Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Small Mammals - Furry & Cute

Small Mammals - Furry & Cute Home for the small, furry and cute mammals such as bunnies and hamsters

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-29-2010, 10:46 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default guinea pig kesayanganku...

duhai otai2 GP semua....dengan ini aku telah mengisytiharkan bahawasanya, aku telah selamat membela GP jenis Abby.... so, nak mintak tolong pada otai semua, tolong bg pendapat tentang cara2 nak memelihara GP dengan sebaiknya...aku try cari buku ttg penjagaan GP ni, sebab memang takde langsung pengetahuan nak bela ni...tp tak jumpa2 kat kedai buku...klu ada tolong bagi tau....ok.....
inilah wajah2 comel haiwan kesayanganku...

1) ini yg jantan...anak aku panggil 'boboy'....




2)agaknya takut/malu ngan kamera...yg jantan duk belakang yg betina...




3) ni yg betina...aku panggil 'bibik'...lain mcm jer bunyi...sebab nak samakan ngan nama jantan tu.....tak sedap leh tukar nama lain....hehe




4)bg dia makan rumput nappier...leh ke bg setiap hari rumput ni...?




5) cute tak...?




6) geram nengoknya....




7) ni anak2 gp....




8) ni jenis apa erk...? wawa mesti tau....hehe.....




9)aku bg dia makan timonty hay, pellet, n rumput nappier...betol ke cara aku bg ni...? atau kena tukar menu setiap hari...? klu salah, tolong ajarkan....

Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2010, 11:29 AM
Yucca Bonito's Avatar
Yucca Bonito Yucca Bonito is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Location: Shah Alam
Posts: 60
Rep Power: 10
Yucca Bonito is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Yucca Bonito
Default Re: guinea pig kesayanganku...

wah..bnyknye...
alang2 ni na tnye...
nape GP yucca asek kencing je..
letak abuk kayu tu,2 hari da abes lencun sume...
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2010, 11:31 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

congratz!

comel sungguh rase nak picit3 je Boboy&Bibik..hehe..
erm..nanti tukar la cage ye..kesian la kt B&B..poor air ventilation..senang kene infection nanti..besides it's matter of time the GP suffocate..

pastu kn, cube carik bedding yg sesuai..sebab based yg dalam gambar tu macam gabus tebal kn? nanti lama3 akan rosak yang tu..tp jgn guna hamster bedding because leh poison the GP..Cedar & Pine are toxic kepada GP..

Tak pon carik fleece blanket sbb tu sesuai jugak utk bedding dia..since B&B not litter-train yet, so..fleece blanket might help to absord those pee..

Poo&Pee tu kene dibersih selalu sebab it might cause infection as well to the GP.

Pellet, Hay & Clean water kene ada sepanjang masa utk GP. Cuma sampingan yang lain, mcm a bowl of vegies tu memang kene bagi setiap hari (Sbb ni utk keperluan VitC dorang). Try la tukar3 menu sayur tu setiap hari supaya dorang tak jemu. GP ni cerewet sikit.

Wawa cadangkan few sayur ye utk B&B..nanti comot boleh surf carik lagi..
-Baby Carrot
-Baby tomato
-Sawi
-Daun Ketumbar
-Timun
-Broccoli
-Lettuce (Butterhead)
-Green Bell Pepper

*sume sayur tu boleh potong kecik3 kecuali baby carrot/tomato**jangan bagi apa2 yang ada based dgn potato ye..toxic to GP*

Good Luck ya! Happy GP!
Reply With Quote
  #4  
Old 06-29-2010, 12:04 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
congratz!

comel sungguh rase nak picit3 je Boboy&Bibik..hehe..
erm..nanti tukar la cage ye..kesian la kt B&B..poor air ventilation..senang kene infection nanti..besides it's matter of time the GP suffocate..

pastu kn, cube carik bedding yg sesuai..sebab based yg dalam gambar tu macam gabus tebal kn? nanti lama3 akan rosak yang tu..tp jgn guna hamster bedding because leh poison the GP..Cedar & Pine are toxic kepada GP..
oh ye ker...? sy memang guna lebihan bedding hamster punya dulu...sebab ada 1 bungkus tak bukak lagik...syg plak klu tak pakai kan...x tahu plak boleh jadi racun pd GP....lps ni kena tukar....

Tak pon carik fleece blanket sbb tu sesuai jugak utk bedding dia..since B&B not litter-train yet, so..fleece blanket might help to absord those pee..

Poo&Pee tu kene dibersih selalu sebab it might cause infection as well to the GP.


Pellet, Hay & Clean water kene ada sepanjang masa utk GP. Cuma sampingan yang lain, mcm a bowl of vegies tu memang kene bagi setiap hari (Sbb ni utk keperluan VitC dorang). Try la tukar3 menu sayur tu setiap hari supaya dorang tak jemu. GP ni cerewet sikit.

Wawa cadangkan few sayur ye utk B&B..nanti comot boleh surf carik lagi..
-Baby Carrot
-Baby tomato
-Sawi
-Daun Ketumbar
-Timun
-Broccoli
-Lettuce (Butterhead)
-Green Bell Pepper

wawa, adakah jenis2 sayur yg wawa ckpkan ni, kena bagi setiap hari...? maksudnya kena letak pallet, timonty hay n salah satu sayur sampingan cam wawa ckp tu....?

*sume sayur tu boleh potong kecik3 kecuali baby carrot/tomato**jangan bagi apa2 yang ada based dgn potato ye..toxic to GP*

Good Luck ya! Happy GP!

terima kasihh....

sy mandikan mereka seminggu sekali...ok tak...? guna shampoo kucing...n lepas tu sy keringkn dia dalam. mikrowave....oppssss....guna hair dryer ler.......! baik sungguh....! sporting ler gp nih....paling syok masa keringkan guna hair dyer tuh...diam jer...sedap kot, lepas mandi kena plak ngan hair dryer suam2 kuku...hehe.......
Reply With Quote
  #5  
Old 06-29-2010, 12:06 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by Yucca Bonito View Post
wah..bnyknye...
alang2 ni na tnye...
nape GP yucca asek kencing je..
letak abuk kayu tu,2 hari da abes lencun sume...
Hi Yucca,
GP adelah animal yg mmg byk poo n Pee..i think u should change your bedding to fleece type..since it help to absorb the pee..or else..start litter-train your GP
Reply With Quote
  #6  
Old 06-29-2010, 12:14 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

leh ajar gp ni 'toilet train' cam kucing ker...? camne cara ye....?
sy tgk gp nih main buang merata-rata....kadang2 kat tempat makanan dia...camne nak ajar supaya diaorg pandai membuang dlm satu2 tempat jer yer.....? leh ajarkan...?

tk
Reply With Quote
  #7  
Old 06-29-2010, 12:23 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Kalau nak guna juga hamster bedding tu, wawa cadangkan jemur dahulu..Sbb bila jemur, volatile compound dari wood shaving tu akan hilang..jadi boleh la guna..tapi lepas dah habis tu, boleh guna surat khabar lama..mahal kan nk beli bedding..

Mandi sebulan sekali dah ok..cari shampoo khas utk dia..ada jual..yg for small animal tu..bila keringkan tu, pastikan kering betul..kalau bulu still macam kembang, maksudnye masih tak kering..

Pastu sayur tu kene bagi hari3..macam wawa, wawa bagi pellet, hay, air, semangkuk sayur campur..variety la..ikot nak bagi yang mana..tak semestinya bagi semua dlm list tu skali..pick 3 jenis ke..

GP boleh toilet train..tapi kene carik toilet dia dlu la..boleh beli kt petshop..kalau tak sure cmne bentuk toilet GP, cube view thread wawa dlu..ada dlm pic..kalau tak nak beli, mungkin boleh buat sendri..tapi yang kukuhla..wawa pon tak tahu cmne nak buat sendiri..huuhuhu..tu beli je..snang cite..

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4380
Reply With Quote
  #8  
Old 06-29-2010, 02:01 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
Kalau nak guna juga hamster bedding tu, wawa cadangkan jemur dahulu..Sbb bila jemur, volatile compound dari wood shaving tu akan hilang..jadi boleh la guna..tapi lepas dah habis tu, boleh guna surat khabar lama..mahal kan nk beli bedding..

Mandi sebulan sekali dah ok..cari shampoo khas utk dia..ada jual..yg for small animal tu..bila keringkan tu, pastikan kering betul..kalau bulu still macam kembang, maksudnye masih tak kering..

Pastu sayur tu kene bagi hari3..macam wawa, wawa bagi pellet, hay, air, semangkuk sayur campur..variety la..ikot nak bagi yang mana..tak semestinya bagi semua dlm list tu skali..pick 3 jenis ke..

GP boleh toilet train..tapi kene carik toilet dia dlu la..boleh beli kt petshop..kalau tak sure cmne bentuk toilet GP, cube view thread wawa dlu..ada dlm pic..kalau tak nak beli, mungkin boleh buat sendri..tapi yang kukuhla..wawa pon tak tahu cmne nak buat sendiri..huuhuhu..tu beli je..snang cite..

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4380
klu aku jemur kan abih plak terbang dek angin.......takpun diangkut burung amik buat sarang...rsnya nak alas ngan surat kabar kot....
tkasih byk2 wawa....byk bg panduan tunjuk ajar.....
Reply With Quote
  #9  
Old 06-29-2010, 02:11 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
klu aku jemur kan abih plak terbang dek angin.......takpun diangkut burung amik buat sarang...rsnya nak alas ngan surat kabar kot....
tkasih byk2 wawa....byk bg panduan tunjuk ajar.....
hehe..best burung tu dpt sarang baru wangi pulak tu..
sama3..ala..wawa tlg mana yg termampu je..tak de apalah..
selamat jadi ibu GP yg baik..
rajin3 la update pasal B&B kat sini..leh tengok ramai3..

*wawa dah bz prepare nak balik kolej, kalau macam ada yg wawa lambat reply tu, maafla ye*
Reply With Quote
  #10  
Old 06-29-2010, 02:44 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

geramnya tgk.. comel2x semua.. huhu.. ni nak bela GP juga ni.. tapi karang abis lak GP ku jadi toys anak2 bulus..
Reply With Quote
  #11  
Old 06-29-2010, 02:50 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
geramnya tgk.. comel2x semua.. huhu.. ni nak bela GP juga ni.. tapi karang abis lak GP ku jadi toys anak2 bulus..
akak!!!!!!!!!!! hehe..rindu kt c kecik tu...
Reply With Quote
  #12  
Old 06-29-2010, 03:01 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 10
luvnett is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
akak!!!!!!!!!!! hehe..rindu kt c kecik tu...
xpe2x.. nanti wawa pi kan kenduri kak oni? kita jumpa kat sana..
Reply With Quote
  #13  
Old 06-29-2010, 03:06 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
xpe2x.. nanti wawa pi kan kenduri kak oni? kita jumpa kat sana..
akak, tak sure la pegi ke tak kenduri kak oni tu..kalau sempat..wawa pegilah..sbb wawa nak register kolej & angkut brg3 sekali on that day..insya Allah..

*comot, sorry..lari topic plak..maaf*
Reply With Quote
  #14  
Old 06-29-2010, 04:50 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

xpe...tak marah pun....

sy perasan sory ckp erk....kadang2 sy tgk yg jantan suka duk atas betina....
adakah itu tanda2...ehem...ehem....(aku nak sebut kan malu, korang dah besar panjang, faham2 sendiri ler....) umur depa ni baru 2 bulan...muda sgt lagik kan...dah boleh ada perasaan nak mengawan ker....?
Reply With Quote
  #15  
Old 06-29-2010, 07:52 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
xpe...tak marah pun....

sy perasan sory ckp erk....kadang2 sy tgk yg jantan suka duk atas betina....
adakah itu tanda2...ehem...ehem....(aku nak sebut kan malu, korang dah besar panjang, faham2 sendiri ler....) umur depa ni baru 2 bulan...muda sgt lagik kan...dah boleh ada perasaan nak mengawan ker....?
adoi! akak comot, klu GP..yg jantan umo 21 hari dh fertile..betina 28hari..so, probably dorg tut3..GP tut3 kejap je..takde sound..klu female reject the male, bru ade sound..be ready if GP akak pregnant.. klu rase cm tak ready lg nak ada next generation, asingkan..sbb takot nanti tak terjaga..
Reply With Quote
  #16  
Old 06-30-2010, 09:05 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
adoi! akak comot, klu GP..yg jantan umo 21 hari dh fertile..betina 28hari..so, probably dorg tut3..GP tut3 kejap je..takde sound..klu female reject the male, bru ade sound..be ready if GP akak pregnant.. klu rase cm tak ready lg nak ada next generation, asingkan..sbb takot nanti tak terjaga..
aah...tulah wawa, akak ni cari sgt2 buku camne nak pelihara gp nih...byk betol yg akak tak tahu n sekarang tgh belajar...(byk dpt info pun dr wawa ler....)

ooo...cepat depa ni yerk....klu dah si bibik ni ngandung...waktu ngandung tu berapa lama....? lepas beranak nanti terus kena asing ngan jantan ke...? atau dah dekat2 rs mcm nak beranak, dah asing siap2...? tanda2 nak dekat bersalin camne erk....?

tk
Reply With Quote
  #17  
Old 06-30-2010, 12:30 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
aah...tulah wawa, akak ni cari sgt2 buku camne nak pelihara gp nih...byk betol yg akak tak tahu n sekarang tgh belajar...(byk dpt info pun dr wawa ler....)

ooo...cepat depa ni yerk....klu dah si bibik ni ngandung...waktu ngandung tu berapa lama....? lepas beranak nanti terus kena asing ngan jantan ke...? atau dah dekat2 rs mcm nak beranak, dah asing siap2...? tanda2 nak dekat bersalin camne erk....?

tk
asing jantan siap3 bila dh tau female tu pregnant..dlm 1 1/2 bulan dia pregnant..dia cm byk minum air klu dia pregnant..n obviously perot dia akan besar..
Reply With Quote
  #18  
Old 06-30-2010, 01:00 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

aaa...aa...yup, betol3x....mmg sungguh akak perasan si bibik selalu minum air....ingatkan sbb panas...rupanya dah ngandung gaknya...patutlah ms pegang rs bulat jer kat perut tu... paling kurang berapa ekor anak dia erk....? nak kena bg sayur2 n buah2an yg lagik fresh le lepas ni....
Reply With Quote
  #19  
Old 07-01-2010, 08:15 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 10
comot82 is on a distinguished road
Default Re: guinea pig kesayanganku...

klu ttg permainan gp...yg mana sesuai yer...? klu letak rumah2 kayu ok ke...? gp ni jenis suka menggigit tak....? klu hamster pantang nampak kayu2 ni mesti nak gigit punya...!
sebelum ni ingatkan gp ni main mainan roda2 yg hamster punya tu...rupanya tak de langsung dia nak main benda2 tu sumer...

klu dpt letak gambar mainan yg sesuai utk gp lagik bagus....
wawa, sy dah gantikan dengan surat kabar jer....dah tak pakai yg lebihan hamster tu....so skrg, hari2 tukar surat kabar ler....

semalam, sy try bg dia timun, tp nampak cam kurang suka jer....lagik laju klu diaorg makan rumput nappier tu....! cuma, tak tahulah ada kesan negatif ke tidak klu hari2 kita hy bg rumput ni shj utk diaorg makan....harap sihat2 selamanya ler.....
Reply With Quote
  #20  
Old 07-16-2010, 12:22 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 10
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: guinea pig kesayanganku...

Gp ni tak de mainan kak..dia bukan macam hamster leh main3 pusing3 ke..hehe..all they need are attention, love, space..selain dari makan yang banyak..

elokla guna surat khabar..jimat pon jimat kan..selain dari jaga kesihatan GP tu kn..

sy dah try search pasal rumput napier tu..but saya still tak pasti pros & cons kalau makan rumput tu hari3..sy tanya kawan3 yang lain pon...dorang tak pernah dengar pasal rumput tu lagi..hm..so, tak tahu la camne.. if akak macam nampak dorang sehat & ok je..maybe okla tu..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My guinea pigs! nur azua Small Mammals - Furry & Cute 137 08-26-2011 01:58 PM
anak2 kesayanganku nastygurlz Cat TV and Photos 45 10-05-2010 10:21 AM
guinea pig nick88 Small Mammals - Furry & Cute 22 01-29-2010 10:31 PM
tiger ku kesayanganku.. solehah1505 Cat TV and Photos 30 08-15-2009 11:37 PM
Anak2 Kesayanganku.. ;) bhutan Cat TV and Photos 4 10-06-2008 09:14 AM


All times are GMT +8. The time now is 05:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.