Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Closed Thread
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-21-2009, 10:18 AM
yeop20an yeop20an is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
yeop20an is on a distinguished road
Default Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama burn

BERHATI-HATI: PENJUAL YANG TAK BERETIKA SYAMRY DARI BANGI, KL POST JUAL TERBARU KITTEN BERNAMA BURN DAN RONI (15 DEC)

Berhati-hati berurusan dengan syamry ni. Saya dah tertipu sabtu yang lalu pada 19/12/09. Ceritanya begini... saya berminat membeli kucing yang lagi satu bernama Burn... setelah menunggu hampir 1jam setengah kira-kira 9.15 am di hadapan CIMB Bank Bangi dia baru muncul. Setelah membuat nego dia bersetuju menjual dengan harga rm500. Oleh kerana saya ada kenduri kahwin yang perlu dihadiri pada sebelah tengahari dan dia sudah lewat dan syamry mengatakan akan memandikan burn terlebih dahulu sebelum memberikan pada saya pada sebelah petang @ malam.

Saya bersetuju dengan arrangement tersebut dan terus membeli keperluan Burn seperti susu, makanan dalam tin 2 dozen, vitamin, kandang baru,ubat kulit keranan ekor Burn terdapat kurap dsb. Semuanya hampir memcecah RM300 tidak termasuk appointment dengan rakan (doc) untuk membawa Burn untuk rawatan. Saya membeli pelbagai keperluan kerana Burn kelihatan kurus (tidak seperti kucing seusia), terdapat kurap dan memerlukan rawatan baik supaya tidak mati oleh kerana saiznya seperti kucing 1bulan. Burn didakwa syam berusia 2 bulan pada 25/12/09.

Malangnya pada petang 5.43pm dia smsm berbunyi : salam fadli. kitten yang warna cream 2 tak jadi jual kot. my mum nak jaga, sbb my mum kesian, dia kecik sgt. sorry ek. bila saya sms mengatakan dah mengeluarkan belanja hampir rm300 dan tak patut cancekl urusniaga dia balas sms jam 6.02ah. I mmg nak jual. my mum lak nak jaga kucing 2., i tak tahu yang u dah beli semua tue..

kerana tidak berpuas hati saya menelefon untuk dia tetap dengan persetujuan bagi menjual Burn dan dia berjanji akan berbincang dengan mak dia dan reply pada saya keputusan pada kira-kira 7pm. Malangnya dia memtikan telefon selepas itu sehingga kali terakhir saya cuba menefon iaitu kira-kira jam 12 tengah malam.

keeseokkan saya cuba menghubungi lagi dan dia tidak mengangkat pula telefon mahupun menjawab sms. Persoalannya, pertama Burn diberi kepada mak dia @ dijual kepada org lain yang memberi RM yang lebih. kedua, Kalau mak dia kesian kenapa tak jaga dua2 sekali Burn kerana keduanya adik beradik. ketiga, kalau benar apa yang dikata kenapa tak balas sms dan angkat telefon dan bercakap secara GENTLEMEN. keempat, secara undang2 memang dia menang kerana tiada agreement bertulis, tetapi secara etika dan perspektif islam janji yang keluar dari mulut apa hukumnya. saya tak fikir dia kurang pandai kerana berkata dia mengajar di UiTM Pahang. tak kan x tau hukum.

Yang lain saya serah kepada visitors untuk nilai kejadian ni. saya dah rugi hampir RM300, masa, tenaga, minyak kereta dsb. Harap orang lain tak kene benda serupa. pertama kali jumpa seller mcm ni. dah mcm beli dari MUDAH dsb ni la pertama jumpa seleer kebudak-budakkan. rasa tak mau halalkan semua kerugia saya.
JADI BERHATI-HATI DENGAN SELLER NI, DIA NI BERSIFAT KAPITALIS.
  #2  
Old 12-21-2009, 12:50 PM
IntanLiyana IntanLiyana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 27
Rep Power: 0
IntanLiyana is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

WOW!!! Org macam ni pown ade....he shouldnt have done that to you...At least be considerate la sikit. Kalo mak dier nak jage, nape tak decide2 awal2.. ni dah bagi org harapan plus u dah spent a lot of money utk prepare urself to take care of the kitten...Hurm, sabarlah k...
  #3  
Old 12-21-2009, 12:58 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by yeop20an View Post
BERHATI-HATI: PENJUAL YANG TAK BERETIKA SYAMRY DARI BANGI, KL POST JUAL TERBARU KITTEN BERNAMA BURN DAN RONI (15 DEC)

Berhati-hati berurusan dengan syamry ni. Saya dah tertipu sabtu yang lalu pada 19/12/09. Ceritanya begini... saya berminat membeli kucing yang lagi satu bernama Burn... setelah menunggu hampir 1jam setengah kira-kira 9.15 am di hadapan CIMB Bank Bangi dia baru muncul. Setelah membuat nego dia bersetuju menjual dengan harga rm500. Oleh kerana saya ada kenduri kahwin yang perlu dihadiri pada sebelah tengahari dan dia sudah lewat dan syamry mengatakan akan memandikan burn terlebih dahulu sebelum memberikan pada saya pada sebelah petang @ malam.

Saya bersetuju dengan arrangement tersebut dan terus membeli keperluan Burn seperti susu, makanan dalam tin 2 dozen, vitamin, kandang baru,ubat kulit keranan ekor Burn terdapat kurap dsb. Semuanya hampir memcecah RM300 tidak termasuk appointment dengan rakan (doc) untuk membawa Burn untuk rawatan. Saya membeli pelbagai keperluan kerana Burn kelihatan kurus (tidak seperti kucing seusia), terdapat kurap dan memerlukan rawatan baik supaya tidak mati oleh kerana saiznya seperti kucing 1bulan. Burn didakwa syam berusia 2 bulan pada 25/12/09.

Malangnya pada petang 5.43pm dia smsm berbunyi : salam fadli. kitten yang warna cream 2 tak jadi jual kot. my mum nak jaga, sbb my mum kesian, dia kecik sgt. sorry ek. bila saya sms mengatakan dah mengeluarkan belanja hampir rm300 dan tak patut cancekl urusniaga dia balas sms jam 6.02ah. I mmg nak jual. my mum lak nak jaga kucing 2., i tak tahu yang u dah beli semua tue..

kerana tidak berpuas hati saya menelefon untuk dia tetap dengan persetujuan bagi menjual Burn dan dia berjanji akan berbincang dengan mak dia dan reply pada saya keputusan pada kira-kira 7pm. Malangnya dia memtikan telefon selepas itu sehingga kali terakhir saya cuba menefon iaitu kira-kira jam 12 tengah malam.

keeseokkan saya cuba menghubungi lagi dan dia tidak mengangkat pula telefon mahupun menjawab sms. Persoalannya, pertama Burn diberi kepada mak dia @ dijual kepada org lain yang memberi RM yang lebih. kedua, Kalau mak dia kesian kenapa tak jaga dua2 sekali Burn kerana keduanya adik beradik. ketiga, kalau benar apa yang dikata kenapa tak balas sms dan angkat telefon dan bercakap secara GENTLEMEN. keempat, secara undang2 memang dia menang kerana tiada agreement bertulis, tetapi secara etika dan perspektif islam janji yang keluar dari mulut apa hukumnya. saya tak fikir dia kurang pandai kerana berkata dia mengajar di UiTM Pahang. tak kan x tau hukum.

Yang lain saya serah kepada visitors untuk nilai kejadian ni. saya dah rugi hampir RM300, masa, tenaga, minyak kereta dsb. Harap orang lain tak kene benda serupa. pertama kali jumpa seller mcm ni. dah mcm beli dari MUDAH dsb ni la pertama jumpa seleer kebudak-budakkan. rasa tak mau halalkan semua kerugia saya.
JADI BERHATI-HATI DENGAN SELLER NI, DIA NI BERSIFAT KAPITALIS.
First of all my dear.. you should not tolerate even kurap pun..kalau dia betul2 bertanggungjawab..dia takkan jual masa masih kecik ( dengan susu?..huh?) dan jugak dengan kurap.. itu dah nampak dia tak bertanggungjawab..

i pernah dah nak clashes ngan dia few months back... Nway.. petfinder.com.my pun u kena berhati2 gak...ornag kat mudah ada jugak kat sini...

kucing apa yang u nak beli? RM500 for sick cat?..naper u tak refer kat sini dulu sblum beli..buat research the do and don'ts..hurm.. even kalau u baik ngan orang2 kat sini..they may give you free good breed cats (rarely happen.. tapi pernah jadik...)..

Let dat be a lesson learnt ..

p/s RM800 semua?..better u save sket lagi,.,..get a kitten from cert bredeer..less vet apoint with good care..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 12-21-2009 at 01:19 PM.
  #4  
Old 12-21-2009, 01:15 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 12
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

byk lg bleh dpt yg sihat gebu2 dlm mudah.com dengan nilai rm500...kalo cmpur kos rm300 = rm800, bleh dpt semi flat yg gebu2 lg dm adpost or mudah.com...tp sy xde la menyokong org yg iklan dlm tu...cuma, be careful k after this..moga u dpt yg lebih baik later...perkara jahat, akan dibalas dgn jahat jugak sumday...sabar ek
__________________
http://www.rizcoon.com
  #5  
Old 12-21-2009, 01:20 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 11
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
First of all my dear.. you should not tolerate even kurap pun..kalau dia betul2 bertanggungjawab..dia takkan jual masa masih kecik ( dengan susu?..huh?) dan jugak dengan kurap.. itu dah nampak dia tak bertanggungjawab..

i pernah dah nak clashes ngan dia few months back.. Kucing2 dia nampak tak sihat.. Nway.. petfinder.com.my pun u kena berhati2 gak...ornag kat mudah ada jugak kat sini...

kucing apa yang u nak beli? RM500 for sick cat?..naper u tak refer kat sini dulu sblum beli..buat research the do and don'ts..hurm.. even kalau u baik ngan orang2 kat sini..they may give you free good breed cats (rarely happen.. tapi pernah jadik...)..

Let dat be a lesson learnt ..

p/s RM800 semua?..better u save sket lagi,.,..get a kitten from cert bredeer..less vet apoint with good care..
yup.. setuju dgn nur...
mmg kne berhti2... i learn from da forum.. tnye otai2 yg lme dlm hal ehwal keKUCINGan nie... x slh bertanye... biarlah some people anggp annoying coz bnda kcil pun nk tnye... tp itu utk kmdhn n ksngan kita.. i pun quit pelik.. kucng ape u beli pai 5rat... huhu...
ape pun.. anggp sume ni pengalamn.. so...

jngan mlu bertanye.... dis cmmunity n otai2 petfinder sudi jer mmbntu....
  #6  
Old 12-21-2009, 01:36 PM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by yeop20an View Post
BERHATI-HATI: PENJUAL YANG TAK BERETIKA SYAMRY DARI BANGI, KL POST JUAL TERBARU KITTEN BERNAMA BURN DAN RONI (15 DEC)

Berhati-hati berurusan dengan syamry ni. Saya dah tertipu sabtu yang lalu pada 19/12/09. Ceritanya begini... saya berminat membeli kucing yang lagi satu bernama Burn... setelah menunggu hampir 1jam setengah kira-kira 9.15 am di hadapan CIMB Bank Bangi dia baru muncul. Setelah membuat nego dia bersetuju menjual dengan harga rm500. Oleh kerana saya ada kenduri kahwin yang perlu dihadiri pada sebelah tengahari dan dia sudah lewat dan syamry mengatakan akan memandikan burn terlebih dahulu sebelum memberikan pada saya pada sebelah petang @ malam.

Saya bersetuju dengan arrangement tersebut dan terus membeli keperluan Burn seperti susu, makanan dalam tin 2 dozen, vitamin, kandang baru,ubat kulit keranan ekor Burn terdapat kurap dsb. Semuanya hampir memcecah RM300 tidak termasuk appointment dengan rakan (doc) untuk membawa Burn untuk rawatan. Saya membeli pelbagai keperluan kerana Burn kelihatan kurus (tidak seperti kucing seusia), terdapat kurap dan memerlukan rawatan baik supaya tidak mati oleh kerana saiznya seperti kucing 1bulan. Burn didakwa syam berusia 2 bulan pada 25/12/09.

Malangnya pada petang 5.43pm dia smsm berbunyi : salam fadli. kitten yang warna cream 2 tak jadi jual kot. my mum nak jaga, sbb my mum kesian, dia kecik sgt. sorry ek. bila saya sms mengatakan dah mengeluarkan belanja hampir rm300 dan tak patut cancekl urusniaga dia balas sms jam 6.02ah. I mmg nak jual. my mum lak nak jaga kucing 2., i tak tahu yang u dah beli semua tue..

kerana tidak berpuas hati saya menelefon untuk dia tetap dengan persetujuan bagi menjual Burn dan dia berjanji akan berbincang dengan mak dia dan reply pada saya keputusan pada kira-kira 7pm. Malangnya dia memtikan telefon selepas itu sehingga kali terakhir saya cuba menefon iaitu kira-kira jam 12 tengah malam.

keeseokkan saya cuba menghubungi lagi dan dia tidak mengangkat pula telefon mahupun menjawab sms. Persoalannya, pertama Burn diberi kepada mak dia @ dijual kepada org lain yang memberi RM yang lebih. kedua, Kalau mak dia kesian kenapa tak jaga dua2 sekali Burn kerana keduanya adik beradik. ketiga, kalau benar apa yang dikata kenapa tak balas sms dan angkat telefon dan bercakap secara GENTLEMEN. keempat, secara undang2 memang dia menang kerana tiada agreement bertulis, tetapi secara etika dan perspektif islam janji yang keluar dari mulut apa hukumnya. saya tak fikir dia kurang pandai kerana berkata dia mengajar di UiTM Pahang. tak kan x tau hukum.

Yang lain saya serah kepada visitors untuk nilai kejadian ni. saya dah rugi hampir RM300, masa, tenaga, minyak kereta dsb. Harap orang lain tak kene benda serupa. pertama kali jumpa seller mcm ni. dah mcm beli dari MUDAH dsb ni la pertama jumpa seleer kebudak-budakkan. rasa tak mau halalkan semua kerugia saya.
JADI BERHATI-HATI DENGAN SELLER NI, DIA NI BERSIFAT KAPITALIS.
hi yeop. salam. sabar jer ler yeop.tp kucing apa yg u nak beli tu..sampai 500. ada kurap n kurus lak.? x per ler x ada "jodoh" ler tu...eh sy pun baru beli kucing di adpost bulan lepas..harga 500 tp dpt nego 300 jer n kucing lak memang best ASH n pergi sendiri kat rmh tuan dia to breeder so dpt tgk sendiri mcm mana kucing tu dibesarkan, parents dia so kita lebih percaya dan tahu back ground dia ler kira puas hati ler.then bayar booking bila setuju.bila dah bayar booking dua2 x bleh break ler.dah alang2 beli kelengkapan tu..i rasa u cool dulu..n search lagi mana tau ada yg lebih cun...tp kali ni kena betul2 ler better g rumah dia dulu. ok bro..wasalam.
  #7  
Old 12-21-2009, 02:12 PM
yeop20an yeop20an is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
yeop20an is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

to all,

TQ for the support. Saya decide nak beli sebab ada pengalaman bela kucing mcm tu. Kemungkinan hidup sihat gebu ada ttp ada risiko juga. Bagi saya semua ok kecuali sikap keanak-anakan penjual (syam) yang tiba2 cancel jual. Bengang tol masa tu, nasib xkuar maki hamun semua. Dah selalu beli kucing via internet ni la 1st jumpe penjual teruk mcm ni... Nasib x beli peti ais baru semata-mata untuk simpan susu kucing (Burn). Gila betol pengalaman sabtu lepas. Ape pun beware dengan dia ni...
  #8  
Old 12-21-2009, 02:17 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by yeop20an View Post
to all,

TQ for the support. Saya decide nak beli sebab ada pengalaman bela kucing mcm tu. Kemungkinan hidup sihat gebu ada ttp ada risiko juga. Bagi saya semua ok kecuali sikap keanak-anakan penjual (syam) yang tiba2 cancel jual. Bengang tol masa tu, nasib xkuar maki hamun semua. Dah selalu beli kucing via internet ni la 1st jumpe penjual teruk mcm ni... Nasib x beli peti ais baru semata-mata untuk simpan susu kucing (Burn). Gila betol pengalaman sabtu lepas. Ape pun beware dengan dia ni...
owhh ok..da ada pengalaman.. shud be okay then
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
  #9  
Old 12-21-2009, 03:02 PM
crool's Avatar
crool crool is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: Sunway
Posts: 176
Rep Power: 11
crool is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
BERHATI-HATI: PENJUAL YANG TAK BERETIKA SYAMRY DARI BANGI, KL POST JUAL TERBARU KITTEN BERNAMA BURN DAN RONI (15 DEC)

Berhati-hati berurusan dengan syamry ni. Saya dah tertipu sabtu yang lalu pada 19/12/09. Ceritanya begini... saya berminat membeli kucing yang lagi satu bernama Burn... setelah menunggu hampir 1jam setengah kira-kira 9.15 am di hadapan CIMB Bank Bangi dia baru muncul. Setelah membuat nego dia bersetuju menjual dengan harga rm500. Oleh kerana saya ada kenduri kahwin yang perlu dihadiri pada sebelah tengahari dan dia sudah lewat dan syamry mengatakan akan memandikan burn terlebih dahulu sebelum memberikan pada saya pada sebelah petang @ malam.

Saya bersetuju dengan arrangement tersebut dan terus membeli keperluan Burn seperti susu, makanan dalam tin 2 dozen, vitamin, kandang baru,ubat kulit keranan ekor Burn terdapat kurap dsb. Semuanya hampir memcecah RM300 tidak termasuk appointment dengan rakan (doc) untuk membawa Burn untuk rawatan. Saya membeli pelbagai keperluan kerana Burn kelihatan kurus (tidak seperti kucing seusia), terdapat kurap dan memerlukan rawatan baik supaya tidak mati oleh kerana saiznya seperti kucing 1bulan. Burn didakwa syam berusia 2 bulan pada 25/12/09.

Malangnya pada petang 5.43pm dia smsm berbunyi : salam fadli. kitten yang warna cream 2 tak jadi jual kot. my mum nak jaga, sbb my mum kesian, dia kecik sgt. sorry ek. bila saya sms mengatakan dah mengeluarkan belanja hampir rm300 dan tak patut cancekl urusniaga dia balas sms jam 6.02ah. I mmg nak jual. my mum lak nak jaga kucing 2., i tak tahu yang u dah beli semua tue..

kerana tidak berpuas hati saya menelefon untuk dia tetap dengan persetujuan bagi menjual Burn dan dia berjanji akan berbincang dengan mak dia dan reply pada saya keputusan pada kira-kira 7pm. Malangnya dia memtikan telefon selepas itu sehingga kali terakhir saya cuba menefon iaitu kira-kira jam 12 tengah malam.

keeseokkan saya cuba menghubungi lagi dan dia tidak mengangkat pula telefon mahupun menjawab sms. Persoalannya, pertama Burn diberi kepada mak dia @ dijual kepada org lain yang memberi RM yang lebih. kedua, Kalau mak dia kesian kenapa tak jaga dua2 sekali Burn kerana keduanya adik beradik. ketiga, kalau benar apa yang dikata kenapa tak balas sms dan angkat telefon dan bercakap secara GENTLEMEN. keempat, secara undang2 memang dia menang kerana tiada agreement bertulis, tetapi secara etika dan perspektif islam janji yang keluar dari mulut apa hukumnya. saya tak fikir dia kurang pandai kerana berkata dia mengajar di UiTM Pahang. tak kan x tau hukum.

Yang lain saya serah kepada visitors untuk nilai kejadian ni. saya dah rugi hampir RM300, masa, tenaga, minyak kereta dsb. Harap orang lain tak kene benda serupa. pertama kali jumpa seller mcm ni. dah mcm beli dari MUDAH dsb ni la pertama jumpa seleer kebudak-budakkan. rasa tak mau halalkan semua kerugia saya.
JADI BERHATI-HATI DENGAN SELLER NI, DIA NI BERSIFAT KAPITALIS.
Hello,

Kesian u, X bek dia buat mcm tu.... haiz.. mungkin ade hikmah disebalik semua ni... huhu....
Saya pun pernah tertipu juga oleh gary lim time beli kitten dia... dia jual rm 600 kucing yg sakit , ade kurap lg.... tp time i nak beli kat dia dia ckp kcg tu sihat..so i trust la dia memandangkan gambr dlm iklan kcg dia nampak gebu....
huhu.....lps 1 minggu kcg tu ...dah x hidup da (mati)..huhu.... sbb tue i pun nak ckp kat sini beware with GARY LIM..... huhu...

skrg nie nak g beli kucing i servey2 dulu..... pegi tgk sendiri... klu i berkenan i byr deposit dulu.... so klu org tu nak jual kat org len pun x bley sbb i dah bg deposit...hehe... I learn from my mistake.... huhu.....

melainkan i trust org tu... mcm joy suappa kat adpost kcg dia semua cantik2.... sihat lg...hehe
__________________
proud to be sabahan
  #10  
Old 12-21-2009, 03:21 PM
yeop20an yeop20an is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
yeop20an is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

mmg dah banyak sabar... setahu i sejak dia sms ptg tu i tak maki hamun lagi... tak mau kitten punye pasal manusia gaduh2... tp tak bole ckp maaf trs la... geram gile dgn manusia tak tepati kata... pasal gary lim tu dia mmg jual banyak kucing sakit... dah ramai kena i dengar... kat MUDAH tu bkn semua teruk penjualnya... cuma org nak jual tu mungkin tak tahu kalau pun kucing muka penyek tapt tak ada cert kira DLH. mungkin dah jadi kebiasaan bulu gebu muka penyek sikit org kata persian. saya dulu beli dari MUDAH 2 ekor persian mix scottish fold sihat sampai sekarang tanpa maslah. apa pun saya akan buat appointment dgn seller utk lihat kucing... kucing yg si syam nak jual tu ada masalah zat, genetik kecil. dulu i ada mcm tu tp perlukan certain vitamin utk pertumbuhan normal. ada risiko tp i sanggupbeli n tanggung risiko, yg geramnya sikap dia. kalau adik i mmg dah kene penyek2 dah tuh...
  #11  
Old 12-21-2009, 07:17 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by yeop20an View Post
mmg dah banyak sabar... setahu i sejak dia sms ptg tu i tak maki hamun lagi... tak mau kitten punye pasal manusia gaduh2... tp tak bole ckp maaf trs la... geram gile dgn manusia tak tepati kata... pasal gary lim tu dia mmg jual banyak kucing sakit... dah ramai kena i dengar... kat MUDAH tu bkn semua teruk penjualnya... cuma org nak jual tu mungkin tak tahu kalau pun kucing muka penyek tapt tak ada cert kira DLH. mungkin dah jadi kebiasaan bulu gebu muka penyek sikit org kata persian. saya dulu beli dari MUDAH 2 ekor persian mix scottish fold sihat sampai sekarang tanpa maslah. apa pun saya akan buat appointment dgn seller utk lihat kucing... kucing yg si syam nak jual tu ada masalah zat, genetik kecil. dulu i ada mcm tu tp perlukan certain vitamin utk pertumbuhan normal. ada risiko tp i sanggupbeli n tanggung risiko, yg geramnya sikap dia. kalau adik i mmg dah kene penyek2 dah tuh...

hehehe...ape kate kite penyek2 si syamri tu,dah lepas penyek2,kite jual kat mudah "Syamri Flat Face For Sale"...hu3...takpelah,kan banyak lg org yg jual,rasanya rm500 tu terlalu mahal la,...
  #12  
Old 12-21-2009, 07:21 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Salam. Mmg setuju sgt dgn yeop & kwn2 lain. Kalau tgk betul2 dlm mudah tu, ada je yg 'pure persian' tu. Kalau dah pure sgt tu, mana cert? Ada jugak bengal, tp padahal kucing kampung je. Asal bulu lebat sikit, persian. Yg ada tompok2 @ belang2 sikit pulak bengal. Kalau camtu, sila la dtg ke Cheras/Ampang ni. Byk sgt persian & bengal tepi jln. Huhu!
  #13  
Old 12-21-2009, 08:54 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by iskandarshah View Post
hi yeop. salam. sabar jer ler yeop.tp kucing apa yg u nak beli tu..sampai 500. ada kurap n kurus lak.? x per ler x ada "jodoh" ler tu...eh sy pun baru beli kucing di adpost bulan lepas..harga 500 tp dpt nego 300 jer n kucing lak memang best ASH n pergi sendiri kat rmh tuan dia to breeder so dpt tgk sendiri mcm mana kucing tu dibesarkan, parents dia so kita lebih percaya dan tahu back ground dia ler kira puas hati ler.then bayar booking bila setuju.bila dah bayar booking dua2 x bleh break ler.dah alang2 beli kelengkapan tu..i rasa u cool dulu..n search lagi mana tau ada yg lebih cun...tp kali ni kena betul2 ler better g rumah dia dulu. ok bro..wasalam.
Salam iskandar,

Ada ASH 300? hmmm...nak tengok gambar!!! :)
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
  #14  
Old 12-21-2009, 11:31 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 11
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Salam forumers,

Bila Yeop bangkitkan soal penjyal x beretika ni, says nak share pendapat.

Dsebabkan ramai sangat yang bukak bisness kucing ni, dan kucing2 tu pulak terlampau comel, nak tak nak kira sebagai cat lover ni, mesti terjebak jugak nak membeli. Nak beli dari cattery/breeder yang registered, kita semua maklum harganya. So pada yg nak membeli kuchng baik dari PF, adpost, mudah, petshop atau Dari kawan2 saya sarankan semua mengambil perkara dibawah as consideration:-

1) Survey betul2 harga kucing dan quality. Quality ni biasanya bole dilutat Dari gambar. Kalau dah nampak sakit, jgn ambil sbb kita ni nak membeli bukan menyelamat.

2). Kalau boleh beli Dari seller yg sekawasan dgn anda supaya anda boleh jumpa kucing, belek dia betul2.

3). Sentiasa jumpa penjual dan kucing dirumah penjual dan bukan diluar. Ini penting utk melihat keadaan mana kucing tu dibesarkan dan lebih mudah utk menilai sikap kucing dirumahnya sendiri. Kalau diluar kucing biasanya tak mwnampakkan characternya yg asli sbb dia terpengaruh dgn keadaan persekitaran asing.

4) Penjual yg baik hanya Akan menjual kucing yg 3 bulan keAtas SELEPAS Vaccination dan deworming. Kad kesihatan harus diberi pada pembeli. Ini utk memastikan kucing yg anda beli adalah sihat. Tapi kalau kucing tu Ada penyakit genetic yg tidal di detect sebelumnya, tak boleh nak buat apalah. Kadang2 breeder x beretika Akan mate kucing yg dekat pertalian darahnya mcm Adik beradik, mak bapak, sepupu dan ini boleh menyebabkan penyakit genetic.

Perkara ni penting sbb ramai Dari kita beli kitten yg 2 bulan belum divaksin. Kalau kucing itu Ada ibu, dia masih perlu menyusu. Kalaupun dia putus susu awal, dia perlu masa dgn ibunya utk belajar perkara basic seperti membersihkan diri, menggunakan litterbox dll.

Adalah tanggungjawab kita utk mengingatkan breeder tu yg kita cuma Akan ambik kucing dia bila umur 3 bulan dan kita mintak dia vaksin dan deworm. Kalau dia tak nak atau Cuba naikkan harga, mmg dah sahlah breeder x beretika dan cuma pentingkan keuntungan.

Saya bukan galakkan org membeli atau menjual cuma nak kongsi peringatan ni supaya kita x ditipu atau menipu dan kita lebih pandai memilih penjual....

Kalau Ada nasihat lain,sila tambah.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
  #15  
Old 12-22-2009, 12:16 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 11
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Sy teramat setuju dgn pendapat akak tu. Baru2 ni pun sy ada ke **********. Konon2 nak beli 1 @ 2 bulus utk buat teman yg sedia ada. Mula2 tu owner tu ragu2 nak kasi dtg rumah. Tp bila sy ckp maybe nak ambil 3, 4 ekor, terus dia kasi. Sampai je kat rumah, Huh! kotor sgt2. Masa call ckp kucing sihat sgt2, bersih, aktif. Tp dr gaya kittens kat situ, cam kena penyakit je. Tak aktif langsung. Masa call ckp dah dewormed/vaksin semua. Bila tanya bila, tak ingat. Tanya vet @ klinik mana, dia ckp kawan yg bawakan. Sy ckp je kat dia, kalau ni la gayanya kittens dia, RM100 belum tentu nak byr. Harga kononnya RM400 tu murah sgt. Tp kalau yg sakit camtu, belum deworm/vaksin + kena pulak kittens tu perlu extra care @ extra medical, rasa2nya RM100 tu mahal sgt2. Bg percuma pun org fikir lg. Tak pasal pulak jangkit apa2 dgn bulus yg kat rumah kita. Sy basuh la dia sikit2. Suruh dia bersihkan rumah dia. Lg pun dia duduk sama ngan kucing2 tu. Ntah2 dia pun tak jaga kebersihan diri dia. Jd sy pun blk la dgn frustnya. Minyak kereta tak kisah la RM10-20 tp hari tu sy sanggup tolak peluang biz RM300-400. Nyesal pulak rasa. Masa habis, habuk pun tarak! Apa daa punya breeder? Harap kwn2 hati2 la. Terbeli kucing2 yg sakit ni 1 hal. Kalau penyakit tu merebak kat kucing2 kita yg lain? Fikir2 la sendiri
  #16  
Old 12-22-2009, 01:14 AM
deanil deanil is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 34
Rep Power: 0
deanil is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Pernah berlaku pada saya jugak.. sanggup pg port dickson semata-mata nak beli kucing tu.. tgk kat adpost sgt lah cantik.. bila pegi tgk.. kurus kering.. di sebabkan masa tu memang nak sgt persian.. so saya ambik gak dgn harga yg murah.. RM250.. pd asalnyer rm350. Dlm 3 minggu, kucing dah semakin cantik.. dan terus bawak pg vaksin.. selepas vaksin.. terus jatuh sakit and terus selamat.. sedih betul.. lepas tu .. saya beli dgn breeder.. kira terkenal gak lah breeder ni.. harga RM2,500. Saya beli 2.. so rm5k lah. Age baru 2 bulan.. so.. masa ambik.. kitten tu br lepas vaksin.. so, dgn rase bijak nyer.. bagi tahu pd breeder.. saya nak 1 minggu warranty.. sebab kalau selepas vaksin, kitten akan lemah dan sekiranya virus dah memang ada dlm body kitten.. dia akan bg respond terus sakit.. so breeder tu pun setuju.. after 3 days salah satu kitten tu jatuh sakit.. terus saya bawa pg animal medical centre.. selepas ujian darah.. doktor bg tahu kitten ni ade virus.. apa lg, terus call breeder ni.. tahu apa dia ckp? dia tak terima lg kitten tu sebab saya pandai2 bawak kitten tu pg animal hospital.. baru terpikir.. ermm kena lg.. sedih sgt2 tp lebih sedih tgk kitten tu.. saya tekad untuk jaga kitten ni sampai akhir hayat dia.. alhamdulillah.. after 5 days kat hospital.. kitten tu getting better.. and fully recovered.. habis lah gak rm800... dan sekarang kitten tu lah yg paling nakal dan sihat.. lepas dr tu.. saya sgt berhati2.. kalau jumpa buyer yg jual kucing yg x sihat.. terus sound jer.. disebabkan kejadian itu gak lah saya beli kucing import jer.. kalau nak beli kucing ..ikutlah guidelines yg Fareen tulis tu.. sebelum ni saya ade jual kucing.. sampai skrg keep in touch dgn pembeli.. tp i jual pun pd kawan2 rapat jer.. yg kelakarnyer.. bila dia org outstation.. saya suruh dia org antar umah .. free boarding service..heheh..
Berhati2 lah next time.. mungkin bukan rezeki u.. mesti ade hikmah di sebalik kejadian ni.. k..
  #17  
Old 12-22-2009, 09:13 AM
yeop20an yeop20an is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
yeop20an is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

tq for the info. mmg betul beli kucing dari breeder tak register ni ada risiko... tp tu la sbb tak da kuasa beli. klu tak semua with cert je yg dibeli. bg saya sbb suka kucing n tgk hari tu suka tgk dia nak buat adik koko n kiko kat rumah. ape pun hati2 la, mungkin ada hikmah tak jadi beli pun. yg sakit hati tu duit, tenaga, masa buang mcm tu ja... kita cakap berlembut dia pijak kepala... ape pun lps ni klu sesiapa nak beli jaga2 klu org ni nak jual... tak da law punya bisness...
  #18  
Old 12-22-2009, 11:56 AM
TheDillingerEscapePlan's Avatar
TheDillingerEscapePlan TheDillingerEscapePlan is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 52
Rep Power: 11
TheDillingerEscapePlan is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

ishh ishh aku rasa nama dia " Ken Ching Khuat " laaa hahahahha
  #19  
Old 12-22-2009, 01:14 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 11
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by TheDillingerEscapePlan View Post
ishh ishh aku rasa nama dia " Ken Ching Khuat " laaa hahahahha
  #20  
Old 12-22-2009, 01:34 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama b

Quote:
Originally Posted by TheDillingerEscapePlan View Post
ishh ishh aku rasa nama dia " Ken Ching Khuat " laaa hahahahha

ingatkan betul..rupanya bila sibuk betul2,ada maksud tersendiri rupanya..
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My KITTEN kuar air hitam dari telinga..apakah itu??pls help me shahampang Cats & Kittens 5 11-03-2009 10:49 PM
Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan... shareen_natasha Coffee Room 29 10-26-2009 06:37 PM
Hati-hati dengan orang menyamar pegawai kastam!! abgraldo Coffee Room 49 10-23-2009 02:05 PM
kitten persian jatuh dari apartment , stupid owner lovecat Cat TV and Photos 26 06-29-2009 10:40 AM
HELP!!!kitten i ada sesuatu keluar dari bontot berwarna merah.. lovecat Health, Disease & Diet 8 01-24-2009 09:01 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.