Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #141  
Old 08-30-2010, 02:29 PM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

@azmyrax: muahaha but both of them are males kan? aiyaa, ape ni Oreo. teringat ada orang tanye somewhere around this forum whether a cat can be gay ke tak

Quote:
Originally Posted by June View Post
Siapa kata bulu panjang tak boleh neuter kat klinik kembiri?? DLH boleh tapi harga lain.Harga berapa akak tak pasti coz tak pernah neuter bulu panjang. Kalau harga biasa jantan RM50 dan betina RM70. Anyway, their price is still cheaper dari private vet.

Kalau kuicng jantan lagilah senang. Cepat sembuh compare dengan kucing betina. Tapi apa apa hal jangan lupa cage Kyon after neuter.Jangan bagi dia banyak bergerak.
Ooo okay, sha bace kat sini sume macam success je kan, risau pulak nak hantar dekat vet. Tapi masalah nye satu je Klinik Kembiri jauh and budak ini tak pandai-pandai lagi nak ambik license *sepak diri sendiri* Hehe.

Alright noted! (o_O)7 Mesti kurung punya, Kyon tu lasak nye bukan main, platforms dalam cage pun turunkan la nanti, takut pulak. hee. Lepas tu kan, kalau kita sapu gamat gel tu, dia tak sakit ke? Sha penakut sikit bab benda-benda luka ni, melebih macam sendiri yang sakit hehe

Hehe ooo boleh eh? Sha terbaca akak tulis ni masa awal-awal thread ni.. hehe.
Quote:
Originally Posted by June View Post
Mmg kelakar sangat tgk telatah org kat sana.Kat DBKL Klinik Kembiri kat Setapak.sana murah. jantan RM40 dan betina RM60. tp klu kucing/anjing breed bagus tidak diterima.hanya utk kucing/anjing kampung je. sebab klu ada $$$ beli kucing mahal mestilah ada $$$ utk kembiri kat private clinic
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #142  
Old 08-30-2010, 02:37 PM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 11
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
@azmyrax: muahaha but both of them are males kan? aiyaa, ape ni Oreo. teringat ada orang tanye somewhere around this forum whether a cat can be gay ke tak
Both Oreo and Eskimo are boys.

Kat my hometown pulak, Apeng tu asexual = not interested in mating at all. Dia lagi syok tidur, or tgk tv or main kejar2. Kucing betina tergolek-golek depan dia pon dia pandang sebelah mata je. tapi dia kuat nyibok, ade kucing bergaduh depan rumah, berlari2 dia ke sliding door nak tengok sapa yang gaduh. high-class okay, tak main la join nasty catsy habits ni
Reply With Quote
  #143  
Old 09-01-2010, 10:33 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 11
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Klinik Kembiri yang baru buka kat Shah Alam tu as good as Klinik Kembiri Setapak ke?
Reply With Quote
  #144  
Old 09-01-2010, 11:52 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
@azmyrax: muahaha but both of them are males kan? aiyaa, ape ni Oreo. teringat ada orang tanye somewhere around this forum whether a cat can be gay ke tak
My family's two DLHs (bela dr stray je diorang ni, sampai jadik cantik and gomuk2) my mom kat kampong tu kasik makan and lepas je diorg kat luar. Mereka tak dineuter pun (my mom and dad tak kasi and marah2 when i suggested that huhu-bcos of old fashioned thinking and believes!! ) but... i don't think it's a problem since....they were both GAYS. They were humping each other mind you, maybe diorang ni sebenarnya malas nak merayau carik betina, diorg selalu lepak kat laman umah je, and humping each other whenever they have the time.

But one of the DLH baru je mati recently kena patuk ngan a king cobra and yang lagi satu nasib baik tak menjadi mangsa, sempat diselamatkan. My mom cakap, sekarang bila dah tinggal dia sekor2, dah nampak dia ada girlfriend laa..another stray female cat...oh no....

Huhu maybe i should talk to them again about neutering him. Ataupun senyap2 je i culik bawak beliau pg neuter, hopefully my dad won't notice that the cats' balls are gone...

Ok. That will be my misson during this Raya break! Culik and zassss!!!!

Please pray for my success dear friends....
Reply With Quote
  #145  
Old 09-01-2010, 12:10 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Huhu maybe i should talk to them again about neutering him. Ataupun senyap2 je i culik bawak beliau pg neuter, hopefully my dad won't notice that the cats' balls are gone...

Ok. That will be my misson during this Raya break! Culik and zassss!!!!

Please pray for my success dear friends....
But seriously, these days, after neutering, it's hardly noticeable pun because his balls will still be there. The vet will make a tiny incision kat scrotum dia & buang just his testicles, so the balls (scrotum) still ada, tapi kecik sikit from normal la

Zaman dulu2 punya neuter memang dia buang semua sampai dah tak tau dia tu jantan ke betina Macam my anak bulu sulung tu, the procedure was done years ago, and yes, memang kena potong semua, cian dia. But the newer cats semua still have their balls...so...no worries abt ur Dad noticing! GOOD LUCK!
Reply With Quote
  #146  
Old 09-01-2010, 12:55 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by MidnightMaiden View Post
The vet will make a tiny incision kat scrotum dia & buang just his testicles, so the balls (scrotum) still ada, tapi kecik sikit from normal la
Ohh bgitukah..but my baby boy punya mcm kecik aje, skali pandang mcm petpet girl pulak, betul tak tipu. or mungkinkah kerana the previous owner zasss dia cepat sgt (3months old), tak sempat pun testicle nak turun lagi so tats y jd mcm tu hehehe ..Tp klu mcm kucing my dad ni mmg besar testicles dia tu, so after buang balls takkan nampak sangat beza kot hehehe

Tp lepas operation, we have to cage the cat kan in order to restrict its' movement? mcmna ni since the cat bukannya kucing indoor, di cage pun tak penah, kt rumah pun ada cage yg kecik je, bkn ada cage 2-tier ke 3-tier ke. beliau dahlah besar pula. alamak nanti mesti dia melolong2 dan mengamuk2 nak keluar, nanti mesti my dad tny, "kenapa kurung kucing ni?" apa i nak jawab??

Mati laa i....
Reply With Quote
  #147  
Old 09-01-2010, 02:51 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Ohh bgitukah..but my baby boy punya mcm kecik aje, skali pandang mcm petpet girl pulak, betul tak tipu. or mungkinkah kerana the previous owner zasss dia cepat sgt (3months old), tak sempat pun testicle nak turun lagi so tats y jd mcm tu hehehe ..Tp klu mcm kucing my dad ni mmg besar testicles dia tu, so after buang balls takkan nampak sangat beza kot hehehe

Tp lepas operation, we have to cage the cat kan in order to restrict its' movement? mcmna ni since the cat bukannya kucing indoor, di cage pun tak penah, kt rumah pun ada cage yg kecik je, bkn ada cage 2-tier ke 3-tier ke. beliau dahlah besar pula. alamak nanti mesti dia melolong2 dan mengamuk2 nak keluar, nanti mesti my dad tny, "kenapa kurung kucing ni?" apa i nak jawab??

Mati laa i....
Actually, Syida, kalo surgery dibuat oleh surgeon yg handal like my normal vet tu, the next day dah boleh lepaskan, cuma jaga jangan kena basah (bermakna jangan mandikan atau biar kena air hujan dan longkang) langsung kerana ini akan menimbulkan infection/bernanah nanti. But only if surgery is done by a good vet. Vet teruk tak usah cerita, banyak complications walaupun surgery is a very simple and straightforward case: merah/bengkak/bernanah/gatal/sakit.

If done well by a good vet, your dad will not even notice boboy atuk dah hilang batu ... kecuali your dad punya hobby is tak ada kerja lain, everyday dok belek nengok buntut kucing hingga beberapa kali sehari ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #148  
Old 09-01-2010, 02:56 PM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 11
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
If done well by a good vet, your dad will not even notice boboy atuk dah hilang batu ... kecuali your dad punya hobby is tak ada kerja lain, everyday dok belek nengok buntut kucing hingga beberapa kali sehari ....
Reply With Quote
  #149  
Old 09-01-2010, 04:19 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
If done well by a good vet, your dad will not even notice boboy atuk dah hilang batu ... kecuali your dad punya hobby is tak ada kerja lain, everyday dok belek nengok buntut kucing hingga beberapa kali sehari ....


Takpun i tinggalkan dia aje kat vet tu kan dalam sehari dua. Pastu baru bawak balik. klu my dad tny mana dia, cakap je lah "Entah, dia keluar carik makwe laa tu!!"

Hehehehe..takpe, tipu sunat
Reply With Quote
  #150  
Old 09-01-2010, 04:23 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 11
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post

Takpun i tinggalkan dia aje kat vet tu kan dalam sehari dua. Pastu baru bawak balik. klu my dad tny mana dia, cakap je lah "Entah, dia keluar carik makwe laa tu!!"

Hehehehe..takpe, tipu sunat
Haaa..excellent idea!!!
Reply With Quote
  #151  
Old 09-02-2010, 10:23 AM
Izanis's Avatar
Izanis Izanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sg Buloh
Posts: 6
Rep Power: 0
Izanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Izanis Send a message via Skype™ to Izanis
Question Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Hye all.. sy baru sja adopt kucing jantan Domestic Long Hair + Persian given by z1tr0n. Sblum ni, sy bela kucing2 kampung yg xpernah la nak buat utk Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered.

sy mmg xtahu apa2 mengenai Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered. Boley sesiapa bantu sy? Little advise utk apa yg ptt sy buat utk Moo Moo?

TIA
__________________
Reply With Quote
  #152  
Old 09-02-2010, 10:33 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post


Takpun i tinggalkan dia aje kat vet tu kan dalam sehari dua. Pastu baru bawak balik. klu my dad tny mana dia, cakap je lah "Entah, dia keluar carik makwe laa tu!!"

Hehehehe..takpe, tipu sunat
good idea syida
buat je, your dad confirm tak perasan.. Alhamdullilah my parent boleh terima pasal neuter ni..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #153  
Old 09-02-2010, 10:39 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

@syida: MUWAHAHA good idea syida!
betul, lagipun boleh je cakap die pegi cari girlfriend, kucing belum neuter kan suka pegi jejalan ngurat hehe.

i even feel like berpakat dengan vet nak cakap dengan mama my cat kena buat jugak kalau tak he might be in danger. gila rasa bersalah, but then lepas masuk web jakim, tengok Q&As tunjuk semua bukti dekat mama then she said, ok apa2 kau tanggung ya nanti. ok fine then, ni dah tunggu masa je ni nak bawak my Kyon.

Quote:
Originally Posted by Izanis View Post
Hye all.. sy baru sja adopt kucing jantan Domestic Long Hair + Persian given by z1tr0n. Sblum ni, sy bela kucing2 kampung yg xpernah la nak buat utk Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered.

sy mmg xtahu apa2 mengenai Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered. Boley sesiapa bantu sy? Little advise utk apa yg ptt sy buat utk Moo Moo?

TIA
hee hi there.. err Tia ye? hee, Moo Moo umur berapa?

What you can do:
1) pada sha, mesti pergi vet dulu, buat checkup thoroughly untuk first time kan, tengok ada ear mites tak, ada kutu tak, check check everything check. kalau Moo Moo da cukup umur and sihat, boleh je terus vet bagi vaccine & deworm.

2) if Moo Moo dah umur 5-6months (recommended age for neutering), then boleh la terus neuter kan beliau jika tidak mahu/sedia untuk dapat cucu cicit.

3) baca sebanyak boleh tips untuk jaga mereka yang berbulu panjang ni, hal ehwal kesihatan diorang. banyak dalam forum ni memang best nak bace. kalau ada ape lagi yang tak tahu feel free to ask around, sini banyak seniors yang hebat and semua pun tak kedekut ilmu
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #154  
Old 09-02-2010, 10:49 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Izanis View Post
Hye all.. sy baru sja adopt kucing jantan Domestic Long Hair + Persian given by z1tr0n. Sblum ni, sy bela kucing2 kampung yg xpernah la nak buat utk Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered.

sy mmg xtahu apa2 mengenai Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered. Boley sesiapa bantu sy? Little advise utk apa yg ptt sy buat utk Moo Moo?

TIA
Izanis,
cuba semak balik thread lama2 dalam forum ni.. mesti awak akan jumpa info pasal Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered.

boleh baca di sini tentang vaksin
http://catlina7.blogspot.com/2010/03...cing-anda.html
http://www.vetinfo.com/guide-feline-vaccinations.html

boleh baca di sini tentang neuter/spay
http://alamkucing.blogspot.com/search/label/Pembiakan
http://www.vetinfo.com/frequently-as...neutering.html
http://www.vetinfo.com/5-worst-excus...uter-cats.html
http://www.vetinfo.com/understanding...g-process.html
http://www.vetinfo.com/feline-spay-n...surgeries.html

boleh baca di sini tentang deworm
http://www.vetinfo.com/cat-dewormer-side-effects.html
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #155  
Old 09-02-2010, 10:49 AM
Izanis's Avatar
Izanis Izanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sg Buloh
Posts: 6
Rep Power: 0
Izanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Izanis Send a message via Skype™ to Izanis
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
@syida: hee hi there.. err Tia ye? hee, Moo Moo umur berapa?

What you can do:
1) pada sha, mesti pergi vet dulu, buat checkup thoroughly untuk first time kan, tengok ada ear mites tak, ada kutu tak, check check everything check. kalau Moo Moo da cukup umur and sihat, boleh je terus vet bagi vaccine & deworm.

2) if Moo Moo dah umur 5-6months (recommended age for neutering), then boleh la terus neuter kan beliau jika tidak mahu/sedia untuk dapat cucu cicit.

3) baca sebanyak boleh tips untuk jaga mereka yang berbulu panjang ni, hal ehwal kesihatan diorang. banyak dalam forum ni memang best nak bace. kalau ada ape lagi yang tak tahu feel free to ask around, sini banyak seniors yang hebat and semua pun tak kedekut ilmu
Syida... Moomoo dlm tiga bulan lebiy... erm.. kat mana je ye vet yg murah ckit kat area sg buloh ni?? uhuuu.. agak2 brapa la ye nak kne standby??
__________________
Reply With Quote
  #156  
Old 09-02-2010, 10:56 AM
Izanis's Avatar
Izanis Izanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sg Buloh
Posts: 6
Rep Power: 0
Izanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Izanis Send a message via Skype™ to Izanis
Thumbs up Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Nur_illiyana tq sOo much! amat berguna!
__________________
Reply With Quote
  #157  
Old 09-02-2010, 10:59 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Dik, bila ada kucing baru, buat benda one at the time. Jangan rushing semua sekali ye. Ok, mula mula biarkan dulu kucing dalam rumah familiar dengan keadaan tempat baru. Introduce sedikit demi sedikit bahagian rumah. Kalau adik ada kucing lain dalam rumah, kucing baru kena kurung dulu dalam kandang. Introduce kucing baru dengan kucing lama secara berperingkat. Let them sniff sniff each other dari luar kandang. Tapi kalau takde kucing lain, hanya dia seekor,let him explore rumah dengan keinginan dia sendiri.Letak litter box,food dan drinking bowl,toys dia dalam satu area/bilik. Jangan kacau dia.Biarkan dia sendiri explore rumah dan sekeliling.

Tunggu sehingga at least 2-3 minggu. Bila dia dah nampak relax dan takde nervous macam mula mula masuk rumah, baru bawa gi vet. Boleh buat general check untuk condition dia boleh di vaksin ke tak. Kalau kucing ada demam,skin problem dll sakit jangan sekali sekali vaksin kucing. Bila vet kata dia takde sakit apa apa, baru boleh vaksin dan deworm sekali. Lepas tu vaksin sebulan selepas vaksin yang pertama tadi. Procedure sama,kena pastikan dia sihat,jangan sakit bila bawa untuk vaksin kali kedua. Peringatan juga jangan mandikan kucing lepas vaksin sekurang kurangnnya tunggu 2 mingu. Kucing yang baru kena vaksin akan monyok dan ada yang demam. Pasal tu jangan mandikan dulu.

Itu baru langkah permulaan. Nanti langkah seterusnya akan akak ceritakan kemudian. Takut ko tak boleh digest semua sekaligus.

Umur kucing ni berapa bulan?? Izanis boleh neuter kucing ni dulu atau pun vaksin dulu.Tapi kalau akak lebih suka neuter dulu baru vaksin. Prodecure sama juga. Biarkan kucing dalam 2-3 minggu familiar dengan tempat baru,then baru hantar neuter.

Quote:
Originally Posted by Izanis View Post
Hye all.. sy baru sja adopt kucing jantan Domestic Long Hair + Persian given by z1tr0n. Sblum ni, sy bela kucing2 kampung yg xpernah la nak buat utk Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered.

sy mmg xtahu apa2 mengenai Vaccinated, Dewormed, Spayed/Neutered. Boley sesiapa bantu sy? Little advise utk apa yg ptt sy buat utk Moo Moo?

TIA
Reply With Quote
  #158  
Old 09-02-2010, 11:07 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Izanis View Post
Syida... Moomoo dlm tiga bulan lebiy... erm.. kat mana je ye vet yg murah ckit kat area sg buloh ni?? uhuuu.. agak2 brapa la ye nak kne standby??
hehe, jap-jap, i am Sha kekeke

Alamak kalau area Sg Buloh sha tak tahu la.. sha duduk near bukit jalil. hmm rasa nya somewhere around petfinder ni ada list of vets but if boleh tanye yang mana elok, ada vet yang masuk, kelip2 mata tengok kucing kita pastu 'kthxbai', bagi bills.

haa selalu nye, macam sha haritu pun kitten umur 3 months macam tu, kalau tak ada masalah, vaccine + deworm around, tak silap rm50 dah cukup. nak selamat sedia lebih dalam pocket setiap kali ke vet, we never know what can happen kan. ikut tempat jugak, kadang2 die charge service/consultation. ada tempat yang doctor nye pemurah, tak ade la mahal & service pun bagus.

and and ape Kak June cakap tu betul phew, i forgot. ampunn m(_ _)m kalau terus je vaccine semua terkejut kucing tu. die stress dekat tempat baru semua. let him get used to his surrounding first ya.

@Kak June: kak ni lari topik sikit hehe, nak tanya kalau kucing nye 2nd vaccine, kan right after sebulan 1st vaccine kan? if lambat sehari dua tak ape ke? ke memang kena on time right on hari cukup sebulan tu jugak?
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #159  
Old 09-02-2010, 11:12 AM
Izanis's Avatar
Izanis Izanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sg Buloh
Posts: 6
Rep Power: 0
Izanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Izanis Send a message via Skype™ to Izanis
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by June View Post
Dik, bila ada kucing baru, buat benda one at the time. Jangan rushing semua sekali ye. Ok, mula mula biarkan dulu kucing dalam rumah familiar dengan keadaan tempat baru. Introduce sedikit demi sedikit bahagian rumah. Kalau adik ada kucing lain dalam rumah, kucing baru kena kurung dulu dalam kandang. Introduce kucing baru dengan kucing lama secara berperingkat. Let them sniff sniff each other dari luar kandang. Tapi kalau takde kucing lain, hanya dia seekor,let him explore rumah dengan keinginan dia sendiri.Letak litter box,food dan drinking bowl,toys dia dalam satu area/bilik. Jangan kacau dia.Biarkan dia sendiri explore rumah dan sekeliling.

Tunggu sehingga at least 2-3 minggu. Bila dia dah nampak relax dan takde nervous macam mula mula masuk rumah, baru bawa gi vet. Boleh buat general check untuk condition dia boleh di vaksin ke tak. Kalau kucing ada demam,skin problem dll sakit jangan sekali sekali vaksin kucing. Bila vet kata dia takde sakit apa apa, baru boleh vaksin dan deworm sekali. Lepas tu vaksin sebulan selepas vaksin yang pertama tadi. Procedure sama,kena pastikan dia sihat,jangan sakit bila bawa untuk vaksin kali kedua. Peringatan juga jangan mandikan kucing lepas vaksin sekurang kurangnnya tunggu 2 mingu. Kucing yang baru kena vaksin akan monyok dan ada yang demam. Pasal tu jangan mandikan dulu.

Itu baru langkah permulaan. Nanti langkah seterusnya akan akak ceritakan kemudian. Takut ko tak boleh digest semua sekaligus.

Umur kucing ni berapa bulan?? Izanis boleh neuter kucing ni dulu atau pun vaksin dulu.Tapi kalau akak lebih suka neuter dulu baru vaksin. Prodecure sama juga. Biarkan kucing dalam 2-3 minggu familiar dengan tempat baru,then baru hantar neuter.
tq kak.. dh lebiy sebulan dh pun bela mOomoo kat umah.. 1st day dtg pOn dh trus masuk bilik air tOk kencing kat lubang drain bilik air.. so rsanya xpyh belikan litter box kn?

cuma tulah, last thursday, moomoo hilang dari jagaan.. kebtulan ada org dtg repair aircond uhuu.. ada sum1 jga & bwk ke rumah mak dy kat keramat.. last night baru je ambil balek dari org tu.. anak2 dh start menangis2 sbb sygkan sgt kucing ni biasalah kak, bila dh mix dgn kucing2 laen, bau dia aduyaii.. takut jugak la ada kutu ke apa ke kn

kat umah mmg xde kucing lain, hanya dia saja lah.. dy baru 3 bulan lebih kak, tu yg nak dptkan nasihat la kan dari yg dh biasa dgn kucing2 mcm ni.. coz sy mmg xpndai langsung
__________________
Reply With Quote
  #160  
Old 09-02-2010, 11:20 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Izanis View Post
cuma tulah, last thursday, moomoo hilang dari jagaan.. kebtulan ada org dtg repair aircond uhuu.. ada sum1 jga & bwk ke rumah mak dy kat keramat.. last night baru je ambil balek dari org tu.. anak2 dh start menangis2 sbb sygkan sgt kucing ni biasalah kak, bila dh mix dgn kucing2 laen, bau dia aduyaii.. takut jugak la ada kutu ke apa ke kn
moomoo hilang sekejap?
Dear, please please please be more careful next time..
Kalau ada org datang rumah, lebih baik u masukkan dia dalam sangkar sekejap.. biar la dia melalak dari dia keluar yg kita tak tahu entah ke mana dia pergi..
Kalau u jenis biarkan dia merayap dalam rumah, please make sure all the window and door are close.. atau pasang la jaring..
ingatkan anak2 supaya tutup pintu lepas keluar..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Klinik Haiwan Mesra Bangi & Putrajaya fantasticat Vets & Docs Reviews 231 06-11-2014 03:09 PM
which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet? booboo Cats & Kittens 100 04-12-2013 02:21 PM
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Transportation needed from Tmn Puncak Jalil to Klinik Kembiri (Setapak) sillylupie Rescuers & Fosterers 7 04-06-2010 12:49 PM
Umur sesuai kembiri??? Bond_mie Health, Disease & Diet 48 06-17-2009 12:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.