Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-22-2009, 11:42 AM
hemorion hemorion is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 41
Rep Power: 0
hemorion is on a distinguished road
Default tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Salam to all,

Last night, my husband and the kids amek stray cat with her litters - 3 ekor baru umo dlm 2-3 hari i guess sbb tersangatlah kecil, mata pun belum buka lagi

Masalahnya, the mother lari sewaktu nak keluarkan dari kereta...so tinggallah the 3 small kitten tu camtu jek - we put the babies dlm box dan letk kat tepi pintu with the hope that the mother will come...tapi masalahnya, looks like the mother tak datang-datang the whole night! so now dah jadi masalah sbb tak pernah lagi handle newborn.

So emo harap sangat, kengkawan boleh bagi tips nak jaga newborn nih, sbb now suami dah guilty sgt...takut mati...niat tu nak kutip bela bagi makan sihat-sihat maknya tu...nih dah jadi lain, and worst is that daku le jadi mangsa kena jaga anak2 bulus nih

At the moment kami suapkan susu kat babies nih, but more than that dah tak tahu nak buat apa....and yes, thank god malam tadi terbaca tips panaskan tuala dan wrap the babies so they feel secured sikit...luckily malam tadi takde bunyi nanges sangat....

Any other tips sgt di alu-alukan....

p/s ada kemungkinan tak the mother will come back to get her babies? harap2 that will happen le hendaknya, sbb risau nak care for infants nih....mata pun belum buka, but seriously memang comel lotey 3 ekor anak bulus nih, montel2....
Reply With Quote
  #2  
Old 06-22-2009, 11:54 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 11
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by hemorion View Post
Salam to all,

Last night, my husband and the kids amek stray cat with her litters - 3 ekor baru umo dlm 2-3 hari i guess sbb tersangatlah kecil, mata pun belum buka lagi

Masalahnya, the mother lari sewaktu nak keluarkan dari kereta...so tinggallah the 3 small kitten tu camtu jek - we put the babies dlm box dan letk kat tepi pintu with the hope that the mother will come...tapi masalahnya, looks like the mother tak datang-datang the whole night! so now dah jadi masalah sbb tak pernah lagi handle newborn.

So emo harap sangat, kengkawan boleh bagi tips nak jaga newborn nih, sbb now suami dah guilty sgt...takut mati...niat tu nak kutip bela bagi makan sihat-sihat maknya tu...nih dah jadi lain, and worst is that daku le jadi mangsa kena jaga anak2 bulus nih

At the moment kami suapkan susu kat babies nih, but more than that dah tak tahu nak buat apa....and yes, thank god malam tadi terbaca tips panaskan tuala dan wrap the babies so they feel secured sikit...luckily malam tadi takde bunyi nanges sangat....

Any other tips sgt di alu-alukan....

p/s ada kemungkinan tak the mother will come back to get her babies? harap2 that will happen le hendaknya, sbb risau nak care for infants nih....mata pun belum buka, but seriously memang comel lotey 3 ekor anak bulus nih, montel2....
halamk...sirius kes ni...
i pnah jd stuasi cmtu dlu2 kala. i try kasi instant milk for kitten tp semut urung mulut diorg.
diorg xnk gak mnum susu tu. last2 ending dier sedey....
mgkin time tu i kecit2 lg xbrapa aris sal bntang ni. tp kalo jd tme skrg ni pun i xtaw nk wat pa gak....
harap2 dpt la org yg tlg u bg advise.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-22-2009, 12:01 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

hi emo....i call u emo la ek..
aniway boo ada pengalaman jaga kitten yg xder mummy ni da dua kali la...first da bukak mater n second blom bukak mater...alhamdulillah dua2 sehat cergas bagai juara...
so kitten ni depend jugak...x semua serasi dng kita manusia ni....klu kitten sngt boo bg susu fresh dutch lady or susu fresh marygold....sb klu bg susu yg beli kat petshop khas tok kitten dlm peket 2 kita kena bancuh 2 mcm kureng elok la coz susu 2 beketul....n kitten plak still bby so bahaya takot chocking...
then nak bg susu jgn terlampau dongak sng nnt leh masuk paru2 dia bahaya!!
tiap masa wrap bdn dia ngan kain biar dia rasa panas n comfort so xla dia nanes slalu....n tgn kita pon kena slalu bersih....kitten ni cam baby manusia la...senang kena penyakit or virus. every atleast 2 hours kena bg susu taw.
klu u x keja senang la nak tumpu perhatian. mcm boo keja boo siap angkut g opis lagik..... smpi bos x kata apa dah....da dua kali kitten boo angkut bwk g keja....
Reply With Quote
  #4  
Old 06-22-2009, 12:07 PM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 11
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
hi emo....i call u emo la ek..
aniway boo ada pengalaman jaga kitten yg xder mummy ni da dua kali la...first da bukak mater n second blom bukak mater...alhamdulillah dua2 sehat cergas bagai juara...
so kitten ni depend jugak...x semua serasi dng kita manusia ni....klu kitten sngt boo bg susu fresh dutch lady or susu fresh marygold....sb klu bg susu yg beli kat petshop khas tok kitten dlm peket 2 kita kena bancuh 2 mcm kureng elok la coz susu 2 beketul....n kitten plak still bby so bahaya takot chocking...
then nak bg susu jgn terlampau dongak sng nnt leh masuk paru2 dia bahaya!!
tiap masa wrap bdn dia ngan kain biar dia rasa panas n comfort so xla dia nanes slalu....n tgn kita pon kena slalu bersih....kitten ni cam baby manusia la...senang kena penyakit or virus. every atleast 2 hours kena bg susu taw.
klu u x keja senang la nak tumpu perhatian. mcm boo keja boo siap angkut g opis lagik..... smpi bos x kata apa dah....da dua kali kitten boo angkut bwk g keja....
waaaaa...atleast but not last...
tq 4 ur information.. hope emo dpt solve problem dier.
ssah nk cari majikan yg kasi bawak pets g tmpat keja..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-22-2009, 12:17 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 11
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

pastikan u tolong diorang poo and pee dgn lap ngan towel or kapas yg direndam air suam kat tempat2 tu.nnt u akan nampak poo die kuar
Reply With Quote
  #6  
Old 06-22-2009, 12:36 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
pastikan u tolong diorang poo and pee dgn lap ngan towel or kapas yg direndam air suam kat tempat2 tu.nnt u akan nampak poo die kuar
yup!! boo dok lap ngan kain lap kecik yg da rendam ngan air suam....nnt kuar poo/pee dia....slow2 je....pastu mater dia stim2 la masa pee dia kuar...nnt klu dia da besar skt n da bukak mata leh t engok kaki dia smpi kejang2 masa pee....geli kot sb kita dok wat dia kencing 2....huahuahua
Reply With Quote
  #7  
Old 06-22-2009, 01:22 PM
hemorion hemorion is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 41
Rep Power: 0
hemorion is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
hi emo....i call u emo la ek..
aniway boo ada pengalaman jaga kitten yg xder mummy ni da dua kali la...first da bukak mater n second blom bukak mater...alhamdulillah dua2 sehat cergas bagai juara...
so kitten ni depend jugak...x semua serasi dng kita manusia ni....klu kitten sngt boo bg susu fresh dutch lady or susu fresh marygold....sb klu bg susu yg beli kat petshop khas tok kitten dlm peket 2 kita kena bancuh 2 mcm kureng elok la coz susu 2 beketul....n kitten plak still bby so bahaya takot chocking...
then nak bg susu jgn terlampau dongak sng nnt leh masuk paru2 dia bahaya!!
tiap masa wrap bdn dia ngan kain biar dia rasa panas n comfort so xla dia nanes slalu....n tgn kita pon kena slalu bersih....kitten ni cam baby manusia la...senang kena penyakit or virus. every atleast 2 hours kena bg susu taw.
klu u x keja senang la nak tumpu perhatian. mcm boo keja boo siap angkut g opis lagik..... smpi bos x kata apa dah....da dua kali kitten boo angkut bwk g keja....

bisa aja panggey 'emo' meman lekat pun kat alam maya nih with name 'emo' nih (asal orangnya tak emo sudah!)

thank you ya, owh, takpe bagi susu fresh dutch lady ya...sat tadi bagi depa minum guna syringe bergilir dgn botol susu (luckily ada botol susu for kitten nih) tapi another kitten ku beso sikit si Oreo tu jelez le plak orang laen guna botol susu dia, marah2 dia masa minum susu. I guess sbb he can smell the bau 3 infants tu kot, ending up memanjang dok pegang botol susu dia sambil menderam-deram marah

mata infants nih semua bertaik mata - is it normal? should i wipe it off? tak berani nak pepandai sbb depa ni fragile habis....pegang pun rasa cam nak patah riuk je tulang depa sbb halus sgt....

i dok marah2 my husband, sbb gatal sangat pi amek kucen2 nih - maknya dah lari....now jadi mangsa daku le kena jadi new mum for them.....yang si Oreo plak dah pandai jelez2, asek nak beriba je tiba-tiba hari ni selama nih okay jek..

Oreo nih another small kitten rescued by husband + the children, mother dia tinggaikan dia kat rumah jiran sebelah whom happened to be 'cat haters' so melalak dari subuh sampai ke malam terang2 kat laman dorang biar je, last2 my doters recue him (umo dia lebih kurang seminggu gitew)....and so intelligent, tulah orang cakap bila dah kena tinggal sorang-sorang tiba2 jadik independent.

Mula2 i kind of wonder why Oreo nih tiba2 ada kat rumah jiran nih, kot mak dia tercicir masa nak transfer dia ke....now i know why....he was left sbb mata dia buta sebelah!...nanti ada masa i snap his photo.

nih as i am typing this tengah dok atas riba mengada-ngada tiba-tiba - kecik2 dah pandai jelez...

and to others, pls kalo ada tips lain for 3 infants nih, share with me ya...i paling takut ending kisah sedih akhirnya......
Reply With Quote
  #8  
Old 06-22-2009, 04:32 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

boleh bg susu 2...sb susu 2 fresh n yet halus...klu bg susu yg kita kena buat sndri kat pet centre 2 susu 2 x halus sngt....ada ketol2. n kitten 2 baby sngt...klu da besar sket xpa...
then klu leh jgn kongsi2 botol susu dgn kitten yg da besar 2...takot nnt ada virus ke da satu hal plak....jga baby kitten ni cam jaga baby manusia la....segalanya kena clean...even kita sendri pon kena clean our self after feed derang....takot kita plak kena saket kan susah....then ur kitten mara coz dia bau kitten lain lekat kat botol dia 2....jeles la dia mummy dia ada kitten baru....
pasal eding up sad story 2 susah nak jangka la emo....kadang klu kitten ni serasi dngn cara kita jaga dia ok la..tp klu x serasi susah la....sb terlalu kecik kan....kitten u yg besar da bg vaksin n dworm lom? bapa umuq kitten besar 2?
i hope u bejaya besarkan kitten2 2 kay....nnt u upload pic derang dari bb smpi besar....mesti forumer kat cni teruja nak tengok perkembangan kitten2 2 nak2 yg kita rescue....
taik mater kena lap slalu taw...jgn bg melekat smpi tertutup mata....
lap ngan kapas yg da celup air suam sket....lap slow2. perkara biasa kitten camtu. jgn dok biarkan smpi xleh bukak mater plak.
n kitten x perlu mandi slalu. klu kitten cam ada bau ucuk 2 just lap ngan kain lembut yg suam. sket2 je syarat bersih.
tmpt tido kitten 2 pon make sure bersih kay. klu lapik paper tukar paper 2 klu nmpak kotor. better boh kain buruk lama or towel x pki coz kain ni panas sket. tutup ngan kain bg derang panas.
paper story update lg kay.....u can do it emo.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-23-2009, 12:01 AM
hemorion hemorion is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 41
Rep Power: 0
hemorion is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

thank you boo, for the moral support...

updates: sekor dah mula buka mata tengahari tadi sebelah mata, malam ni sebelah lagi. The other one baru sat nih buka half mata....sekor lagi i guess yang paling kecik kot belum lagi buka mata langsung..yang paling gemuk dan paling besar is the one paling vocal sekali, sekali dia bukak mulut habis adik2 dia ikut ber'opera' sama...nih tengah jenuh nak bagi depa senyap.

mata tu selepet penuh taik mata....i tried to wipe off mata yang third ones tapi mcm lembik mata dia, and keluar macam nanah (or probably taik mata) so terus tak berani nak usik2 matanya dah..

bought new botol susu for them today, but depa still tak pandai lagi guna botol susu - hopefully a few days more they will get used to the puting susu tu (my Oreo tu first time dah pandai pegang botol susu sendiri, sebijik cam baby manusia)....I really hope these 3 litters will survive sbb kalo tak, memang melalak lagi le daku sampai bengkak mata...

as for Oreo tu, belum vaccinated lagi, sbb doc tak bagi vaksin dulu sbb too small...so nak kena tunggu lebih sebulan kot baru vaksin....yang lenlain lebih tua semua vaccinated and in good health, insyaAllah...

malam nih Oreo mogok, merajuk pandang dinding je, takmo ngadap kami langsung...agaknya marah le kot sbb dia bukan yang paling bongsu anymore - and yang paling tak tahan, bila pegang asek nak cium-cium sambil bercakap2 as if telling me 'you don't love me anymore' gitewle kekdahnya..

i will snap the gambo kucing tu (actually kan, my cousin tak bagi tangkap gambo kucen sebab kepercayaannya bila tangkap gambo kucen mudah jatuh sakit dan kebetulan Gremlin & arwah Bumblebee pernah sakit after their photo was taken, terus tertakut2 nak tangkap gambo anak-anak bulus nih - but then, tengok kengkawan lain dok tangkap gambo, sihat walafiat je anak-anak bulus tu, so i guess it is all right, insyaAllah....)
Reply With Quote
  #10  
Old 06-23-2009, 08:01 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

klu ada nanah 2 bahaya...betterbwk g vet la...refer pada yg lebih mengetahui. boo xder pengalaman pasai taik mater ader nanah. slalunya klu kitten ada nanah bahaya. jgn tunggu2. g bwk trus. bila melarat nnt sian kat kitten suffer nanah 2 kat mater. ada sowang forumer 2 mater kiten dia smpi nak terkuar. berbulan jugak la nak baik.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-23-2009, 09:46 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by hemorion View Post
thank you boo, for the moral support...

updates: sekor dah mula buka mata tengahari tadi sebelah mata, malam ni sebelah lagi. The other one baru sat nih buka half mata....sekor lagi i guess yang paling kecik kot belum lagi buka mata langsung..yang paling gemuk dan paling besar is the one paling vocal sekali, sekali dia bukak mulut habis adik2 dia ikut ber'opera' sama...nih tengah jenuh nak bagi depa senyap.

mata tu selepet penuh taik mata....i tried to wipe off mata yang third ones tapi mcm lembik mata dia, and keluar macam nanah (or probably taik mata) so terus tak berani nak usik2 matanya dah..

bought new botol susu for them today, but depa still tak pandai lagi guna botol susu - hopefully a few days more they will get used to the puting susu tu (my Oreo tu first time dah pandai pegang botol susu sendiri, sebijik cam baby manusia)....I really hope these 3 litters will survive sbb kalo tak, memang melalak lagi le daku sampai bengkak mata...

as for Oreo tu, belum vaccinated lagi, sbb doc tak bagi vaksin dulu sbb too small...so nak kena tunggu lebih sebulan kot baru vaksin....yang lenlain lebih tua semua vaccinated and in good health, insyaAllah...

malam nih Oreo mogok, merajuk pandang dinding je, takmo ngadap kami langsung...agaknya marah le kot sbb dia bukan yang paling bongsu anymore - and yang paling tak tahan, bila pegang asek nak cium-cium sambil bercakap2 as if telling me 'you don't love me anymore' gitewle kekdahnya..

i will snap the gambo kucing tu (actually kan, my cousin tak bagi tangkap gambo kucen sebab kepercayaannya bila tangkap gambo kucen mudah jatuh sakit dan kebetulan Gremlin & arwah Bumblebee pernah sakit after their photo was taken, terus tertakut2 nak tangkap gambo anak-anak bulus nih - but then, tengok kengkawan lain dok tangkap gambo, sihat walafiat je anak-anak bulus tu, so i guess it is all right, insyaAllah....)
Hemo,
1- pastikan kalo bg susu, bg dalam keadaan seperti dia menyusu dr ibu sendiri. Maksudnya, dalam keadaan dia duduk (meniarap & bukannya menelentang.
Bahaya utk kucen. Penjelasan lanjut akan diberikan otai2 kat sini.

2- Ini adalah lebih kepada kepercayaan semata. Kalau berlaku pun, mungkin secara kebetulan. Seelok2nya kalau amik pic kucen,
pastikan camera @ hp tidak menggunakan flash.
Bahaya utk mata kitten @ kucen. Takut dia terkejut jugak.

correct me if i'm wrong..
sama2 still belajar..
hehehehhe
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #12  
Old 06-23-2009, 12:39 PM
hemorion hemorion is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 41
Rep Power: 0
hemorion is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
klu ada nanah 2 bahaya...betterbwk g vet la...refer pada yg lebih mengetahui. boo xder pengalaman pasai taik mater ader nanah. slalunya klu kitten ada nanah bahaya. jgn tunggu2. g bwk trus. bila melarat nnt sian kat kitten suffer nanah 2 kat mater. ada sowang forumer 2 mater kiten dia smpi nak terkuar. berbulan jugak la nak baik.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-23-2009, 12:45 PM
hemorion hemorion is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 41
Rep Power: 0
hemorion is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
Hemo,
1- pastikan kalo bg susu, bg dalam keadaan seperti dia menyusu dr ibu sendiri. Maksudnya, dalam keadaan dia duduk (meniarap & bukannya menelentang.
Bahaya utk kucen. Penjelasan lanjut akan diberikan otai2 kat sini.

2- Ini adalah lebih kepada kepercayaan semata. Kalau berlaku pun, mungkin secara kebetulan. Seelok2nya kalau amik pic kucen,
pastikan camera @ hp tidak menggunakan flash.
Bahaya utk mata kitten @ kucen. Takut dia terkejut jugak.

correct me if i'm wrong..
sama2 still belajar..
hehehehhe

thank you for the tips, emo memang bagi kucing dlm keadaan duduk (bukan meniarap) cuma masih kekok lagi nak suap babies yagn terlampau kecik nih (sbb puting botol tu depa belum accept lagi)

and pasal tangkap gambar tu pun i believe kepercayaan shj, sbb kat sini byk gambo kucen kengkawan sihat walafiat - pelbagai pose lagik
Reply With Quote
  #14  
Old 06-23-2009, 01:00 PM
yuya's Avatar
yuya yuya is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 11
Rep Power: 0
yuya is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by hemorion View Post
Salam to all,

Last night, my husband and the kids amek stray cat with her litters - 3 ekor baru umo dlm 2-3 hari i guess sbb tersangatlah kecil, mata pun belum buka lagi

Masalahnya, the mother lari sewaktu nak keluarkan dari kereta...so tinggallah the 3 small kitten tu camtu jek - we put the babies dlm box dan letk kat tepi pintu with the hope that the mother will come...tapi masalahnya, looks like the mother tak datang-datang the whole night! so now dah jadi masalah sbb tak pernah lagi handle newborn.

So emo harap sangat, kengkawan boleh bagi tips nak jaga newborn nih, sbb now suami dah guilty sgt...takut mati...niat tu nak kutip bela bagi makan sihat-sihat maknya tu...nih dah jadi lain, and worst is that daku le jadi mangsa kena jaga anak2 bulus nih



At the moment kami suapkan susu kat babies nih, but more than that dah tak tahu nak buat apa....and yes, thank god malam tadi terbaca tips panaskan tuala dan wrap the babies so they feel secured sikit...luckily malam tadi takde bunyi nanges sangat....

Any other tips sgt di alu-alukan....

p/s ada kemungkinan tak the mother will come back to get her babies? harap2 that will happen le hendaknya, sbb risau nak care for infants nih....mata pun belum buka, but seriously memang comel lotey 3 ekor anak bulus nih, montel2....

alahai, sian nyer..
try la bagi susu yg agak mahal la. 1 botol kecil tu dalam rm40 lebih (refer doktor vet). klu boleh jgn la bagi susu kucing yg murah tu sepeket rm8 lebih. bukan ape. susu yg murah tu tak ada khasiat yg diperlukan utk newborn baby n takde anti body mcm susu ibu. kitten tu sgt2 memerlukan anti body. bila anty body takde anak kucing mcm tu senang mati tau. lagi 1, klu kalsium tak cukup, nanti tulang die lemah. sepatutnye dah boleh jalan, tp die stil teketar2, kaki tak kuat. the best thing carikan la ibu susu utk diorang.. kotak diorang tu bubuh la kain yg selesa. n letak diorang dkt tempat yg hangat. bia diorang selesa.. mudah2 han dak2 tu sihat n selamat :)
Reply With Quote
  #15  
Old 06-23-2009, 01:59 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 11
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
klu ada nanah 2 bahaya...betterbwk g vet la...refer pada yg lebih mengetahui. boo xder pengalaman pasai taik mater ader nanah. slalunya klu kitten ada nanah bahaya. jgn tunggu2. g bwk trus. bila melarat nnt sian kat kitten suffer nanah 2 kat mater. ada sowang forumer 2 mater kiten dia smpi nak terkuar. berbulan jugak la nak baik.
...yeke...smpi nak terkuar biji mater...mesti scary...kesian kat tucen tu...isk...mesti sakit kan...
Reply With Quote
  #16  
Old 06-23-2009, 02:06 PM
crazykat crazykat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
Rep Power: 0
crazykat is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Kebanyakkan binatang tidak suka anak-anaknya dipegang semasa umur masih kecil lagi. Ini adalah kerana bau anaknya sudah berlainan dari yang asal dan ini menyebabkan mrk abandon anak mereka. This is natural animal behaviour termasuklah kucing. To create a safe and warm environment, wrap a warm water bottle with towel in the box so that the litters could curl up together. Also you can put a little clock next to the box so that the tick-tock sound resembles its mother's heart beat. Most important make sure that the milk does not get into its lungs and give it a burp after each feeding.You could also go to website about.com/kitten care for more information and nutritional needs.
Good luck!
Reply With Quote
  #17  
Old 06-23-2009, 03:27 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by noor22710 View Post
...yeke...smpi nak terkuar biji mater...mesti scary...kesian kat tucen tu...isk...mesti sakit kan...
aah kak...dlm forum ni la..x ingt plak tajuk apa...dia pon rescue kitten 2 dari luar. mater kitten 2 asalnya camtu la...adfa nanah...lelama terok smpi nak terkuar...berbulan gak la nak baik....tp di atas kesungguhan dia jaga kitten 2 alhamdulillah da ok...tp mater seblah dia x normal da la....
siap dia upload pic mater kitten 2 lagi...ngeri... sian sngt kak....sedey tengok pic 2
Reply With Quote
  #18  
Old 06-23-2009, 03:38 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by yuya View Post
alahai, sian nyer..
try la bagi susu yg agak mahal la. 1 botol kecil tu dalam rm40 lebih (refer doktor vet). klu boleh jgn la bagi susu kucing yg murah tu sepeket rm8 lebih. bukan ape. susu yg murah tu tak ada khasiat yg diperlukan utk newborn baby n takde anti body mcm susu ibu. kitten tu sgt2 memerlukan anti body. bila anty body takde anak kucing mcm tu senang mati tau. lagi 1, klu kalsium tak cukup, nanti tulang die lemah. sepatutnye dah boleh jalan, tp die stil teketar2, kaki tak kuat. the best thing carikan la ibu susu utk diorang.. kotak diorang tu bubuh la kain yg selesa. n letak diorang dkt tempat yg hangat. bia diorang selesa.. mudah2 han dak2 tu sihat n selamat :)

boo pki dua jenis susu...susu fresh milk brand dutch lady n susu tepung khas tokkitten beli kat petshop. mahai la sket yg pethsop punya. rm45 tahan dua minggu je tp tok kesihatan kitten harus la beli. susu tepung 2 kena bancuh sendri. ucma susu tepung ni x sehalus susu fresh milk la...
Reply With Quote
  #19  
Old 06-23-2009, 03:41 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 11
booboo is on a distinguished road
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Prepare your supplies. Sterilize the kitten-sized baby bottles and nipples in a boiling water bath for about 5 minutes. Cool before using. Place a large towel, a rough-textured washcloth and a bowl of warm water on a table next to a comfortable chair.
Fill bottle with desired amount (see tips) of commercial kitten milk replacement such as KMR, or an emergency formula if you can't get to a pet food store right away. Warm the formula by placing the bottle in a bowl of very hot water, then test it against your forearm. It should be 95 to 100 fahrenheit, or approximately body temperature. Test the nipple to ensure the flow is just right.
Sit in the chair with the towel folded in your lap. Place the kitten prone (face down) on your lap. Make sure the kitten is warm before feeding. Feeding formula to a cold kitten can cause serious digestive problems. Without raising the kitten's head, place the nipple in his mouth. He should start nursing right away. If all goes well, let him continue nursing until finished. Do not overfeed.
If the kitten does not start nursing right away, or if he seems to have trouble getting the milk, check the nipple again. It should not drip milk when held upside down, but should drip given a small amount of pressure. It may also be helpful to stroke his head or gently pet his back to start his nursing reflexes, but once he gets the idea, he will nurse readily.
Much like human babies, kittens may need "burping" after nursing. This is best accomplished by holding one hand under his abdomen and gently patting his upper back. Not too hard - you don't want him to vomit. If he doesn't burp right away, go to step #6.
The mother cat will stimulate her kitten's elimination by licking his anus and genital area with her rough tongue. You can emulate this process with a warm, damp, rough washcloth or dampened paper towel. It may take a couple of feedings to see results, so don't despair if he doesn't defecate right away. Urinating may take a bit longer.
Your kitten will want to sleep after nursing, so put him back into his bed to let him sleep undisturbed.
Your newborn kitten will need approximately 32 cc (1.1 oz.) of formula a day, divided into 9 - 12 feedings a day, depending on his size and condition. Count on feeding him every two hours or so, around the clock, for starters. Yes, it's a demanding job, but intensely rewarding to watch your newborn develop and grow.
Tips:
In a pinch, if you can't get kitten baby bottles, an eye dropper will do. Be very careful to drop only a very small amount on the kitten's tongue to avoid aspiration of the formula into his lungs.
Weigh your kitten every day, on a food scale covered with a clean cloth. He should gain 1/2 oz. ever day for about the first two weeks.
Buy several bottles and nipples, then sterilize and fill a number of them at once, and refrigerate. Warm as needed, following the directions above.
Proper positioning of the kitten is critical. Raising his head may cause aspiration of the formula into the kitten's lungs, which could be fatal.
What You Need:
Commercial Milk Replacer
Nursing Bottles & Nipples
Soft towels
Coarse wash rag
Paper Towels
Kitchen Scale
Reply With Quote
  #20  
Old 06-23-2009, 03:42 PM
noor22710's Avatar
noor22710 noor22710 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: May 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 317
Rep Power: 11
noor22710 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to noor22710
Default Re: tips jaga anak kucing umo 3 hari - need help fast!

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
aah kak...dlm forum ni la..x ingt plak tajuk apa...dia pon rescue kitten 2 dari luar. mater kitten 2 asalnya camtu la...adfa nanah...lelama terok smpi nak terkuar...berbulan gak la nak baik....tp di atas kesungguhan dia jaga kitten 2 alhamdulillah da ok...tp mater seblah dia x normal da la....
siap dia upload pic mater kitten 2 lagi...ngeri... sian sngt kak....sedey tengok pic 2
ye ke...mesti buta mata dia kan ...cian kat dia
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Poor kitten need help fast! Mia_Katz Rescuers & Fosterers 114 07-02-2009 03:33 PM
Anak Kucing Baru Jumpa...... BeaYongJune Health, Disease & Diet 21 06-17-2009 04:27 PM
anak kucing..... mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 02:56 PM
anak kucing putus susu daRLing Cats & Kittens 22 01-07-2009 11:01 AM
Anak Kucing Chitara Daniel Cat TV and Photos 53 09-09-2008 04:09 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.