Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-02-2011, 08:54 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default habit kucing

hai...just nk share experience....kucing korang mlm2 tdo ngan korang x?knape ek kucing sy setiap mlm msti dtg tdo skali ngan sy setiap mlm...around kul 3pg dia akan dtg tdo ats kaki sy...hehe...mmg habit kucing ke?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-01-2011, 05:54 PM
d0odlez89's Avatar
d0odlez89 d0odlez89 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: meru klang
Posts: 118
Rep Power: 10
d0odlez89 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to d0odlez89
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
hai...just nk share experience....kucing korang mlm2 tdo ngan korang x?knape ek kucing sy setiap mlm msti dtg tdo skali ngan sy setiap mlm...around kul 3pg dia akan dtg tdo ats kaki sy...hehe...mmg habit kucing ke?
my cat sllu tido ngan i.. lagi2 die suke tido kat dada.. i tido xley nak gerak ke kiri n ke kanan..huhu..bila i letak kat katil, die xmo tido da.hihi. naik atas badan, terus tido blk.hahaha. i think dorang nak manja2 ngn tuan dia. hehe.. i think la..
Reply With Quote
  #3  
Old 04-04-2011, 08:25 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

ha'ah so cute kan....maybe my cat ni selalu lonely kot sbb dia sekor je ada kat umah tu...pastu sekarang ni selalu aje nk kuar rumah tak tau dia nk cari apa...my cat pun dh neutered...ingatkan tak da la nk kuar umah tp sejak 2 menjak ni pantang nampak pintu terbuka terus lari nk kuar....any idea tak?patut ke i bg dia kuar umah kejap?tp takut hilang la plak
Reply With Quote
  #4  
Old 04-04-2011, 12:55 PM
d0odlez89's Avatar
d0odlez89 d0odlez89 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: meru klang
Posts: 118
Rep Power: 10
d0odlez89 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to d0odlez89
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
ha'ah so cute kan....maybe my cat ni selalu lonely kot sbb dia sekor je ada kat umah tu...pastu sekarang ni selalu aje nk kuar rumah tak tau dia nk cari apa...my cat pun dh neutered...ingatkan tak da la nk kuar umah tp sejak 2 menjak ni pantang nampak pintu terbuka terus lari nk kuar....any idea tak?patut ke i bg dia kuar umah kejap?tp takut hilang la plak
tula.cute sgt. before this, kucing2 i yg lain, xde nak tido atas dada ke kaki ke.dorg just tido kat sblh. since now i de seko je kat dalam rumah and still baby, maybe he thought that im his mother.hehe.. i think if u bagi die kuo, better u jaga die. at least u x risau. lagi2 if kucing u tu mmg xpernah kluo uma, bhaye tu. tu pendapat i la. cbe tnya org2 yg pro kat cni
Reply With Quote
  #5  
Old 04-04-2011, 01:10 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
ha'ah so cute kan....maybe my cat ni selalu lonely kot sbb dia sekor je ada kat umah tu...pastu sekarang ni selalu aje nk kuar rumah tak tau dia nk cari apa...my cat pun dh neutered...ingatkan tak da la nk kuar umah tp sejak 2 menjak ni pantang nampak pintu terbuka terus lari nk kuar....any idea tak?patut ke i bg dia kuar umah kejap?tp takut hilang la plak
Bagi pendapat saya, kalo nak bagi dia keluar, better ikat pakai harness.
Senang di jaga dan tak takut hilang.
Tapi saya nie jenis tak suka bagi kucing kuar pijak tanah atas sebab sebab berikut :-

- kalo kucing indoor pijak tanah, kemungkinan besar boleh dapat penyakit macam parvo virus, kutu dan lain lain. Lebih lebih lagi kalo tak pernah di vaksin.

Saya akan cuma dukung mereka masa keluar atau bawa jalan jalan dalam kereta je.

Tak tau pula pendapat lain orang.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 04-04-2011, 02:55 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

tula i dh penah try tali yg mcm harness tu tp dia mcm tak suke meronta2 nk lepaskan diri...maybe dia tak comfortable kot...sekarang ni bila tgk dia mcm nk keluar sgt i bg dia keluar dlm 15 minit with supervision...kadang2 tu dia keluar panjat grill tanpa sy sedar...jenuh jugak nk cari dia sampai kena kacau jiran plak sbb dia msk umah jiran...sometimes kesian jugak tgk dia tggu je depan pintu nk keluar...ok ke to keep cat indoor?dia akan happy ke?kdg2 terfikir gak 'biarla dia keluar jln2 kat luar umah nnt dia blk la tu'...
Reply With Quote
  #7  
Old 04-04-2011, 04:24 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
tula i dh penah try tali yg mcm harness tu tp dia mcm tak suke meronta2 nk lepaskan diri...maybe dia tak comfortable kot...sekarang ni bila tgk dia mcm nk keluar sgt i bg dia keluar dlm 15 minit with supervision...kadang2 tu dia keluar panjat grill tanpa sy sedar...jenuh jugak nk cari dia sampai kena kacau jiran plak sbb dia msk umah jiran...sometimes kesian jugak tgk dia tggu je depan pintu nk keluar...ok ke to keep cat indoor?dia akan happy ke?kdg2 terfikir gak 'biarla dia keluar jln2 kat luar umah nnt dia blk la tu'...
Dia meronta ronta sebab tak biasa.
Lama lama ok la tu.
Anything can happen within a span of 15 minutes.
Jangan cakap 15 min.... dalam 30 saat pun kucing leh hilang, kena langgar dan macam macam lagi.
Bukan la minta minta tapi better be safe than sorry.
Betul tak?
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 04-04-2011, 05:36 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

yes totally agree with u...anything can happen in just a minit...nak biar dia kat luar rumah pun hati tak senang...risau aje...takut2 kejadian yang tidak diingini berlaku....menyesal tak sudah nnt....
Reply With Quote
  #9  
Old 04-06-2011, 01:17 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

rina macam kak nurul jugak...totally indoor hse cat..kene pulak dok apartment...so mmg bubuye sejak dia jadi kucing kami, mmg no more jejak kaki kt tanah...dulu dia nie kucing jalanan. masa memula jadi indoor cat..mmmg dia nk asyik keluar je..skang, nk dekat pintu keluar pun dia takut..dia skang nk jejak rumput pun macam takut2..

harnes tuh..masa memula mmg bubuye menggelupar..tp lama2 dh ok dh..boleh laa takat nk bg dia dok kt tepi tingkap bila pakai harness ni
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #10  
Old 04-07-2011, 08:51 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
rina macam kak nurul jugak...totally indoor hse cat..kene pulak dok apartment...so mmg bubuye sejak dia jadi kucing kami, mmg no more jejak kaki kt tanah...dulu dia nie kucing jalanan. masa memula jadi indoor cat..mmmg dia nk asyik keluar je..skang, nk dekat pintu keluar pun dia takut..dia skang nk jejak rumput pun macam takut2..

harnes tuh..masa memula mmg bubuye menggelupar..tp lama2 dh ok dh..boleh laa takat nk bg dia dok kt tepi tingkap bila pakai harness ni
oooo lama-lama pakai harness dia akan biasa yer...ok after this nak try lg pakaikan harness kat my cat tu...masa mula2 pakai tu dia mcm fobia menggelupur sampai tercabut harness tu...tu yg takut nk pakaikan dia lg tu....pakaikan collar loceng pun tak suke jadi mcm jakun plak...hehe...so terpaksa tanggalkan jugak....
Reply With Quote
  #11  
Old 04-07-2011, 09:12 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
oooo lama-lama pakai harness dia akan biasa yer...ok after this nak try lg pakaikan harness kat my cat tu...masa mula2 pakai tu dia mcm fobia menggelupur sampai tercabut harness tu...tu yg takut nk pakaikan dia lg tu....pakaikan collar loceng pun tak suke jadi mcm jakun plak...hehe...so terpaksa tanggalkan jugak....
mungkin kot..sebab dulu bubuye memang susah nak dipakaikan harness and loceng...susah sangat nak akai kan..menggelupar macam kita nk seksa dia je.. masa tuh dia dr stray cat transform jadi indoor cat...byk benda laa yg dia makin lama dia dh biasa...
cume lawak sikit laa..masa memula dia boleh menerima pakai harness tuh, dia macam tak boleh nk bergerak..hahah...macam ada benda yg menyekat kaki dia pulak..walhal benda tuh kt leher dia..hehe
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 04-07-2011, 09:22 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
mungkin kot..sebab dulu bubuye memang susah nak dipakaikan harness and loceng...susah sangat nak akai kan..menggelupar macam kita nk seksa dia je.. masa tuh dia dr stray cat transform jadi indoor cat...byk benda laa yg dia makin lama dia dh biasa...
cume lawak sikit laa..masa memula dia boleh menerima pakai harness tuh, dia macam tak boleh nk bergerak..hahah...macam ada benda yg menyekat kaki dia pulak..walhal benda tuh kt leher dia..hehe
hehe samala ngan kucing sy bila pakaikan loceng tu...penat je beli tp tak pakai...even try buangkan loceng supaya tak bunyi n just tali pun dia jakun gak...tak bergerak ke mana-mana...lawak je...tp my cat pelik gak dia kucing beli dari petshop...tp curiosity dia nk tau psl dunia luar tu melampau sgt...kalau kucing stray leh la consider gak sbb tak biasa dgn dunia indoor...emm pelik pelik
Reply With Quote
  #13  
Old 04-10-2011, 01:58 AM
ah loy's Avatar
ah loy ah loy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2011
Location: Hulu langat
Posts: 26
Rep Power: 0
ah loy is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

nak tanye, is it safe klu guna racun nyamuk bakar letak luar kandang kucing?
Reply With Quote
  #14  
Old 04-10-2011, 10:54 PM
bobcatJB bobcatJB is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 116
Rep Power: 10
bobcatJB is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Rumah saya pon semua kucing indoor, all 13 of em. Mmg x kasi kelauar dah..coz..dah banyak kali mati kena langgar, makan racun tikus, or just x balik at all. Semua toilet trained..x pakai pasir...coz ramai sgt...lari budget. kat toilet pon senang jer..abis jer terus jirus air banyak2...hehe..cuma kekadang tuh..org yg x pernah ada pet dtg rumah..akan rasa uneasy sket laa..coz kekadang tuh..bau dia agak kuat..walaupon dah cuci... ..Anyways..bila saya tido kat bilik..akan ada at least 3 ekor masuk sama..kekadang sampai 5 ekor..semua nak tido skali..kalu x bagi masuk..nanti dorang cam panggil2 kat depan pintu, hati terus cair..bagi gak masuk
Reply With Quote
  #15  
Old 04-11-2011, 09:31 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by ah loy View Post
nak tanye, is it safe klu guna racun nyamuk bakar letak luar kandang kucing?
kenapa kena ada racun nyamuk tu?takut nyamuk gigit kucing ke?
Reply With Quote
  #16  
Old 04-11-2011, 09:33 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by bobcatJB View Post
Rumah saya pon semua kucing indoor, all 13 of em. Mmg x kasi kelauar dah..coz..dah banyak kali mati kena langgar, makan racun tikus, or just x balik at all. Semua toilet trained..x pakai pasir...coz ramai sgt...lari budget. kat toilet pon senang jer..abis jer terus jirus air banyak2...hehe..cuma kekadang tuh..org yg x pernah ada pet dtg rumah..akan rasa uneasy sket laa..coz kekadang tuh..bau dia agak kuat..walaupon dah cuci... ..Anyways..bila saya tido kat bilik..akan ada at least 3 ekor masuk sama..kekadang sampai 5 ekor..semua nak tido skali..kalu x bagi masuk..nanti dorang cam panggil2 kat depan pintu, hati terus cair..bagi gak masuk
best jugak kan kalau kucing toilet trained...tp nnt tak de masalah ke kalau nak hantar boarding?
Reply With Quote
  #17  
Old 04-11-2011, 12:42 PM
ah loy's Avatar
ah loy ah loy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2011
Location: Hulu langat
Posts: 26
Rep Power: 0
ah loy is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
kenapa kena ada racun nyamuk tu?takut nyamuk gigit kucing ke?
a'ah,skang smua kucing kene duk luar dalam kandang bab kat umah skang dah ade 2 org tengah mengandung..so kene tido dalam sangkar la semuanya..takut kene gigit oleh nyamuk jer,bole ker?
Reply With Quote
  #18  
Old 04-11-2011, 12:49 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by bobcatJB View Post
Rumah saya pon semua kucing indoor, all 13 of em. Mmg x kasi kelauar dah..coz..dah banyak kali mati kena langgar, makan racun tikus, or just x balik at all. Semua toilet trained..x pakai pasir...coz ramai sgt...lari budget. kat toilet pon senang jer..abis jer terus jirus air banyak2...hehe..cuma kekadang tuh..org yg x pernah ada pet dtg rumah..akan rasa uneasy sket laa..coz kekadang tuh..bau dia agak kuat..walaupon dah cuci... ..Anyways..bila saya tido kat bilik..akan ada at least 3 ekor masuk sama..kekadang sampai 5 ekor..semua nak tido skali..kalu x bagi masuk..nanti dorang cam panggil2 kat depan pintu, hati terus cair..bagi gak masuk
Haha...bubuye pun toilet trained. dulu masa mkn iiam, poo bubuye agak muchuuk. klo lambat basuh, urm...paham2 laa..aroma nya satu rumah(rina dok umah kecik je).. skang dia mkn bw..oklah..poo dia tak laa menusuk, tp atleast, xlah sampai kt hall umah.. masa memula dia poo..mmg laa ada aroma..pas cuci...aroma nye kejap je sbb gas dr poo dh disebarkan sebaik sahaja dia poo kan..soo kene spray ambi pur sikit baru laa wangi balik...
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #19  
Old 04-11-2011, 01:16 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 10
picco is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by ah loy View Post
a'ah,skang smua kucing kene duk luar dalam kandang bab kat umah skang dah ade 2 org tengah mengandung..so kene tido dalam sangkar la semuanya..takut kene gigit oleh nyamuk jer,bole ker?
sama gak ngan tucen picco tu,semua duk luar dlm sangkar,bila mlm pasangkn ubat nyamuk,cian nnti x leh tido lena...8ekor duk dlm satu sngkar trmasok 1 ibu,yg jantan duk sngkor lain,ms.cengkot duk dlm kotak sbb bru beranak...alhmdullah kali ni dia x makan anak dia...picco hnya lepaskn yg dlm sngkor tu masa pg n petang je,wktu nk basuk sngkor tu..tu pn kejap je,sbb umah brdekatan ngan jalan raya.tpi masa lepaskn kejap tu,picco kena redikn penyapu lidi...supaya dia x gi kt jalankalu jauh sikit je dri sngkor picco selidi la ekor dia tumsti kelam kabut anak bulus tu...demi keselamatan...bukn sakit pn..da letak toilet dia dlm sgkor pn masih gak kena cuci sngkor dia tu....bila bngun pg je...eemmmmm aromanye...pergggghhhhhh
Reply With Quote
  #20  
Old 06-23-2011, 02:51 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 10
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: habit kucing

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
hai...just nk share experience....kucing korang mlm2 tdo ngan korang x?knape ek kucing sy setiap mlm msti dtg tdo skali ngan sy setiap mlm...around kul 3pg dia akan dtg tdo ats kaki sy...hehe...mmg habit kucing ke?
muhaha, comelnya,,, sy harap kucing sy pun mcm tu.. tp kucing sy ni, bila lepas, dia berak merata, kalau dlm sangkar dia berak dlm pasir, sy nk ajar dia berak dlm jamban mcm mna ye,, ? kurung sehari,dia berak jamban lah, pastu lepas ulang balik tabiat lama, tempat sama pula tu, blakang pintu bilik sy,, haiiii....
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan? sarebloom Cats & Kittens 27 10-28-2010 10:49 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 09:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.