Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 12-16-2009, 09:44 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

hmmm saar mencemaskan saya pulak lari Dari topic kucing nak lari. iainta berkenaan poopee hehe.

Mungkin Ada yg Tau saya ni Ada cita2 nakkan bulus saya ni pakai toilet mcm manusia hehe. So bulus saya ni telah berbulan menjlnkan training menggunakan product Litter Kwitter (LK) iaitu rupanya mcm litter tray yg bole fit atas toilet seat kira. so, stage kedua LK ni, Ada lubang kecik tengah tray so kucing kenalah balance diri dia supaya poopee dia jatuh ikut lubang tu dan masuk terus dlm toilet bowl. bunyinya best kan? btw, if cari thread LK saya, Ada gambar.

Tapi!!! tray berlubang tu lansung x best utk bulus saya yg 2 ekor tu sbb dia cemas melihat lubang tray tu. sbb kalau silap landing, kaki dia bole terbolos masuk kedalam lubang hehe.

jadi dorang lansung tanak pakai toilet tu. Sophie, bantai poopee dlm cat bed dexter. dahlah bed dexter tu bentuk dia mcm gua kecik. so dia gelap kat dlm. tak pernah2 sophie masuk, dia masuk. so I check nnglah Ada kek dlm tu. Adoiiii!!?

Dexter pulak dia bantai tinggalkan saya kek atas lantai bilik air. Jadi bila saya nampak dia mundar mandir bilik air, saya pun dengan cemasnya mengangkat dia keatas LK tu konon2 nak ajar dialah. Siap gosok2 perut lagi!!! haha. Tapi dia masih x buat kerja lagi.

Jadi mlm tu sampai kul 4am tak tdo!!! punya cemasnya takut dia poopee merata!! tapi akhirnya terjebak gak tdo. esok pagi masuk toilet mmglah semerbak bau kek coklat!!! Haihhh.

Jadi utk mengelak Dari kecemasan saya pun dah pakai balik litterpan biasa. Tunggulah kalau Ada rezeki kucing baru saya trylah lagi hehe.

Itulah kisah saya :P
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #22  
Old 12-16-2009, 10:40 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 14
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Saya tinggal di rumah guru ( sebab saya juga warden asrama). rumah saya tingkat satu.
jika saya ada kursus atau aktiviti luar dalam 2-3 hari saya akan mintak tolong my students bagi makan kat kucing2 saya ( mahu kurangkan stress kat kucing2) dan nanti saya belanja la budak2 tu kfc ke pizzahut ke....

waktu first time tu saya mesyuarat ti lumut dan saya lupa pesan kat diaorg supaya jangan bukak sliding door ke varenda kerana from the varenda diaorg leh lompat ke atap antara varenda rumah saya dengan rumah di hadapan rumah saya dan dari atap itu jugak the cats boleh lompat ke koridor di hadapan rumah dan boleh turun ikut tangga....

malam kedua, cikgu pompuan yg duk depan rumah saya call kata my cats ada duk kat depan pintu rumah dia, ada yg di atas atap, ada yg duk kat tangga...punya la saya mengelabah. maklum la saya waktu tu di lumut...

pastu saya call kawan saya yg duk kat rumah bawah, mintak tolong tangkapkan kucing2 saya tu.

so dia pun naik, buka je pintu semua kucing2 tu pakat lari masuk dalam rumah. alhamdullillah

so bila saya balik dr lumut , the students duk sengih2 pas tu kata diaorg kesian kat the cats tak dapat keluar rumah tu yg diaorg bukakkan sliding door tu....lg pun salah saya jugak sebab tak bagitau diaorg....

so sekarang dah x de masalah.
Reply With Quote
  #23  
Old 12-16-2009, 11:06 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Saat mencemaskan dengan pet anda

Fuyoh!! berpeluh baca cerita cikgu ni. tak blh nak bayangkan klu kucing saya jd mcm tu.nasib baik jiran2 cikgu saling kenal.senang bawa runding nak minta tlg.

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
Saya tinggal di rumah guru ( sebab saya juga warden asrama). rumah saya tingkat satu.
jika saya ada kursus atau aktiviti luar dalam 2-3 hari saya akan mintak tolong my students bagi makan kat kucing2 saya ( mahu kurangkan stress kat kucing2) dan nanti saya belanja la budak2 tu kfc ke pizzahut ke....

waktu first time tu saya mesyuarat ti lumut dan saya lupa pesan kat diaorg supaya jangan bukak sliding door ke varenda kerana from the varenda diaorg leh lompat ke atap antara varenda rumah saya dengan rumah di hadapan rumah saya dan dari atap itu jugak the cats boleh lompat ke koridor di hadapan rumah dan boleh turun ikut tangga....

malam kedua, cikgu pompuan yg duk depan rumah saya call kata my cats ada duk kat depan pintu rumah dia, ada yg di atas atap, ada yg duk kat tangga...punya la saya mengelabah. maklum la saya waktu tu di lumut...

pastu saya call kawan saya yg duk kat rumah bawah, mintak tolong tangkapkan kucing2 saya tu.

so dia pun naik, buka je pintu semua kucing2 tu pakat lari masuk dalam rumah. alhamdullillah

so bila saya balik dr lumut , the students duk sengih2 pas tu kata diaorg kesian kat the cats tak dapat keluar rumah tu yg diaorg bukakkan sliding door tu....lg pun salah saya jugak sebab tak bagitau diaorg....

so sekarang dah x de masalah.
Reply With Quote
  #24  
Old 12-16-2009, 11:16 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 14
Zarul is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Quote:
Originally Posted by June View Post
Fuyoh!! berpeluh baca cerita cikgu ni. tak blh nak bayangkan klu kucing saya jd mcm tu.nasib baik jiran2 cikgu saling kenal.senang bawa runding nak minta tlg.
tu la peluh jugak kat lumut waktu tu
Reply With Quote
  #25  
Old 12-16-2009, 11:29 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Fuhhh...jenuh gak aku nak membaca semua citer2 yg ditulis dlm thread nihh...Semuanya best2, thrill & lucu2 belaka (tak sia2 aku bukak thread nihh ). TQ pd semua kerana menyumbangkan citer2 korang. Kejap2 aku mengekek sorang2 smpai hb pun heran....apa dah jadi dgn bini aku nih....dah giler ker haper
Tapi itu laa....dapat gak releasekan tensyen kan....& sikit sebanyak kongsi pengalaman & ambik iktibar dari semua kesah2 yg diceritakan. Pendapat aku laa....bg yang indoor cat, sekali-sekala kena gak bawak diaorg jalan2 spy dia kenal persekitaran & dapat bau umah dia, so that klu terlepas lari ker, dia pandai cari jalan balik. Kisah Bubu yg mencemaskan aku sangat2 tu sebab itu 1st time aku bawak dia ke tpt kejer (25km from home). Kalau la ditakdirkan aku tak jumpa dia ari tu, rasanya memang tak der chance la nak dapat dia balik
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #26  
Old 12-16-2009, 11:41 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Fuhhh...jenuh gak aku nak membaca semua citer2 yg ditulis dlm thread nihh...Semuanya best2, thrill & lucu2 belaka (tak sia2 aku bukak thread nihh ). TQ pd semua kerana menyumbangkan citer2 korang. Kejap2 aku mengekek sorang2 smpai hb pun heran....apa dah jadi dgn bini aku nih....dah giler ker haper
Tapi itu laa....dapat gak releasekan tensyen kan....& sikit sebanyak kongsi pengalaman & ambik iktibar dari semua kesah2 yg diceritakan. Pendapat aku laa....bg yang indoor cat, sekali-sekala kena gak bawak diaorg jalan2 spy dia kenal persekitaran & dapat bau umah dia, so that klu terlepas lari ker, dia pandai cari jalan balik. Kisah Bubu yg mencemaskan aku sangat2 tu sebab itu 1st time aku bawak dia ke tpt kejer (25km from home). Kalau la ditakdirkan aku tak jumpa dia ari tu, rasanya memang tak der chance la nak dapat dia balik
kak..akak cite sal bubu tuh kn..memula lola dh pikir mesti org curik..tuptup2 ending die..mbuatkn lola gelak asenye 1 umh neh dgr..tp cian pn ada...lame gile die duk kat dashboard tuh kak..hek4..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #27  
Old 12-16-2009, 11:43 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
hmmm saar mencemaskan saya pulak lari Dari topic kucing nak lari. iainta berkenaan poopee hehe.

Mungkin Ada yg Tau saya ni Ada cita2 nakkan bulus saya ni pakai toilet mcm manusia hehe. So bulus saya ni telah berbulan menjlnkan training menggunakan product Litter Kwitter (LK) iaitu rupanya mcm litter tray yg bole fit atas toilet seat kira. so, stage kedua LK ni, Ada lubang kecik tengah tray so kucing kenalah balance diri dia supaya poopee dia jatuh ikut lubang tu dan masuk terus dlm toilet bowl. bunyinya best kan? btw, if cari thread LK saya, Ada gambar.

Tapi!!! tray berlubang tu lansung x best utk bulus saya yg 2 ekor tu sbb dia cemas melihat lubang tray tu. sbb kalau silap landing, kaki dia bole terbolos masuk kedalam lubang hehe.

jadi dorang lansung tanak pakai toilet tu. Sophie, bantai poopee dlm cat bed dexter. dahlah bed dexter tu bentuk dia mcm gua kecik. so dia gelap kat dlm. tak pernah2 sophie masuk, dia masuk. so I check nnglah Ada kek dlm tu. Adoiiii!!?

Dexter pulak dia bantai tinggalkan saya kek atas lantai bilik air. Jadi bila saya nampak dia mundar mandir bilik air, saya pun dengan cemasnya mengangkat dia keatas LK tu konon2 nak ajar dialah. Siap gosok2 perut lagi!!! haha. Tapi dia masih x buat kerja lagi.

Jadi mlm tu sampai kul 4am tak tdo!!! punya cemasnya takut dia poopee merata!! tapi akhirnya terjebak gak tdo. esok pagi masuk toilet mmglah semerbak bau kek coklat!!! Haihhh.

Jadi utk mengelak Dari kecemasan saya pun dah pakai balik litterpan biasa. Tunggulah kalau Ada rezeki kucing baru saya trylah lagi hehe.

Itulah kisah saya :P
kak fareen..nk train dowang bukan senang..makan masa gak..hek3..
akak cite tuh lola dpt bayang kn..hek4
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #28  
Old 12-17-2009, 01:13 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
kak kasih..tuh r...memula cm pelik gak kn..sape la curik..bila dh nmpk dgn 4mata(plus spek)ngeh3..br pcy...erks akak pakai cage yg cm ner??
kadang gelak sowang2 tgk dowang bhempas pulas nk kuar..ngeh3
Dulu cage paling kecik ( cage 1st tueh ).. batang kunci dia tak berlekuk..so dia pandai tolak ke tepi.. bila da besau sket ( normal pet shop munyer ) batang kunci tueh dah berlekuk.. mungkin da pernah terjadi pada kucing2 yang lain asanya.. pastue yang baru nieh.. custom made.. guna besi yang buat grill tueh.. itu mau..kena tolak kederat sebelah tangan baru terbukak... kalau itu dia leh bukak.. sure muscle lengan kalah malik noor...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #29  
Old 12-17-2009, 01:34 AM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 12
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Saat mencemaskan dengan pet anda

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Dulu cage paling kecik ( cage 1st tueh ).. batang kunci dia tak berlekuk..so dia pandai tolak ke tepi.. bila da besau sket ( normal pet shop munyer ) batang kunci tueh dah berlekuk.. mungkin da pernah terjadi pada kucing2 yang lain asanya.. pastue yang baru nieh.. custom made.. guna besi yang buat grill tueh.. itu mau..kena tolak kederat sebelah tangan baru terbukak... kalau itu dia leh bukak.. sure muscle lengan kalah malik noor...
haha..
mesti cemas kn kak..kalu bjaya bukak..hek3
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan... shareen_natasha Coffee Room 29 10-26-2009 06:37 PM
Hati-hati dengan orang menyamar pegawai kastam!! abgraldo Coffee Room 49 10-23-2009 02:05 PM
10 hari yang mencemaskan! abgraldo Health, Disease & Diet 34 11-26-2008 04:47 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.