Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-30-2011, 04:34 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Talking enviroment yang bagus untuk kucing beranak

hi olls...

saya org baru di forum ni.. harap dapat tunjuk ajar dari semua.. my cat luna sekarang tgh sarat bunting...

so, nak tya pendapat kwn2 semua... enviroment ape yg sesuai utk luna beranak.. saya dah sediakan kotak besar yg penuh dengan pakaian lama supaya dia feel comfy..

mcm mana kita nak tau yg kucing tu tgh sakit nk beranak? dia akan bunyi bising ke?

tq kepada yg sudi memberi panduan yee...
Reply With Quote
  #2  
Old 03-30-2011, 05:00 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by Luna10 View Post
hi olls...

saya org baru di forum ni.. harap dapat tunjuk ajar dari semua.. my cat luna sekarang tgh sarat bunting...

so, nak tya pendapat kwn2 semua... enviroment ape yg sesuai utk luna beranak.. saya dah sediakan kotak besar yg penuh dengan pakaian lama supaya dia feel comfy..

mcm mana kita nak tau yg kucing tu tgh sakit nk beranak? dia akan bunyi bising ke?

tq kepada yg sudi memberi panduan yee...
Hi Luna,

Tempat yang sesuai untuk kucing beranak adalah tempat yang :-

- sunyi
- gelap
- selamat dari binatang lain

Kalo boleh letak kotak tu dalam sangkar besar dan kucing tu sekali. Bukan apa takut dia tak nak terima kotak tu dan akan cari tempat yang dia suka seperti :-

- dalam almari baju
- bawa rack tv

nanti susah kita nak jenguk dan jaga dia.

Tanda -tanda kucing nak beranak :-

- kurang makan sebab dalam kesakitan
- bila kita picit puting susu akan kuar (menandakan masa beranak dah sangat dekat)
- susu jatuh ke bawah sebab terlalu berat ngan susu

Harap dapat membantu
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 03-30-2011, 05:07 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

thank you kak nurul.. sangat membantu... my Luna mmg suka masuk dlm almari baju.. kotak dia pun da letak kat tempat gelap.. hehehehe... tapi takut nak picit puting dis sbb my cat garang... banyak kesan sejarah kt badan ni.. asik kene gigit jer...

lagi satu.. betul ke calico akan makan anak dia yg baru lahir if same color with her?? takut jugak ni.. sbb ada org ckp camtu.. but 100% true tu tak taw la...
Reply With Quote
  #4  
Old 03-30-2011, 05:11 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by Luna10 View Post
thank you kak nurul.. sangat membantu... my Luna mmg suka masuk dlm almari baju.. kotak dia pun da letak kat tempat gelap.. hehehehe... tapi takut nak picit puting dis sbb my cat garang... banyak kesan sejarah kt badan ni.. asik kene gigit jer...

lagi satu.. betul ke calico akan makan anak dia yg baru lahir if same color with her?? takut jugak ni.. sbb ada org ckp camtu.. but 100% true tu tak taw la...
Most welcome.
Kucing selalunya kalo pregnant dia akan menjadi lebih manja dari biasa.
Yang ganaz pun leh jadi manja tau.

Saya rasa dia ganaz sebab dia sangat protective tentang kandungan anak dia dalam perut tu.
Tu yang jadi macam tu.
Tu yang cakap sebaik baiknya kalo boleh, tolong cagekan dia supaya senang monitor dia bila masa nak beranak nanti.

Setahu saya, kucing akan cuma makan kucing jantan yang calico. Tu la tak pernah ada kucing jantan calico. Selalunya betina je.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 03-30-2011, 05:27 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

ohh yeke.. kena jaga2 ni.. takut pulak dia makan nanti.. harap2 takde la jadi mcm tu skali..

kak nurul, next batch pye BW bila sampai?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-30-2011, 05:29 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by Luna10 View Post
ohh yeke.. kena jaga2 ni.. takut pulak dia makan nanti.. harap2 takde la jadi mcm tu skali..

kak nurul, next batch pye BW bila sampai?
Insyaallah ......
Next batch insyaallah this Saturday
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 03-30-2011, 05:42 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

ok.. sekarang ni mmg ramai yang nak try BW for their cat.. kalau beli kt kedai harga mahal kan?? gembira sgt bila dpt taw kak nurul ada jual BW.. murah pulak tu.. ramai kawan mintak tolong belikan..
Reply With Quote
  #8  
Old 03-30-2011, 11:41 PM
hafiz90's Avatar
hafiz90 hafiz90 is offline
hafiz90
 
Join Date: Mar 2011
Location: seri iskandar, perak
Posts: 120
Rep Power: 9
hafiz90 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by Luna10 View Post
ok.. sekarang ni mmg ramai yang nak try BW for their cat.. kalau beli kt kedai harga mahal kan?? gembira sgt bila dpt taw kak nurul ada jual BW.. murah pulak tu.. ramai kawan mintak tolong belikan..
ade sesape orang perak nak g kl atau ade yang kl nak datang perak??? nak kirimmm.....
Reply With Quote
  #9  
Old 03-30-2011, 11:54 PM
d0odlez89's Avatar
d0odlez89 d0odlez89 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: meru klang
Posts: 118
Rep Power: 9
d0odlez89 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to d0odlez89
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by Luna10 View Post
hi olls...

saya org baru di forum ni.. harap dapat tunjuk ajar dari semua.. my cat luna sekarang tgh sarat bunting...

so, nak tya pendapat kwn2 semua... enviroment ape yg sesuai utk luna beranak.. saya dah sediakan kotak besar yg penuh dengan pakaian lama supaya dia feel comfy..

mcm mana kita nak tau yg kucing tu tgh sakit nk beranak? dia akan bunyi bising ke?

tq kepada yg sudi memberi panduan yee...
macam my cat dulu masa nak beranak, i letak dalam cage. tp i biar cage terbuka. my cat akan datang kat i suoh teman die beranak..hehe.. then i temankan la dia smpi dia abes branak..smbl tu i belai2 pale die. bia dia rasa sakit kurang ckit..hehe..all my female cat cmtu..tp sekarang da xde da dorg.. tula. kucing calico male mmg susah nak jumpe. kat sini ada yang bagi adopt calico jantan. orang2 kata, calico jantan nih bawak tuah..
Reply With Quote
  #10  
Old 03-31-2011, 02:17 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

o yeke.. calico boy... saya ada calico girl... hehehe... hopefully dpt calico jantan.. tp takut my cat makan baby calico boy... kalau adalah..
Reply With Quote
  #11  
Old 03-31-2011, 04:00 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 9
picco is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

dlu masa ms.cengkot beranak,sya kurung dlm cage..2 ekor je anak dia,mmg cute sgt2....tpi lepas 15 minit sya masok dlm umah,bila kuar nk tgk ms.cengkot,terkejot berok sya..mane x terkejot berok sya.....anak dia da separuh dlm mulut dia,rupenye dia makan anak dia sndri...pade hal anak dia cume 2 kaler je...nk sya tarik anak dia dlm mulut tu x berani,last2 bior je....sya terus msok dlm umah...takot woooo..selang 10mnit sya kuar lg,nk tgk yg lg sekor tu....tgk2 yg sekor lg pn da xde...mmg ms.cengkot ni suke makan anak kot!!

bru2 ni ms.cengkot bunting lg..aduuuhhhhh ape yg harus sya buat haa??? nk je sya picit2 ms.cengkot ni...x tau syg anak.........cri boypren pndai,jage anak x pandai...perrgghhhhhh
Reply With Quote
  #12  
Old 03-31-2011, 04:21 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

MOG!! tak pernah saya jumpa mak kucing yg mkn anak sendiri lg selama ni...yg ada bapak kucing yg mkn anak adalah....
kalau tak pun mak kucing yg tinggalkan anak2 dia aje...kes mcm buang bayi tu
aduh siannya anak kucing tu dhla comel kena mkn plak dgn mak sendiri...
Reply With Quote
  #13  
Old 03-31-2011, 05:00 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

erkk... seramnya... mcm tu sekali ke? kalau sy takleh tido malam da.. gambaran tu melekat je kt kepala otak... harap2 my cat tak jadik cenggitu la.. kucing pun meroyan jugak ke?? huhuhuhu
Reply With Quote
  #14  
Old 03-31-2011, 05:00 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 9
picco is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
MOG!! tak pernah saya jumpa mak kucing yg mkn anak sendiri lg selama ni...yg ada bapak kucing yg mkn anak adalah....
kalau tak pun mak kucing yg tinggalkan anak2 dia aje...kes mcm buang bayi tu
aduh siannya anak kucing tu dhla comel kena mkn plak dgn mak sendiri...
tula...sya pn bru first time tgk kejadian tu...x sangka plak ms.cengkot buruk perangai...ingtkn nk bwk gi neuter,tpi da terbunting plak..ada gak tnye kt vet tuk cucikn je ms.cengkot tu,tpi vet kata dia x buat,bahaya.....nnti masa nk beranak mesti dia lari tmpt lain......
Reply With Quote
  #15  
Old 03-31-2011, 05:03 PM
picco picco is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 75
Rep Power: 9
picco is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by Luna10 View Post
erkk... seramnya... mcm tu sekali ke? kalau sy takleh tido malam da.. gambaran tu melekat je kt kepala otak... harap2 my cat tak jadik cenggitu la.. kucing pun meroyan jugak ke?? huhuhuhu

tu meroyan tahap babon tu....manje mmg manje tpi dlm pada dia manje tu tetiba dia naik hangin..klu ikotkn hati ni,mau je kena humban,tpi kesian.
rasenye dia kena gi kaunseling la... x pn tuannye yg kena kaunseling
Reply With Quote
  #16  
Old 03-31-2011, 05:21 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

hahahaha.. stress kot... or dia tamau competition.. nnt baby dpt attention lebih.. haishh..
Reply With Quote
  #17  
Old 03-31-2011, 05:47 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

ha'ah la i pun rasa dia tak nak sharing kasih syg kot....takut dia dipinggirkan...nak nak plak anak dia tu comel lote confirm dia jeles nnt..hehe
Reply With Quote
  #18  
Old 03-31-2011, 05:51 PM
Luna10 Luna10 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: kuala lumpur
Posts: 46
Rep Power: 0
Luna10 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

hihihi... sekarang sy tgh berjaga2 sbb my cat luna tgh sarat bunting.. bila bila masa je dia bole beranak.. takut jadi macam kes kt atas tu... nak tolong kasi semangat dan sebut "push... push"... hehehehe
Reply With Quote
  #19  
Old 03-31-2011, 06:32 PM
hafiz90's Avatar
hafiz90 hafiz90 is offline
hafiz90
 
Join Date: Mar 2011
Location: seri iskandar, perak
Posts: 120
Rep Power: 9
hafiz90 is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

Quote:
Originally Posted by picco View Post
dlu masa ms.cengkot beranak,sya kurung dlm cage..2 ekor je anak dia,mmg cute sgt2....tpi lepas 15 minit sya masok dlm umah,bila kuar nk tgk ms.cengkot,terkejot berok sya..mane x terkejot berok sya.....anak dia da separuh dlm mulut dia,rupenye dia makan anak dia sndri...pade hal anak dia cume 2 kaler je...nk sya tarik anak dia dlm mulut tu x berani,last2 bior je....sya terus msok dlm umah...takot woooo..selang 10mnit sya kuar lg,nk tgk yg lg sekor tu....tgk2 yg sekor lg pn da xde...mmg ms.cengkot ni suke makan anak kot!!

bru2 ni ms.cengkot bunting lg..aduuuhhhhh ape yg harus sya buat haa??? nk je sya picit2 ms.cengkot ni...x tau syg anak.........cri boypren pndai,jage anak x pandai...perrgghhhhhh
kalo bersalin je terus asing anak ms cengkot ngan die xleh??? bagi die susu lain... boleh ke????
Reply With Quote
  #20  
Old 04-01-2011, 12:03 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 9
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: enviroment yang bagus untuk kucing beranak

yup...sy pun rasa ms cengkot kena asingkan anak dia bila dia bersalin nnt and better dlm sangkar kot....sampaila anak dia dh besar sikit barula boleh dok dalam satu rumah...maybe dgn cara mcm tu boleh selamatkan anak dia dari kena mkn..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
makanan kucing mane yang bagus untuk kitten? bardaziz Health, Disease & Diet 67 12-03-2012 04:56 PM
Kucing beranak, tapi susu tak ade...macam mana nak buat ni? shahana Cats & Kittens 2 03-20-2011 10:19 PM
KucinG Yang Ensem untuk di adopt!! tediber Rescuers & Fosterers 0 06-04-2010 10:19 PM
mcm mna nk bg kucing ada surat beranak???saya orang bru di sni... cikentaru Cats & Kittens 17 10-14-2009 12:13 AM
Makanan Yang Sesuai Untuk Kitten Yong Katana Ashica Cats & Kittens 48 07-17-2009 11:55 AM


All times are GMT +8. The time now is 05:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.