Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Pet Products & Services > Pet Products

Pet Products List and review non-food related pet products here, such as utensils, toys, cages, and apparel

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-16-2009, 04:12 PM
keyrol_hafiez's Avatar
keyrol_hafiez keyrol_hafiez is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 49
Rep Power: 0
keyrol_hafiez is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to keyrol_hafiez
Talking Proformance @ Sportsman Pride

Btol ke Makanan jenis proformance neh dh tuka pack n name jd sportsman pride?Sbb de org gtau cmtuh. Ape pendapat korang dengan makanan brand neh? So far sy gune proformance sgt bagus utk kucen2 sy...Bulu jd lebat n sehat..Kucen2 sy pon epi2 je...
Reply With Quote
  #2  
Old 07-16-2009, 04:27 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by keyrol_hafiez View Post
Btol ke Makanan jenis proformance neh dh tuka pack n name jd sportsman pride?Sbb de org gtau cmtuh. Ape pendapat korang dengan makanan brand neh? So far sy gune proformance sgt bagus utk kucen2 sy...Bulu jd lebat n sehat..Kucen2 sy pon epi2 je...
I heard about it once... Ranking atas2..satu geng ngan Naturel, Innova, Orijin, Holistic..

Pernah ada threat jugak http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=1563

G pun...kat sini..anjing kan banyak..I saw it once kat kedai petshop..berlambak2..tapi kucennyer takder..so i tak perah pakai.. teringin gak nak bagi..

Try read the international top picks and the comparison... http://cats.about.com/od/dryfood/tp/premdrycatfood.htm

I try carik ingredients dier on net..still tak jumpa..

Can try this also
http://cats.about.com/cs/catfood/a/comparisonatoz.htm
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 07-16-2009, 04:40 PM
keyrol_hafiez's Avatar
keyrol_hafiez keyrol_hafiez is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 49
Rep Power: 0
keyrol_hafiez is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to keyrol_hafiez
Talking Re: Proformance @ Sportsman Pride

Owh....ok...So far sy gune ok je...Harga pon x mahal sgt...Kt kedai diorang kate proformance dh x kuar sbb dh jd sportsman pride..tp ntah la btol x..hehe..
Reply With Quote
  #4  
Old 07-16-2009, 04:44 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by keyrol_hafiez View Post
Owh....ok...So far sy gune ok je...Harga pon x mahal sgt...Kt kedai diorang kate proformance dh x kuar sbb dh jd sportsman pride..tp ntah la btol x..hehe..
Yerp betoi..I baru g petshop semalam..masa belek2 makanan tue ternapak sekali...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 08-06-2009, 08:21 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Masa pegi pet shop yang saya selalu pegi tu, diaorang pun cakap benda yang sama. Tapi kan pendapat saya, mungkin bukan dah tukar pada Sportman's Pride, mungkin dah tak jual lagi. Distributor try brand lain pulak. Sebab kat website inernational masih ada lagi Proformance ni. Siap pakaging baru lagi...
Reply With Quote
  #6  
Old 08-06-2009, 08:43 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
I heard about it once... Ranking atas2..satu geng ngan Naturel, Innova, Orijin, Holistic..
Marketing mereka memang buat claim gitu tapi bila saya kajiselidik penemuan saya adalah bahawa Proformance sebenarnya tidak setanding, sebab tu lah harganya lebih murah bila buat perbandingan.

Proformance contains the cheaper grains used as filler tapi Innova is grains-free. Similarly so is Orijen.

Kalau IAMS tu boleh lah kata setanding sikit, but IAMS kat overseas is not considered premium food. Proformance is better than Whiskies/Frieskies dan kibbles murah lain-lain yg berkaler-kaler dan jenama pun tak tahu haper tu, boleh kata benar.

Somewhere on the internet ada terdapat guidelines bahawa for cat food, generally the more expensive is better because of the ingredients in the kibble and because cats are ultimate carnivores (meat eaters) and good quality meat in cat food is very expensive. Sebab tu la cat food murah taroh tulang dan bulu hancur as well as other animal byproducts (bukan daging) supaya dapat menemui keperluan peratusan "protein" dalam penujian produk mereka, but this type of cheap food akan menimbulkan banyak masalah kesihatan utk kucing yg makan dia. Pastu mereka letak bijirin (grains) to add bulk and act as filler padahal a cat's body cannot process carbohydates well.

Many uninformed consumers purchase these lower quality products because they are so much cheaper, but they will be paying higher vet bills later on, not to mention the suffering endured by both the pets as well as the owners themselves.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 08-06-2009 at 08:57 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-06-2009, 10:14 AM
raef's Avatar
raef raef is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Posts: 103
Rep Power: 12
raef is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

hmm.. so Furkids wut brand actually suitable for them, i tot Iams is premium food in overseas, tapi u ckp bukan, currently my cats mkn brand Iams, how about urs? nak bagi RC hehe.. mahal pulak tapi berkualiti kan?
__________________
Exotic Shorthair Lover
Reply With Quote
  #8  
Old 08-06-2009, 11:20 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by raef View Post
hmm.. so Furkids wut brand actually suitable for them, i tot Iams is premium food in overseas, tapi u ckp bukan, currently my cats mkn brand Iams, how about urs? nak bagi RC hehe.. mahal pulak tapi berkualiti kan?
Actually, Raef, kalau kita tengok ingredients mereka tu, IAMS, RC, SP dan Blackwood tu actually lebih kurang sama standard, tapi RC mahal giler ... ada orang kata sebab exchange rate dia ... in my opinion mungkin juga that is the reason so kalau if your kids are doing ok dengan IAMS, no problem la.

However, from my experience (dan juga dilaporkan oleh consumers lain), some cats kalau makan IAMS, guguran bulu mereka lebih teruk. Kalau you find your cats punyer experience tu ok, tak aper lah, harganya pun lebih murah.

SP pula, utk some cats poo dia jadi lebih keras so tak sesuai sangat takut lama-kelamaan kucing susah berak dan keluar darah pulak.

Personally, my cats punya poo bila makan RC, it is softer and nicer dan bulu pun tak gugur banyak, so I am staying with RC walaupun harga lebih tinggi (apa nak buat ... nanti vet bill naik melambung poket aku jadi ringan juga kan?).

This kind of thing actually varies between cats (makna nyer, just because kucing orang lain tu makan ok, doesn't mean makanan tu sesuai utk kucing you, the effect MAY be different, kay? So you always need to try things out for yourself and your cats.

... another FACT is that cats are VERY finicky eaters and they like the SAME old food, tak macam selera manusia yg suka bertukar-tukar. Kadang-kadang kita baca tentang makanan yg bagus sangat, super-duper premium tapi kucing tak nak telan, macam mana? Macam kes dulu saya kasi mereka Innova Evo yg grains-free, punyer mahal giler dan kibbles banyak hancur tu (lagi tak nak makan sebab hancur!) cuma sekor sahaja yg nak makan, so apa nak buat, kan? RC juga lah kasi sama diorang ...

Another thing I like about RC is the packaging quality, less likely to bocor dan masuk angin compared to IAMS punyer bag kertas, ensuring the kibbles are fresher dan tak lemau mcm pek IAMS. But even then, you still need to tekan and press the bag of RC you are taking sebab saya nampak pekerja kasar sikit semasa handling angkut-mengangkut during transportation tu ....

One more thing I like about RC is that they are able to offer more specific formulas for specific needs and different stages of growth, which is good. For example, mereka offer Babycat 34 utk anak kucing 1-4 months, Kitten 36 utk anak kucing 4-12 months sebab keperluan tiny kittens 1-4 months (especially 1-2 months) are so different from kittens 6 months old or 8-9 month old. Tapi for commercial reasons, some brands bantai the same formula for 1-2 month old kittens and 8-9 month old kittens ... makanan sama utk anak kucing 1 hingga 12 bulan ... tak logik sebenarnya.

Good luck, friend ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 08-06-2009 at 11:35 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-06-2009, 12:36 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by raef View Post
hmm.. so Furkids wut brand actually suitable for them, i tot Iams is premium food in overseas, tapi u ckp bukan, currently my cats mkn brand Iams, how about urs? nak bagi RC hehe.. mahal pulak tapi berkualiti kan?
Ye betol..kat oversea Iams tu mcm Friskies & Whiskas kat sini...tapi tak pe, macam Furkids kata, ikut kemampuan & selera kucing kita...lagipun, kalau tak silap Iams dah formula baru dah...better daripada dulu yang menyebabkan bulu gugur...
Reply With Quote
  #10  
Old 08-07-2009, 03:21 PM
raef's Avatar
raef raef is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Posts: 103
Rep Power: 12
raef is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

hmm FurKids & kuntum u guys got the point at least i nampak la apa yg terbaik untuk my anak2 bulus hehehe...
__________________
Exotic Shorthair Lover
Reply With Quote
  #11  
Old 08-07-2009, 10:27 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 12
thini is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Betul tuh ikut kemampuan kita jugak.. If kucing2 dah biasa dgn IAMS, and no health problem, stck to it la.. Tapi I agree yg RC has more choices and more specic to cats type/ age.. pricey sangat.. Used to feed my cats RC, now changing it to BW.. So far, okay..
Reply With Quote
  #12  
Old 08-08-2009, 01:39 PM
keyrol_hafiez's Avatar
keyrol_hafiez keyrol_hafiez is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 49
Rep Power: 0
keyrol_hafiez is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to keyrol_hafiez
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

btol3...ikot kemampuan...n kesesuaian kucen2 kite...
Reply With Quote
  #13  
Old 08-08-2009, 03:46 PM
dog is my buddy's Avatar
dog is my buddy dog is my buddy is offline
PetFinder Moderator
 
Join Date: May 2008
Location: Penang
Posts: 2,359
Rep Power: 15
dog is my buddy has disabled reputation
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

anyone need more information about this product, you can contact the agent, PM me, I give you Malaysia agent tel number.

Quote:
Originally Posted by keyrol_hafiez View Post
btol3...ikot kemampuan...n kesesuaian kucen2 kite...
__________________
Please review Petfinder Forum Rules , or if you are new, or have not yet read them, please get familiar with them. Thanks. Petfinder Forum rules

Sometimes,things in life are out of our control. We just need to accept the fact.
Rocky, Ricky and Rusty is my best friend.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-12-2009, 10:23 AM
raef's Avatar
raef raef is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Posts: 103
Rep Power: 12
raef is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Guys how about ACANA Grain Free, 34% crude protein, sama manufacturer dgn Orijen ker? tapi Orijen sampai 40% crude proteinnyer... anybody know how much the market price for those brand?
__________________
Exotic Shorthair Lover
Reply With Quote
  #15  
Old 08-12-2009, 11:12 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by raef View Post
Guys how about ACANA Grain Free, 34% crude protein, sama manufacturer dgn Orijen ker? tapi Orijen sampai 40% crude proteinnyer... anybody know how much the market price for those brand?

Raef,
Harga untuk Orijen RM 67.00 for 2.5kg dan Acana RM 62.00 for tak ingat la untuk berapa kg...I pegi Pet Lovers Centre kat Mines ari tu...& yes, dua2 tu sama company...
Reply With Quote
  #16  
Old 08-12-2009, 11:19 AM
raef's Avatar
raef raef is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Posts: 103
Rep Power: 12
raef is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

wow mahal nyer, kedai tu kat dlm the mines shopping mall ker?
__________________
Exotic Shorthair Lover
Reply With Quote
  #17  
Old 08-12-2009, 11:29 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by raef View Post
wow mahal nyer, kedai tu kat dlm the mines shopping mall ker?
Yup, dalam Mines...kedai dia tu a bit tersorok sikit..kalau first time pegi memang tak jumpa....

Holistic pet food biasanya memang mahal...dan satu lagi jual kat kedai dalam mall...lagi mahal...hehehe...(ye ke?)
Reply With Quote
  #18  
Old 08-12-2009, 11:29 AM
ruslina_ml ruslina_ml is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 134
Rep Power: 12
ruslina_ml is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by raef View Post
wow mahal nyer, kedai tu kat dlm the mines shopping mall ker?
salam. kedai pakcu ada jual acana n origen. cubalah tanya pakcu.
Reply With Quote
  #19  
Old 08-12-2009, 11:33 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Quote:
Originally Posted by ruslina_ml View Post
salam. kedai pakcu ada jual acana n origen. cubalah tanya pakcu.
Ruslina, berapa pak cu jual?
Reply With Quote
  #20  
Old 08-12-2009, 11:38 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Proformance @ Sportsman Pride

Acana formula lama yg mengandungi grains dah tak ada lagi tapi dulu-dulu semasa Acana tersebut dijual kat kedai, according to what I hear from many pet shops mereka kata Acana tu susah nak dijual, kurang laris so they stopped stocking kat kebanyakan kedai. That is why now you find many pet shops tak jual.

Dan dulu Acana ada jual breeder pack (mcm Blackwood), saya pernah beli utk feed the strays tetapi saya perhatikan mereka kurang suka for some reason (berbanding dengan BW, RC dan IAMS .... ya, dulu sebelum semua naik harga, memang saya kasi strays makanan premium sama seperti anak bulus (RC) saya sendiri, tak pilih kasih punya). Their bowls remain full, campurkan dengan tuna wet food pun mereka kurang makan. Bila saya cuba kunyah dan rasa sendiri, tak lah lemau sangat tapi ada rasa manis bergula sedikit.

Sekarang mereka introduce formula yg grains-free, in line with Orijen. Walaupun ingredients Acana nampak ok, tetapi kucing-kucing tak mahu makan sangat (and I don't buy their marketing hype that because the quality is better, the cat eat less, sebab bila saya tambah kibbles lain atau lambung seketol daging ayam, mereka rebut dan growling, menunjukkan mereka memang lapar tapi tak mahu telan Acana kibbles tersebut baik adult mahupun kitten punya). The importer banyak kasi pek-pek yg hampir expire ataupun baru expire secara free kepada ramai animal rescuers utk kasi makan stray. My friends pun ada pass banyak kepada saya. Tapi kucing kurang mahu makan, even strays.

As for Orijen, I still have several unanswered questions concerning it after the deaths and kidney damages reported, so I am still uncomfortable with it walaupun ingredients listed nampak macam ok.

Saya tak pernah mencuba Prairie dan Pacifica and don't think that I will. I am staying with whatever I have been using and am satisfied with the results till now, so I won't be fixing what is not broken especially so since cats are such finicky eaters and their digestive system is so sensitive when it comes to dry kibbles. Just my 2-sen.

Proformance dulu pun ada jual saiz besar dan ekonomi mcm breeder pack and a lot of animal welfare people buy to feed the strays tapi the range yg mereka jual tu is the very basic formula yg pek warna kuning tu. Sekarang tak jual dah.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 08-12-2009 at 11:57 AM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.