Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #361  
Old 09-14-2009, 06:05 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by alfian View Post
tak terkata saya kagum dgn akak ni....
nak jadi adik angkat boleh ?
boleh tuntut ilmu bertukang
selamat hariraya kak
Ahahaha.. selamat hari raya ...

Takde gunanya ko nak jadi adik angkat akak.. yang bertukang, drill, screw situ sini bapak akak .. Akak tolong design jek..

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Lorr..ajin sungguh... tapi oklah..rm200 dapat camtue... kalau kat kedai dalam Rm300-400 gak kalau besar camtue...Kiter nieh tak pandai kerja tangan... Cuma ri tue ayah g kutip meja2 sekolah rosak pastue buat cam meja jepun..diornag suka..buat cam katil bertingkat..sekor ambik satu tingkat...
Well... kucing nak bawak balik JB.. nak cari cage besar kat JB takut takde (dan takut x berkenan pulak..) dan cadangannya, nak cage yg boleh disassemble .. tapi tgk cage tu.. macam x leh bukak balik jek
Tapi puas hati la, cage buat sendiri besar & luas (28" x 28" x 4'), dalam ada 2 platform, nanti nak letak hammock .. (kalau boleh )
Reply With Quote
  #362  
Old 09-14-2009, 06:19 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: DIY Cage & Cat Tree

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Sekian lama tak post kat sini (budget lari nak buat projek DIY/ takde kenderaan untuk angkut bahan2 dan jugak takde kedai hardware yg ada bahan2 yg diperlukan ).

Oleh sebab raya dah dekat sangat, saya terpaksa membina sebuah banglo untuk anak2 bulus kat rumah parent saya di JB.. Balik raya lama jugak, nak hantar boarding mahal sangat pulak (lebih2 lagi ada 3 anak bulus ni.. ), maka saya pun nekad pinjam kereta bapak, untuk angkut anak2 bulus bawak balik JB khamis ni. Sementara tu, saya dan parent saya bina mahligai untuk anak2 kaki empat ni.. Mula2 nak buat cage frame PVC pipe aje, tapi parent saya beli metal rack untuk dibuat frame, lepas tu tak cukup pulak (dan metal rack tu dah naik harga, masa promosi kat Tesco, RM 32.. tapi masa nak beli lagi, dah naik rega RM129 ). So, mak saya beli angle bar utk buat extension tingkat atas. Dua hari bertungkus lumus, akhirnya siapla banglo untuk anak2 bulus...



Kos semua, lebih kurang RM200 (tak pasti nilai tepat sebab ada material yg parent saya beli dulu sebelum saya balik JB). Saya design cage guna AutoCAD dan bapak saya yg banyak tolong buat drilling dan pasang hinge. Bila fikir2 balik, guna angle bar untuk buat frame semua sekali lagi senang.. tapi dah beli metal rack baru mak saya terfikir pasal angle bar .

Projek kedua, DIY cat tree.. saya buat kat JB gak sebab bahan2 senang dapat dan bapak saya ada peralatan untuk buat cat tree (driller, grinder, pemotong kayu, etc). Lagipun bapak saya lebih mahir bertukang dari saya

Ni dia produk yg siap..




Kos semua tak sampai RM50. Buat masa ni cat tree ni "bogel" lagi.. sebab kelam kabut buat lepas siapkan cage tadi pagi. Lepas ni maybe akan "touch-up" sikit dengan tali sisal untuk scratching dan karpet untuk alas plywood tu
Siap design pakai autocad!ape2 pon berbaloikan?yg cat tree tuh,nak senang alas ngan tmpt lap kaki tuh,murah pon murah kat JJ ade yg besar baru 8 ringgit.gam or stapler je,nak beli carpet mahal kot..anyway it's only a suggestion
Reply With Quote
  #363  
Old 09-14-2009, 06:52 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: DIY Cage & Cat Tree

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
Siap design pakai autocad!ape2 pon berbaloikan?yg cat tree tuh,nak senang alas ngan tmpt lap kaki tuh,murah pon murah kat JJ ade yg besar baru 8 ringgit.gam or stapler je,nak beli carpet mahal kot..anyway it's only a suggestion
Hmm.. tu la.. nanti tengok2..maklumla.. semalam tengahari baru siap......... lepas siap tu, terus rushing balik KL.. Takpe, boleh "touch-up" cat tree tu pelan2..

Last edited by euanna; 09-15-2009 at 04:49 AM.
Reply With Quote
  #364  
Old 09-14-2009, 09:11 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

cookies dh buat DIY sendiri tu...
sebenarnya,saya pun lepas sahur nanti nak bertolak balik kg...
tapi,tengahri tadi,tgh kemas2 bilik belakang,ternampak sesuatu yang buat saya tertarik..
jiran belakang rumah ni,buang sesuatu yang boleh buat cat tree...
malam nnti,saya nak pi cilok kt pembuangan sampah dia..
cage saya pula,rasa tak selesa pula sebab ada ruang utk diorg tido je...pergi bazar ramadhan tadi,ada 1 kedai cina ni,buang loker...macam boleh sambung lantai cage diorg je ni...malam ni pn nk pi cilok jugak..
tak tahulah usaha ni menjadi betul ke tak...
Reply With Quote
  #365  
Old 09-15-2009, 06:19 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Hmm.. tu la.. nanti tengok2..maklumla.. semalam tengahari baru siap......... lepas siap tu, terus rushing balik KL.. Takpe, boleh "touch-up" cat tree tu pelan2..
yup bleh touch up pelan2..saya pon tgh memikirkan nak mengextend cat tree diorg nihtgk dlm internet cantik2..tapi kene lah mencari brg2 recycle yg bersesuaian utk sesi extend mengextend nih

Quote:
Originally Posted by rock View Post
cookies dh buat DIY sendiri tu...
sebenarnya,saya pun lepas sahur nanti nak bertolak balik kg...
tapi,tengahri tadi,tgh kemas2 bilik belakang,ternampak sesuatu yang buat saya tertarik..
jiran belakang rumah ni,buang sesuatu yang boleh buat cat tree...
malam nnti,saya nak pi cilok kt pembuangan sampah dia..
cage saya pula,rasa tak selesa pula sebab ada ruang utk diorg tido je...pergi bazar ramadhan tadi,ada 1 kedai cina ni,buang loker...macam boleh sambung lantai cage diorg je ni...malam ni pn nk pi cilok jugak..
tak tahulah usaha ni menjadi betul ke tak...
yup rock baru buat sket je..tmpt scratch diaorg pastu gantungkan ngan bola kecik ade loceng tuh..ingt nanti nak tambah lagik,kene gi carik barang recycle dulu..then baru tgk ape yg bleh diextendselamat mencilok ye
Reply With Quote
  #366  
Old 09-16-2009, 07:18 AM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 11
rock is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

dh cilok dh malam kelmarin..
lupa pula nak ambik gambar..tapi yang loker tu tk dptlah,bolehlah pula gerai burger kt situ buka..segan nak ambik sebab ramai mat2 motor lepak situ..
cat tree tu,lehlah buat lepas raya..balik raya ni kt kg,nak rembat karpet kt rumah.malam2 gunting senyap2.
Reply With Quote
  #367  
Old 10-18-2009, 11:26 PM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 11
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

Reply With Quote
  #368  
Old 10-18-2009, 11:35 PM
namakuAriff's Avatar
namakuAriff namakuAriff is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shah Alam
Posts: 147
Rep Power: 11
namakuAriff is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to namakuAriff
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by imann View Post
lg contoh cat enclose...kot2 sapa2 ada idea nak cilok ini paten...ok gaks....







ariff bakal meng-foto-kopinya
Reply With Quote
  #369  
Old 10-21-2009, 01:47 PM
miss berry miss berry is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: sg.petani, kedah
Posts: 15
Rep Power: 0
miss berry is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to miss berry
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by imann View Post
maybe some of us wud love to DIY out own cat product...let us share it with others..and I feel that some of the DIY product much2 better then pet product that sell in the pet shop...

pada sesiapa yang ada DIY project....boleh lah share kat sini..







flipped a smaller snack box on top a larger one. cut a hole for large kitty to go through and attached the two boxes with hinges.

should you want to paint it, do remember to paint it before you construct the boxes - it will save you time painting round the metal plates. sara also added wheels. last thing is to place a litter pan in it and you're set.


NOTA KAKI:....Ezer...if topik ni salah parking...sila alihkan ek....tq...

hi...nice thing la...ske sgt. Guna kayu eh? bpe total cost nk wt sume tu? tq
Reply With Quote
  #370  
Old 11-19-2009, 10:59 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 13
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product

dog "feeding station"

using some book shelfs + storage bin + Pet bowls




yg ni copy frm tenet ek...not my DIY
__________________
Reply With Quote
  #371  
Old 11-19-2009, 11:05 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by imann View Post
dog "feeding station"

using some book shelfs + storage bin + Pet bowls




yg ni copy frm tenet ek...not my DIY
SANGAT KREATIP!!
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #372  
Old 11-19-2009, 11:33 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 13
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product

DIY Recycled Small Pet Carrier Backpack


This is the small version for pet carrier...if nak buat for cat...may use your travel bag yg dah tak mo guna tu...boleh modified ikut step kat bawah ni...

kalau takde bag...beli je bag travel yg murah2 tu...kdg2 tak sampai rm20 pun...then plus some creativiti...walllahhhhhhhhhhhhhhhh..!!


step 1Step 1: Gathering Materials
Here's what you will need to complete this project (I didn't take pictures of everything!):

1. A sturdy purse/backback.
2. Chicken wire, galvanized wire, mesh wire (whatever is suitable for you pet)
3. Wire cutters.
4. Materal.
5.Scissors.
6.Twisty ties.
7. A drill (I did not use one to make the holes, but I suggest you do! Using scissors worked, but I ended up cutting my finger.) :(
8.Permanent marker.
9. Yarn/ribbon/thread.
10. Backpack straps. (Skip if you are using a backpack.)

I found all of these items around my house. You may not have all of these things, but you should be able to find an old purse/backpack at a thrift store or maybe from a friend. You can use old clothing for the material; just cut it up. The backpack straps can be cut off an old backpack found at home or at thrift shop



step 2Step 2: Cut your wire and mark.

1. Cut your wire to the size you would like as the front of your backpack.
2. Place your wire on top of your purse/backpack and mark about a half inch in with your permanent marker to leave space for tieing. You want your hole to be at least half an inch smaller on each side than the wire you have cut.



step 3Step 3: Cut your hole!

Now that you have your bag marked it's time to cut your hole. I recommend making your first hole in the MIDDLE of where you have lined to cut. You can make this hole by sliding your scissors down to the base to make the cut.

DO NOT MAKE A LARGE CUT! Only cut enough to make a small hole that you scissors can fit back into to cut along your lines



step 4Step 5: Insert wire and add twisty ties.

It's time to insert your wire. You can do this in a multitude of ways, but I suggest that if you wire has sharp edges that you cover them. I did this by inserting my wire where a pocket used to be. It slid perfectly into place. However, you make not have as much luck with the bag that you have chosen. If you do not have this option you can cover the ends of your wire by cutting a long piece of material and wrapping it around the edges. You can also attach your wire to the front or back or your bag.

WARNING: Make sure all sharp edges are covered to protect your small animals.

How to attach the wire:

1. Place your wire in position.
2. Drill small holes slightly above the opening of your hole.
3. Make sure you twisty ties tighten on THE INSIDE. Otherwise you'll end up with a bulky look on the outside



step 5Step 5: The backpack straps.

(Skip this step if you are already using a backpack)

Since you've already learned how to poke/drill holes to attach the wiring this part should be pretty easy.

Simply take your backpack straps and make two holes horizontally in the bottom of each end. Then make your holes in your purse and twisty tie the straps on!!!



step 6Step 6: Covering up the twisty ties and getting loopy.

Well now it seems like you're done, but you've got this ugly looking front for a pet carrier backpack and the material is just TOO THICK to sew anything onto. Glue won't work so well either as you would end up with a bumpy look.

What to do? :

1. Cut 4 strips of fabric to the measurements of your opening.
2. Place your first piece of fabric on top of the "mess" of twisty ties.
3. Get your yarn/ribbon/thread to tie on the fabric. Simply loop your yarn through and make a knot securing it.
4. Now we're ready to get loopy! (lol)
5. Start weaving your yarn around your piece of fabric until you get to the end. Knot off. Repeat 3 more times



step 7Step 7: Cut a piece of material.

Last step! Just cut a small piece of fabric (I used suede sherpa) and insert it into your new pet carrier backpack! I did not attach mine because rats tend to pee on everything to mark their territory and I wanted to be able to take it out to wash it.

NOTE: Make sure you get any left over materials of "fuzz" out of the purse/backpack so your pet doesn't ingest it.



step 8Finished!!!

Alright, well that's it! We're done. Here is your new small pet backpack carrier.

For food or water you can bring a small bowl with you and a water bottle to pour water in it. Apples are a great source of food AND water for your small pet.

__________________
Reply With Quote
  #373  
Old 11-19-2009, 11:37 AM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 13
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product

cheapest home made cat toy

just click at the website....then download patern on pdf file...print and cut on carboard....and finish..!!

http://www.marmaladepets.com/owners/download_ball.html
__________________
Reply With Quote
  #374  
Old 11-19-2009, 12:00 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 13
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: DIY Cat Product



Material used:

2 Carpets
6 Rivets
2 Sisal Rope String

How to build it:

1)First you must make some open holes with the drill in each end of the carpet

2)Use the rivets to unite both carpet pieces.

3)Make two open holes in each end of the bottom carpet piece, slightly distant from the rivets.

4)Pass a thin sisal rope through the holes, making a strong knot at each of the loose ends.

5)You can create a nice and cosy environment for your pet adding a small blanket inside.

Done!
__________________
Reply With Quote
  #375  
Old 11-25-2009, 11:47 PM
gambate's Avatar
gambate gambate is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: Ampang-Serdang-Bangi
Posts: 76
Rep Power: 11
gambate is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

lama nye x menjenguk forum ni..ehehe.. byk hasil yg canggih2 dan menarik..

tabik spring kat euanna!! nicely done..

skang ni pon saya tgh pening nak bina enclosure utk 6 ekor kucing saya. Dorang2 ni dah nak kena pindah ke rumah mak saya since saya dah nak fly abroad 2010 ni..sedih nak tinggal dorang

so before leaving, hasrat nye nak prepare best accomodation for them. Takpe korban $$$ sket.. huhu..

Sape2 tau x mana nak beli kayu terpakai kat area ampang? orang kata kat kg.pandan eh? And bape est harga plywood? hehehe..Org pompuan mana la tau sgt hardware2 ni, hubby pon xde lagi..ngeh2..
__________________
~~You can take the cat out of the village, but you can't take the village out of the cat~~
Reply With Quote
  #376  
Old 11-27-2009, 01:14 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 11
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by gambate View Post
lama nye x menjenguk forum ni..ehehe.. byk hasil yg canggih2 dan menarik..

tabik spring kat euanna!! nicely done..

skang ni pon saya tgh pening nak bina enclosure utk 6 ekor kucing saya. Dorang2 ni dah nak kena pindah ke rumah mak saya since saya dah nak fly abroad 2010 ni..sedih nak tinggal dorang

so before leaving, hasrat nye nak prepare best accomodation for them. Takpe korban $$$ sket.. huhu..

Sape2 tau x mana nak beli kayu terpakai kat area ampang? orang kata kat kg.pandan eh? And bape est harga plywood? hehehe..Org pompuan mana la tau sgt hardware2 ni, hubby pon xde lagi..ngeh2..
gambate,plywood yg 2nd tuh price dia starting dari rm21 sekeping,saiz tak tanye lah plak brape..tpi besar lah n nipis.saya slalu beli kayu 2nd kat batu muda tambahan.belakang giant batu caves.tapikan..yg 2nd ngan baru beza siket sgt..dlm 50sen mcm tuh..tapi tmpt lain saya tak tau lah..hope dis help
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #377  
Old 11-30-2009, 06:13 PM
gambate's Avatar
gambate gambate is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: Ampang-Serdang-Bangi
Posts: 76
Rep Power: 11
gambate is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

ooo ye ke? Thanks for the help.. nanti nak gi survey2. Ni tgh pening2 mendesign dulu.. hehe
__________________
~~You can take the cat out of the village, but you can't take the village out of the cat~~
Reply With Quote
  #378  
Old 12-09-2009, 10:52 PM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 10
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Hi guys! This 13 Dec me & Kak Oni want to build big size cage for 13 of Kak Oni's pet. Would be cool if somebody can help us with it. I might need some hands too. Thanks
Reply With Quote
  #379  
Old 12-11-2009, 12:30 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 10
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by Suhaimy View Post
Hi guys! This 13 Dec me & Kak Oni want to build big size cage for 13 of Kak Oni's pet. Would be cool if somebody can help us with it. I might need some hands too. Thanks
Huhu! Tak jd. Kak Oni ada kenduri. Maybe next time
Reply With Quote
  #380  
Old 12-23-2009, 02:16 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 10
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Salam & hi. I would like to offer to buat kerja2 tukang like cage, cat tree, scratching pad @ apa2 je. I can tukang2 a little (kira boleh la) & willing to do it for free. Modal sendiri2 le. Skrg ni ada few design utk cage & yg lain2 tu boleh je google. Sesiapa berminat, let me know. Weekend project je la ni.

Conditions! Opsss! Syarat pertama, kalau dah buat cage besar tu, i hope can la adopt more pets .
2. Hope can help me build for others la.
3. 1st priority for owner yg byk pets cam Kak Oni or anybody who really need help 1st.

Kalau ada design2 menarik, share je la kat sini. Harap ni boleh jd ongoing project kita sama2 or someday PF boleh jdkan ni pet project. Selain kasi adopt pet kat org, kita boleh provide services sikit sebyk utk keselesaan pet tu. Sebab kadang2 tu org bkn tak nak adopt tp itu tak ada, ini tak ada. So kalau kita boleh sama2 DIY, kos pun jimat, org pun minat nak adopt more. & for 'green' people like me, recycle, reuse mmg salah 1 option yg bagus . & kita pun boleh keep in touch sesama kita & dgn adopters.

Iklan: Tanam2 la pokok sikit sekitar rumah @ dlm rumah. Best hirup udara segar ni. Even better for our family & pets
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.