Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-09-2009, 06:54 PM
lealala's Avatar
lealala lealala is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: rawang
Posts: 21
Rep Power: 0
lealala is on a distinguished road
Question kucing ku prangai cm diva

DIVA OF THE YEAR


bo ni stray cat.aku bela dia msa akhir taun lepas..
tp xpasti lak umur dia brape.masalah dia skrg ni,
bo ni xkn mkn bnda lain selain dr ikan kembung fresh!
bg la mknan mahal cmne pon,dia xkn mkn.aku da cube
mcm2 mknan kucing dh. dia hidu je,pastu blah.
dia sgup tahan lapar 1ari.dia nk ikan kembung gak.

aku try gak gaul2 ikan 2 ngn nasi.tp dia mkn ckit je.
yela.. mane nk tahan 1 ari mau 8-10 ekor dia mkn.
klo x bg, mula la dia wat aksi2 manja dia 2.
mule la dok dkt2 ngn kte.klo x,jgn arap la dia nk dok dkt2.
clap aribulan, mau berdarah tgn kene cakar or gigit ngn dia.
kalo ktorg ade kt uma xpela nk melayan diva dia 2,
yg jd prob skrg ni bler kitorg g travel. cmne dia nk mkn?
klo dia mkn dry food xpelah. leh bli bekas mknan 2.
haish..penin btol la..hope ade sape2 kt cni leh bantu aku
cmne nk handle si diva sekoq ni..
Reply With Quote
  #2  
Old 05-09-2009, 07:22 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

tak tau la pulak mcm mana nak buat
pelik gak kucen tak mo mkn kibbles (dry catfood)
nak kata strays tak reti mkn kibbles, yg kat blkg umah kak zai pandai mkn kibbles
tiap-tiap pagi tunggu jer time untuk makan
ikan tu bo makan mentah ke ?
cuba gaul kibbles dgn daging ikan tuh, tengok dia makan tak

*suka tengok gambar2 tu...bagus sekali ...lealala photographer ke ?*
Reply With Quote
  #3  
Old 05-09-2009, 09:50 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kucing ku prangai cm diva

mak ai!! ini sama mcm kucing diva mak aku kat kampung.dia nak RC je.lain tak mau.klu bg gak makanan lain,mengamuk sakanlah kawan. aku terpaksa import RC dari sini antar kat sana sebab sana stock tak menentu kat sana.klu aku balik kampung mesti tapau RC utk diva tu.huh!!! susahnya kes ko ni tp blh cubalah.ko ajar dia mkn kibbles.letak je kat tempat biasa dia mkn.jgn layan kehendak degil dia tu.bila dia dah lapar lama2 dia akan makan gak. tgk berapa lama dia nak mogok lapar.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-10-2009, 12:42 AM
lealala's Avatar
lealala lealala is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: rawang
Posts: 21
Rep Power: 0
lealala is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
tak tau la pulak mcm mana nak buat
pelik gak kucen tak mo mkn kibbles (dry catfood)
nak kata strays tak reti mkn kibbles, yg kat blkg umah kak zai pandai mkn kibbles
tiap-tiap pagi tunggu jer time untuk makan
ikan tu bo makan mentah ke ?
cuba gaul kibbles dgn daging ikan tuh, tengok dia makan tak

*suka tengok gambar2 tu...bagus sekali ...lealala photographer ke ?*
yup..slalunye bg mentah2 je.mls nk rebus dlu..
erm, anyway lea da try wat cm 2..
rebus ikan 2 pastu kc hancur sket kibbles then gaul.
tp result dia same je, pas hidu tros blah..mmg menyakitkn ati..
lea bkn photographer..cume sorg pengangur yg kebosanan
Reply With Quote
  #5  
Old 05-10-2009, 12:50 AM
lealala's Avatar
lealala lealala is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: rawang
Posts: 21
Rep Power: 0
lealala is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by June View Post
mak ai!! ini sama mcm kucing diva mak aku kat kampung.dia nak RC je.lain tak mau.klu bg gak makanan lain,mengamuk sakanlah kawan. aku terpaksa import RC dari sini antar kat sana sebab sana stock tak menentu kat sana.klu aku balik kampung mesti tapau RC utk diva tu.huh!!! susahnya kes ko ni tp blh cubalah.ko ajar dia mkn kibbles.letak je kat tempat biasa dia mkn.jgn layan kehendak degil dia tu.bila dia dah lapar lama2 dia akan makan gak. tgk berapa lama dia nak mogok lapar.
haha 2 la psl..da la ni 1st time bela kucing.then dpt lak kucing diva..
abis penin family aku.da la mkn byk lak 2.pastu kot la nk manje2 ngn
kte ke ape ke..ni x, bler da kenyang tros tdo.then bler org nk pegang
tros cakar or gigit.mau biol aku lame2
dlu penah gak wat cm 2 skali.tp stakat tgh ari je la. pastu da kesian.
xpe2,pasni aku kene jd lg kejam dr 2..
cayo2 to myself!
Reply With Quote
  #6  
Old 05-10-2009, 08:35 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by lealala View Post
yup..slalunye bg mentah2 je.mls nk rebus dlu..
erm, anyway lea da try wat cm 2..
rebus ikan 2 pastu kc hancur sket kibbles then gaul.
tp result dia same je, pas hidu tros blah..mmg menyakitkn ati..
lea bkn photographer..cume sorg pengangur yg kebosanan
Boleh tahan gak diva si Bo ni yek..
cuba jugak kasi kibbles tu sampai dia makan
kalau cuma kasi ikan takut dia kekurangan zat makanan pulak
nanti mcm2 problem yang dtg, bill vet lea yg melambung nanti

kalau bosan tahap ultraman taro, cuba baca thread ni

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=415

mungkin dapat tambah sedikit pengetahuan tentang pemakanan kucing
enjoy reading Lea
Reply With Quote
  #7  
Old 05-19-2009, 03:16 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: kucing ku prangai cm diva

sabar je lah..

bab makan ku....aku setujuk ngan cara june tu..
ko wat jual mahal plak ngan diva tu...
bape lama dia leh tahan...lama2 dia makan gak kibbles tu..


lg satu petua org tua2..
nak kasi kucing attach nagn kita...(manja)..
tak garang..

cuba ni...

lepas ko mandi dan sabun bersih2...
air mandi ko yg last tu...tadah...kasi dia minum..
buh dlm bekas air dia la ek..

buat le hari2...kire dia minum air mandi ko la...

pehtu...tgk perubahan dia..

selamat mencube....
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 05-19-2009, 03:23 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by lealala View Post
DIVA OF THE YEAR


.
bwkakakakkaka..sori..nak jawab tak pandai..tapi nak tegelaaaaaakk jek nengok gambo Bo dedua nih...is very the difahhhh! *sambong gelak teruja tol nengok gambo dia jelen sambil kokak tangan kume tuh*
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #9  
Old 06-12-2009, 12:11 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 12
booboo is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
bwkakakakkaka..sori..nak jawab tak pandai..tapi nak tegelaaaaaakk jek nengok gambo Bo dedua nih...is very the difahhhh! *sambong gelak teruja tol nengok gambo dia jelen sambil kokak tangan kume tuh*
huh!! garang sunggoh muker dier smbil geget tgn..aduss...
da 2 ngadap ikan dia smbil kuar gg...hahahaha
Reply With Quote
  #10  
Old 06-12-2009, 01:04 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 12
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Maaf nak menyelit, sebenarnya kucing saya, pun perangai serupa mcam Bo, suka makan ikan mentah. memula saya rebus aje ikan, gaul dengan nasi, lama-kelamaan dia demand ikan aje, pastu dia demand ikan mentah.
Lama-lama tak tahan jugak, kopak saya.
Apa saya buat saya limitkan bilangan ikan yang dia makan, bermula dengan 3 ekor sekali makan kepada 2 ekor aje, kalo dia miaw.. miaw, buat muka manja mintak ikan, saya hulur aje kibbles.. mula-mula memang dia tak makan, lama-lama dia makan jugak.
Sekarang, hari-hari dia makan ikan sekali sehari ajek. Jimat kos.


Quote:
Originally Posted by lealala View Post
DIVA OF THE YEAR


bo ni stray cat.aku bela dia msa akhir taun lepas..
tp xpasti lak umur dia brape.masalah dia skrg ni,
bo ni xkn mkn bnda lain selain dr ikan kembung fresh!
bg la mknan mahal cmne pon,dia xkn mkn.aku da cube
mcm2 mknan kucing dh. dia hidu je,pastu blah.
dia sgup tahan lapar 1ari.dia nk ikan kembung gak.

aku try gak gaul2 ikan 2 ngn nasi.tp dia mkn ckit je.
yela.. mane nk tahan 1 ari mau 8-10 ekor dia mkn.
klo x bg, mula la dia wat aksi2 manja dia 2.
mule la dok dkt2 ngn kte.klo x,jgn arap la dia nk dok dkt2.
clap aribulan, mau berdarah tgn kene cakar or gigit ngn dia.
kalo ktorg ade kt uma xpela nk melayan diva dia 2,
yg jd prob skrg ni bler kitorg g travel. cmne dia nk mkn?
klo dia mkn dry food xpelah. leh bli bekas mknan 2.
haish..penin btol la..hope ade sape2 kt cni leh bantu aku
cmne nk handle si diva sekoq ni..
Reply With Quote
  #11  
Old 06-15-2009, 12:57 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 12
booboo is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Maaf nak menyelit, sebenarnya kucing saya, pun perangai serupa mcam Bo, suka makan ikan mentah. memula saya rebus aje ikan, gaul dengan nasi, lama-kelamaan dia demand ikan aje, pastu dia demand ikan mentah.
Lama-lama tak tahan jugak, kopak saya.
Apa saya buat saya limitkan bilangan ikan yang dia makan, bermula dengan 3 ekor sekali makan kepada 2 ekor aje, kalo dia miaw.. miaw, buat muka manja mintak ikan, saya hulur aje kibbles.. mula-mula memang dia tak makan, lama-lama dia makan jugak.
Sekarang, hari-hari dia makan ikan sekali sehari ajek. Jimat kos.

kucing kita pon pandai demand kan....mcm kucing boo da pandai pilih mknan mahai...kibbles da xmau...nak wet food je..wet food nak yg beli je xmau home made..hampeh
dry food nak Iams je...huh!!
Reply With Quote
  #12  
Old 06-16-2009, 12:44 PM
solehah1505 solehah1505 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: keramat wangsa,terengganu & tampin
Posts: 153
Rep Power: 12
solehah1505 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to solehah1505
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by imann View Post
sabar je lah..

bab makan ku....aku setujuk ngan cara june tu..
ko wat jual mahal plak ngan diva tu...
bape lama dia leh tahan...lama2 dia makan gak kibbles tu..


lg satu petua org tua2..
nak kasi kucing attach nagn kita...(manja)..
tak garang..

cuba ni...

lepas ko mandi dan sabun bersih2...
air mandi ko yg last tu...tadah...kasi dia minum..
buh dlm bekas air dia la ek..

buat le hari2...kire dia minum air mandi ko la...

pehtu...tgk perubahan dia..

selamat mencube....
huhu..mcm nk wat nasi kangkang lak...graw je kak imann...jgn mrh..hehehe...tp nk tryla...
Reply With Quote
  #13  
Old 06-16-2009, 01:29 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 12
booboo is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

haha....meow pon ada nasi kangkang ka...jenuh la meow keja ikot x p mana dah....

Last edited by booboo; 06-16-2009 at 01:36 PM.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-17-2009, 02:43 PM
psycheupp psycheupp is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Rep Power: 0
psycheupp is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by solehah1505 View Post
huhu..mcm nk wat nasi kangkang lak...graw je kak imann...jgn mrh..hehehe...tp nk tryla...
kekkekek dosa tak kalau buat kat kucing????? menarik nih.. boleh terai...
Reply With Quote
  #15  
Old 08-27-2009, 09:18 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

kucing saya perangai macam diva tak sangatlah.cuma kuat makan.sampaikan saya terpaksa sorok mangkuk makanan dia..si kecik mkn RC.yang besar,makan frieskies+RC.kadang2 lupa nak sorok mangkuk untuk si besar,dia makan yang tu pula.terpaksa monitorlah makanan utk yang besar.kadang2 kesian tgk dia,asik2 nak makan.besar dah perut,jalan pun terhoyong hayang.hahaha..
Reply With Quote
  #16  
Old 08-27-2009, 10:15 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: kucing ku prangai cm diva

Quote:
Originally Posted by lealala View Post
DIVA OF THE YEAR


bo ni stray cat.aku bela dia msa akhir taun lepas..
tp xpasti lak umur dia brape.masalah dia skrg ni,
bo ni xkn mkn bnda lain selain dr ikan kembung fresh!
bg la mknan mahal cmne pon,dia xkn mkn.aku da cube
mcm2 mknan kucing dh. dia hidu je,pastu blah.
dia sgup tahan lapar 1ari.dia nk ikan kembung gak.

aku try gak gaul2 ikan 2 ngn nasi.tp dia mkn ckit je.
yela.. mane nk tahan 1 ari mau 8-10 ekor dia mkn.
klo x bg, mula la dia wat aksi2 manja dia 2.
mule la dok dkt2 ngn kte.klo x,jgn arap la dia nk dok dkt2.
clap aribulan, mau berdarah tgn kene cakar or gigit ngn dia.
kalo ktorg ade kt uma xpela nk melayan diva dia 2,
yg jd prob skrg ni bler kitorg g travel. cmne dia nk mkn?
klo dia mkn dry food xpelah. leh bli bekas mknan 2.
haish..penin btol la..hope ade sape2 kt cni leh bantu aku
cmne nk handle si diva sekoq ni..
cantik gmbr nih..gmbr pertama tu dia ckp "kasik ikan cpt!tak kasik bo geget nanti!cpt!cpt!" gmbr kedua tuh plak bo berkata "tak payah rebus!!!kasik raw jee!!"menjerit ngan pnuh perasaan

pernah skali bobo buat perangai mcm tuh..kibles taknak mkn,pastu kita kurung dia ngan kibles..nak tak nak dia mkn juge..skrg nih dah mau mkn kibbles.

ayo..kuceng pon ada nasik kangkang ker?leh try nih(sblum mereka membesar dgn jayanya dan merobohkan curtain rail)
Reply With Quote
  #17  
Old 09-04-2009, 09:41 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: kucing ku prangai cm diva

kalau tengok dr gambar pn,dah dpt rasa memang macam diva pn...hehehe.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
kucing-kucing ku Zarul Cat TV and Photos 578 11-30-2010 04:04 PM
Diva Pets, shiny new shop DoggyDiva Pet Shops & Services 5 04-16-2009 09:10 PM
Kucing Botak prinz38i Health, Disease & Diet 18 04-03-2009 06:26 PM
kucing bengal.. chemonk Success Stories 32 12-04-2008 09:51 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.