Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-12-2009, 04:37 PM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Arrow biak kucing. jual kucing

hai kawan2..

ari ahad lepas kan.. ntah cemane gatal nak carik kucing, abis 1 bandar BP tu sy geledah carik. nak dijadikkan citer, kawan sy cakap ader 1 rumah tu memang dia biakkan kucing banyak2 utk dijual.

hati memula girang la kan tak lame tu berduka pulak . benarnye sy tak sampai hati sgt dengan cara pembiakkan kucing tersebut. tak tau la kalo mmng dah caranya mmng cengitu kan .

antara ketidak puasan hati ni kan...baka jantan dan kucing2 betina tu tak terjaga . bulu gugur teruk sgt. ader yg muka berkudis . tk tau la tu kudis ke kurapkan. keadaan mereka kotor sgt . cam tak pernah dimandikan. sangkar tempat pembiakkan pon kotor. cam sangkar ayam ternak tu. bulu kucing bersepah2 tersepit & terselit kat memane tempat.

jumlah keseluruhan kucing rasenye lebih 20 ekor tak termasuk anak kucing yg baru lahir.

mungkin jugak tuan dia sibuk sbb tu keadaan mereka tak terjaga. tp betul ke cara pembiakkan kucing memang cengitu kawan2 ? jiwa sy terganggu la sejak tengok keadaan sume kucing2 tu .
Reply With Quote
  #2  
Old 05-12-2009, 04:46 PM
nastygurlz's Avatar
nastygurlz nastygurlz is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: damansara
Posts: 544
Rep Power: 11
nastygurlz is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

erkk..tk dpt la sy nk bayang kn brape tk selesa nyer kucen2 kt ctu..
sedih tau dgr bnde2 cmni
Reply With Quote
  #3  
Old 05-12-2009, 04:47 PM
fazli fazli is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 37
Rep Power: 0
fazli is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

tu lah.... aku pun pernah tgk...aku pernah gi satu rumah tu..dia biak kucing tapi keadaan kucing teruk sangat, bila kita kat tpt kucing tu memang kita dapat hidu bau kucing tu punya selsema,cirit birit....sepatutnya kalau nak biak tu...biar lah ada tanggung jawab....dari segi kesihatan,kebersihan dan tanggungjawab....sebab ada manusia...focus dia breeding dan hanya untuk duit...
Reply With Quote
  #4  
Old 05-12-2009, 04:50 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Kimping,
as a cat lover, sudah semestinye anda merasa begitu bila melihat keadaan kucing2 yg tidak dijaga dgn sempurna. Kalau tak salah kak zai, pembiak kucen sebegini yang dikatakan sebagai BYB *back-yard breeder*

Nasihat kak zai, jgn beli/adopt kitten/kucen dari mereka. Lebih baik adopt dari SPCA atau kwn2 fosterer dkt forum ni. Kdg2 ada yg nak kasi kucen untuk di adopt. Tunggu apa komen otai2 yang lain ttg cerita kimping ini.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-12-2009, 05:01 PM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default biak kucing. jual kucing

tu la fazli. benci taw kt diaorg ni. cume tau nk duit jekk kan.

benornye tak de niat pon nak beli kak zai. cume gatal jerk tengok2. tak sangka plk cengini jadiknye.

hah ader 1 lg citer. minggu lepas sy dgn opis mate ader amik 2 kitten kt pasar utk dijaga kt opis. terperanjatnye sy bole jumpe 2 ekor ibu jenis siam. kaler perang mate biru. betol kan tu siam?

keadaan dah semestinye la tak terbela kan sebab kat pasar. mak aiiii kucing jenis siam pon ader org nak buang ek. agaknye sbb bunting diaorg dah malas nak jaga kot. tak baikkan
Reply With Quote
  #6  
Old 05-12-2009, 05:19 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default biak kucing. jual kucing

kimping,jgn sekali2 beli kuicng dari backyard breeder ni atau pembiak kucing tak berlesen. durang dlm kepala fikir duit je.takde benda lain.kebajikan kucing bukan keutamaan.takutnya ko beli dari org mcm ni,kucing tu tak tau apa penyakit yg dibawa nanti. baik ko amik je kucing tepi jln yg jinak2 dan manja utk diadopt.at least kuranglah strays kat tepi jalan/pasar/warung.

backyard breeder ni,kucing tu durang buat mcm machine beranak.kdg2 blm sempat kucing tu berehat dah beranak lg.smp lunyai2 kwn tu.kesian tau

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
tu la fazli. benci taw kt diaorg ni. cume tau nk duit jekk kan.

benornye tak de niat pon nak beli kak zai. cume gatal jerk tengok2. tak sangka plk cengini jadiknye.

hah ader 1 lg citer. minggu lepas sy dgn opis mate ader amik 2 kitten kt pasar utk dijaga kt opis. terperanjatnye sy bole jumpe 2 ekor ibu jenis siam. kaler perang mate biru. betol kan tu siam?

keadaan dah semestinye la tak terbela kan sebab kat pasar. mak aiiii kucing jenis siam pon ader org nak buang ek. agaknye sbb bunting diaorg dah malas nak jaga kot. tak baikkan
Reply With Quote
  #7  
Old 05-12-2009, 05:28 PM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by June View Post
kimping,jgn sekali2 beli kuicng dari backyard breeder ni atau pembiak kucing tak berlesen. durang dlm kepala fikir duit je.takde benda lain.kebajikan kucing bukan keutamaan.takutnya ko beli dari org mcm ni,kucing tu tak tau apa penyakit yg dibawa nanti. baik ko amik je kucing tepi jln yg jinak2 dan manja utk diadopt.at least kuranglah strays kat tepi jalan/pasar/warung.

backyard breeder ni,kucing tu durang buat mcm machine beranak.kdg2 blm sempat kucing tu berehat dah beranak lg.smp lunyai2 kwn tu.kesian tau

eh kurang hajarnye diaorg kak. kalo diaorg tu kt tempat kucing tu macamane?? geramnyee. tak de org amik tindakkan ker kak?
Reply With Quote
  #8  
Old 05-12-2009, 06:08 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Kalau kucing tu tak terbela..kotor.. cam tak sihat, tak bolehke report kat SPCA?? Kesiannya kucing macam tu..... sampai bulu gugur.. berkudis.. mesti tersiksa.......
Reply With Quote
  #9  
Old 05-12-2009, 06:22 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: biak kucing. jual kucing

alahaii kesian nye kucing2 tu,,boleh report spca kan? ntah la,x tau sgt pasal nak buat aduan ke ape ni

dulu kawan sy nak beli kan kucing utk gf die,konon2 nak surprise so order la dgn sorg kawan ni,yg ade uncle who is a BYB,,cerita bukan main la,,kucing letak dlm bilik aircond,jaga elok sume,kawan sy tu terpedaya la beli even x tengok pun dulu kucing tuh,beli sepasang,then yg betina tu liar yg suke keluar semua,yg jantan plak takut gile dgn orang,x bagi pegang langsung,,dah bawak rujuk kat vet still mcm tu jugak,,vet ckp mybe die x penah in contact dgn manusia langsung dalam mase 3 months awal kelahiran die,,so die dah mcm x biase dgn manusia,,sayang sgt sbb kucing tu comel,mcm brtish short hair,,kawa sy reda je la,,agak menyesal sbb terbeli kat tempat mcm tuh,jadikan pengajaran je
Reply With Quote
  #10  
Old 05-13-2009, 08:55 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
eh kurang hajarnye diaorg kak. kalo diaorg tu kt tempat kucing tu macamane?? geramnyee. tak de org amik tindakkan ker kak?
Buat laporan segera kepada Jabatan Perkhidmatan Haiwan (DVS) supaya tindakan wajar dapat diambil demi kebaikan kucing-kucing tersebut.

Sila layari laman web jabatan tersebut utk memperolehi panduan membuat aduan.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #11  
Old 05-13-2009, 09:32 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 12
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: biak kucing. jual kucing

teroknyer kalo keadaan kucing terok camtue...
walopon dah tua..diorang still kner pakse kawin..sampai dah tak larat

kimping...
kalo u nak beli kucing...u periksa btol2 k...
linda dah terkena..time belie dyna dulur, utk jadik kawan kepada dani..linda tak tengok..terus belie dalam gambar memang cantik...upernyer ader fungus,,,,
menyesal pon ader..sbb kat kepala, leher. ekor dan kaki semuer bulu dah tak der (linda terus potong bulu dier)...nak pulang balik tak sampai atie..last2 linda g vet..pastue mandikan dyna tiga hari sekali ngan malaseb....
alhamdulilah......dyna dah bertmabh2 sihat skang...

gambar 1- time memuler amik dyna dulur
gambar 2-dyna skarang
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	03032009544.jpg
Views:	412
Size:	87.0 KB
ID:	5257   Click image for larger version

Name:	09052009654.jpg
Views:	412
Size:	39.3 KB
ID:	5258  
Reply With Quote
  #12  
Old 05-13-2009, 11:50 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
teroknyer kalo keadaan kucing terok camtue...
walopon dah tua..diorang still kner pakse kawin..sampai dah tak larat

kimping...
kalo u nak beli kucing...u periksa btol2 k...
linda dah terkena..time belie dyna dulur, utk jadik kawan kepada dani..linda tak tengok..terus belie dalam gambar memang cantik...upernyer ader fungus,,,,
menyesal pon ader..sbb kat kepala, leher. ekor dan kaki semuer bulu dah tak der (linda terus potong bulu dier)...nak pulang balik tak sampai atie..last2 linda g vet..pastue mandikan dyna tiga hari sekali ngan malaseb....
alhamdulilah......dyna dah bertmabh2 sihat skang...

gambar 1- time memuler amik dyna dulur
gambar 2-dyna skarang
kesiannye nye kt dia linda. nasib baik dia dpt tuan cam linda.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-20-2009, 09:27 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

ni pic keadaan kucing2 tu. smlm sy pegi sekali lg kt rumah tu. sempat snap pic dr hp


Last edited by kimping; 05-20-2009 at 09:39 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-20-2009, 09:29 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing



pasan tak yg ni? kaki dia cam patah. bulu kat perut n dada depa sume ni cam dah keras2. makcik tu sendiri mengaku tak pernah mandikan sume kucing2 ni. dia simbah air cam tu jek.

Last edited by kimping; 05-20-2009 at 09:40 AM.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-20-2009, 10:09 AM
nazeri's Avatar
nazeri nazeri is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 241
Rep Power: 12
nazeri is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post


pasan tak yg ni? kaki dia cam patah. bulu kat perut n dada depa sume ni cam dah keras2. makcik tu sendiri mengaku tak pernah mandikan sume kucing2 ni. dia simbah air cam tu jek.
omg!! sedey nya tgk
__________________
~U.P.G.R.A.D.I.N.G~
Reply With Quote
  #16  
Old 05-20-2009, 10:09 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post


pasan tak yg ni? kaki dia cam patah. bulu kat perut n dada depa sume ni cam dah keras2. makcik tu sendiri mengaku tak pernah mandikan sume kucing2 ni. dia simbah air cam tu jek.
waaaaaaaaaaaaa,,kesian nye die,,kenapa dgn kaki die???bia mcm tu je nanti kne jangkitan x smpai hati nak tgk
Reply With Quote
  #17  
Old 05-20-2009, 10:53 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 11
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

tu la. cemana ni? nak tolong ke tak ni?
Reply With Quote
  #18  
Old 05-20-2009, 11:58 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 11
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: biak kucing. jual kucing

hmm.. kesian.. bley tak nak mintak free je kucing nie? dari tak terjaga, baik bg je kat org lain.

Quote:
Originally Posted by kimping View Post


pasan tak yg ni? kaki dia cam patah. bulu kat perut n dada depa sume ni cam dah keras2. makcik tu sendiri mengaku tak pernah mandikan sume kucing2 ni. dia simbah air cam tu jek.
Reply With Quote
  #19  
Old 05-20-2009, 12:47 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Simbah air cam tu jek? siannya ......... Kaki kucing tu angkat macam tu mesti sakit...

Dia tak asingkan ke kucing tu? Tengok2 kaki dia........ siannya
Reply With Quote
  #20  
Old 05-20-2009, 12:54 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: biak kucing. jual kucing

sian nye,,sakit xpyh ckp la,, kucing2 ni kat mane?report la spca
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
kucing-kucing ku Zarul Cat TV and Photos 578 11-30-2010 04:04 PM
anak kucing..... mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 02:56 PM
Kucing Kentut... shareen_natasha Cats & Kittens 36 01-16-2009 07:24 PM
kucing bengal.. chemonk Success Stories 32 12-04-2008 09:51 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.