Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-15-2009, 09:48 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default What's the correct way to say NO!!!???

Salam n Hi all

Nak mintak ilmu dari forumers sume...if ur furkids buat anythg unfavorable...how do u guys tell them dat it's wrong? Mcm my Mika n Dora ni...suke sgt menangkap n makan bnda yg bukan2...gigit wayar@cables smpai putus2...scratch kt tmpat x sepatutnye...pnjat2 langsir smpai tggi2 pastu x reti turun ...n mcm2 lg lah I understand dah name pon kucing kan...so their animal instincts as hunter n xplorer tu mmg adelah...but i believe kalu tau d correct way...kter bleh educate diorg whats good n whats not kn?

So nk mintak pendapat@petua sumer...kalau sape2 ade cara t'sendiri yg slain drpd kurung diorg, jentik2 tlinga, etc...hope leh share kat sini. So far teknik2 biase tu mostly dah wat kat my furkids...tp diorg wat DERRRKKKKK je N klu bleh nk tau cara2 yg xkan wat diorg sng mrajuk...sbb Mika n Dora ni sgt2 la sensitip nye Kena mrah sket...nyorok bwah katil n tido lame2 bwah tu...dah lapa baru kluar mintak makan...kalu tgk muke mmg penyek je if kena tegur...huhu

To Mika n Dora...sori yerk...but you 2 are soooOOOO naughty n degil...kdg2 rase nak gigit je
Reply With Quote
  #2  
Old 10-15-2009, 10:09 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by kingmaliQue View Post
Salam n Hi all

Nak mintak ilmu dari forumers sume...if ur furkids buat anythg unfavorable...how do u guys tell them dat it's wrong? Mcm my Mika n Dora ni...suke sgt menangkap n makan bnda yg bukan2...gigit wayar@cables smpai putus2...scratch kt tmpat x sepatutnye...pnjat2 langsir smpai tggi2 pastu x reti turun ...n mcm2 lg lah I understand dah name pon kucing kan...so their animal instincts as hunter n xplorer tu mmg adelah...but i believe kalu tau d correct way...kter bleh educate diorg whats good n whats not kn?

So nk mintak pendapat@petua sumer...kalau sape2 ade cara t'sendiri yg slain drpd kurung diorg, jentik2 tlinga, etc...hope leh share kat sini. So far teknik2 biase tu mostly dah wat kat my furkids...tp diorg wat DERRRKKKKK je N klu bleh nk tau cara2 yg xkan wat diorg sng mrajuk...sbb Mika n Dora ni sgt2 la sensitip nye Kena mrah sket...nyorok bwah katil n tido lame2 bwah tu...dah lapa baru kluar mintak makan...kalu tgk muke mmg penyek je if kena tegur...huhu

To Mika n Dora...sori yerk...but you 2 are soooOOOO naughty n degil...kdg2 rase nak gigit je
I ada mention in one of the forum..I ada baca weekenders article... Kiter hissing kat kucing esp anak kucing and angkat tangan sket macam nak gedebuk gitu... sbb ibu kucing memang buat camtue untuk disciplinekan.. so far memang jadik kat sayer... orang lain tak tahulah...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 10-15-2009, 10:22 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
I ada mention in one of the forum..I ada baca weekenders article... Kiter hissing kat kucing esp anak kucing and angkat tangan sket macam nak gedebuk gitu... sbb ibu kucing memang buat camtue untuk disciplinekan.. so far memang jadik kat sayer... orang lain tak tahulah...
Ha yg ni I ade bace jgk in one of the threads...dah try...n my Dora looked at me n was like "Hek'eleh tuan aku ni...gile ke ape?" Dia x heran...salah pitch kot wat hisss tu...kekeke. Mase tu Dora tgh penyek2 kan cicak...mane dapat tah...so I jez amik cicak tu n buang. Maka Dora pon segeralah tido d bwh katil itu...hehehe
Reply With Quote
  #4  
Old 10-15-2009, 10:34 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by kingmaliQue View Post
Ha yg ni I ade bace jgk in one of the threads...dah try...n my Dora looked at me n was like "Hek'eleh tuan aku ni...gile ke ape?" Dia x heran...salah pitch kot wat hisss tu...kekeke. Mase tu Dora tgh penyek2 kan cicak...mane dapat tah...so I jez amik cicak tu n buang. Maka Dora pon segeralah tido d bwh katil itu...hehehe
Alah penyet2 cicak tueh... perkara biasa... tak pelik... memang geng2 kucing nieh nak tunjuk skill... tapi itu cuma jangan bagi diornag makan da la..t ceret..

Penangan ketuanan u tak kuat g kot..ataupun semua tueh kitten...sbb tue hora horeyyy tak habis lagik..

Kena tanya yang lainlah kot... hyper active nieh.. kitten selalu naturally ... tapi jangan sampai panjat meja semua dah la...

Tapi u kata dora g tido... okalh tue...behaviour tak disambung..t agaknya si cicak tueh da arwah kot...

i pernah ular lidi masuk... itu pun diornag try nak lenyet... lagi datang ke depan...kelepuk2 pala ular tueh ngan tangan bulus diorang... terkejut sayer .... last2 cepat2 kurung 3 ekor tueh... tueh pun berkumpul kat penjuru cage...berminat nak tengok..hahahaha
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 10-15-2009, 10:48 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Haa mmgla kalu penyet2 2 biase...yg jd prob sbb de mkan la...adeh Tu nk kena find a way 2 stop them from tangkap2 all dis cicak lipas spider katak bla3...sbb if siang xpela I bleh monitor...tp kalu memalam tgh syok tdo...diorg pon syok la korek sane korek sini carik habuan Sesusah bg RC n BW...cicak jugak jd pilihan

Tdo bwah katil tu mrajuk tuh...hehe
Reply With Quote
  #6  
Old 10-15-2009, 10:50 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by kingmaliQue View Post
Haa mmgla kalu penyet2 2 biase...yg jd prob sbb de mkan la...adeh Tu nk kena find a way 2 stop them from tangkap2 all dis cicak lipas spider katak bla3...sbb if siang xpela I bleh monitor...tp kalu memalam tgh syok tdo...diorg pon syok la korek sane korek sini carik habuan Sesusah bg RC n BW...cicak jugak jd pilihan

Tdo bwah katil tu mrajuk tuh...hehe
Malam kurunglah malique... kang t apa ditelannya tak tahu... t bangun2 u tengok da ceret beret... 3 hari lak kena confine..

Yerlah..cuba u bagi BW ngan RC yang gedek2 gerak2..leh lari..mesti thrill kan diornag nak korek RC ngan BW..hahahaha
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #7  
Old 10-15-2009, 10:59 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Yerlah..cuba u bagi BW ngan RC yang gedek2 gerak2..leh lari..mesti thrill kan diornag nak korek RC ngan BW..hahahaha
Hah...kalau2 ade lah org2 RC or BW kat sini...cadangan di atas ni mcm berguna utk sy...mintak amek tindakan sewajarnye...wat kibbles ala2 ekor cicak ke

Kak nurul mane kak nurul...oopsss
Reply With Quote
  #8  
Old 10-15-2009, 11:00 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default What's the correct way to say NO!!!???

Malique,I disiplinkan my kucing dgn suara & gestures tangan.bila durang dengar intonasi & gestures tgn durang tau apa yg durang buat tu salah. kedua,pakai rotan.bila durang buat benda yg saya tak suka,amik rotan tu kasih intonasi suara marah & libas2 rotan tu kat udara.durang terus tak jd buat apa2.takut. klu mlm tido camtu gak.durang dulu pesta rambu ramba klu time kita tido.tup tup dengar brg jatuh gedembam gedembum siap buat lompat tinggi lg. tp sejak kena disiplin,bila kita tido durang senyap je.main kat bilik ujung sekali.dlm tu nak tunggang ke,nak terbalik ke suma ada toys kat dlm tu.

dlm few months ago I ada kutip satu kitten stray yg I namakan Max.dia ni bawa pengaruh buruk dgn housecat.susah gak nak disiplinkan dia.next week nak zass dia.harap lepas zass kuranglah kedegilan dia.yg dia ni I kurung tiap2 mlm before tido.klu tak mmg confirm durang ada pesta liar

another thing,klu durang suka bawa lipas,cicak etc,yg tu I tak kacau sgt coz itu nature durang.sometimes durang "hadiahkan" lipas/cicak smp nak luruh jantung dibuatnya.dahlah I ni penakut lipas. tp bila durang nak mkn,kena tepislah. sebab cicak ni bawa mudarat kat kucing.

u juga blh try spray air bila durang buat benda mcm gigit2 wayar atau yg u cakap td.petanda perkara yg durang buat tu is a big no no.at least works on my cats.tak taulah kucing org lain.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-15-2009, 11:05 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by June View Post
Malique,I disiplinkan my kucing dgn suara & gestures tangan.bila durang dengar intonasi & gestures tgn durang tau apa yg durang buat tu salah. kedua,pakai rotan.bila durang buat benda yg saya tak suka,amik rotan tu kasih intonasi suara marah & libas2 rotan tu kat udara.durang terus tak jd buat apa2.takut. klu mlm tido camtu gak.durang dulu pesta rambu ramba klu time kita tido.tup tup dengar brg jatuh gedembam gedembum siap buat lompat tinggi lg. tp sejak kena disiplin,bila kita tido durang senyap je.main kat bilik ujung sekali.dlm tu nak tunggang ke,nak terbalik ke suma ada toys kat dlm tu.

dlm few months ago I ada kutip satu kitten stray yg I namakan Max.dia ni bawa pengaruh buruk dgn housecat.susah gak nak disiplinkan dia.next week nak zass dia.harap lepas zass kuranglah kedegilan dia.yg dia ni I kurung tiap2 mlm before tido.klu tak mmg confirm durang ada pesta liar

another thing,klu durang suka bawa lipas,cicak etc,yg tu I tak kacau sgt coz itu nature durang.sometimes durang "hadiahkan" lipas/cicak smp nak luruh jantung dibuatnya.dahlah I ni penakut lipas. tp bila durang nak mkn,kena tepislah. sebab cicak ni bawa mudarat kat kucing.

u juga blh try spray air bila durang buat benda mcm gigit2 wayar atau yg u cakap td.petanda perkara yg durang buat tu is a big no no.at least works on my cats.tak taulah kucing org lain.
aduh kak Jun... really entertaininglah baca kak June punyer comment...comelnyer... Geli lipas jugak ker.... samalah ngan sayer..tetambah yang terbang2 tueh..pastue lipas yang suak korek kertas... ewwww...

A'ah kena garang tau malique....in a way..logic gaklah kan... Spray air tue betul jugaklah... tapi kucen2 sayer suka datang hidu kat spray air tueh bila sayer tak guna... diornag nampak spray air tue cam diornag punyer enemy lak.

Ada satu lagi.kalau diornag leka tengah buat crime... u buat bunyi kuat..baling kunci ke..baling buku gedebom ke kat tempat tueh..kompom terkejut beruk and lari... macam my cat dulu punya teringin dia tueh nak turun atas bumbung..sekali naik bumbung... hah...bumbung tueh da la zink..dia tue 4 kg... ila dia jalan bunyi kuat..lari lagi bunyi kuat..sendiri terkejut nagn bunyi kaki sendiri... sampai sekarang tobat tak naik bumbung da...hahahaa
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2009, 11:13 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by June View Post
Malique,I disiplinkan my kucing dgn suara & gestures tangan.bila durang dengar intonasi & gestures tgn durang tau apa yg durang buat tu salah. kedua,pakai rotan.bila durang buat benda yg saya tak suka,amik rotan tu kasih intonasi suara marah & libas2 rotan tu kat udara.durang terus tak jd buat apa2.takut. klu mlm tido camtu gak.durang dulu pesta rambu ramba klu time kita tido.tup tup dengar brg jatuh gedembam gedembum siap buat lompat tinggi lg. tp sejak kena disiplin,bila kita tido durang senyap je.main kat bilik ujung sekali.dlm tu nak tunggang ke,nak terbalik ke suma ada toys kat dlm tu.

dlm few months ago I ada kutip satu kitten stray yg I namakan Max.dia ni bawa pengaruh buruk dgn housecat.susah gak nak disiplinkan dia.next week nak zass dia.harap lepas zass kuranglah kedegilan dia.yg dia ni I kurung tiap2 mlm before tido.klu tak mmg confirm durang ada pesta liar

another thing,klu durang suka bawa lipas,cicak etc,yg tu I tak kacau sgt coz itu nature durang.sometimes durang "hadiahkan" lipas/cicak smp nak luruh jantung dibuatnya.dahlah I ni penakut lipas. tp bila durang nak mkn,kena tepislah. sebab cicak ni bawa mudarat kat kucing.

u juga blh try spray air bila durang buat benda mcm gigit2 wayar atau yg u cakap td.petanda perkara yg durang buat tu is a big no no.at least works on my cats.tak taulah kucing org lain.

Hehehe...pesta liar pon ade eh kak june

Haa yg air tu mcm gud idea...napolah den x t'pk Esok jugak nk carik water gun...ammo kasi air sejuk best dah kot Pasal cicak lipas etc 2 kalu bleh mmg sy xmo kcau sgt jgk coz i understnd jgk its their nature...tp so far klu nmpk diorg men2 cicak ape sume mmg x sng hati sbb most of d time tau dah they'll eat makhluk2 tu sumer Tp xper2...pasni i'll be ready 2 wet them
Reply With Quote
  #11  
Old 10-15-2009, 11:20 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by kingmaliQue View Post
Hehehe...pesta liar pon ade eh kak june

Haa yg air tu mcm gud idea...napolah den x t'pk Esok jugak nk carik water gun...ammo kasi air sejuk best dah kot Pasal cicak lipas etc 2 kalu bleh mmg sy xmo kcau sgt jgk coz i understnd jgk its their nature...tp so far klu nmpk diorg men2 cicak ape sume mmg x sng hati sbb most of d time tau dah they'll eat makhluk2 tu sumer Tp xper2...pasni i'll be ready 2 wet them
Beli spray guna nak basahkan kain untuk iron pun dah cukup..murah jerk..tak yah water gun..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #12  
Old 10-15-2009, 11:26 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Hehe nur...i pon ade same xperience cam u jgk...my cat pnjat bumbung zink n then sendiri takut bunyi2 tuh...melompat2 dia kat atas tuh sorg2...cam hilang pedoman dah Lg 1 pnjat bmbung tuh time tgh panas terik...so the metal gets really hot...n there goes d cat

Idea buat bising pon bes gak ni...hehe...akan d cube...TQ2
Reply With Quote
  #13  
Old 10-15-2009, 11:33 PM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Beli spray guna nak basahkan kain untuk iron pun dah cukup..murah jerk..tak yah water gun..
Water gun lg syiok...nk dok jejauh je tembak...pstu cepat2 sorok n then wat muke toya
Reply With Quote
  #14  
Old 10-15-2009, 11:42 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default What's the correct way to say NO!!!???

hahahahha!! akak klu lipas mmg geli geleman.eeee!! nak lg yg terbang2 tu.blh pitam dibuatnya.suami akak ejek,apa punya Macgyver takut lipas.huhuhu!! macgyver tak macgyver,lipas gua tak mau

mcm tulah kasih,malique klu byk anak kaki 4.klu sorang ibu ramai anak kain batik mak kena tarik kiri dan kanan.sama gak mcm anak bulus ni.hehehehe!! rmh kami ni tunggang terbalik,brg pecah suma lengkap.but slowly kami picking up mcm mana nak ajar kucing.

malique,akak ada pistol air.best gila tembak kucing pakai pistol air.yg tu special utk si max.sebab degil sgt


Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
aduh kak Jun... really entertaininglah baca kak June punyer comment...comelnyer... Geli lipas jugak ker.... samalah ngan sayer..tetambah yang terbang2 tueh..pastue lipas yang suak korek kertas... ewwww...

A'ah kena garang tau malique....in a way..logic gaklah kan... Spray air tue betul jugaklah... tapi kucen2 sayer suka datang hidu kat spray air tueh bila sayer tak guna... diornag nampak spray air tue cam diornag punyer enemy lak.

Ada satu lagi.kalau diornag leka tengah buat crime... u buat bunyi kuat..baling kunci ke..baling buku gedebom ke kat tempat tueh..kompom terkejut beruk and lari... macam my cat dulu punya teringin dia tueh nak turun atas bumbung..sekali naik bumbung... hah...bumbung tueh da la zink..dia tue 4 kg... ila dia jalan bunyi kuat..lari lagi bunyi kuat..sendiri terkejut nagn bunyi kaki sendiri... sampai sekarang tobat tak naik bumbung da...hahahaa
Reply With Quote
  #15  
Old 10-15-2009, 11:49 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Hmm.. saya pun marah kucing2 kat rumah ni dgn intonasi suara.. satu lagi senjata ialah..pemukul lalat..

Bila durang nakal sangat, saya akan pukul lantai / carpet kuat2 supaya durang takut sikit.. so sekarang bila durang nampak aje saya pegang pemukul lalat, semua stop apa yg durang buat dan baring atas lantai atau lari masuk bilik durang.

Tapi Salem si hitam ni jugak yg degil x makan saman.. dah marah x bg gigit kasut/sandal.. habis barai dia kerjakan jugak .. x terkata kedegilannya...
Reply With Quote
  #16  
Old 10-16-2009, 01:11 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 12
Fareen is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

I Ada baca dlm buku dan I praktikkan. so far it works. kadang2 kucing yg x mkn saman cam Sophie I ni Ada 2 cara:-

1) isikan sedikit duit syiling dlm tin atau bekas kecik yg bole bising if awak goncang. kdg2 Ada kucing yg x kisah suara kita especially if kita biasa Pasang tv kuat so suara kita dia rasa biasa. so if they jahat, u goncang tin tu. mesti dia tersentak then u tunjuk jari ke, angkat tgn ke sambil ckp bad cat or apa2 u nak ckp so dia faham. bekas ni u bole taruk a few around the house.

2) u angkat dia sampai muka dia dekat ngan muka u and u hiss kat dia and u ckplah bad cat ke apa ke.

so far ngan sophie yg degil tu, nampak berjaya.

good luck!
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #17  
Old 10-16-2009, 07:52 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 13
euanna is on a distinguished road
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Duit syiling dalam tin yer.. pass.. saya ngilu bila besi berlaga dgn besi
Hmm nanti saya fikirkan apa lg yg buat bising yer hmm maybe letak batu dlm tin ok kot

Pasal marah bad boy tu... .. mmg budak seekor ni tak makan saman..penat dah marah dia...
Reply With Quote
  #18  
Old 10-16-2009, 09:30 AM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Tapi Salem si hitam ni jugak yg degil x makan saman.. dah marah x bg gigit kasut/sandal.. habis barai dia kerjakan jugak .. x terkata kedegilannya...
Cuba calit minyak angin sket kat slipar tu...tgk Salem nk geget lg x
Reply With Quote
  #19  
Old 10-16-2009, 09:54 AM
kingmaliQue's Avatar
kingmaliQue kingmaliQue is offline
***feline guardian***
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang, Selangor
Posts: 44
Rep Power: 0
kingmaliQue is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kingmaliQue
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
I Ada baca dlm buku dan I praktikkan. so far it works. kadang2 kucing yg x mkn saman cam Sophie I ni Ada 2 cara:-

1) isikan sedikit duit syiling dlm tin atau bekas kecik yg bole bising if awak goncang. kdg2 Ada kucing yg x kisah suara kita especially if kita biasa Pasang tv kuat so suara kita dia rasa biasa. so if they jahat, u goncang tin tu. mesti dia tersentak then u tunjuk jari ke, angkat tgn ke sambil ckp bad cat or apa2 u nak ckp so dia faham. bekas ni u bole taruk a few around the house.

2) u angkat dia sampai muka dia dekat ngan muka u and u hiss kat dia and u ckplah bad cat ke apa ke.

so far ngan sophie yg degil tu, nampak berjaya.

good luck!
Duit syiling dalam tin...huwmmm bleh try jugak nih...sng pon sng nk wat kan...sambil2 tuh leh galakkan anak2 buah utk menabung

Skrg nih mmg find a way to discipline them either directly or indirectly. Sbb dulu dah bela cats berbelas tahun since small...n then stop a few years sbb study merata2...now dah stat balik ngn 2 budak nakal ni tu nk kena tuntut ilmu balik Lgpun time diorg kecik dulu mmg manjekan kaw2 punye...skrg nih da besar kalu marah sket mrajuk masuk bwah katil...tu yg lemah smgt tengok tu Mane x nye dah tido pon sekatil seslimut sebantal...kdg2 terjage malam2 sbb either one dah pnjat atas dada n tdo...ekor placing baeeekkkk punye kat muka...kalu 'ter'kebelakang sket...maka akan landing lah bahagian yg x sepatutnya kat tempat yg x sepatutnya

p/s : kak june...water gun tu bleh sewa x...brape sejam?
Reply With Quote
  #20  
Old 10-16-2009, 10:05 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 12
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: What's the correct way to say NO!!!???

WAHH!!! i like this bebenang so much!!saya pon ada problem ngan anak2 bulus yg degil.xspecially velvet(kitten boy).punyer laa hyper active!org tunjuk tgn ke,jentik dia ke,buat bodo je.skrg dah pandai naik atas meja.last week dia panjat meja n nak mkn kuih raya!abes pecah bekas kuih!nanti nak try laa cara kak june tu bawak rotan..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
educate, teach, train

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.