Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #201  
Old 01-22-2009, 02:19 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
go easy ngan milk tu, nanti upsetkan sistem digestive kucing buat dia cirit birit.
Tq with yr advice Bareen. Nanti blk kerja, i nk tgk their stool. Semalam B4 giving them this milk, their stool is very hard. Tu sbb i fikir they lack of liquid in their bodies. A bit worried since mama kitten looks caring but reluctant to stay with them. I have difficulties in giving them plain water or milk. (Two of the kittens to be accurate). Unlike others, so far tak de masalah.

See Bobo - 1st time minum plain water using the water feeder -

__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #202  
Old 01-22-2009, 02:26 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Tq with yr advice Bareen. Nanti blk kerja, i nk tgk their stool. Semalam B4 giving them this milk, their stool is very hard. Tu sbb i fikir they lack of liquid in their bodies. A bit worried since mama kitten looks caring but reluctant to stay with them. I have difficulties in giving them plain water or milk. (Two of the kittens to be accurate). Unlike others, so far tak de masalah.

See Bobo - 1st time minum plain water using the water feeder -
plain water tak leh diganti ngan minum susu. kalau kucing kurang minum air, bagi dia makan air sup ayam. samada stool keras atau cair disebabkan susu, ia tanda yang tak baik.
Gee agak-agaklah, berapa banyak susu badan yang leh anak kucing isap dari puting ibunya? Leh isi setengah botol susu tak?
Reply With Quote
  #203  
Old 01-22-2009, 03:09 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
plain water tak leh diganti ngan minum susu. kalau kucing kurang minum air, bagi dia makan air sup ayam. samada stool keras atau cair disebabkan susu, ia tanda yang tak baik.
Gee agak-agaklah, berapa banyak susu badan yang leh anak kucing isap dari puting ibunya? Leh isi setengah botol susu tak?
Hmmm i tak pernah bagi air sup ayam pd my cats or my kitten Bareen. In fact my family pun x buat mcm tu . Seriously Bareen, i jarang masak. Jgn gelak aaaah! SEbulan sekali pun belom tentu i masak. Apa tah lagi nak merebus ayam Dipendekkan cerita, I feel easier bagi milk replacer je pd mrk. Tu cope with 10 cats byk masa kena korban, which i dont have much . I bagi 'Just Born' x byk.. i guess 1 spoonful per kitten. Ada yg x dpt minum byk sbb mrk masih naive i guess.

Since skrg mrk dah pandai poop, i kena train them using litter box. I hardly caged all my cats unless to teach them a lesson or ada majlis going on in my house.

Mama kitten is so small size Bareen. She is not even a year old. Seriously susu dia takkan cukup utk anak2 dia yg i rasa agak besar. Disebabkan saiz anak2 dia, mama kitten hardly baring mengiring bila menyusukan her kids. Dia kena telentang so that all her kids boleh menyusu. Kesian dia..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #204  
Old 01-22-2009, 03:31 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Hmmm i tak pernah bagi air sup ayam pd my cats or my kitten Bareen. In fact my family pun x buat mcm tu . Seriously Bareen, i jarang masak. Jgn gelak aaaah! SEbulan sekali pun belom tentu i masak. Apa tah lagi nak merebus ayam Dipendekkan cerita, I feel easier bagi milk replacer je pd mrk. Tu cope with 10 cats byk masa kena korban, which i dont have much . I bagi 'Just Born' x byk.. i guess 1 spoonful per kitten. Ada yg x dpt minum byk sbb mrk masih naive i guess.

Since skrg mrk dah pandai poop, i kena train them using litter box. I hardly caged all my cats unless to teach them a lesson or ada majlis going on in my house.

Mama kitten is so small size Bareen. She is not even a year old. Seriously susu dia takkan cukup utk anak2 dia yg i rasa agak besar. Disebabkan saiz anak2 dia, mama kitten hardly baring mengiring bila menyusukan her kids. Dia kena telentang so that all her kids boleh menyusu. Kesian dia..
Bestlah ko Gee, dapur kat restaurant....Aku 2 minggu sekali beli ayam untuk dikukus dan diblend untuk buat wetfood Muez. Next trip aku Sabtu ni lah berangkut dan memprocess ayam.

ratio 10 to Gee, hubby + anak-anak, less dari 3 ekor sorang. Kamek 12:1 !!! Nasib baik ler tak buat perangai melabur membasah rata-rata. Litter box pun 1 kongsi 5, dalam cage 1:3, dan 1:4. Baca kat internet ratio ideal litterbox 2 untuk tiap sekor. Mampus ler aku kalau cam tu, mana nak letak? Yang 1 main litterbox tu pun letak bawah sink dapur jer.

Sekarang ni ko bagi siam pregnant tu minum susu dan makan lebih sikit. Kalau dah deliver nanti, teruskan bagi susu dan makanan kitten. Masa dia menyusu jangan catukan ration makanan dia. Kalau dia tak cukup makan, badan dia akan cepat turun sebab segala zat makanan dia akan disusu pada anak dia dan susu akan cepat kering.
Reply With Quote
  #205  
Old 01-22-2009, 04:07 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Bestlah ko Gee, dapur kat restaurant....Aku 2 minggu sekali beli ayam untuk dikukus dan diblend untuk buat wetfood Muez. Next trip aku Sabtu ni lah berangkut dan memprocess ayam.

ratio 10 to Gee, hubby + anak-anak, less dari 3 ekor sorang. Kamek 12:1 !!! Nasib baik ler tak buat perangai melabur membasah rata-rata. Litter box pun 1 kongsi 5, dalam cage 1:3, dan 1:4. Baca kat internet ratio ideal litterbox 2 untuk tiap sekor. Mampus ler aku kalau cam tu, mana nak letak? Yang 1 main litterbox tu pun letak bawah sink dapur jer.

Sekarang ni ko bagi siam pregnant tu minum susu dan makan lebih sikit. Kalau dah deliver nanti, teruskan bagi susu dan makanan kitten. Masa dia menyusu jangan catukan ration makanan dia. Kalau dia tak cukup makan, badan dia akan cepat turun sebab segala zat makanan dia akan disusu pada anak dia dan susu akan cepat kering.

wahhh..blend dik pun makanan sidak kaa..?
leh madah apa resepi tek uncle
nei tauk datang rajin nak molah walaupun dapur d umah ya dah jarang berasap kedak kak gee kinek tok...
berasap ujg mggu jak @ time rasa nak memperasapkan dapur..
wakakakak..

bukan malas nak masak..
dah hubby ajak makan luar...
rugi tolak ehh..
agikpun, kmk duak salu balit aher ekceli..
nei la masa nak nggu manok, ikan @dagin cair..
nak masak gik....bla...bla..
tauk2 makan kul 10 mlm
kak ya nak kemas2 dapor gik...
so, "masak" kat kedei la jawabnya...
mun balit awal sekpa laa...
salu meli manok senei la..??
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #206  
Old 01-22-2009, 04:49 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
wahhh..blend dik pun makanan sidak kaa..?
leh madah apa resepi tek uncle
nei tauk datang rajin nak molah walaupun dapur d umah ya dah jarang berasap kedak kak gee kinek tok...
berasap ujg mggu jak @ time rasa nak memperasapkan dapur..
wakakakak..

bukan malas nak masak..
dah hubby ajak makan luar...
rugi tolak ehh..
agikpun, kmk duak salu balit aher ekceli..
nei la masa nak nggu manok, ikan @dagin cair..
nak masak gik....bla...bla..
tauk2 makan kul 10 mlm
kak ya nak kemas2 dapor gik...
so, "masak" kat kedei la jawabnya...
mun balit awal sekpa laa...
salu meli manok senei la..??

meli di market satok iya ajak.
ada resepi kat thread Feeding My Kitten mun sik salah kmk lah...
Reply With Quote
  #207  
Old 01-22-2009, 05:56 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Tumpang thread, malas nak bukak yang baru...
Ni nak citer sikit..

Semalam kedai petshop yang aku selalu gi kuar paper hari ni.
Citernya cam nih, tengahari semalam ada ler suami isteri ngan 2 anak datang petshop tu. Si suami gi tengok anak kucing BSH kat tengah kedai tu, isteri dan anak2 pulak gi cashier counter tanya2 pada cashier kat situ soalan-soalan pasal makanan kucing. Pastu si isteri ni pun beli ler makanan kucing tu. Mereka pun semua kuar.
30 minit kemudian, staff kedai tu sedar yang BSH yang berharga RM1200 hilang dari kandang. Cek kat cctv, sibapa yang kuarkan kucing tu, sembunyi dalam baju dia dan kuar sementara isteri dan anak2 dia sengaja mem-busy-kan dan mengerumi cashier supaya dia tak nampak sibapa tu kuar ngan anak kucing.

Apalah nak jadi ngan mak bapak sekarang nih? Anak kecik-kecik dah diajar mencuri. Dari mencuri, kutip jer lah mana kucing terbiar. Curi BSH, tahu ker tak nak menjaga nya nanti? Rasanya curi untuk dijual ngan orang lain.

Kucing aku kat umah, senang-senang orang break in dan curi. Pagi esok turun keja kena double lock pintu depan.
Reply With Quote
  #208  
Old 01-22-2009, 06:18 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Bestlah ko Gee, dapur kat restaurant....Aku 2 minggu sekali beli ayam untuk dikukus dan diblend untuk buat wetfood Muez. Next trip aku Sabtu ni lah berangkut dan memprocess ayam.

ratio 10 to Gee, hubby + anak-anak, less dari 3 ekor sorang. Kamek 12:1 !!! Nasib baik ler tak buat perangai melabur membasah rata-rata. Litter box pun 1 kongsi 5, dalam cage 1:3, dan 1:4. Baca kat internet ratio ideal litterbox 2 untuk tiap sekor. Mampus ler aku kalau cam tu, mana nak letak? Yang 1 main litterbox tu pun letak bawah sink dapur jer.

Sekarang ni ko bagi siam pregnant tu minum susu dan makan lebih sikit. Kalau dah deliver nanti, teruskan bagi susu dan makanan kitten. Masa dia menyusu jangan catukan ration makanan dia. Kalau dia tak cukup makan, badan dia akan cepat turun sebab segala zat makanan dia akan disusu pada anak dia dan susu akan cepat kering.
Baru dpt masuk sini. Tadi when i try to join here all my typos is reversing. Mcm ada virus je.. Cpt2 keluar and do some scanning on my pc ni. Now mcm ok je.

U r really caring Bareen. U remember what i wrote here. And remind me to take a good care of my pregnant siamese cat . Yup, i mmg jaga dia skrg ni.. Since dia ni energetic, even during her pregnancy now. i nmpkk dia cpt mengah & kuat mkn pulak tu! . SEntiasa nak melantak je kija dia. Tp dia ni susah nak minum susu since small. I try to give her 'just born' tu pun dia x pandang. Hope tak de complication later on.

About that litter box tu, yup i did read about that ratio long time ago. I have 4 now, 3 utk 6 adults and 1 litter box yg rendah khas utk kitten. Smlm masa i try to train the kittens, one of them cuba makan pasir kucing tu! . So funny. This morning bila buatkan susu and feed them sebelum pegi kerja, i nmpk dah ada few stools inside the litter box tu! Yeayyy! Tp i still kurung the kittens sbb kalau lepas they still poop suka hati dia
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #209  
Old 01-22-2009, 06:21 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Tumpang thread, malas nak bukak yang baru...
Ni nak citer sikit..

Semalam kedai petshop yang aku selalu gi kuar paper hari ni.
Citernya cam nih, tengahari semalam ada ler suami isteri ngan 2 anak datang petshop tu. Si suami gi tengok anak kucing BSH kat tengah kedai tu, isteri dan anak2 pulak gi cashier counter tanya2 pada cashier kat situ soalan-soalan pasal makanan kucing. Pastu si isteri ni pun beli ler makanan kucing tu. Mereka pun semua kuar.
30 minit kemudian, staff kedai tu sedar yang BSH yang berharga RM1200 hilang dari kandang. Cek kat cctv, sibapa yang kuarkan kucing tu, sembunyi dalam baju dia dan kuar sementara isteri dan anak2 dia sengaja mem-busy-kan dan mengerumi cashier supaya dia tak nampak sibapa tu kuar ngan anak kucing.

Apalah nak jadi ngan mak bapak sekarang nih? Anak kecik-kecik dah diajar mencuri. Dari mencuri, kutip jer lah mana kucing terbiar. Curi BSH, tahu ker tak nak menjaga nya nanti? Rasanya curi untuk dijual ngan orang lain.

Kucing aku kat umah, senang-senang orang break in dan curi. Pagi esok turun keja kena double lock pintu depan.
Dis is unacceptable! TEruk nya org perangai mcm ni! Boleh 1 family pulak buat kerja mcm ni. iskk geram betollah! Anyway Bareen which paper story tu?
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #210  
Old 01-22-2009, 06:53 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Tumpang thread, malas nak bukak yang baru...
Ni nak citer sikit..

Semalam kedai petshop yang aku selalu gi kuar paper hari ni.
Citernya cam nih, tengahari semalam ada ler suami isteri ngan 2 anak datang petshop tu. Si suami gi tengok anak kucing BSH kat tengah kedai tu, isteri dan anak2 pulak gi cashier counter tanya2 pada cashier kat situ soalan-soalan pasal makanan kucing. Pastu si isteri ni pun beli ler makanan kucing tu. Mereka pun semua kuar.
30 minit kemudian, staff kedai tu sedar yang BSH yang berharga RM1200 hilang dari kandang. Cek kat cctv, sibapa yang kuarkan kucing tu, sembunyi dalam baju dia dan kuar sementara isteri dan anak2 dia sengaja mem-busy-kan dan mengerumi cashier supaya dia tak nampak sibapa tu kuar ngan anak kucing.

Apalah nak jadi ngan mak bapak sekarang nih? Anak kecik-kecik dah diajar mencuri. Dari mencuri, kutip jer lah mana kucing terbiar. Curi BSH, tahu ker tak nak menjaga nya nanti? Rasanya curi untuk dijual ngan orang lain.

Kucing aku kat umah, senang-senang orang break in dan curi. Pagi esok turun keja kena double lock pintu depan.

cam ya la ontua jaman tok...
ngajar anak bukan ajar nok bagus2..
sebab ya la anak2 jadi kurang ajar...
dah besar kelak jadi perompak..
dah sekda duit, mencurik..peras ugut..
last2 bunoh org..!
dah mak bapak ajar cam yaa...
nak salah sapa..??
anak, mak & bapak sama jak...
anak2 sah2 la sik salah tp dah kecik2
mak pak ajar cam ya...entah2 membesar
ngan duit haram...
mesti klk2 nya terekot2 perangei jaik ontua nya..
iskkk..apa nak jadi laa..

dah ya tek..kenak tangkap la sidak ya..??
kedei petshop rah nei ka??
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #211  
Old 01-23-2009, 08:29 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
See Bobo - 1st time minum plain water using the water feeder -

Gee, pandainyerrrr Bobo nihh....Cium cikit...muah muah
Reply With Quote
  #212  
Old 01-23-2009, 09:38 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
cam ya la ontua jaman tok...
ngajar anak bukan ajar nok bagus2..
sebab ya la anak2 jadi kurang ajar...
dah besar kelak jadi perompak..
dah sekda duit, mencurik..peras ugut..
last2 bunoh org..!
dah mak bapak ajar cam yaa...
nak salah sapa..??
anak, mak & bapak sama jak...
anak2 sah2 la sik salah tp dah kecik2
mak pak ajar cam ya...entah2 membesar
ngan duit haram...
mesti klk2 nya terekot2 perangei jaik ontua nya..
iskkk..apa nak jadi laa..

dah ya tek..kenak tangkap la sidak ya..??
kedei petshop rah nei ka??
Pet Zone kat Satok iya, dekat Celcom. Lum kenak tangkap. Dalam CCTV sik nampak muka. Si bapak makay cap muka sik nampak. Ari marek gi petshop tuk, nak beli litter tary, so tanyaklah tek. Staff sia madah, orang iya ambik pusak yang dikandang dalam bilit, ukan nok didisplay. Nang dah diplannya nak curi pusak iya.

Ada org jual pusak kat Pasar Minggu Satok citer ngan aku, ada nok miak tok, curi pusak nya, depan muka. Sedang orang tua tok gago kakar ngan orang, miak tok bukak kandang, ambik sekor pusak, lalu lari. Curi kay jual ngan urang lain.
Reply With Quote
  #213  
Old 01-23-2009, 09:39 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Dis is unacceptable! TEruk nya org perangai mcm ni! Boleh 1 family pulak buat kerja mcm ni. iskk geram betollah! Anyway Bareen which paper story tu?
Local Kuching newspaper, Borneo Post.
Reply With Quote
  #214  
Old 01-23-2009, 10:13 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Local Kuching newspaper, Borneo Post.
kat sitok sekda paper ya bah kak Gee

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Pet Zone kat Satok iya, dekat Celcom. Lum kenak tangkap. Dalam CCTV sik nampak muka. Si bapak makay cap muka sik nampak. Ari marek gi petshop tuk, nak beli litter tary, so tanyaklah tek. Staff sia madah, orang iya ambik pusak yang dikandang dalam bilit, ukan nok didisplay. Nang dah diplannya nak curi pusak iya.

Ada org jual pusak kat Pasar Minggu Satok citer ngan aku, ada nok miak tok, curi pusak nya, depan muka. Sedang orang tua tok gago kakar ngan orang, miak tok bukak kandang, ambik sekor pusak, lalu lari. Curi kay jual ngan urang lain.
duhal..
ada juak urang cam ya ehh...
terok narrrrrrr
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #215  
Old 01-23-2009, 10:53 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
Baru dpt masuk sini. Tadi when i try to join here all my typos is reversing. Mcm ada virus je.. Cpt2 keluar and do some scanning on my pc ni. Now mcm ok je.

U r really caring Bareen. U remember what i wrote here. And remind me to take a good care of my pregnant siamese cat . Yup, i mmg jaga dia skrg ni.. Since dia ni energetic, even during her pregnancy now. i nmpkk dia cpt mengah & kuat mkn pulak tu! . SEntiasa nak melantak je kija dia. Tp dia ni susah nak minum susu since small. I try to give her 'just born' tu pun dia x pandang. Hope tak de complication later on.

About that litter box tu, yup i did read about that ratio long time ago. I have 4 now, 3 utk 6 adults and 1 litter box yg rendah khas utk kitten. Smlm masa i try to train the kittens, one of them cuba makan pasir kucing tu! . So funny. This morning bila buatkan susu and feed them sebelum pegi kerja, i nmpk dah ada few stools inside the litter box tu! Yeayyy! Tp i still kurung the kittens sbb kalau lepas they still poop suka hati dia
kitten yang makan littersand, bahaya and not funny! Leh mati, a real slow dead! Pasir tu bergumpal dalam perut sebab tak dapat dihadam menyebabkan usus blok. Kalau kitten baru belajar makan jangan bagi dia berak dalam litterbox guna pasir. Pakai tuala lama jer. Kitten biasa menghidu bau pasir kumbahan pada bulu ibu dia masa menyusu dan perisa debu pasir melekat pada puting ibu. Bila dia mula belajar makan, dia sangka pasir tu makanan. Sebaiknya, sebelum deliver, ibu kucing dimandi untuk buang debu litter sand dari badan dia. Then, tukar littersand tu, guna yang paper base litter.

kalau ibu pregnant tak nak minum susu, campur serbuk susu tu pada wetfood, bagi sikit air dan gaul ngan kibble. susu replacer itu akan bantu membanyakkan susu ibu kucing.
Reply With Quote
  #216  
Old 01-23-2009, 11:11 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

bro..
mun ktk belajar sikit gik tinggi tek..
dah bleh dah bukak vet clinic..
soma ktk tauk...
pengalaman pun ada..
salute ktk bro..

chayyokkkk...!!!
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #217  
Old 01-23-2009, 12:16 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
bro..
mun ktk belajar sikit gik tinggi tek..
dah bleh dah bukak vet clinic..
soma ktk tauk...
pengalaman pun ada..
salute ktk bro..

chayyokkkk...!!!
ada juak ati nak jadi doktor dolok tapi tiap kali cium unah darah, jadi oyong-oyong pitam. derma darah gik sik penah. lalu jak depan hall orang derma darah, rasa cam meruap jak palak mek....
Reply With Quote
  #218  
Old 01-23-2009, 03:07 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
kitten yang makan littersand, bahaya and not funny! Leh mati, a real slow dead! Pasir tu bergumpal dalam perut sebab tak dapat dihadam menyebabkan usus blok. Kalau kitten baru belajar makan jangan bagi dia berak dalam litterbox guna pasir. Pakai tuala lama jer. Kitten biasa menghidu bau pasir kumbahan pada bulu ibu dia masa menyusu dan perisa debu pasir melekat pada puting ibu. Bila dia mula belajar makan, dia sangka pasir tu makanan. Sebaiknya, sebelum deliver, ibu kucing dimandi untuk buang debu litter sand dari badan dia. Then, tukar littersand tu, guna yang paper base litter.

kalau ibu pregnant tak nak minum susu, campur serbuk susu tu pada wetfood, bagi sikit air dan gaul ngan kibble. susu replacer itu akan bantu membanyakkan susu ibu kucing.
Uikh Bareeen ni boleh jadi sifu i ni! Tq for this info. I will take note. Tak pernah terfkir pun mcm tu.

Muah! muah! for u and all yr cats!
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #219  
Old 01-23-2009, 03:17 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 13
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
ada juak ati nak jadi doktor dolok tapi tiap kali cium unah darah, jadi oyong-oyong pitam. derma darah gik sik penah. lalu jak depan hall orang derma darah, rasa cam meruap jak palak mek....

kmk nektok so far, rasa dah bleh atasi dikit2 takut darah ya...
takut nang takut tp bleh nangga dikit2 la aka jelin2 ...
ya pun since kmk lekak operate 2x awal thn ya tek
..hari2 nangga darah
+
kejadian mak mek putus jarik kat pantei telok kemang PD,
lekak ya mek dah bleh nangga sikit2...
lawan ati wak la masa ya...
miker mun mek leput, sapa mok nolong mak kmk..

mun ndak, b4 tok nang awal2 kmk dah leput mun nangga darah..
penah pisan masa ngupas buah mangga d umah...
kinek2 pisan, tp arwah bapak mek ilek2 jak nangga..
nya miker mek men2...skali tek sik bangun2..
cuak wak ontua ya...
since ya bok mek tauk mek sik bleh nangga darah..
interview kesihatan dolok awal2 madah sik bleh nangga darah..
nei gaya...wakakakakak
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #220  
Old 01-23-2009, 03:40 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Miauuuuuuuuu.. Tompang lalu sikit..

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
See Bobo - 1st time minum plain water using the water feeder -

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Gee, pandainyerrrr Bobo nihh....Cium cikit...muah muah
Hah Zai! kalau nak tau dia mmg pandai, paling nakal, paling besar dan paling putih dari yg lain..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.