Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 03-04-2010, 10:15 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Macam mana nak bg meow gemok??

wui!! 6.5kg?? kalah sekampit beras

akak tak bg kucing2 mkn free flow.tak mau durang obese nanti. pasal tu kucing2 akak suma slim mlim.yg jantan paling berat Pokemon 7kg tp dia tough & panjang bukan gemok. yg lain2 suma below 4kg.

Quote:
Originally Posted by espritgal View Post
My cat skrg beratnye 6.5kg.. umur 2thn3bln.. b4 ni tiap2 hari i bg soft food 3x sehari... tp since weight dia naik 5.1kg b4 umur 2thn, i krgkn 2x sehari... kibbles always ready 4 his consumption. weekend bagi dia minum glukos n sebulan skali bg goat's milk. vet yg ajar pasal my cat penah kene jaundice b4. so far dia sihat jek tp mudah penat... tp kene rajin buat medical chk up to ensure he's healthy... i pon slalu main2 ngn dia 4 exercise...
tp, i x penah pulak bg dia ayam rebus psl dia mmg sgt cerewet.. cume mkn seafood with jelly jek.. tuna or ocean fish pon x bp suke.. mgkn blh try bg ayam rebus tgk cmne ek...
Reply With Quote
  #82  
Old 03-04-2010, 10:23 AM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 11
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Saya bagi kucing2 saya sebulan dua kali air rebusan daging kambing. Saya belajar dari seorang breeder kucing di singapore. Jgn rebus guna air banyak sgt,
nanti rasa pun tak sedap. Daging yang di rebus tu saya cincang2 halus, Selalunya klu kita rebus ikan ker daging ker khasiat semua kurang jadi bagi kucing minum air rebusan tu (khasiat ada pada air rebusan).

Alhamdulillah kucing2 saya badan berisi sihat tak ada masalah apa pun sejak ikut petua tu.
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #83  
Old 03-04-2010, 01:01 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 12
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

meow akk kebanyakkan nya memang gumok2, akk bagi makan blackwood berselangseli dengan nutri edge atau iams, tapi, yang tak best nya, perut masing2 melandut... tak kira yang jantan atau yang betina... kesian pulak tengok, badan besar tapi perut berbuai... dikesempatan ini nak jugak akk bertanya pada yang pakar, kenapa perut tu boleh jadi melandut? baik pada meow yang lepas bebas dalam rumah atau pun yang didalam kandang..

cuba jugak bagi ayam rebus, tapi dia orang tak bernafsu nak makan... tapi, kalau terbau ikan goreng, tak tentu arah dia orang jadinya... jangan tidak, sekali sekala, bagi lah secubit sorang, jangan kempunan...
Reply With Quote
  #84  
Old 03-08-2010, 12:17 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by azieazlie View Post
meow akk kebanyakkan nya memang gumok2, akk bagi makan blackwood berselangseli dengan nutri edge atau iams, tapi, yang tak best nya, perut masing2 melandut... tak kira yang jantan atau yang betina... kesian pulak tengok, badan besar tapi perut berbuai... dikesempatan ini nak jugak akk bertanya pada yang pakar, kenapa perut tu boleh jadi melandut? baik pada meow yang lepas bebas dalam rumah atau pun yang didalam kandang..

cuba jugak bagi ayam rebus, tapi dia orang tak bernafsu nak makan... tapi, kalau terbau ikan goreng, tak tentu arah dia orang jadinya... jangan tidak, sekali sekala, bagi lah secubit sorang, jangan kempunan...
sama lar yg kat umah tuh...tapi dorang tolak batu ngan kayu jek...infact kalau kita goreng ikan..dorang pulak kena kurung mase tuh..abes dia scratch pintu mintak keluar..(penangan bau ikan goreng)...tapi part spare tyre tu tak dpt nak tlg..nak kasik pinjam girdle kita doarng tak muat......

..matilamak off topic pulak...sori mod june...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #85  
Old 03-08-2010, 05:05 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 12
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak bg meow gemok??

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
sama lar yg kat umah tuh...tapi dorang tolak batu ngan kayu jek...infact kalau kita goreng ikan..dorang pulak kena kurung mase tuh..abes dia scratch pintu mintak keluar..(penangan bau ikan goreng)...tapi part spare tyre tu tak dpt nak tlg..nak kasik pinjam girdle kita doarng tak muat......

..matilamak off topic pulak...sori mod june...
kalau meow boleh pakai girdle, boleh lah tunjuk cat walk kat kita... tak delah jalan perut berbuai buai lagi... sian tengok dorang.. badan besar2, tapi boroi boroi... tah apa yang silap bagi makan, tak taulah...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Finally Sandy dh tau Poo n Pee kat mana sandy Training & Behavioral Issues 26 06-02-2009 11:51 AM
my meow meow lovecat Cats & Kittens 1 02-09-2009 11:09 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.