Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-09-2009, 03:30 PM
zorro_zarra zorro_zarra is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Rep Power: 0
zorro_zarra is on a distinguished road
Default my angel mengidam...

my angel is pregnant for the 1st time....
umur dia dah nak dekat 2 tahun dah tapi baru 1st time pregnant......
sejak dia pregnant ni dia asyik nak makan ice cream strawberry je.......
kalau bau ice cream strawberry je mesti datang nak mintak sikit.....
dulu dia suka vanilla je tapi skrg dia suka strawberry.
tak pe ke kalau tiap tiap hari bagi dia makan ice cream strawberry
nanti tak effect baby dia ke?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-09-2009, 03:38 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: my angel mengidam...

Strawberry, seperti cherry, raisin, grape, tomato, garlic, coklat, bawang putih, bawang merah dan lain-lain makanan manusia adalah racun (toxic) kepada kucing sebab sistem badannya tidak boleh memprosesnya.

Satu biji tomato kecil adalah mencukupi untuk membunuh seekor kucing dewasa dengan memecahkan sel darahnya. Kucing tidak akan mati serta merta tetapi akan jatuh sakit dalam beberapa hari dan nampak pucat sebelum mati.

Kucing anda tertarik dengan bau susu dalam ais krim. Banyak makanan manusia adalah tidak sesuai utk kucing walaupun mereka ingin dan suka makan.

Jangan sekali-kali samakan binatang dengan manusia.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #3  
Old 10-09-2009, 03:43 PM
zorro_zarra zorro_zarra is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Rep Power: 0
zorro_zarra is on a distinguished road
Default Re: my angel mengidam...

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Strawberry, seperti cherry, raisin, grape, tomato, garlic, coklat, bawang putih, bawang merah dan lain-lain makanan manusia adalah racun (toxic) kepada kucing sebab sistem badannya tidak boleh memprosesnya.

Satu biji tomato kecil adalah mencukupi untuk membunuh seekor kucing dewasa dengan memecahkan sel darahnya. Kucing tidak akan mati serta merta tetapi akan jatuh sakit dalam beberapa hari dan nampak pucat sebelum mati.

Kucing anda tertarik dengan bau susu dalam ais krim. Banyak makanan manusia adalah tidak sesuai utk kucing walaupun mereka ingin dan suka makan.

Jangan sekali-kali samakan binatang dengan manusia.
thanks for the info.....
tapi saya dah terbagi dia hari-hari for more than a week.....
tak pe ke?
maksudnya nanti dia akan mati ke?
kena bawak gi vet ambik ubat ke apa?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-09-2009, 03:54 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: my angel mengidam...

Tiada ubat. Hopefully the damage to her body is slight (nasib baik ais krim dan bukan sebiji strawberri yg dia makan sebab hopefully diorang taroh perisa strawberri sahaja ataupun sedikit strawberri sahaja ke dalam ais krim tu) ...

Kalau baru sahaja makan boleh cuba flush keluar dari perutnya buat muntah, tapi ini dah makan lama jadi tak boleh bikin apa-apa, cuma doakan selamat dan kurang kerosakan terhadap dia dan terutama sekali anak-anak kucing dalam perut yg sedang membentuk.

Saya ulangi nasihat - jangan samakan kucing dengan manusia, terutama aspek makanan. Kasi dia kibbles jenis utk kitten yg berkualiti baik (premium).
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #5  
Old 10-16-2009, 03:55 PM
zulkis's Avatar
zulkis zulkis is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
zulkis is on a distinguished road
Default Re: my angel mengidam...

Bagi dia makan RC Kitten or Babycat. Sebab dalam tu ada susu bagus untuk baby dalam perut.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-17-2009, 05:33 AM
nazlin6381's Avatar
nazlin6381 nazlin6381 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 19
Rep Power: 0
nazlin6381 is on a distinguished road
Default Re: my angel mengidam...

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Strawberry, seperti cherry, raisin, grape, tomato, garlic, coklat, bawang putih, bawang merah dan lain-lain makanan manusia adalah racun (toxic) kepada kucing sebab sistem badannya tidak boleh memprosesnya.

Satu biji tomato kecil adalah mencukupi untuk membunuh seekor kucing dewasa dengan memecahkan sel darahnya. Kucing tidak akan mati serta merta tetapi akan jatuh sakit dalam beberapa hari dan nampak pucat sebelum mati.

Kucing anda tertarik dengan bau susu dalam ais krim. Banyak makanan manusia adalah tidak sesuai utk kucing walaupun mereka ingin dan suka makan.

Jangan sekali-kali samakan binatang dengan manusia.


info yg bagus...thanks furkids...selama nie i tau coklat je...thanks for the info again...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
St Angel Animal Medical Ctr, Puchong nongali Vets & Docs Reviews 7 07-16-2012 03:51 PM
Angel and her three little kittens in need of a loving home blackie007 Rescuers & Fosterers 43 06-30-2009 06:05 AM
I am here to salute, Angel syunichi Cat TV and Photos 2 09-14-2008 05:37 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.