Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-21-2009, 08:35 PM
farrafarhana farrafarhana is offline
CATilicious Fabulous
 
Join Date: Aug 2009
Location: ampang
Posts: 12
Rep Power: 0
farrafarhana is on a distinguished road
Default bila kita ada 1 male cat 1hn 5 bln senang ke nak bawak seekor kitten masuk dalam rumah?

saya ada 1ekor kucing jantan umur 1thn 5bln.
dia teramat amat manja sampai kalau pergi tandas pun dia akan duduk depan pintu tandas sampai kita keluar dan akan tido 1 slimut dengan saya, masaalahnya saya berhajat nak adopt anak kucing tapi senang ke!? tak ada resiko ke mcm tnjuk perasaan ke hilang kemanjaan ke...hmmmm
Reply With Quote
  #2  
Old 08-21-2009, 09:01 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: bila kita ada 1 male cat 1hn 5 bln senang ke nak bawak seekor kitten masuk dalam rumah?

Quote:
Originally Posted by farrafarhana View Post
saya ada 1ekor kucing jantan umur 1thn 5bln.
dia teramat amat manja sampai kalau pergi tandas pun dia akan duduk depan pintu tandas sampai kita keluar dan akan tido 1 slimut dengan saya, masaalahnya saya berhajat nak adopt anak kucing tapi senang ke!? tak ada resiko ke mcm tnjuk perasaan ke hilang kemanjaan ke...hmmmm
Farra,

Bela kucing pun cam bela orang jugak. Akan ada cabarannya.. Kalau u nak berhajat nak ambik baby kitty... selalunya kucing lama akan defensive in the first place...satu sbb kucing jenis territorial dan ada kucing lain yang masuk kawasan dia..dan dua, bau asing yang dia akan bau akan buat dia rasa uneasy.

Mungkin jugak dia akan withdrawn sikit dari u..sbb kitten akan ambik most of our intention... And selalunya..introducing new cat kena gradually. Kucing i.. yang tua tueh dah tak semanja dulu dah..Dulu I pun cam u lah..siap bila i buat kerja datang tido melilit kat kaki semua.. Bila dah ada yang satu lagi.. dia still okay walau kemanjaan dia turun dalam 20%..either sbb dia dah makin tua atau ada yang lain. Dan bila I ambik yang ketiga..50% kemanjaan memang off.. Sampai sekarang tho dah 2 bulan dia akan hissing kat kucing yang ketiga tueh. Duduk sebelah sebelah boleh tapi kalau yang ke 3 tue tersentuh dia ke, terlanggar ke..memang kena penampar.. Yang ke 3 tue , bawaklah diri ke penjuru... Banyak kali dah I try nak ngamkan diorang.still tak mahu jugak... Cuma ngan no 2 ja dia ngam betul..guling guling semua..

Kalau u nak yang tak da masalah...either anak dia sendiri atau adik beradik dia sendiri.. yang lain dari tue..mungkin u kena 'extra work sikit' dan sabar sket...

Nway dah ada threat lain dah ...rajin2lah carik...baca..very informative..lebih2 lagi bila furkids bg opinion...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 08-21-2009, 09:13 PM
farrafarhana farrafarhana is offline
CATilicious Fabulous
 
Join Date: Aug 2009
Location: ampang
Posts: 12
Rep Power: 0
farrafarhana is on a distinguished road
Default Re: bila kita ada 1 male cat 1hn 5 bln senang ke nak bawak seekor kitten masuk dalam rumah?

thanks alot nurkasih....
sekurang kurangnya bila farra dah dengar pendapat baru....
dan buat fara fikir untuk jangka masa yang lebih panjang....
tq
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Baru bawak balik 2 stray kitten azraf Training & Behavioral Issues 30 09-09-2009 03:01 AM
Request: All black kitten, long tail, male.. nurkasih Cats & Kittens 11 07-11-2009 09:33 AM
Male Kitten for adoption prinz38i Rescuers & Fosterers 15 04-23-2009 03:48 PM
Minta bantuan sgt2. Bapa sy bawak blk kitten yg berumur 2 minggu kimping Cats & Kittens 5 02-12-2009 12:56 PM
Male kitten to adopt sarahseben Cats & Kittens 32 10-05-2008 09:29 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.