Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 06-14-2010, 02:05 PM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

ALOHAAA...

Aku telah berjaya menaikkan NAFSU makan kucingku dgn khidmat nasihat Mr. FK 2-3 hari pastu aku kasi RC Kitten 36 pun die mkn jugak sampai mtk2 lagi !!! huhuhu
Thank you all PF'ans.. Ada masa kita gi makan2 kat Restoran Murni SS2..hehee
Reply With Quote
  #22  
Old 06-14-2010, 04:05 PM
najieb lua hassan najieb lua hassan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 6
Rep Power: 0
najieb lua hassan is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

thanks pada sume gurus..

sekarang dieorg nih sibok mintak makan dada ayam je hahaha....
tapi yg puas hati badan Pumpkin & Soya dah nmpk perubahan, ala2 montel sket.

Regards,
NAJIEB
Reply With Quote
  #23  
Old 06-14-2010, 04:22 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by najieb lua hassan View Post
thanks pada sume gurus..

sekarang dieorg nih sibok mintak makan dada ayam je hahaha....
tapi yg puas hati badan Pumpkin & Soya dah nmpk perubahan, ala2 montel sket.

Regards,
NAJIEB
Reply With Quote
  #24  
Old 06-15-2010, 09:41 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Semua dah berselera dan montek yer? Bagus la tu. Sebenarnya, semua kucing sihat akan berebut makan. Kalau tak berselera itu adalah tanda pertama dan penting menunjukkan bahawa ada sesuatu yg tak betul dengan kesihatan kucing.

Montek-montek tu kena jaga-jaga, nanti orang celaka Myanmar nampak, air liur dia meleleh oiiii ....... celaka! celaka! celaka!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #25  
Old 06-15-2010, 09:59 AM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Semua dah berselera dan montek yer? Bagus la tu. Sebenarnya, semua kucing sihat akan berebut makan. Kalau tak berselera itu adalah tanda pertama dan penting menunjukkan bahawa ada sesuatu yg tak betul dengan kesihatan kucing.

Montek-montek tu kena jaga-jaga, nanti orang celaka Myanmar nampak, air liur dia meleleh oiiii ....... celaka! celaka! celaka!
Furkid...Myanmar ke VietNam oit ?? hahaha...sekali puppy pun dorg tibai buat sup..werkkk
Reply With Quote
  #26  
Old 06-15-2010, 10:05 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Furkid...Myanmar ke VietNam oit ?? hahaha...sekali puppy pun dorg tibai buat sup..werkkk
Dua-dua, Myanmar dan juga Vietnam. Celaka sial! Kucing lebih senang tangkap daripada anjing. Kebanyakan strays tepi jalan, warong dan pasar tu adalah buangan orang yg dibela dari kecik, pet kesayangan konon, pastu bila dah banyak tak kembiri, main buang-buang. Kucing-kucing macam ni memang selesa dan manja dengan semua orang, tak mengenal bahaya punya, jadi senang tangkap dan bunuh. Kita panggil dia terus dia datang utk manja. Orang celaka terus bantai kepalanya dengan kayu, pengsan atau mati terus, dia masukkan ke dalam beg dan jalan bawak balik masak makan free.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #27  
Old 07-02-2010, 09:54 AM
DuchessNin DuchessNin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 19
Rep Power: 0
DuchessNin is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Kat mana nak beli nutristat? and boleh dipakai utk persian tak?
Reply With Quote
  #28  
Old 07-02-2010, 01:15 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by DuchessNin View Post
Kat mana nak beli nutristat? and boleh dipakai utk persian tak?
Boleh didapati kat mana mana kedai petshop atau pun kat Vet.
Memang boleh di gunakan untuk semua jenis kucing tak kira persian or kucing kampung sebab vit tu memang khas untuk kucing.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #29  
Old 07-02-2010, 01:17 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 11
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by DuchessNin View Post
Kat mana nak beli nutristat? and boleh dipakai utk persian tak?
Kat kebanyakan petshop n vet ada jual ni.
Reply With Quote
  #30  
Old 07-03-2010, 05:28 PM
DuchessNin DuchessNin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 19
Rep Power: 0
DuchessNin is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Thanks Felix and Luvnett :)
Reply With Quote
  #31  
Old 07-20-2010, 03:50 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Kenapa banyak sangat hidangan dia tue?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #32  
Old 07-20-2010, 04:26 PM
LezaSukerMiaow LezaSukerMiaow is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
LezaSukerMiaow is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Owh sebab Liza try bagi makan Smartheart dulu..and he nampak tak selera..
Sebab tuh tukar tu other brand..huhuh.
Reply With Quote
  #33  
Old 07-20-2010, 06:03 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 12
rock is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Mmmm setahu saya RC 32 adalah Fit 32 kan?
Kalo ye... makanan tu adalah untuk maintain weight kucing dan bukan untuk menggemukkan kucing.
Kalo you nak naikkan selera kucing you, ada macam macam supplement yang you boleh bagi.
Kalo Kitzyme susah sikit sebab dia dalam tablet form.
Kalo nak senang you leh bagi Nutristat yang dalam tube.
Just picit a bit and then buka mulut kucing you and then palit dalam mulut dia.
Satu lagi you leh beli Multi Vit + Lysinc. Ni adalah cecair dan you just pakai syringe. I gunakan nie. Satu bottle baru je RM18.00.
Cara dia sedut pakai syringe (akan di bagi), buka mulut kucing dan pancitkan. Senang sangat.
Tak bergelut ngan kucing pun he..he....
Satu lagi you beli tablet vitamin b complex dari HUKM atau HKL.
Tablet nie kecik dan warna kucing.
Sangat effective untuk mengemukkan.
Harga pun murah.
Tiga papan baru RM0.60
Boleh tahan sebulan
kak,vitamin b yg manusia mkn tu ker?
kalau pregnant,yang nurse bg vitamin tu?
Reply With Quote
  #34  
Old 07-21-2010, 09:16 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Satu reminder ya, hamba-hamba kucing kalian, jangan sebarang beri supplement kepada kucing-kucing kecuali anda pasti benar kucing anda tidak ada mempunyai sebarang masalah buah pinggang dan sebagainya atau pre-disposed to such problems sebab tambahan sebegini akan membebankan buah pinggang dan juga liver kucing. Walaupun setengah vitamin adalah water soluble dan lebihan akan dibuang melalui kencing, buah pinggang ditugaskan utk melaksanakan tugasan ini.

Watch out for the mineral content as well. Sebab itu lah air mineral yg kita minum tidak sesuai utk kucing dan boleh menimbulkan masalah buah pinggang. Air suling juga tidak digalakkan. Guna air yg ditapis/buang ubat klorin ataupun air masak (klorin dibuang ketika air mendidih).
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #35  
Old 01-15-2011, 11:15 PM
JULIA JULIA is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
JULIA is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

yg doc bagi masa kita pregnen tu yea....
Reply With Quote
  #36  
Old 01-15-2011, 11:21 PM
JULIA JULIA is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
JULIA is on a distinguished road
Red face Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by JULIA View Post
yg doc bagi masa kita pregnen tu yea....
.dada ayam rebus tu berapa hidangan untuk 1 hari....
Reply With Quote
  #37  
Old 01-15-2011, 11:31 PM
JULIA JULIA is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
JULIA is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

yg doc bagi masa kita pregnen tu yea....
Reply With Quote
  #38  
Old 01-15-2011, 11:36 PM
JULIA JULIA is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
JULIA is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

dulu langsung tk minat kucing,tapi sejak tengok darling terus jatuh cinta.skunk tengah belaja cara2 membela kucing..lagi satu saper nak jual kucing persian hidung penyek halu,halu lah yea.....tak saba nak tengok dia gemuk..tapi umur baru 5 bulan..rase macam lambat jer dier nak besa...
Reply With Quote
  #39  
Old 01-19-2011, 10:38 AM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by JULIA View Post
yg doc bagi masa kita pregnen tu yea....
Julis, masa pregnant doctor bagi kite Acid Folic untuk meningkatkan tumbesaran, bukan vitamin B...

Vitamin B memang function dia untuk meningkatkan selera makan. Biasanya datang dalam pil yang super kecil warna kuning (kalau kerajaan punya). Klinik swasta pun ada. Boleh beli jugak kat mana-mana farmasi macam Guardian / Watsons. Sesape yang nak naikkan berat badan memang paling sesuai makan vitamin tu... seleraaa.
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #40  
Old 01-19-2011, 12:57 PM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 55
Rep Power: 11
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

eeee tak bahaya ker simply bg supplement kat kucing gitu jer, tak consult vet or doc.

vit untuk manusia sesuai ke untuk haiwan.. it just like.. vit untuk haiwan, tapi manusia yang makan...

tolong advise.. tq
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 10:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 11:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.