Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 10-16-2009, 03:21 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Aiyooo Halim66...so sad to hear that. Dah la baru kena langgar...heart problem pulak tu...aduhhh...bersabar ye...doa banyak2.
Reply With Quote
  #22  
Old 10-16-2009, 03:44 PM
Miki Satohara's Avatar
Miki Satohara Miki Satohara is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Location: Damansara Perdana
Posts: 46
Rep Power: 0
Miki Satohara is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Please send our love to bee *huggles*
__________________
"There's no need for a piece of sculpture in a home that has a cat." ~ Wesley Bates
"In the beginning, God created man, but seeing him so feeble, He gave him the cat" ~ Warren Eckstein
Reply With Quote
  #23  
Old 10-17-2009, 05:49 AM
nazlin6381's Avatar
nazlin6381 nazlin6381 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 19
Rep Power: 0
nazlin6381 is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

tak le tahan i baca apa jd pd Bee u...

teringat kt my cat Hitam (past 20yrs)...kene gigit dgn anjing smpi keluar usus perut dia...on the spot my mom n my father bawa g vet gomen...but doc tu kata inject bg sleep terus...my mom said NO WAY...so we all hari2 letak minyak gamat n bg minum air gamat...Alhamdullillah he recover...hidup smpi nafas terakhir dia sbb dh tua...miss him so much...

harap u byk bsabar n buat apa yg tbaik dlm mjaga n merawat Bee...n update us pkembangan Bee...hug n kisses for Bee...
Reply With Quote
  #24  
Old 10-20-2009, 05:38 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 12
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Salam and hi to all,

my BumbleeBee dah discharge... masih tak boleh bangun guna kaki belakang but overall nampak ok cuma kurus skit dah... 8 days warded.

Otw balik, i put him inside a box, sampai rumah rumah jer letak dia kat luar rumah dulu... then nak angkat masuk perasan mcm ada titis air kencing pada dia so i angkat dia dan letak dlm litter box dia... tu dia, terus mencakar then baring.... srrrrr punyalah banyak air kencing. Lepas tu dia cuba bangun and with my help... dia lepaskan hajat besar dia..

Can't really tell whether he'll be back to normal..

To all you guys, thanks for your prayer and get well wishes

PakCu, i'll be at ur place this Saturday for Romeo!!!
Reply With Quote
  #25  
Old 10-20-2009, 06:07 PM
simple simple is offline
-
 
Join Date: Oct 2008
Location: PJ, Malaysia
Posts: 90
Rep Power: 13
simple is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Halim,

That is really good news !
Also dia dah boleh "lepaskan hajat" tuh - mmg good sign (--- errr, that's what the vet told my sister abt her cat).
Usah kisah sgt pasal back to normal, kan ? yg penting skrg dia sihat semula. Truthfully, my sister's cat pun tak back to 100% normal. Dia jln senget. Sebelah kaki diheret sikit. Panjat pun tak tinggi mcm dulu. Tp boleh kira sihatlah juga, pasal dah boleh poo/pee sendiri. Cuma vet kata it's better dia makan wet food jer & lots of water. Part minum yg susah nak paksa. Tu pasal kena beri fish oil sbg pelawas. But that was my sister's cat ...

back to Bee ...

Vet ada beri advice abt the food, nutrition, vitamins, etc ker ?

I just wonder if you have to jaga dia all the time since dia nak dipegang bila time "lepaskan hajat".

Klu ada gambar, harap posting lah kat sini, ek.


Last edited by simple; 10-20-2009 at 06:13 PM.
Reply With Quote
  #26  
Old 10-20-2009, 10:29 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default My BumbleBee kena gelek van

Wah!! Bee dah kuar spital.Alhamdulilah.Rasanya tak lama lg Bee mesti lompat sana sini. Takpe Halim,slow2 dgn si Bee ni.dia dah blh membuang tu dah good signlah. lepas ni mgkn dia tak normal mcm dulu tp itu tak payah risau.my cat si Peterpan pun jln limping.tp klu berlari kalah Ronaldo Vet kata dia tak blh lompat mcm dulu but Peterpan proved them wrong. kucing yg dpt kasih sayang mcm si Bee ni InsyaAllah tabiat lama tu dia tak blh buang

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam and hi to all,

my BumbleeBee dah discharge... masih tak boleh bangun guna kaki belakang but overall nampak ok cuma kurus skit dah... 8 days warded.

Otw balik, i put him inside a box, sampai rumah rumah jer letak dia kat luar rumah dulu... then nak angkat masuk perasan mcm ada titis air kencing pada dia so i angkat dia dan letak dlm litter box dia... tu dia, terus mencakar then baring.... srrrrr punyalah banyak air kencing. Lepas tu dia cuba bangun and with my help... dia lepaskan hajat besar dia..

Can't really tell whether he'll be back to normal..

To all you guys, thanks for your prayer and get well wishes

PakCu, i'll be at ur place this Saturday for Romeo!!!
Reply With Quote
  #27  
Old 10-21-2009, 08:40 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 14
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam and hi to all,

my BumbleeBee dah discharge... masih tak boleh bangun guna kaki belakang but overall nampak ok cuma kurus skit dah... 8 days warded.

Otw balik, i put him inside a box, sampai rumah rumah jer letak dia kat luar rumah dulu... then nak angkat masuk perasan mcm ada titis air kencing pada dia so i angkat dia dan letak dlm litter box dia... tu dia, terus mencakar then baring.... srrrrr punyalah banyak air kencing. Lepas tu dia cuba bangun and with my help... dia lepaskan hajat besar dia..

Can't really tell whether he'll be back to normal..

To all you guys, thanks for your prayer and get well wishes

PakCu, i'll be at ur place this Saturday for Romeo!!!
leganya dengar BB dah kuar.
xsia2 doa kita semua untuk dia supaya cepat sembuh
ditambah dengan kasih sayang family bro halim,
BB kuat semangat utk terus berjuang demi hidup dia.
semoga cepat2 sembuh. lepas nih maybe bleh bg dia air gamat
tp kene brand yg selamat ler..cth nyer Healin ker...
BB cepat2 sembuh yer..
kalau ade pic BB, bro upload la kat sini..
rasanya semua nak tgk keadaaan dia.
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #28  
Old 10-21-2009, 09:53 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 12
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Salam and hi guys,



baru sehari Bee kat rumah, a lot of improvement i dah tengok, Alhamdulillah..... anak i yg kecik call kat ofis bagi tau dia tolong angkat and support Bee eek-eek . Makan pun dah ok, then petang tadi balik kerja sementara nak tunggu deforst lauk dari fridge, i bawak Bee duduk atas rumput tempat dia selalu lepak tunggu anak i balik... slowly dia bangun dan berjalan atas rumput... not bad, walaupun slow dan mengigil mcm baby baru belajar jalan. LEga dan senang hati i tengok improvement dia. Sekarang, pantang panggil jer nama dia, terus menyahut. Tak sabar nak tengok dia menjengok kepala kat tingkat depan rumah setiap kali kereta i masuk... rasanya, kemungkinan besar dia boleh jalan macam biasa less than 2 months macam doc predict, InsyaAllah....

Last but not least, many thanks to Dr. Chan who attended Bee, the other malay lady doc and all the staffs for your kind and sincere service...
May Allah bless you all....
Reply With Quote
  #29  
Old 10-21-2009, 10:15 PM
venez's Avatar
venez venez is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Selangor
Posts: 94
Rep Power: 12
venez is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to venez
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

alhamdulillah, semoga BB sihat kembali seperti biasa...
__________________
No Guts No Glory...
http://venez2.blogspot.com
Reply With Quote
  #30  
Old 10-21-2009, 10:20 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Yipeee!! Bee dah semakin pulih...!
Reply With Quote
  #31  
Old 10-22-2009, 01:01 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Alhamdulilah.... mengalir air mata Pakcu gembira dengar BB dah semakin sihat. Pets ni kalau kita sincere, dia bole tahu. So depa tu akan seboleh-bolehnya akan berusaha untuk tidak memberi masalah sangat kat kita. Kalau depa tu sakit pun, they will fight as hard as they can. GO BB GO!!... get well soon!!
Ok, Sabtu nih Pakcu tunggu Halim..... no need to bring BB along (dia baru kuar, let her adjust to her new condition dulu, nanti merajuk lagi susah...)
Reply With Quote
  #32  
Old 10-23-2009, 01:40 PM
simba simba is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 47
Rep Power: 0
simba is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

semuga bee lekas sembuh.... from simba dan anak2...
Reply With Quote
  #33  
Old 10-26-2009, 01:06 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 12
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Salam and hi...

dah seminggu Bee dischareged dari UVH and since, he's recovering steadily dah mula keluar dari pagar rumah (with observation). Cuma 1 perangai pelik, tak nak makan dlm bowl !! jadi sekarang ni, tiap kali dia bising, kena letak makanan atas tapak tangan... dan sekali-2 tu terkejut juga sebab dia tergigit tangan. Tak pasti kenapa tapi ada kemungkinan dia masih tak selesa utk tunduk... Sekarang ni susah skit dah nak bagi makan ubat, dia cakar. Mula-2 keluar hospital tu ok lagi. Semalam lepas bagi 3rd pill, dia keluar, lepas tu muntah balik ubat yg i bagi... Fyi, i tak kurung Bee dlm cage as recommended by doc sebab most of the time dia lebih byk tidur sekarang ni.

Went to PakCu's place last Saturday to pick up Romeo, but advisable not to do so at this moment. He's under fungus treatment... hopefully will clear by this week.
Reply With Quote
  #34  
Old 10-26-2009, 01:12 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default My BumbleBee kena gelek van

Wah! Bee tak sabar2 nak kuar ye. itu dah good sign dah.yg pasal mkn tu,takpe.mgkn dia sakit nak tunduk ataupun nak menumpang bermanja bila sakit ni.kdg2 ada kucing bila sakit durang mengada2 sikit. durang suka kita kasih extra attention.

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam and hi...

dah seminggu Bee dischareged dari UVH and since, he's recovering steadily dah mula keluar dari pagar rumah (with observation). Cuma 1 perangai pelik, tak nak makan dlm bowl !! jadi sekarang ni, tiap kali dia bising, kena letak makanan atas tapak tangan... dan sekali-2 tu terkejut juga sebab dia tergigit tangan. Tak pasti kenapa tapi ada kemungkinan dia masih tak selesa utk tunduk... Sekarang ni susah skit dah nak bagi makan ubat, dia cakar. Mula-2 keluar hospital tu ok lagi. Semalam lepas bagi 3rd pill, dia keluar, lepas tu muntah balik ubat yg i bagi... Fyi, i tak kurung Bee dlm cage as recommended by doc sebab most of the time dia lebih byk tidur sekarang ni.

Went to PakCu's place last Saturday to pick up Romeo, but advisable not to do so at this moment. He's under fungus treatment... hopefully will clear by this week.
Reply With Quote
  #35  
Old 11-02-2009, 01:17 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 12
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Salam and Hi guys,

dah 3 minggu dah lepas Bee kena langgar, setakat ni belum lagi boleh bergerak sangat, jalan pun tak kuat lagi... so most of the time dia melepak dan tidur. Cuma agak lega selera makan, pee/poo takde masalah. Kesian tengok dia bila i bawak balik kitten baru yg lasak dan aktif... Bee cuma tengok jer lah anak kucing ni berlari sana sini. Masih tak kuat nak naik tangga masuk bilik, jadi tiap-2 malam kena angkat naik dan pagi bawa dia turun. Ada 1 mlm i tinggalkan dia tidur kat bawah then dlm pukul 2am dgr dia mengiau kuat. Kelam kabut keluar bilik cari dia... rupanya dia dah halfway naik tangga dan mungkin dia dah sakit atau tak larat lagi nak carry on sampai atas. Sekarang ni tidur terus sampai pagi, dah mcm orang dah. Dulu masa dia sihat, mmg 2-3 kali dia bangun turun bawah dan lepas tu dia naik balik sambung tidur.

PakCu, ROmeo nakal giler lah... seminit pun tak nak duduk dlm sangkar.Berlari sana sini non stop... Mlm tadi sampai pukul 2-3 pagi tak tidur-2 sampai i lambat bangun pergi kerja... makan pun kuat. Takat 1 tin kecik can food tu dia boleh habis sekali ngadap jer!! Dan 2-3 kali kena penampar dgn Bee sebab dia suka terjah kat Bee. Lucky, Bee walaupun bengis, dia tak buli pun Romeo ni... he's totally different when we 1st saw him at your place. This Romeo tak nak share litter box dgn Bee.. jadi sekarang ni kena letak 2 litter box dlm rumah... byk cekadak mamat kecik ni
Reply With Quote
  #36  
Old 11-02-2009, 04:37 PM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 12
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

I've been following your BB updates.. send my regards.. cats have 9 lives.. hope he'll recover soon!~ I have quite similar stories (accident - injuries - drip - surgery - recovering), and Oshin lived for another 5 sweet years after the incident
Reply With Quote
  #37  
Old 11-03-2009, 12:36 AM
izual89 izual89 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Subang Jaya, Selangor
Posts: 14
Rep Power: 0
izual89 is on a distinguished road
Send a message via MSN to izual89
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Omg.. Jantung rasa cam nak terkuar baca.. kesian bumblebee!
Hopefully he will fully recover soon!
Reply With Quote
  #38  
Old 11-03-2009, 11:21 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam and Hi guys,

dah 3 minggu dah lepas Bee kena langgar, setakat ni belum lagi boleh bergerak sangat, jalan pun tak kuat lagi... so most of the time dia melepak dan tidur. Cuma agak lega selera makan, pee/poo takde masalah. Kesian tengok dia bila i bawak balik kitten baru yg lasak dan aktif... Bee cuma tengok jer lah anak kucing ni berlari sana sini. Masih tak kuat nak naik tangga masuk bilik, jadi tiap-2 malam kena angkat naik dan pagi bawa dia turun. Ada 1 mlm i tinggalkan dia tidur kat bawah then dlm pukul 2am dgr dia mengiau kuat. Kelam kabut keluar bilik cari dia... rupanya dia dah halfway naik tangga dan mungkin dia dah sakit atau tak larat lagi nak carry on sampai atas. Sekarang ni tidur terus sampai pagi, dah mcm orang dah. Dulu masa dia sihat, mmg 2-3 kali dia bangun turun bawah dan lepas tu dia naik balik sambung tidur.

PakCu, ROmeo nakal giler lah... seminit pun tak nak duduk dlm sangkar.Berlari sana sini non stop... Mlm tadi sampai pukul 2-3 pagi tak tidur-2 sampai i lambat bangun pergi kerja... makan pun kuat. Takat 1 tin kecik can food tu dia boleh habis sekali ngadap jer!! Dan 2-3 kali kena penampar dgn Bee sebab dia suka terjah kat Bee. Lucky, Bee walaupun bengis, dia tak buli pun Romeo ni... he's totally different when we 1st saw him at your place. This Romeo tak nak share litter box dgn Bee.. jadi sekarang ni kena letak 2 litter box dlm rumah... byk cekadak mamat kecik ni
dpt bygkan mcmane..my cat pon camtu takmo share litterbox.sudahnye sekor poo dlm pasu bunga
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #39  
Old 11-04-2009, 11:39 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Salam and Hi guys,
PakCu, ROmeo nakal giler lah... seminit pun tak nak duduk dlm sangkar.Berlari sana sini non stop... Mlm tadi sampai pukul 2-3 pagi tak tidur-2 sampai i lambat bangun pergi kerja... makan pun kuat. Takat 1 tin kecik can food tu dia boleh habis sekali ngadap jer!! Dan 2-3 kali kena penampar dgn Bee sebab dia suka terjah kat Bee. Lucky, Bee walaupun bengis, dia tak buli pun Romeo ni... he's totally different when we 1st saw him at your place. This Romeo tak nak share litter box dgn Bee.. jadi sekarang ni kena letak 2 litter box dlm rumah... byk cekadak mamat kecik ni
Hehehe... Si Romeo tu memang aktif sangat... n dia suka berkawan. Elok la tu dia aktif so bole bagi semangat kat Bee.... Kalau Romeo tu nakal sangat, jentik jer telinga dia (slow2 jer k....). Probably baru lagi kut, lama2 nanti bila Bee dah sihat, dia share ler litter box tu...hehehe
Reply With Quote
  #40  
Old 11-04-2009, 03:12 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 12
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: My BumbleBee kena gelek van

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Hehehe... Si Romeo tu memang aktif sangat... n dia suka berkawan. Elok la tu dia aktif so bole bagi semangat kat Bee.... Kalau Romeo tu nakal sangat, jentik jer telinga dia (slow2 jer k....). Probably baru lagi kut, lama2 nanti bila Bee dah sihat, dia share ler litter box tu...hehehe
You're so rite la PakCu Bee sebelum ni mcm kurang bersemangat tapi lately ni dia dah mula nak respond... Mlm tadi i lepaskan kat luar, dah mula nak berlari kejar Romeo, dah terikut-2 Romeo punya stail nyorok dan sergah...

syok tgk telatah 2 ekor ni, sampai lewat memanjang pegi keja. Semalam 1 family gelak besar sebab i balik keja tengok si Romeo ni pelik skit.. lepas tu baru perasan, collar dia dah lepas masuk bersilang kat sebelah kaki depan, macam orang pakai selempang. Dia buat muka bodoh jer bila semua orang gelak... sampai anak i cakap mcm muka kucing tak siap !!! susah nak cari collar utk size Romeo ni, semua yg ada besar sangat tapi kena pakai kan jugak lah sebab senang nak cari dia bila dia hilang dlm rumah....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sayangku Dania kena demam kuning jeranq Health, Disease & Diet 6 09-12-2009 08:14 AM
~My cat makan kena suap.. nurkasih Training & Behavioral Issues 16 09-06-2009 01:33 PM
Tulun!! Kitten kena serangan raik mater booboo Cats & Kittens 46 07-27-2009 11:42 AM
newborn kittens kena flu,is it possible? mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 04:24 PM
Kucing Pun Nak Kena Tukar2 Menu ? anitayusof00 Cats & Kittens 38 03-19-2009 08:15 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.