Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-05-2009, 02:18 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Pregnancy,Baby and Cats

I think this is a very very good topic since kita di forum ni semuanya animal lover tak kira la, doggie's owner ke, cat's owner ke, hamster ke and so on...mesti tak lari dari topic ni.Bagi yang bujang of course la tak ade problem or bagi yang couple yang belum ade ank lagi pun sama.But bagi yang bakal menimang cahaya mata?Persoalan demi persoalan muncul di benak.Is it safe to have animal at home while having a baby?is the baby going o be affected by toxoplasmossis virus ?I myself have the same thinking before this.But thanks to kak imann for the very useful advise after several times i ber pm-pm ngan dia, i think is safe to have our beloved fur kids at home provided we must make sure our house is 100& clean.kena rajin and wash hands after handling their feces.Since my cat all 100% inside the house tak pernah pijak tanah pun , so i tak berapa risau sangat.futhurmore is not that they eat junk junk things.

So people out there, I think tak perlu takut having furkids at home while pregnant and having a baby.Kak imann is one of good example.
Thanks kak imann
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-05-2009, 02:33 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

u r welcome lin...
not only me here...ramai lg..
yg ada anak..but ada cats at the same time...

bukan salah cats...its salah human yg put the blame on them
bila something bad happen...

apa2 pun..good luck..take care yea lin...jgn segan2 bertanya...

we all here sharing is caring maaaaa
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 08-05-2009, 02:41 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

hehheh tak segan nyer.lin rasa kak imann perfect example coz kucing dok sekali kan.ade separuh org asing.lin ni siap tido ngan kucing lagi.tk leh tido kalu depa tak ade.depala jam loceng lin tiap-tiap pagi
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-05-2009, 02:41 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 12
booboo is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

yup2..btoi 2....even boo sendrik pon da boyot2 nak bersalin ni still uruskan kucen dari a smpi z. pagi2 boo bangun pukul 5 uruskan kucen dulu b4 g keja n petang balik keja salin baju trus uruskan anak2 bulus baru boo rehat.
jarang2 la hubby tolong melainkan boo yg mintak sndri dia tolong klu boo demam or x larat. tp demam pon boo gagah gak wat suma 2. boo ada baca pasai toxoplasmossis virus ni n ada tanya doct n doct said kita kena very2 jaga kebersihan. tiap kali pegang kucing or uruskan kucing kena basuh tangan. boo mmg sediakan dettol kat umah. so mmg boo jaga la kebersihan ni. sayang binatang pon kena jaga diri n baby jugak. insyaallah selamat semua. sb bukan kak iman, kitty n boo je preggy woman yg bela kucen. rmi lagik yg mcm kita. apa2 pon kebersihan la paling utama.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-05-2009, 02:48 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
hehheh tak segan nyer.lin rasa kak imann perfect example coz kucing dok sekali kan.ade separuh org asing.lin ni siap tido ngan kucing lagi.tk leh tido kalu depa tak ade.depala jam loceng lin tiap-tiap pagi
dah biasa tido ngan dorang..mmg lain kalau xde...yg penting kita tau camne nak jaga kebersihan je...afterall...kucing2 kita indoor...so no prob punye...

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
yup2..btoi 2....even boo sendrik pon da boyot2 nak bersalin ni still uruskan kucen dari a smpi z. pagi2 boo bangun pukul 5 uruskan kucen dulu b4 g keja n petang balik keja salin baju trus uruskan anak2 bulus baru boo rehat.
jarang2 la hubby tolong melainkan boo yg mintak sndri dia tolong klu boo demam or x larat. tp demam pon boo gagah gak wat suma 2. boo ada baca pasai toxoplasmossis virus ni n ada tanya doct n doct said kita kena very2 jaga kebersihan. tiap kali pegang kucing or uruskan kucing kena basuh tangan. boo mmg sediakan dettol kat umah. so mmg boo jaga la kebersihan ni. sayang binatang pon kena jaga diri n baby jugak. insyaallah selamat semua. sb bukan kak iman, kitty n boo je preggy woman yg bela kucen. rmi lagik yg mcm kita. apa2 pon kebersihan la paling utama.

btl tu...ramai lg geng2 kita kat sini bela kucing and hv babies at the same time...cuma kebetulan..akak ni yg paling terbaru banak...wakakaka...
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 08-05-2009, 02:52 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

lagipun razani ade puji kak imann pandai jaga kucing.despite beranak pinak pun still manage to take care of them.tu yang i salute tu.hehehehehhehe.
Maklumla ni lin nyer first child.knowledge pun kurang.Org tua tua plak asyik dok menghentam je.Walhal depa tak suke binatng.depa pun tibaila macam-macam kata tu la kata ni la sampai naik merah telinga ni mendengarnya.lin gasakkan ajehehehe.asal kita ade knowledge regarding this matter ok la kot.Insyaallah
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-05-2009, 03:05 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
lagipun razani ade puji kak imann pandai jaga kucing.despite beranak pinak pun still manage to take care of them.tu yang i salute tu.hehehehehhehe.
Maklumla ni lin nyer first child.knowledge pun kurang.Org tua tua plak asyik dok menghentam je.Walhal depa tak suke binatng.depa pun tibaila macam-macam kata tu la kata ni la sampai naik merah telinga ni mendengarnya.lin gasakkan ajehehehe.asal kita ade knowledge regarding this matter ok la kot.Insyaallah
ishk...trus trang akak kata...mmg kucing2 agak 'terabai' gak masa akak bersalin aritu..yelah...tak sempat nak manja2kan dorang...sian jugak...but now slowly akak luangkan masa utk dorang...now kena start grooming dorang balik la...coz ada 1-2 ekor bulu dah gumpal sikit..yelah..takde sapa nak sikat....tu pun nasib ada asben tlg bersihkan litter box...kasi makan minum...dia tak reti nak grooming2 ni....so lepas ni..mmg akak kena extra work sikit la...nak groom balik dorang...mandi pun dah berzaman akak tak kasi dorang mandi...hehehe..so after this..mmg kena start operasi le...
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 08-05-2009, 03:16 PM
honeybun's Avatar
honeybun honeybun is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 145
Rep Power: 12
honeybun is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

Eh, sor yek Honey menyampuk sikit. Ingat tengok topic tadi pasai kucing yang preggie..!

Actually, tak kisahlah apa orang nak kata. Infact, Honey pernah dengar orang tua2 kata, klu bela kucing, langsung takkan pregnant, atau susah pregnant. Ni biola dah pregnant pulask, kluar citer lain....hmmmm!
Reply With Quote
  #9  
Old 08-05-2009, 03:28 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

honey kucing preggie masalah tak beso sgt.ni ha manusia yang bernama wanita dan isteri ni bila preggie sambil membela anak bulu kesayangan macam mana?org tua tua biasala kan.Memang i dah tanay dr thee are certain cases where women yang dijangkite toxoplasmossis ni tak leh pregnant.But not just cat feces, it can easily found kat luar rumah especially sesapa yang suke gardening tu ,kena pakai glove untuk letak baca, not just cat feces yang ade, worm feces snail and so on..usually dr will run blood test to confirm wether kita dijangkiti virus tu ke tak....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-05-2009, 03:29 PM
balqis balqis is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 70
Rep Power: 12
balqis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to balqis
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

sian lin ingat saya sorang je asyik kena hentam ngan mak pasal bela kucing tak beranak sampai sekarang....hahaha...bila lin dijangkakan bersalin?kena la minta cik abg lin tlg ambikalih tugas lin jaga kucing plak ye.selalu lelaki ni mana minat sgt jaga kucing.mcm suami saya ni la.apapun semoga lin dan baby selamat.
Reply With Quote
  #11  
Old 08-05-2009, 03:34 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

Quote:
Originally Posted by balqis View Post
sian lin ingat saya sorang je asyik kena hentam ngan mak pasal bela kucing tak beranak sampai sekarang....hahaha...bila lin dijangkakan bersalin?kena la minta cik abg lin tlg ambikalih tugas lin jaga kucing plak ye.selalu lelaki ni mana minat sgt jaga kucing.mcm suami saya ni la.apapun semoga lin dan baby selamat.
Ha..ha.... Balqis rasanya kita semua di hentam. Masa akk pregnant tu Mak Mentua dan Mak sendiri asyik pot...pet..pot... pet suruh buang kucing tapi akk wat pekak je. Masa tu ada 7 ekor lagi tau! Masa ada bayi, kucing siap tido dalam bilik tido lagi. Yang penting kena la jaga kebersihan.

Alhamdulilah anak akk berdua dah besar. Mereka semua sihat sihat belaka maka terlebih sihat pun ada . Mereka boleh di katakan membesar dan dibesarkan bersama tuceng tuceng
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 08-05-2009, 03:46 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

tula balqish kak felix,lin nyer mak sedara ni bidan kat HUSM, so dia pun kompang la macam macam pasal keburukan membela binatang while pregnant.menangis kita.Coz my furkids means a lot to me.Now i relieve a bit coz there are al ot of parent who have kids and their child healthy along togehter with the furkids.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #13  
Old 08-05-2009, 06:05 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Pregnancy,Baby and Cats

huhuhu!! nasib baiklah akak yg dah bertahun tahun kahwin tp tak dpt anak tak kena sembur dgn emak & mak mentua.durang pun tak komen apa2.mak mentua lg best.dia ramai kwn kerja kat pasar Keramat.klu dah petang ikan tak abis, dia angkut bawa pulang.org2 kat pasar tanya "nak buat apa bawa ikan byk2??" ikan tu free durang bg kat dia.dia kata,"ni hah! nak bg kat menantu aku yg gila kucing.byk kucing kat rmh dia.aku bg dia ikan ni utk kucing dialah.klu dia nak mkn ikan ni boleh gak" nanti dia tepon,suami akak dtg amik supply.dlm seminggu tu ada 2 atau 3 kali.kdg2 takde langsung.tengok supplier dia dari pasar. best juga dpt benda free ni.

mak akak,dulu masa mengandungkan kami suma,kucing pun byk gak,takde apa pun.bapa akak yg tolong urus kucing kdg2.sebab bapa akak kerja 3 bulan sekali baru balik.dia masuk hutan selalu. so,kakak sulung & yg number 2 masa tu budak dlm umur 10 & 12 thn tlg mak akak jaga kucing.itu yg berjangkit suka kucing satu family tu smp kan bapa akak kata "rmh kita ni mcm ladang kucing" mau tak,sekaligus ada 15-20 ekor
Reply With Quote
  #14  
Old 08-06-2009, 10:05 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

I hope cats expert, atau parent parent lain yang ade kucing, doggie or hamster ke,vet, doctor hope you all can give tips, opinion regarding this matter.Coz penting jugak to those yang suke hentam kromo without have any knowledge kan?Our furkids ni ciptaan tuhan jugak.its not fair o blame them.kekadang human make the mistakes but we tend to blame them.


Kak june best la ade mak mentua sporting.untung badan .lin dah tak ade mak mentua.parent pun..aih.....sadis.


Insyaallah kak june nanti ade la rezeki anak tu..tak kemana....
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #15  
Old 08-06-2009, 11:23 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Pregnancy,Baby and Cats

Betul.akak sokong statement lin.jgnlah kita jd manusia yg buta buta ikut apa org cakap without finding the logic behind it.kita ini dibagi akal fikiran utk digunakan.

Lin,akak mmg bersyukur coz mak mentua akak mmg sangat baik.mcm mana suami akak begitulah mak dia.dia tak pernah pun mempertikaikan kekurangan akak yg tak pandai memasak.dgn sabar dia ajar akak. mak mentua akak pendiam,tak pandai nak jaga tepi kain orang mcm mak mentua yg kita tgk kat tv tu.anak2 dia (4 boys semuanya) pun mcm dia.jenis pendiam.cakap bila perlu. mak mentua akak kata,buat apa nak cakap byk2 tp menyakitkan hati orang.hehehehhe!! sabor sajalah.sebab akak ni kuat membebel.rmh dia meriah klu akak ada.heheheheh!!

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
I hope cats expert, atau parent parent lain yang ade kucing, doggie or hamster ke,vet, doctor hope you all can give tips, opinion regarding this matter.Coz penting jugak to those yang suke hentam kromo without have any knowledge kan?Our furkids ni ciptaan tuhan jugak.its not fair o blame them.kekadang human make the mistakes but we tend to blame them.


Kak june best la ade mak mentua sporting.untung badan .lin dah tak ade mak mentua.parent pun..aih.....sadis.


Insyaallah kak june nanti ade la rezeki anak tu..tak kemana....
Reply With Quote
  #16  
Old 08-06-2009, 11:34 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

uih best la dapat mentua yang pendiam..ha kalu dapat suami yang anak emak?mampus kita.mula dia membebel itu tak kena, ini tak kena.nasib mentua lin dah innalillah.hehehehehehehe jahat kan lin?takut gak bila tengok aksi mentua kat dalam tv tu.



JAdi to forumers...if got tips to share war-warkan la..so that kita buleh educate sesama kita kan?COz i tengok mat saleh kat overseas tu tak ade problem with animals while having baby at home.huhuhu.best je tengok suasana harmoni tu.
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #17  
Old 08-06-2009, 11:38 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Pregnancy,Baby and Cats

Lin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! suami akak anak mak.maksudnya suami akak anak kesayangan mak dia.apa apa hal suami akak yg dia cari dulu.ke hulu ke hilir suami akak yg dia cari dulu. heheheheh!! but we got along very well sebab yg penting si suami mesti tau membezakan tanggungjawab dia terhadap mak dan isteri dia.itu je.

mak mentua akak juga yg bgtau,si angah tu suka ni,suka tu.hah!! ko belajarlah apa yg dia suka.kikikikikik!! bestkan dpt tip dari mentua.

Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
uih best la dapat mentua yang pendiam..ha kalu dapat suami yang anak emak?mampus kita.mula dia membebel itu tak kena, ini tak kena.nasib mentua lin dah innalillah.hehehehehehehe jahat kan lin?takut gak bila tengok aksi mentua kat dalam tv tu.



JAdi to forumers...if got tips to share war-warkan la..so that kita buleh educate sesama kita kan?COz i tengok mat saleh kat overseas tu tak ade problem with animals while having baby at home.huhuhu.best je tengok suasana harmoni tu.
Reply With Quote
  #18  
Old 08-06-2009, 11:47 AM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

hohohoho,yeke kak june?memang sporting la mak mentua akak.Padan la suke raya kat sini ye kak june?hehehehe
ni ha lin ni dah naik rimas asal call je nenek dia tanya pasal kucing.macam la kucing kita ni virus berbahaya.geram rasa.tapi lin pekakkan telinga coz as long as kita tahu ape kita buat ok la kan?



Hari tu lin tanya dr , kalu i nak buat blood test for toxoplasmossis virus buleh tak?dia kata tak payah coz baby lin problem tak ade so far.take safety precaution jer cukup.

Pad
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
  #19  
Old 08-06-2009, 11:58 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Pregnancy,Baby and Cats

hehehhehe!! yalah,sebab mak mentua baik.layan akak mcm anak dia sendiri. suami akak adik beradik suma lelaki 4 orang.adik tiri sorang je pompuan.tp adik tiri pun ok je dgn kita org.adik tiri dari 2nd marriage mak mentua akak. dlm berempat tu adik beradik suami akak cuma 2 je yg dah kahwin.so menantu pompuan mak akak so far 2 je.

nenek mmg camtu Lin.orang tualah katakan.akak dah takde nenek dah.dah meninggal thn 1991.nenek suami akak meninggal 2 tahun lalu.ngam ngam bulan posa meninggal. atuk ada sebelah bapa suami akak.sebelah mak,nenek & atuk dah takde.sob!!sob!!sob!! tak merasa ada datuk/nenek dlm jangka panjang.


Quote:
Originally Posted by kitty_inky View Post
hohohoho,yeke kak june?memang sporting la mak mentua akak.Padan la suke raya kat sini ye kak june?hehehehe
ni ha lin ni dah naik rimas asal call je nenek dia tanya pasal kucing.macam la kucing kita ni virus berbahaya.geram rasa.tapi lin pekakkan telinga coz as long as kita tahu ape kita buat ok la kan?



Hari tu lin tanya dr , kalu i nak buat blood test for toxoplasmossis virus buleh tak?dia kata tak payah coz baby lin problem tak ade so far.take safety precaution jer cukup.

Pad
Reply With Quote
  #20  
Old 08-06-2009, 01:33 PM
kitty_inky's Avatar
kitty_inky kitty_inky is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 353
Rep Power: 13
kitty_inky is on a distinguished road
Default Re: Pregnancy,Baby and Cats

alorr ciannya..lin moyang pun ade lagi kak june.hehehehehe
__________________
I am one of the animal lover's yo!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
my baby... rieyna Cat TV and Photos 42 03-08-2010 01:22 PM
.::my baby adam::. adamyala Cat TV and Photos 173 02-17-2010 12:42 AM
My 3rd Cat- Baby Ja Celis Cat TV and Photos 30 11-19-2008 02:40 PM
Baby Emot n Baby Sly Updated Pics filinlee Cat TV and Photos 24 08-20-2008 02:02 PM
.:: Cats and Human Pregnancy.. ::. BabyZee Health, Disease & Diet 9 08-15-2008 11:01 AM


All times are GMT +8. The time now is 04:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.