Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-30-2009, 03:50 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 10
booboo is on a distinguished road
Default Macam mana nak bg meow gemok??

kucen2 boo sehat n berisi...cuma x gemok....cmna nak bg gemok cam kucen u all ek..jeles la tngok....gemok2 ni besh gomol....
da ikot da petua2 kwn2 lam ni tp xder perubahan pon.....
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2009, 05:04 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
kucen2 boo sehat n berisi...cuma x gemok....cmna nak bg gemok cam kucen u all ek..jeles la tngok....gemok2 ni besh gomol....
da ikot da petua2 kwn2 lam ni tp xder perubahan pon.....
Lawaklah u nieh, orang lain trying nak cut and nak be sure kucen tak gemuk and overweight/obese...sbb kalau jadik susah... Siap ada yang carik makanan high protein, low carbo..

Kalau nak bagi gemok sangat...bagi makan wet food tetiap ari..3 kali sari..confirm gemok and tak sihat lah.. kalau itu yang u nak
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2009, 03:10 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 10
booboo is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

i mean gemok yg sehat la....
ni kucen i ada yg kurus ada yg berisi tp tang pwot jer...kucen org len suma berisi penuh....nmpk cam tuan x jaga plak slim je kucen....
Reply With Quote
  #4  
Old 07-01-2009, 03:19 PM
habidaiya's Avatar
habidaiya habidaiya is offline
saanggaaatt suke MeOwww!
 
Join Date: Apr 2009
Location: near to dewan bahasa & pustaka KL
Posts: 268
Rep Power: 10
habidaiya is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to habidaiya Send a message via Skype™ to habidaiya
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
i mean gemok yg sehat la....
ni kucen i ada yg kurus ada yg berisi tp tang pwot jer...kucen org len suma berisi penuh....nmpk cam tuan x jaga plak slim je kucen....

hmm...maybe we should try bg multivitamin..tp..ade org kate bg mkn daging ayam.nnti meow montel....tp kite x try lg..
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2009, 03:37 PM
CookieMonster's Avatar
CookieMonster CookieMonster is offline
Loves 'Cat'ivity
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 226
Rep Power: 10
CookieMonster is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
kucen2 boo sehat n berisi...cuma x gemok....cmna nak bg gemok cam kucen u all ek..jeles la tngok....gemok2 ni besh gomol....
da ikot da petua2 kwn2 lam ni tp xder perubahan pon.....
skrg ni kucing boo makan apa?
__________________
+kaka+ronaldo+cheeky+didie+lucy+
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2009, 03:38 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 10
booboo is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

ada forumer pesan bg nutri-stat kat meow...boo da beli n bg la derang try ngan vit tu...depa x brapa suka la..jenuh beperang nak boh lam mulut...
abeh comot la kita ngan dia skali....
bg mkn ayam rebus 2 btoi cuma kdg bila terlebih mkn ayam 2 kan bo prasan poo derang lembik..ucuk plak 2....stop la jap bg ayam rebus...tp derang ska sngt ayam rebus 2...pantang bukak tupperware ayam 2 derang da berator da smbil panjat2 kaki boo mintak ayam....
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2009, 04:02 PM
nastygurlz's Avatar
nastygurlz nastygurlz is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: damansara
Posts: 544
Rep Power: 10
nastygurlz is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by booboo View Post
kucen2 boo sehat n berisi...cuma x gemok....cmna nak bg gemok cam kucen u all ek..jeles la tngok....gemok2 ni besh gomol....
da ikot da petua2 kwn2 lam ni tp xder perubahan pon.....
hmmm...rase nyer kalo dh sehat n berisi tu dh kira ok la..
sbb kucen sy yg sekor tu dh cm obese jer..skang ni tgh bg die diet ckit..
kucen sy tu dh jd mls tau..tkmo join main2 dgn yg lain2 yg die tau asik nk tdo jer..lg 1 die tk suke org gomol2 n pegang perut die..sensitip kot..
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2009, 09:47 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 10
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Saya nye anak bulu lak tak mau da ayam rebus.. suka ikan rebus lak


Quote:
Originally Posted by booboo View Post
ada forumer pesan bg nutri-stat kat meow...boo da beli n bg la derang try ngan vit tu...depa x brapa suka la..jenuh beperang nak boh lam mulut...
abeh comot la kita ngan dia skali....
bg mkn ayam rebus 2 btoi cuma kdg bila terlebih mkn ayam 2 kan bo prasan poo derang lembik..ucuk plak 2....stop la jap bg ayam rebus...tp derang ska sngt ayam rebus 2...pantang bukak tupperware ayam 2 derang da berator da smbil panjat2 kaki boo mintak ayam....
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2009, 06:58 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Saya nye anak bulu lak tak mau da ayam rebus.. suka ikan rebus lak
Jangan bagi ikan banyak...tak elok untuk kucing sangat...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2009, 07:16 AM
habidaiya's Avatar
habidaiya habidaiya is offline
saanggaaatt suke MeOwww!
 
Join Date: Apr 2009
Location: near to dewan bahasa & pustaka KL
Posts: 268
Rep Power: 10
habidaiya is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to habidaiya Send a message via Skype™ to habidaiya
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Jangan bagi ikan banyak...tak elok untuk kucing sangat...
ikan x elok utk kucen? nape yer? nnti ade cacing ker?
Reply With Quote
  #11  
Old 07-02-2009, 07:20 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 10
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

kasi jer blackwood.... boli ket kak nurol...
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #12  
Old 07-02-2009, 07:58 AM
moiraz's Avatar
moiraz moiraz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: USJ
Posts: 41
Rep Power: 0
moiraz is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Aik, jangan bagi kucing ikan rebus? Why so?
My cat suka je makan ikan rebus.
Kadang2 I bagi ikan yang oven baked.
diorg lagi suka.

Right now my kittens are on SP-salmon. Mula-mula kureng berminat sbb before this I feed them dengan RC. Lepas tuh derang blasah je. Tp since RC nie cepat sangat kena hurung dengan semut, jd I tukar SP. lgsg xde semut.

I always leave extra kibbles untuk kucing makan everytime lapar.
So right now, berat derang naik 800g dalam sebulan and sangat beraat suda bile mau di angkat!
Reply With Quote
  #13  
Old 07-02-2009, 10:12 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 10
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Tu ada satu beg tergolek dia tak makan.. nak beli Iams lah pualk

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
kasi jer blackwood.... boli ket kak nurol...
Reply With Quote
  #14  
Old 07-02-2009, 10:45 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 10
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Tu ada satu beg tergolek dia tak makan.. nak beli Iams lah pualk
kalo cmtu, kak farahanim jer la yg mkn....
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #15  
Old 07-02-2009, 10:46 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Kalau inginkan badan anak bulus solid-molid, padat dan sihat, kasi ayam rebus lebih untuk dia sebab daging ayam (pure muscle protein) itu akan membina badannya (good muscle, organ and bone structure dalam badannya sebagai satu foundation yg baik supaya ianya tidak mudah diserang penyakit terutamanya apabila umurnya meningkat nanti).

Menurut kajian terkini, beberapa jenis ikan terutamanya white fish memusnahkan beberapa jenis vitamin B dalam badan kucing. Diet yg tinggi mengandungi ikan juga mengakibatkan tulang yg mudah reput. Satu lagi, kebanyakan kucing yg telah menikmati rasa ikan akan kurang berselera utk makan makanan lain yg lebih menfaatkan pertumbuhan badannya. Sesuatu makanan yg enak dan lazat tidak semestinya bagus dan berkhasiat utk badan - contohnya makan coklat/ais krim dan junk food adalah lebih enak daripada makan healthy meal (nasi dan lauk), tapi nasi dan lauk adalah jauh lebih berkhasiat.

Kebanyakan wet food kucing di pasaran dibuat daripada kandungan ikan sebab harga ikan (terutama yg kecik-kecik dulu kita guna utk buat baja) adalah jauh lebih murah daripada harga ayam dan mendatangkan keuntungan yg lebih utk para pembekal. Ini adalah merupakan satu perkara yg dikhuatirkan oleh pakar nutrition kucing di dunia dan tak ramai pemunya kucing yg maklum mengenai perkara ini.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #16  
Old 07-02-2009, 01:44 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 10
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Sorry Kak Boo off topic...

Bro Furkids, macamana nak kembalikan selera anak bulu saya kepada ayam..
saya ada baca, kucing kalo dia tak suka satu satu makanan tu, dia rela lapar dr jamah makanan tu betul ke?
saya ingat nak letak ajek ayam rebus tu depan mata dia, buat tak tau aje bila dia nak nangis-nangis nak ikan.. boleh ke macam tu?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kalau inginkan badan anak bulus solid-molid, padat dan sihat, kasi ayam rebus lebih untuk dia sebab daging ayam (pure muscle protein) itu akan membina badannya (good muscle, organ and bone structure dalam badannya sebagai satu foundation yg baik supaya ianya tidak mudah diserang penyakit terutamanya apabila umurnya meningkat nanti).

Menurut kajian terkini, beberapa jenis ikan terutamanya white fish memusnahkan beberapa jenis vitamin B dalam badan kucing. Diet yg tinggi mengandungi ikan juga mengakibatkan tulang yg mudah reput. Satu lagi, kebanyakan kucing yg telah menikmati rasa ikan akan kurang berselera utk makan makanan lain yg lebih menfaatkan pertumbuhan badannya. Sesuatu makanan yg enak dan lazat tidak semestinya bagus dan berkhasiat utk badan - contohnya makan coklat/ais krim dan junk food adalah lebih enak daripada makan healthy meal (nasi dan lauk), tapi nasi dan lauk adalah jauh lebih berkhasiat.

Kebanyakan wet food kucing di pasaran dibuat daripada kandungan ikan sebab harga ikan (terutama yg kecik-kecik dulu kita guna utk buat baja) adalah jauh lebih murah daripada harga ayam dan mendatangkan keuntungan yg lebih utk para pembekal. Ini adalah merupakan satu perkara yg dikhuatirkan oleh pakar nutrition kucing di dunia dan tak ramai pemunya kucing yg maklum mengenai perkara ini.
Reply With Quote
  #17  
Old 07-02-2009, 01:44 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 10
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
kalo cmtu, kak farahanim jer la yg mkn....
letak dlm susu makan taim brekfast sedap kot.. hehe
Reply With Quote
  #18  
Old 07-02-2009, 02:22 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 13
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Farah pastikan daging ayam tu beli dari wet market dan betul-betul segar sebab kadangkala daging tu diorang jual yg tak segar menyebabkan kucing tak mahu makan, bukan sebab dia tak suka ayam lagi. Kalau kucing tu sakit atau stress, memang sikit tak segar pun dia tak selera makan. Terdapat juga keadaan di mana kucing tengah sakit dan memang tak selera nak makan ayam walaupun segar. Kalau keadaan begitu, bagi lah dia makan ikan yg digemari daripada dia langsung tak makan sebab dia perlu makan utk menguatkan badannya melawan penyakit. Tetapi selalu offer ayam segar dulu dan jika dia mula makannya, jangan bagi ikan lagi.

Tapi kalau dia sihat, berikannya ayam segar sedikit tanpa memberi ikan langsung, biasanya dia akan makan apabila lapar nanti.

Daging ayam yg diberi tu biarlah Farah hancurkan dengan tangan yg bersih untuk dia senang makan. Selamat mencuba dan semoga berjaya!

P/S: Kalau umur kucing dah 6 bulan ke atas, jangan bagi susu langsung sebab badan kucing sudah mula timbul "lactose intolerance" dan menyebabkan cirit-birit seperti yg dialami oleh ramai manusia terutamanya orang Asia. Di atas sebab tu lah, saya tidak memberi kucing-kucing saya minum susu langsung tetapi membekalkan banyak daging ayam rebus/kukus.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 07-02-2009, 03:34 PM
habidaiya's Avatar
habidaiya habidaiya is offline
saanggaaatt suke MeOwww!
 
Join Date: Apr 2009
Location: near to dewan bahasa & pustaka KL
Posts: 268
Rep Power: 10
habidaiya is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to habidaiya Send a message via Skype™ to habidaiya
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
letak dlm susu makan taim brekfast sedap kot.. hehe
jgn ade kes muntah darah diumumkan sudah..
Reply With Quote
  #20  
Old 07-03-2009, 04:44 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Saya nye anak bulu lak tak mau da ayam rebus.. suka ikan rebus lak
Cats fed exclusively on raw, freshwater fish can develop a thiamine deficiency. Those fed exclusively on liver may develop vitamin A toxicity. Malnutrition has been seen in cats fed "natural", "organic", or "vegetarian" diets produced by owners with good intentions, and most published recipes have been only crudely balanced (by computer) using nutrient averages. Because the palatability, digestibility, and safety of these recipes have not been adequately or scientifically tested, it is difficult to characterize all of these homemade diets.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Finally Sandy dh tau Poo n Pee kat mana sandy Training & Behavioral Issues 26 06-02-2009 11:51 AM
my meow meow lovecat Cats & Kittens 1 02-09-2009 11:09 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.