Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Dogs & Puppies

Dogs & Puppies General information and discussions on taking care of your canine buddy

Closed Thread
 
Thread Tools
  #121  
Old 06-18-2009, 04:58 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Can A Muslim Have A Dog?

Quote:
Originally Posted by BabyZee View Post
Aiyoh....Cukup2la ye kawan2...
Zee rasa nak start argument ni puncanya salah faham je so tak payahla teruskan lagi..
Lagipun Zee tangok setiap posts dekat sini dah stated his/her own point of view and facts thus everything now it's up to them to accept or not the facts...
Lagi satu, kalau nak menasihati sape2pun, kan elok kalau dilakukan secara lembut dan bukan paksaan or condemning other people macam nampak seolah2 menghina or menjatuhkan orang lain..
Kalau macamtu nasihat apa pun kita bagi tak jalan kan...
So be cool people..Nothing wrong in sharing the hukum hakam of Islam but do it in a gentler way, we states our facts and views and then we respect other's..
Salam Baby Zee...
Pakcu bukan nak sentuh issue thread nih... rasanya dah jenuh kita cakap, so terpulang kepada masing-masing tentukan....
Pakcu nak tanya Babyzee pasal avatar zee bawah signature tu, kiutnyer!! leh tukar2 lak tu, macam magik lak.... Camana nak buat tu. Ker Zee kena buat thread baru nak ajar benda2 cam tu? Boleh tak? hehehe...
  #122  
Old 06-18-2009, 05:03 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Can A Muslim Have A Dog?

hello!! Mister.lain kali klu tak faham bahasa english bgtaulah jgn buat kesimpulan sendiri dan mcm tau pastu salah interpret.

aku rasa ko ni yg mazhab Syiah sebab ko tak suka cara lembut dan gentle bila menegur.ko lebih suka cara ganas.ko faham ke apa yg aku cakap ni?? apa perasaan ko bila ustazah masuk dlm kelas dan jerkah kata korang suma masuk neraka sebab tak pakai tudung?? apa punya ustazah mcm ni?? mcm mafia pula.tak blh ke cakap baik2,nasihat dgn lemah lembut.aku sure boleh terima punya. ada ke aku kata dlm islam kata tak pakai tudung boleh?? aku kata ustazah tu contoh klasik org mcm ko.suka mengganas.

bila pula aku kata hukum simpan anjing as pet tu boleh?? ada aku cakap camtu?? satu dosa utk ko.memfitnah.aku bg contoh diri aku sendiri.bapa aku renjer hutan dulu tahun 80an. kita org duduk dekat kawasan hutan.byk babi hutan dan binatang liar.tinggal isteri dan anak2 kecil sendiri2 mcm tu je?? tp klu yg islam nak juga,apa kita nak cakap?? nasihat dah,bgtau dah.degil gak?? ko pergi tarbiah durang.kot kot menjadilah. sebab ko suka cara ganas.

aku pun mmg tak nak duduk sebelah kubur ko.ko pun blm tentu suci dan tak byk dosa.ntah ntah kena hambat menjerit2 kacau aku punya tido.so jgn lah fikir ko yg paling baik dan alim. sebelum ko pandai pandai kata kita org ni membangkang Al Quran,buka mata dan telinga luas2.klu tak faham bahasa tanya.jgn pakai hentam je tak tau maksudnya apa.

aku nak bgtau ko ni,kat Jln P Ramlee ada club Romeo khusus utk gay melayu.kat sana ramai minum arak,main belakang.ko pergilah jumpa durang utk ditarbiahkan.mgkn cara ko yg ganas tu menjadi utk durang. jaga sikit mulut kata org Sabah islam minum tuak/arak.orang islam semenanjung pun boleh tahan gak kalah non muslim minum arak.

Quote:
Originally Posted by verilus View Post
June, u punya kubur u sendri jawab lar.... i tak nak pasal diorang yn x berapa paham islam ni mcm mana, abih suma muslim berpecah belah..

itu lah td i dh ckp, u nk bela ker, bapak u ker, i peduli apa..masing2 kubur masing..
pasl tudung, ko tau aurat wanita tu seluruh bdn kecuali muka dan tapak tangan? itu bukan classic sayang... itu quran yg tulis...nk bangkang? klu bangkang ang tau apa hukumnya.. bab2 halal haram najis ni x ada gentle2 mentle nyer..

bg i, apa yg di tulis dlm al -Quran, mazhab syafie.. itu yg i ikut... x tau la U mazhab per.. syiahhh kot... berperang selalu...
  #123  
Old 06-18-2009, 05:08 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Can A Muslim Have A Dog?

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Salam Baby Zee...
Pakcu bukan nak sentuh issue thread nih... rasanya dah jenuh kita cakap, so terpulang kepada masing-masing tentukan....
Pakcu nak tanya Babyzee pasal avatar zee bawah signature tu, kiutnyer!! leh tukar2 lak tu, macam magik lak.... Camana nak buat tu. Ker Zee kena buat thread baru nak ajar benda2 cam tu? Boleh tak? hehehe...
Itula pakcu, bila kita dah bersuara bersertakan dengan fakta2 hukum agama tapi kita tak bleh paksa sape2 untuk terima semuanya...
Memang hak individu tu sendiri untuk terima ke tidak, sekurang2nya ada yang telah membentangkan fakta tentang topik ini...
Macam pakcu cakap, sekarang terpulang pada masing2 kan..
Jangan terlalu radikal ingin semua orang terima cara kita, susah nak tinggalkan kesan pada orang lain dengan cara tu...

Pasal avatar and signature Zee ada buat thread pasal ni..
Ada amik order lagi...
Mehla pakcu ke thread ni..
http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2385
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
  #124  
Old 06-18-2009, 05:12 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Can A Muslim Have A Dog?

Quote:
Originally Posted by BabyZee View Post

Pasal avatar and signature Zee ada buat thread pasal ni..
Ada amik order lagi...
Mehla pakcu ke thread ni..
http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2385
Ooo ok, bestnyer! nanti pakcu melawat thread tuh... Thanks babyzee.
  #125  
Old 06-18-2009, 05:13 PM
Sashy's Avatar
Sashy Sashy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 136
Rep Power: 13
Sashy is on a distinguished road
Default Re: Can A Muslim Have A Dog?

Ideally, after seeing all the different opinions and views, the matter should be between yourself and your God. You have been advised, and you've thought long and hard about it, and you make your own decision. After all, when you leave this world, you defend your actions to your God, and not His priests or mufti or religious teachers of this world.

Unfortunately, in the real world, yourself and God sometimes may not be enough, you still have to deal with your neighbours. If your neighbours are the type that think your business is your own, and don't judge you, then you're good to go however you choose, otherwise, if they try to force you to do as they believe, its hard.

It can be pretty unfair sometimes, but thats life. Change can happen, but slowly, and usually painfully.

I'm not saying Yes Muslims can have a dog because ... or NO Muslims cant because ... I strongly believe that everyone must make their own informed choice. Everyone also has to live with the consequence of that choice because in this world, no man is an island.

Good luck to you!
__________________
We identify the Devil by his horns of a ram, and his hooves of a goat, yet we fail to observe that his shape is that of a Man.
  #126  
Old 06-18-2009, 05:17 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Thumbs up Re: Can A Muslim Have A Dog?

salam K.June & Verilus,

Maybe antara K.June & Verilus cma tmissunderstood aja... Come on guys...jgn mare2...
Nobody perfect... Verilus juga jgn emo sgt... K.June just post apa pndpt dia.. jgn tsalah faham ya... Depa yg ada tu mmg b*ng* yg mmg xakan fhm kita... Bahasa kita pun depa tunggang langgang

P/S : K.June... rilek (pssstt... ada sumting nk kasi tau nnti)
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
  #127  
Old 06-18-2009, 05:21 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Can A Muslim Have A Dog?

itulah dia Sha.kan akak td dah explain salah faham pasal bahasa.dia sedap je nak bantai org.alimlah konon tu. sembarangan tuduh akak mcm2.kenal pun tidak

psst!! nak bgtau apa??


Quote:
Originally Posted by shareen_natasha View Post
salam K.June & Verilus,

Maybe antara K.June & Verilus cma tmissunderstood aja... Come on guys...jgn mare2...
Nobody perfect... Verilus juga jgn emo sgt... K.June just post apa pndpt dia.. jgn tsalah faham ya... Depa yg ada tu mmg b*ng* yg mmg xakan fhm kita... Bahasa kita pun depa tunggang langgang

P/S : K.June... rilek (pssstt... ada sumting nk kasi tau nnti)
  #128  
Old 06-18-2009, 05:42 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 13
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Thumbs up Re: Can A Muslim Have A Dog?

Quote:
Originally Posted by June View Post
itulah dia Sha.kan akak td dah explain salah faham pasal bahasa.dia sedap je nak bantai org.alimlah konon tu. sembarangan tuduh akak mcm2.kenal pun tidak

psst!! nak bgtau apa??
dia tsalah paham jer..... sha dh bg pnerangan dah... maklum la...si verilus tu pun newbie...
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
  #129  
Old 06-18-2009, 05:47 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 14
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Can A Muslim Have A Dog?

kat Swk pun ramai yg Islam minum tuak..
jangan ckp sekarang yg dh makin moden,
dulu2 masa kitorg sekolah menengah, ade jugak student Melanau Muslim yg minum
tuak/langkau/stout/martel/Heiniken/Carlsberg/Cap Apek..
sebab apa jadik cam nih?
sebab kesedaran AGAMA dalam diri KURANG..
kadang2 mak bapak pun x penah ajar agama kat dorang.
tp x bleh nak salahkan mak bapak sepenuhnye...
bila dah makin besar, makin tua..makin berakal,
patut usaha sendiri utk mendalami ajaran Islam.
Kalo x nak usaha, cam sekarang la jadinya..
MUSLIM tp atas nama sahaja..
x kaitkan dengan sapa2...
tp kalo nak ikutkan, kat Swk nih ramai jugak yg MURTAD..
ade yg MUSLIM, tp anak x penah diajar posa..

senario nya lebih kurang contoh cam nih..

i) ada MUSLIM, tp x penah sembahyang, x pakai tudung, x posa, x menunaikan zakat, mkn yg haram & x menunaikan apa yg dituntut TAPI x kacau org lain.;

ii) ada MUSLIM, sembahyang (dpn org), pakai tudung (tp berzina), posa (tp mkn curik2@mengumpat), menunaikan zakat(sbb terpaksa), org nampak cam baik hanya luaran. Dalaman BUSUK, suka memfitnah, hati itam, hasad dengki, beramal (tp mintak balasan), bg sedekah (mintak kuar paper biar satu Malaysia tau), riak, ujub, takbur.

iii) ada MUSLIM, beramal senyap2, x heboh2, ikhlas, & sentiasa memperbaiki diri utk jadi lebih baik..atas usaha sendiri. xmengharapkan bantuan org lain.

iv) ada MUSLIM - kaya raya tp mak bapak terbiar, hantar rumah org tua, dera binatang..berkat ker?

itu antara contoh..sekarang yg NON-MUSLIM plak..

i) ada NON-MUSLIM - ada yg JAHAT,kacau sana sini.sbb apa? sbb diri sendiri..bkn sbb AGAMA apa yg dianut. sendiri yg x nak jadi baik.

ii) ada NON-MUSLIM - baik, harta byk derma kat org, ikhlas, x berkira.

So kesimpulan kat sini, x kira apa AGAMA, BANGSA & ASAL NEGERI @ NEGARA mana,
pokok pangkalnya DIRI SENDIRI. Kalo kita sbg MUSLIM yg dikurniakan akal fikiran tau mende tu TAK baik, "JANGAN" buat, kalo HARAM, jangan BUAT.
Masing2 agama ada kitab suci & garis panduan.


Tapi mana yg x ikut tuh, mungkin dia mmg dah x nak ikut.
Terpulang pada diri sendiri. Tugas kita saling mengingatkan. Org nak ikut,
ikut lah, x nak ikut, LANTAK la labuuuuu...
tugas kita selesai, selebihnyer..MENJAWAB la sendiri..

Macam lia sendiri, walau BUKAN melayu , tp sebagai MUSLIM, lia tau ape yg boleh dan x boleh.
x tau, tanya org. X baik mana pun, tp still belajar & cuba jadik yg baik.

Xde agama yg benarkan kita buat perkara2 jahat. Semua mintak penganut jadi org baik. Carik la dalam mana2 kitab yg ckp agama mana yg bleh buat perkara2 x elok. xde kan..?
So masalah tuh datang dr diri sendiri. Kdg2 org bg nasihat/pandangan,
kita yg xnk terima.
Nak betulkan pun atas diri sendiri. Fikirkanlah..Lia x sentuh mana2 bangsa, agama @ negeri. kita org Malaysia.

So, rasanya sblm thread nih makin panas, baik delete jer..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
  #130  
Old 06-18-2009, 06:55 PM
Ezer's Avatar
Ezer Ezer is offline
CEO, EzerNET
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 796
Rep Power: 10
Ezer has disabled reputation
Default Re: Can A Muslim Have A Dog?

Guys, looks like this thread has once again deteriorated into a religious argument.

Not that religious debates are not healthy, but history have shown us that no one can ever agree with anything when it comes to religion and since this is usually a very emotional topic, people tend to degenerate into personal attacks. And that's not good for this forum at least. I am sure there are other forums which caters to such discussions.

My personal point of view is that no issues ought to be off the table if people can get together, respect each other's point of view, listen, and then debate civilly.. However, when it comes to religion, I find that many (not all, but a LOT) of people have already made up their minds about certain things, about how everyone should live their lives, and they tend to 'judge' others who don't conform with their views, creating labels to denigrate them, and this is not healthy for any societies.

So, with that said, I am going to close this thread as I don't see it going anywhere.

The question asked has been answered I think.
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raya Wish For My Muslim brothers and sisters ashleywong Coffee Room 4 09-30-2008 09:42 AM


All times are GMT +8. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.