Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 01-25-2010, 10:48 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Quote:
Originally Posted by azraf View Post
Comel, comel! Macam mana la orang boleh buang...
Orang tu dah buang ibunya tapi belum sempat dpt buang anaknya kerana saya tahan.. Kalau dia buang anak nya tentunya tak hidup lama .. Saya harap dia dpt hidup dalam jagaan saya.. Tetapi dari segi fisikal nampak sihat.. Dah boleh bermain antara dia..
Kalau cam ini saya boleh offer utk adoption dalam tempoh 2 bulan lagi.
Reply With Quote
  #22  
Old 01-29-2010, 08:53 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Bravo Pak Lubis for the good deeds
Semoga Allah murahkan rezeki Pak Lubis di atas keperihatinan Pak Lubis tu.
Just imagine, klu Pak Lubis tak tahan dengan tangisan anak2 kucing tu, imagine camner menggelupurnya ibu kucing tu mencari2 anak2nya. Kesian....
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #23  
Old 01-29-2010, 09:54 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

[QUOTE=anita
Just imagine, klu Pak Lubis tak tahan dengan tangisan anak2 kucing tu, imagine camner menggelupurnya ibu kucing tu mencari2 anak2nya. Kesian....[/QUOTE]
Anita ... Ibu kucing mmg dah dibuang jauh oleh jiran saya sebelumnya. Tangisan anak kucing tidak akan didengar olehnya. Hanya saya tak tahan mendengarnya dan amat kasihan dgnnya. Saya tidak punyai pengalaman utk membesarkan anak kucing yg baru lahir ketiadaan ibu tetapi saya cari maklumat melalui forum dan surfing diinternet.
Ayah saya sendiri mengatakan saya membuat perkara tak berfaedah. Saya hanya kata ' tidak berfaedah mungkin didunia, tetapi di akhirat banyak faedah pada saya '. Isteri pula memang tak sukakan kucing.
Cuba bayangkan bagaimana saya menghadapi cabaran untuk membela anak2 kucing..
Reply With Quote
  #24  
Old 01-29-2010, 10:16 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 12
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: Jiran Yang Kejam

kesian...
xpe pak lubis.. dorg or org2 lain nk ckp ape, pak lubis senyum je..
jnji pak lubis tahu ape yg pak lubis buat..
n believe in it..
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
  #25  
Old 01-29-2010, 12:04 PM
gabriel gabriel is offline
...
 
Join Date: Jan 2010
Location: cheras
Posts: 83
Rep Power: 12
gabriel is on a distinguished road
Cool Re: Jiran Yang Kejam

gud effort by u..anyway lubis..any pic of them ??plzz post them here..i believe others want to have a look at them..
Reply With Quote
  #26  
Old 01-30-2010, 01:24 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

want pic ? I think i have..but the kitten is just ordinary dsh..not the kitten tht are popular in name or hv unique face or hair. Without having that characteristic i may be having a tough time finding an adopter. In the end i will have to keep the kitten by myself.
Reply With Quote
  #27  
Old 01-30-2010, 01:38 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

here is the latest photo taken on 27th January 2010.. They are cute .. Isn't it ?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	27012010277-001.jpg
Views:	76
Size:	42.7 KB
ID:	8809   Click image for larger version

Name:	27012010278-002.jpg
Views:	83
Size:	56.5 KB
ID:	8810   Click image for larger version

Name:	27012010281-001.jpg
Views:	78
Size:	64.3 KB
ID:	8811  
Reply With Quote
  #28  
Old 01-30-2010, 02:31 AM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
here is the latest photo taken on 27th January 2010.. They are cute .. Isn't it ?
comel2 ni pak lubis.. mesti akan ada yg nak adopt nanti..
Reply With Quote
  #29  
Old 01-30-2010, 12:20 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Comel nye kucing2 tu, Pak Lubis...!!!

Sapa kata tak de org nak..Insya-Allah, mesti ada. Belum cuba belum tahu Pak Lubis...silap2 bila ada yang tengok diorang ni, dah ada org booking dah...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #30  
Old 02-05-2010, 07:52 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Salah seekor dari 4 ekor anak kucing yg ketiadaan ibu tsbt telah mati kira2 lepas sembahyg jumaat.

Dimanakah silap saya.. ?. Susu saya beri, cage saya bersihkan.. Apa lagi yg saya tak buat.?

Malahan duburnya pun dimassage dgn putik kapas untuk stimulate kan pembuangan najisnya. Saya tak beri pun makanan lain selain dari susu.

Yang mati tersebut terdapat kesan darah di duburnya. Adakah ia berpunca dia tidak dpt membuang najis?

Saya sudah cuba buat yg terbaik tetapi tak tahu berapa ekor lagi akan mati. Nampaknya ada 2 ekor lagi yg tidak berapa aktif.. Pabila saya massage lagi tempat anunya tu .. Mereka jerit2 macam kesakitan . Adakah ini puncanya..
Mudah2an ada org dapat bntu saya
Reply With Quote
  #31  
Old 02-05-2010, 09:03 PM
simple simple is offline
-
 
Join Date: Oct 2008
Location: PJ, Malaysia
Posts: 90
Rep Power: 13
simple is on a distinguished road
Default Re : Jiran yg kejam

Pak Lubis,

Agaknya susu tepung tak sesuai dgn anak kucing ker ?
Kucing2 saya pun DSH aka kucing kampung gak, tp bila diberi susu tepung, yg dewasa pun cirit. Mahal pulak tuh. Tak ingat brand apa. Sampai skrg saya tak beri susu tepung lagi. Hanya sekali sekala saya beri susu cair utk kcg yg dlm kotak tuh. Harga dlm RM7.50 sekotak, beli 3 kotak free 1.
Saya pun tak pandai dlm penjagaan anak kucing. Bagi saya, bila ada sikit pun yg tak kena dgn budak2 kecil tuh, saya akan segera jumpa vet. Habis duit di situ laa. Lega bila dia org dah besar.
Harap anak2 kecil Pak Lubis tuh akan sembuh & sihat.
Reply With Quote
  #32  
Old 02-05-2010, 09:11 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

masaalahnya anak kucing2 tu tak 'melepas'. Adakah mungkin ini jadi penyebab salah se ekor tu mati.?
Reply With Quote
  #33  
Old 02-06-2010, 02:24 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 13
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: Jiran Yang Kejam

Alahai, comel sangat...
Reply With Quote
  #34  
Old 02-06-2010, 12:09 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Setelah 2 minggu menjaga 4 ekor anak kucing yg ketiadaan ibu semalam seekor anak kucing mati dan hari ini, mati lagi 3 ekor.

Beberapa persoalan bermain difikiran saya. Antaranya.
1. Adakah kematiannya kerana silap penjagaan oleh saya yg kurang berpengalaman dalam menjaga anak kucing yg baru lahir..? Contoh..
a) susu tepong tidak sesuai,
b)air susu masuk ke paru paru
c)anak kucing terlalu lama tidak membuang isi perutnya (berak)
d) tiada 'colostrum' iaitu anti body yg hanya terdapat pada susu ibu kucing.
c) atau kesemua diatas dan lain hal yg tidak dinyatakan diatas

2. Mungkinkah kematiannya adalah disebabkan penyakit kerana terdapat kesan darah pada alat pembuangan najis mereka.

Memang ramai orang termasuk seorang Vet kenalan saya mengatakan yang peluang saya untuk membesarkan kucing2 tersebut amat tipis. Walau bagaimana pun katanya buatlah yg terbaik.

Saya sudah jaga nya dgn baik walau pun mungkin tidak yg terbaik. Air mata berlinang ketika saya menggali lubang utk menyemadikan 3 adik beradik tersebut sambil memohon ampun pada Allah jika kematian mereka adalah berpunca dari saya.
Reply With Quote
  #35  
Old 02-06-2010, 01:05 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 12
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Pak Lubis, dr apa yg Pak Lubis ceritakan sblm ni, sy simpulkan Pak Lubis dah buat yg terdaya. At the first place kalau Pak Lubis tak kutip pun kittens tu, sah dah mati hari pertama, kedua tu. Sy sendiri pernah kutip kittens yg org buang yg br lahir 2, 3 hari. Dah bawa pergi vet, dah tanya kwn2 yg pakar, dah jenuh google cara penjagaan, duit habis tak payah cerita tp tetap mati juga kerana tak akan sama susu & penjagaan ibu kucing dgn kita. Tak apa la Pak Lubis. Move on je la. Semuanya kehendak-Nya. Terima je dgn hati lapang
Reply With Quote
  #36  
Old 02-06-2010, 01:26 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Alahai..sedih nye bila kitten mati..semua pulak tu...

Pak Lubis dah lakukan sedaya yang boleh dah Pak Lubis. Saya tahu Pak Lubis rasa terkilan tapi memang dah ajal...rezeki diorang dgn Pak Lubis setakat tu je...

Betol kata Bro. Suhaimy tu...be strong okay...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #37  
Old 02-06-2010, 02:28 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Salam Pak Lubis,
Jgn la rasa terkilan. Memang mcm tu la dugaan yg kita kene tempuh sebagai rescuer. Saya sendiri pun belom pernah berjaya selamatkan anak kucing yg umur bawah dua minggu. Mula mula nampak ok, dah gemuk, kuat minum susu yang saya kasi, pastu tiba2 mati. Mungkin durg kene jangkitan usus kot, sebab minum susu yg kita kasi tu, tak sesuai dgn mereka. Yang tiga minggu lebih ada la yg hidup. Seminggu kemudian mereka dah pandai makan wetfood.

Last week pun my dotter gi tengok surat, ada org letak anak kucing kat tepi letterbox. Siap dalam kotak lagi tu. Si kitten tu sekor je, berbunyi bunyi . Bwk naik atas, kasi susu. Tiga hari je hidup. Kene belajar lagi ilmu kucing ni. Masih belum khatam.

Anyway, Pak Lubis...kita jgn give up ok. Nanti jumpa kittens, jgn risau nak bawak balik rumah, kasi perlindungan.
Reply With Quote
  #38  
Old 02-06-2010, 08:23 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Jiran Yang Kejam

Terima kasih kepada semua yg memberi sokongan moral kepada saya. . Nak kata saya tak terkilan, saya menipu diri sendiri. Sebabnya kerana minggu pertama saya bagi susu kambing, anak2 kucing nampak sihat (lihat gmbar saya postkan pada awal thread). Tetapi saya tukar kepada susu tepung untuk kucing kerana susu kambing susah nak dapat. Mula2 ok dan badan mereka sudah mula berisi.

Saya benar2 gembira kerana saya dah buktikan pada kawan saya si Vet tu saya berjaya menjaga kucing tersebut. Tetapi kemudiannya anak kucing seolah menolak susu diberi. .. Saya tak sangka penolakan tersebut menandakan ada sesuatu yg tak kena..

Harap menjadi satu pengajaran dan pengalaman pada saya buat masa2 mendatang .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
anak kucing di bunuh dgn KEJAM!! shareena Cats & Kittens 55 11-12-2009 01:18 PM
Budak2 yang tak de otak! kuntum Cats & Kittens 26 10-06-2009 02:02 PM
10 hari yang mencemaskan! abgraldo Health, Disease & Diet 34 11-26-2008 04:47 PM
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.