Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Rescuers & Fosterers

Rescuers & Fosterers For rescuers and fosterers, the true heroes of PetFinder.my

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-29-2010, 11:16 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default anak kucing perlu pertolongan...

assalamualaikum dan salam sejahtera semua...baru tadi 2 ekor anak kucing dijumpai.umur agak2 belum 1 bulan.takda ibu dan dihurung kerengga kat belakang umah jiran.anak2 kucing ne memang perlukan rawatan dan penjagaan.saya tak dapat nak jaga mereka.diorang ada sakit mata dan selsema.esok baru nak bawa ke vet sebab jumpa tadi dah jam 8.30mlm..harap sesiapa yang dapat dan sudi memelihara anak2 kucing ni sila hubungi saya secepat mungkin 0195077477.terima kasih semua ..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image1143.jpg
Views:	138
Size:	90.5 KB
ID:	9578   Click image for larger version

Name:	Image1144.jpg
Views:	133
Size:	95.9 KB
ID:	9579   Click image for larger version

Name:	Image1145.jpg
Views:	134
Size:	92.3 KB
ID:	9580  

Last edited by June; 06-30-2010 at 12:03 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2010, 12:12 AM
my boo my boo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: -clunk-
Posts: 1
Rep Power: 0
my boo is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

kesiannya anak kucing 2....
sedih tgok :(
awak duduk kat mane yer?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2010, 12:27 AM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 10
Baby is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by aina.mj View Post
assalamualaikum dan salam sejahtera semua...baru tadi 2 ekor anak kucing dijumpai.umur agak2 belum 1 bulan.xda ibu dan dihurung kerengga kat belakang umah jiran.anak2 kucing ne memang perlukan rawatan dan penjagaan.saya xdapat nak jaga mereka.diorang ada sakit mata dan selsema.esok baru nak bawa ke vet sebab jumpa tadi dah jam 8.30mlm..harap sesiapa yang dapat dan sudi memelihara anak2 kucing ni sila hubungi saya secepat mungkin 0195077477.terima kasih semua ..
Kesiannya... nasib cepat selamat... kalau office hour balik awal baby dah adopt da...
takut tak terjaga sbb kitten ni kene penjagaan rapi.....
hope these kitten dapat new family cepat2..
ape2 pun aina bawa pergi vet dulu...bersihkan mata dengan kapas lembab perlahan2...
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2010, 12:29 AM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 10
Baby is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by aina.mj View Post
assalamualaikum dan salam sejahtera semua...baru tadi 2 ekor anak kucing dijumpai.umur agak2 belum 1 bulan.xda ibu dan dihurung kerengga kat belakang umah jiran.anak2 kucing ne memang perlukan rawatan dan penjagaan.saya xdapat nak jaga mereka.diorang ada sakit mata dan selsema.esok baru nak bawa ke vet sebab jumpa tadi dah jam 8.30mlm..harap sesiapa yang dapat dan sudi memelihara anak2 kucing ni sila hubungi saya secepat mungkin 0195077477.terima kasih semua ..
Location aina kat mane..??
Reply With Quote
  #5  
Old 06-30-2010, 12:33 AM
Kyzoor Kyzoor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2010
Posts: 337
Rep Power: 10
Kyzoor is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

salam,

kesiannya bulus tue...., Aina dok mana eks?

kyzoor
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2010, 11:15 AM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

w'slm kyzoor..maaf la smlm pas post terus tido je.anak2 kucing tu mmg sakit sgt kot.nak suap susu pun xnk.sy dok kat perumahan sebelah hospital tengku ampuan rahimah.ne sy baru nak bawa p vet.tadi keja buzy...
susah hati gak fikirkan diorang...betul cakap baby tu..anak2 kucing ne perlu beri banyak perhatian sbb masih kecil dan sakit.tambahan lagi xda ibu.pengalaman jaga mulan buat saya sedar yang sy xmampu nk jaga anak2 ne dalam situasi saya sekarang...
itu yang cepat2 tanya.lau xda juga saya akan anta ke spca,tp tu pilihan terakhir la...
apa2 hal leh juga kol atau msg k.tq..
Reply With Quote
  #7  
Old 06-30-2010, 11:34 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by aina.mj View Post
w'slm kyzoor..maaf la smlm pas post terus tido je.anak2 kucing tu mmg sakit sgt kot.nak suap susu pun xnk.sy dok kat perumahan sebelah hospital tengku ampuan rahimah.ne sy baru nak bawa p vet.tadi keja buzy...
susah hati gak fikirkan diorang...betul cakap baby tu..anak2 kucing ne perlu beri banyak perhatian sbb masih kecil dan sakit.tambahan lagi xda ibu.pengalaman jaga mulan buat saya sedar yang sy xmampu nk jaga anak2 ne dalam situasi saya sekarang...
itu yang cepat2 tanya.lau xda juga saya akan anta ke spca,tp tu pilihan terakhir la...apa2 hal leh juga kol atau msg k.tq..
Kittens are too young/small, Aina, hope you do manage to find someone ... shelters like SPCA definitely bunuh punyer, dengan cara apa saya tak pasti. Kittens punya tangan kecik sangat tak dapat masuk jarum ke dalam vein (saluran darah) utk inject mati, so ada stengah tempat cucuk jarum terus ke dada tembus jantung, ada tempat pula rendam dalam air sahaja. It is a very tough thing to do, but shelters are overcrowded sebab ramai enggan kembirikan kucing.

Hari tu vet cerita bagaimana si suami shouted at the vet semasa pickup kucing sebab kembirikan kucing di atas permintaan bini dia, kata "Dosa!" tapi bini dia dah tak larat nak jaga kucing banyak sangat. Kesian! Balik rumah nanti mesti perang dunia Ke-3 ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #8  
Old 06-30-2010, 11:58 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kittens are too young/small, Aina, hope you do manage to find someone ... shelters like SPCA definitely bunuh punyer, dengan cara apa saya tak pasti. Kittens punya tangan kecik sangat tak dapat masuk jarum ke dalam vein (saluran darah) utk inject mati, so ada stengah tempat cucuk jarum terus ke dada tembus jantung, ada tempat pula rendam dalam air sahaja. It is a very tough thing to do, but shelters are overcrowded sebab ramai enggan kembirikan kucing.

Hari tu vet cerita bagaimana si suami shouted at the vet semasa pickup kucing sebab kembirikan kucing di atas permintaan bini dia, kata "Dosa!" tapi bini dia dah tak larat nak jaga kucing banyak sangat. Kesian! Balik rumah nanti mesti perang dunia Ke-3 ....
FK,
isssskkk... ngeri la..
Saya ni bukan boleh tengok anak kucing yg kecil-kecil tanpa ibu.. sedih..

Aina,
tolong jangan hantar ke SPCA..
cari sesiapa yg ada ibu kucing.. minta tumpang..
Tp bawa ke Vet dulu.. Yg oren tu mata dia nampak teruk..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-30-2010, 12:18 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
FK,
isssskkk... ngeri la..
Saya ni bukan boleh tengok anak kucing yg kecil-kecil tanpa ibu.. sedih..

Aina,
tolong jangan hantar ke SPCA..
cari sesiapa yg ada ibu kucing.. minta tumpang..
Tp bawa ke Vet dulu.. Yg oren tu mata dia nampak teruk..
Kittens tu perlu rawatan segera dan nasihat vet bagaimana nak menjaga mereka sebab 3 perkara: kittens terlalu muda dan kecik, Aina kata ada selsema, dan ketiga, mereka kena gigit semut ... badan, muka dan mata mungkin ada reaksi dan juga allergy buat merah, bengkak, gatal dan sakit ... bayangkan kita kena gigit semut! Tapi disebabkan mereka terlalu muda dan kecik, rawatan adalah rumit, banyak ubat yg tak boleh bagi mereka di atas sebab umur mereka. Jangan sebarang taroh ubat, ya? Just keep them clean, dry and always warm. Taroh banyak-banyak newspaper shreddings utk memanaskan badan mereka dan resap segala basahan. Kalau guna tuala atau kain, pastikan selalu kering. Kerap menukar jika basah. Badan kitten kecik mudah kesejukan dan boleh mati.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 06-30-2010, 03:38 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 10
Baby is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kittens are too young/small, Aina, hope you do manage to find someone ... shelters like SPCA definitely bunuh punyer, dengan cara apa saya tak pasti. Kittens punya tangan kecik sangat tak dapat masuk jarum ke dalam vein (saluran darah) utk inject mati, so ada stengah tempat cucuk jarum terus ke dada tembus jantung, ada tempat pula rendam dalam air sahaja. It is a very tough thing to do, but shelters are overcrowded sebab ramai enggan kembirikan kucing.

Hari tu vet cerita bagaimana si suami shouted at the vet semasa pickup kucing sebab kembirikan kucing di atas permintaan bini dia, kata "Dosa!" tapi bini dia dah tak larat nak jaga kucing banyak sangat. Kesian! Balik rumah nanti mesti perang dunia Ke-3 ....
FK, betul ke sampai macam tu diorg buat.. Kesiannya.. Dengar pun tak sanggup, apatah lagi nk tengok or buat.. Yela sebab diorg pun tak cukup kakitangan, so siapa yang nak beri perhatian sepanjang masa pada anak kucing ni.. Jangan anta la..

Aina try ur best untuk cari family baru..
Update us bila u da balik dari vet nanti..
Reply With Quote
  #11  
Old 06-30-2010, 05:02 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

assalamualaikum dan salam sejahtera semua....sy sangat berbesar hati dan terharu dengan perhatian dan tindakan yg diambil oleh ahli2 petfinder.terima kasih atas komen dan nasihat anda semua...
alhamdulillah...anak2 kucing tu dah selamat diambil oleh kyzoor.tadi bawa g vet..doc bgtau yg si oren tu kemungkinan besar tak akan dapat melihat,yang putih ada harapan untuk pulih macam kucing normal yg lain.doc bagi antibiotik,vitamin,ubat selsema dan ubat mata.tapi diorang tak diberi ubat cacing lagi.doc suruh tunggu bila dah betul2 sehat baru bagi.takut badan diorang xleh nak terima kalau terlalu banyak bagi ubat.
ciap je jumpa doc,terus pegi umah kyzoor..abah dan mak sy pun ikut.abah tanya berkali kali samada sy beritahu keadaan kesihatan anak2 kucing tu pada kyzoor..hehe...dia macam xpercaya yg kyzoor sanggup jaga.terima kasih banyak2 kyzoor...sy respect awak la.cayok2..moga awak murah rezki dan segala impian awak tercapai...
tima kasih semua....w'salam
Reply With Quote
  #12  
Old 06-30-2010, 05:26 PM
Kyzoor Kyzoor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2010
Posts: 337
Rep Power: 10
Kyzoor is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

Quote:
Originally Posted by aina.mj View Post
assalamualaikum dan salam sejahtera semua....sy sangat berbesar hati dan terharu dengan perhatian dan tindakan yg diambil oleh ahli2 petfinder.terima kasih atas komen dan nasihat anda semua...
alhamdulillah...anak2 kucing tu dah selamat diambil oleh kyzoor.tadi bawa g vet..doc bgtau yg si oren tu kemungkinan besar tak akan dapat melihat,yang putih ada harapan untuk pulih macam kucing normal yg lain.doc bagi antibiotik,vitamin,ubat selsema dan ubat mata.tapi diorang tak diberi ubat cacing lagi.doc suruh tunggu bila dah betul2 sehat baru bagi.takut badan diorang xleh nak terima kalau terlalu banyak bagi ubat.
ciap je jumpa doc,terus pegi umah kyzoor..abah dan mak sy pun ikut.abah tanya berkali kali samada sy beritahu keadaan kesihatan anak2 kucing tu pada kyzoor..hehe...dia macam xpercaya yg kyzoor sanggup jaga.terima kasih banyak2 kyzoor...sy respect awak la.cayok2..moga awak murah rezki dan segala impian awak tercapai...
tima kasih semua....w'salam
Salam Aina.....,

Wan buat selagi mampu..... skrang si fifi pun dah accept baby kitten tue dah siap jilat2 baby tue.... alhamdullilah allah permudahkan segala urusan..... selagi di izinkan allah s.w.t wan buat apa yang wan mampu kerana tanggunjawab wan supaya kita tak rasa sedih bila berlaku perkara yang menyedihkan.... terma kasih juga pada aina kerana bagi wan kepercayaan serta trima kasih pada aina and parents kerana selamatkan baby kittens tue... moga allah membalas kebaikan aina.......

Kyzoor
Reply With Quote
  #13  
Old 06-30-2010, 05:56 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

w'salam..sama2 la kita ye wan.emmm...maaf ek nk minta tolong sekali...camne nak close thread?dah 30 minit dok tekan sana sini tak jadi2 pown....
Reply With Quote
  #14  
Old 07-01-2010, 12:06 AM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 11
tediber is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

TQ Wan,
rasanya tak perlu tutup thread ni, Wan boleh update pasal baby 2 ekor tu di sini.
Pengalaman gagal jaga baby kucing buat rasa terharu bila ada yang sudi sedaya upaya selamatkan mereka.

Tahniah buat wan dan kamu aina.

:))
__________________
[
Reply With Quote
  #15  
Old 07-01-2010, 03:16 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: anak kucing perlu pertolongan...

tq tediber..syukur sgt sebab wan ada fifi yg bole susukan 2ekor anak2 tu.diorang perlu susu ibu unuk cepat sembuh dan jadi sehat dan membesar bagai johan.dulu masa sy bela mulan,sy buntu sebab dia kecik sangat masa abah bagi tu umo baru 9hari.langsung xterfikir nak cari ibu tumpang.sy bagi dia replacement milk.now dia sehat dan sgt aktif tapi bantot la cket dari kucing lain yg sebaya ngan dia.
nasib la si fifi ne ibu yg baik nak susukan 2 anak tu.harap tak lama lg wan akan updae kita ttg anak2 2 ekor tu...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
anak kucing di rumah betta Cat TV and Photos 2 02-16-2010 07:36 AM
perlukan pertolongan!! anak bulus mati baru lahir Lionking Health, Disease & Diet 2 10-30-2009 11:40 PM
anak kucing..... mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 02:56 PM
anak kucing putus susu daRLing Cats & Kittens 22 01-07-2009 11:01 AM
Anak Kucing Chitara Daniel Cat TV and Photos 53 09-09-2008 04:09 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.