik gambar...tapi anak2 bulus kak zai sehat je...tak pulak mati sebab amik gambar...
alhamdulillahhhh....

betul la mcm nur ckp...kalau kita percaya sangat ...dia jadik betul...
so...kene percaya pada kuasa ALLAH saja ..bukan kuasa kamera
Reply With Quote
  #8  
Old 09-17-2009, 01:13 PM
ZuHRaH's Avatar
ZuHRaH ZuHRaH is offline
Cat Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kuala Terengganu
Posts: 135
Rep Power: 11
ZuHRaH is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ZuHRaH
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

tapi ada org kata, kalo nak amik gambo kucing jangan pakai flash, sbb nanti akan merosakkan mata kucing tersebut. bukan sahaja kucing malah haiwan lain pun.
sbb tu la kucing cepat mati..kena langgar ngan keter sebab mata dia dah tak clear

ntah la sahih ke tidak
Reply With Quote
  #9  
Old 09-17-2009, 03:40 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

penjelasan saintifik yg bernas... mata kucing mmg sensitip.. camput telinga.. misai.. mmg satu muka kucing bleh jadi radar time memlm.. selamat hari raya.. (tetiba off topik jap)
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #10  
Old 09-17-2009, 04:06 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 11
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

haihhh..ape plak...karut lg mengarut ni...
Reply With Quote
  #11  
Old 09-17-2009, 04:18 PM
duyung_leo's Avatar
duyung_leo duyung_leo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 540
Rep Power: 12
duyung_leo is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

jangan percaya seme tu.. orang2 tua dulu bukan ape.. tu seme kiasan semata..

jangan amek gambar kucing.. nt kucing mati

cuba transalate..

*ape faedah nyer amek gambar kucing.. bukan kucing tu reti watpe.. baek amek gambar den.. baek nyer posing den bagi..*

weeee~~~~
Reply With Quote
  #12  
Old 09-17-2009, 04:55 PM
zorro_zarra zorro_zarra is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Rep Power: 0
zorro_zarra is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

he...he....
thank u for all the comments...
idura dah takut dah,dah rasa bersalah sangat jadi penyebab kucing mati........
Reply With Quote
  #13  
Old 09-17-2009, 04:57 PM
catzer's Avatar
catzer catzer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Rep Power: 0
catzer is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Betul tu..sy dr fify kecik sampai skang dok pose semacam jerk..

Benda ni sama mcm kalau amik picture 3 org salah sorang akan mati..adei :(
Reply With Quote
  #14  
Old 09-26-2009, 12:12 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 13
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Quote:
Originally Posted by catzer View Post
Betul tu..sy dr fify kecik sampai skang dok pose semacam jerk..

Benda ni sama mcm kalau amik picture 3 org salah sorang akan mati..adei :(
Org tengah kat 3 org pix will go first, right?
:)
So, to workaround, make sure u get 4 person in a pix OR ... make sure they don't stand in line (horizontally or vertically!)!
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #15  
Old 09-28-2009, 11:39 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Ni atas memasing la....sama ada nak percaya atau tak....
As for me, sebab dah banyak kali terkena, so nak percaya pun susah, tak percaya pun susah.
Everytime bila aku amik atau tak sengaja amik pics pets aku, tak kira la ikan ker, burung atau kucen, they will ends up mati.
Last aruah Kapas, mati 2 minggu selepas tak sengaja dia termasuk dlm pic anak aku. Sekarang aku tgh suspen, sebab raya ketiga baru nih, Kabu pulak termasuk dlm pic aku (tak perasan dia ada kat bawah meja) & secara kebetulan pulak since then, perangai Kabu tersangat2la pelik....Siang2 hari dia menghilangkan diri (dah cari dlm port nyuruks dia tapi tak jumpa...tak tau dia menyorok kat mane skrg sama ada dalam atau luar rumah)...di malam hari pulak, dia akan tido dgn aku atas katil smpai la ke pagi (dah 3 hari berturut2 camni)....sesuatu yg tak pernah dia buat sblm ni....I mean, dulu2 klu dia tido dgn aku atas katil pun, tgh2 malam dia mesti lompat kuar ikut tingkap bilik aku ke balcony...(dia suka duk kat balcony & tgk aktiviti2 kat bawah)...tak la tido dgn aku smpai ke pagi. Harap2 jangan la ada apa2 jadik kat dia....I can't live without him
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #16  
Old 09-29-2009, 05:24 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

tenang nita,
relax...relax....jgn risau sgt ...mudah2an takde apa pun
akan jadik kat kabu...
pk positif okay...


Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Ni atas memasing la....sama ada nak percaya atau tak....
As for me, sebab dah banyak kali terkena, so nak percaya pun susah, tak percaya pun susah.
Everytime bila aku amik atau tak sengaja amik pics pets aku, tak kira la ikan ker, burung atau kucen, they will ends up mati.
Last aruah Kapas, mati 2 minggu selepas tak sengaja dia termasuk dlm pic anak aku. Sekarang aku tgh suspen, sebab raya ketiga baru nih, Kabu pulak termasuk dlm pic aku (tak perasan dia ada kat bawah meja) & secara kebetulan pulak since then, perangai Kabu tersangat2la pelik....Siang2 hari dia menghilangkan diri (dah cari dlm port nyuruks dia tapi tak jumpa...tak tau dia menyorok kat mane skrg sama ada dalam atau luar rumah)...di malam hari pulak, dia akan tido dgn aku atas katil smpai la ke pagi (dah 3 hari berturut2 camni)....sesuatu yg tak pernah dia buat sblm ni....I mean, dulu2 klu dia tido dgn aku atas katil pun, tgh2 malam dia mesti lompat kuar ikut tingkap bilik aku ke balcony...(dia suka duk kat balcony & tgk aktiviti2 kat bawah)...tak la tido dgn aku smpai ke pagi. Harap2 jangan la ada apa2 jadik kat dia....I can't live without him
Reply With Quote
  #17  
Old 09-29-2009, 05:53 PM
ilana ilana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: kuala lumpur
Posts: 29
Rep Power: 0
ilana is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

ohhh..nama kucing saya baru adopt 26.9.09 saya bagi nama kapas juga..ohh
Reply With Quote
  #18  
Old 09-29-2009, 09:03 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 13
Zarul is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Quote:
Originally Posted by duyung_leo View Post
jangan percaya seme tu.. orang2 tua dulu bukan ape.. tu seme kiasan semata..

jangan amek gambar kucing.. nt kucing mati

cuba transalate..

*ape faedah nyer amek gambar kucing.. bukan kucing tu reti watpe.. baek amek gambar den.. baek nyer posing den bagi..*

weeee~~~~
setuju
Reply With Quote
  #19  
Old 09-29-2009, 11:04 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
tenang nita,
relax...relax....jgn risau sgt ...mudah2an takde apa pun
akan jadik kat kabu...
pk positif okay...
Ni fikir positif laa....walaupun dlm hati dok risau jer...

Quote:
Originally Posted by ilana View Post
ohhh..nama kucing saya baru adopt 26.9.09 saya bagi nama kapas juga..ohh
Kebetulan jer tu ilana.....dont worry about the name...
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #20  
Old 10-02-2009, 10:57 AM
lealala's Avatar
lealala lealala is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: rawang
Posts: 21
Rep Power: 0
lealala is on a distinguished road
Default Re: sumpahan ni,betul ke?

rase cm xbtol je..
sbb i dh shoot byk pic kucing.
klo mati pon myb kebetulan je..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.