Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Exotic

Exotic The strange, the creepy, and the scary such as spiders, scorpions and more

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 07-06-2009, 09:40 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
apa nama dia bareen?
Kita panggil Abbet dan Babbet. Yg male AB, female Bet.
Reply With Quote
  #42  
Old 07-10-2009, 08:20 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Binturong

Bro Bareen,

Comel nye si Binturong ni.. please upload lah lagi gambar derang
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #43  
Old 07-11-2009, 09:42 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong









Dah genap 2 minggu baby-baby ni dok ngan aku. Sekarang dah pandai nak minta dilepaskan bermain di luar kandang. Kalau dah berbunyi macam burung dengan pitching yang tinggi, memang minta dilepaskan. Cuma kucing hitam putih aku itu yang suka bermain dengan mereka. Cimb Bo dan Oren suka nak ngacau jer. Tak leh dibiarkan tanpa pengawasan.
Reply With Quote
  #44  
Old 07-11-2009, 11:01 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Binturong

comel nye... mata bulat.. bunyi cam anak ayam.. berbulu cam kucing.. haha comel comel..
Bro, bila kucing beruang ni mencapai umur matang?
Tak sabar nak tengok gamabr dia bergayut kat alang umah Bareen sambil tangan berjuntai
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #45  
Old 07-11-2009, 11:03 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

http://www.youtube.com/watch?v=fnHcsToVquM

Video aku ambik pagi tadi. Leh dengar bunyi baby-baby tu tengah bermain dengan kucing hitam putih tu.
__________________

Reply With Quote
  #46  
Old 08-16-2009, 12:45 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Binturong

Bro Bareen,

Apa cerita Binturong bro ni sekrang.. teringin nak tengok new pics mereka.
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #47  
Old 08-16-2009, 06:48 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Setelah membuat research, akhirnya dapat info yang mereka ini bukanlah binturong tetapi species musang yang digelar Small Tooth Civet. Species musang ini jinak dan manja seperti kucing. Malah senang bergaul dengan kucing. Cuma masalahnya dia kencing dan berak merata dan tak reti guna litterbox berbanding dengan musang pandan biasa yang boleh di toilet train.

Ini video merek bermain dengan anak kucing aku yang baru berumor 1 bulan lebih. Anak kucing aku akan jadi lebih aktif bila bertemu dengan musang ini. Melompat-lompat seronok bermain.


http://www.youtube.com/watch?v=aBnzLm7ALdc
__________________

Reply With Quote
  #48  
Old 08-16-2009, 07:03 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Binturong

bukan pun bukan la Bareen
janji durang tu cute..
kesian lak tengok...musang tu kene buli ngan kittens
Reply With Quote
  #49  
Old 08-16-2009, 07:24 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Puasa nih nanti takder ler 3 beradik tu lagi. Kenalah musang tu tunggu yang CP besar pulak untuk ajak bergurau.
__________________

Reply With Quote
  #50  
Old 08-16-2009, 11:57 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Binturong

bila dah besar, panjang2 lak badan civet tu. Masa Bareen baru ambik dulu bulat2 dan gebu...

Reply With Quote
  #51  
Old 08-17-2009, 11:39 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Binturong

Musang Gigi Kecik pun ok jah! Comel .. mata bulat..mcm gebu ajek nampak.... But nampak pergerakan dia agak slow berbanding kitten yang lincah.. sebab tu kena buli ngan kittens kot ye Bro Bareen.
Kencing dia pun wangi wangi macam musang pandan ke?

Pss...CP tu apa?
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme

Last edited by farahnm; 08-17-2009 at 12:22 PM.
Reply With Quote
  #52  
Old 08-17-2009, 11:01 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Yang asyik kena lompat tu sebenarnya tengah ngantok. Lepas bermain ngan kitten tu, masa lepas ke living room, terus mata dia jadi kuyu, mana dia berhenti, situlah dia rebah. Aku pangku dia pun terus lemah. Risau gak aku mulanya, takut dia keracunan ker apa. Badan lemah, kaki mengigil-gigil. Aku panik, nak gi vet, mana ada bukan tengah-tengah malam, dah tu pulak vet mana yang arif pasal musang. Jadi, aku bawa bilik aku, baringkan dia kat katil, selimut ngan comforter. Aku dodoilah dia sampai aku sendiri lelap. Sejam kemudian, aku tesedar tengok mata dia dah terbeliak cam biasa, chip chip chip depan muka aku.
Ada gak kawan aku cakap dulu, musang nih kalau dia ngantok, dia tak kira kat mana nak tido. Mana dia rebah situlah dia tido.

Pergerakan dia sebenarnya cepat. Apa-apa pun dia leh panjat. Cage kitten tu senang-senang jer dia daki. Kencing dia tak ada bau. Najis dia pun tapi kalau dia makan daging ayam, ada lah bau hanyir daging ayam tu pada najis dia sebab makanan dia tak dihadam dengan sempurna. Makan buah, yang kuar nanti masih berbau buah. Kekadang dia makan gak kibble kucing tapi aku tengok bulu dia gugur. Sekarang aku bari raw food jer termasuk telur puyuh dan ayam selain pisang dan buah tempatan lain.

CP tu color point cam kitten-kitten nih...
__________________


Last edited by Bareen; 08-17-2009 at 11:18 PM.
Reply With Quote
  #53  
Old 08-18-2009, 12:49 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Yang asyik kena lompat tu sebenarnya tengah ngantok. Lepas bermain ngan kitten tu, masa lepas ke living room, terus mata dia jadi kuyu, mana dia berhenti, situlah dia rebah. Aku pangku dia pun terus lemah. Risau gak aku mulanya, takut dia keracunan ker apa. Badan lemah, kaki mengigil-gigil. Aku panik, nak gi vet, mana ada bukan tengah-tengah malam, dah tu pulak vet mana yang arif pasal musang. Jadi, aku bawa bilik aku, baringkan dia kat katil, selimut ngan comforter. Aku dodoilah dia sampai aku sendiri lelap. Sejam kemudian, aku tesedar tengok mata dia dah terbeliak cam biasa, chip chip chip depan muka aku.
Ada gak kawan aku cakap dulu, musang nih kalau dia ngantok, dia tak kira kat mana nak tido. Mana dia rebah situlah dia tido.

ahahahhaha...so cute...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #54  
Old 08-19-2009, 08:46 AM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 10
alfian is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post

CP tu color point cam kitten-kitten nih...
comelnya...
kitten color point masa baru lahir warna puteh eh ?
ha..ni baru saya tau
__________________
Reply With Quote
  #55  
Old 08-19-2009, 02:58 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by alfian View Post
comelnya...
kitten color point masa baru lahir warna puteh eh ?
ha..ni baru saya tau
Lahir memang putih tapi lepas beberapa hari hidung, rim telinga dan tapak kaki mula jadi gelap. Lepas tu bulu kat area tu mula jadi kelabu.
__________________

Reply With Quote
  #56  
Old 08-19-2009, 03:43 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 11
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Binturong

wahh... comel nye
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #57  
Old 07-20-2010, 11:43 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 11
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Binturong

Saya ke Lok Kawi Wildlife park minggu lepas.
Pertama kali tengok Binturong secara life.
Rupa nye dan sifat nya macam kucing, suka asah kuku.. jalan cat walk.. dan kuat tido..
sangat comel
memang sesuai la nama omputih nye Bear Cat
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.