Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-14-2012, 09:17 AM
Ieda Manjer Ieda Manjer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 4
Rep Power: 0
Ieda Manjer is on a distinguished road
Unhappy newbies need help plzz..

hai all...newbies here..saya baru je bela anak kucing umo 3bln (c0mei)..last week bwk g gov vet cheras coz telinga dia darah..anak bulus saya garu cx gatal..vet kata kena kutu telinga...dh seminggu titik n cuci alhamdulillah nmpk perubahan..next week bwk ke vet balik utk vaksin..nak tnya beberapa soklan:

1. price untuk last week : ear drop RM37 + ubat cacing RM6 + service charge RM20 = RM63...mahal x? klu mahal mintak otai2 suggest vet klinik yg cheper..

2. next week nak bwk g vaksin.. kena deworm sekali lagi ke? memula beli owner kata dah vaksin tp saya mcm xyakin je coz kutu telinga teruk sgt2 sampai tertutup lubang telinga dia..anggaran untuk vaksin berapa ye? makumlah..kena save sikit..dah habis byk utk dia..kena slow down untuk maintain...

3. c0mei asik garu2 je..ade kemungkinan kena kutu dan hama x? sbb hari tu ada la belek2 bulu dia jumpa sekor kutu..tp lepas tu xjumpa plak yg lain2..lgpn agak susah nk cari coz bulu2 nya pjg2..mcm mana nak atasi masalah kutu kucing? masalahnya saya pun terasa gatal2 bila peluk cium dia..

4. utuk anak bulus mcm c0mei ni makanan ape yg sesuai? saya bg RC kitten + wet food dlm tin tp wet food c0mei xberapa sukew la..slow je..ade gak terbaca RC xbagus..mintak suggestion plzz...

5. mata n hidung c0mei asik berair je..ada kemungkinan dia demam ke? atau sebab sy hari2 titik ubat eardrops n cuci telinga dia..smlm sy pakai ubat titik yg sy beli kat petshop..nmpk ok sikit dr ubat klinik..anak bulus saya ni susah nak cuci telinga..saya terpaksa BEDUNG mcm baby baru leh cuci telinga dia tp risau gak sbb mcm seksa dia

maaf byk sgt soklan coz sy agak risau..tgh2 mlm pun bgn tgkkan c0mei..duk opiz pun ati xtenang..semoga terjawab soklan2 saya..tq all..

Last edited by Ieda Manjer; 09-14-2012 at 11:05 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-19-2012, 09:42 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: newbies need help plzz..

Hi Ieda,

Selamat datang ke Petfinder

1. price untuk last week : ear drop RM37 + ubat cacing RM6 + service charge RM20 = RM63...mahal x? Saya rasa tak mahal sebab Ieda bayar ubat ear drop sekali. Lagipun, ear drop boleh disimpan untuk lain kali kalau kutu datang balik.

2. next week nak bwk g vaksin.. kena deworm sekali lagi ke? Vaksin kena 3 kali. Kalau vet private, harga dalam RM40 sekali termasuk deworm (ubat cacing). So total kena RM120 for 3 dos. Kalau kat klinik kerajaan mungkin dalam RM20 kot tp memang lagi murah kalau dibanding private. Mula2 bela kucing memang kena spend lebih sikit demi kesihatan dia. Once da abis 3 dos, lepas setahun baru dos seterusnya. Masa tu boleh la belanja kat benda bukan2 macam mainan dan accessory

3. c0mei asik garu2 je..ade kemungkinan kena kutu dan hama x? Saya suggest Ieda cepat beli ubat kutu seperti Frontline atau Advantage jenis "Spot On". Ubat "spot-on" akan diletak di bahagian belakang tengkuk Comei sebulan sekali. Semua kutu akan mati dalam masa 24jam. Ulang lagi bulan seterusnya sehingga semua kutu & telur kutu mati. Ini sangat penting sebab kutu kucing boleh merebak ke seluruh rumah kalau tak hapuskan awal2!

Kutu boleh hidup dalam carpet, cadar, kat kusyen atau pakaian Ieda. Tu sebab kalau peluk CoMei sampai terasa gatal. Mungkin Ieda pun da kena gigit kutu. Rupa gigitan kutu macam gigitan nyamuk cuma ia sangat gatal dan mengambil masa 1-2 minggu baru sembuh tinggalkan parut.

Ubat kutu dalam RM45 - RM55 sekotak. Dalam ade 4 tiub for 4 bulan.

4. utuk anak bulus mcm c0mei ni makanan ape yg sesuai? Ini terpulang kepada kucing. Kadang2 makanan yang popular dia tak suka, nak yang biasa2. Kucing saya makan Blackwood. Brand ni tak semahal RC dan so far ok untuk kucing saya.

5. mata n hidung c0mei asik berair je..ada kemungkinan dia demam ke? Mungkin demam. Better bawak gi jumpe vet serta merta.

Saya harap jawapan saya dapat membantu Ieda.
Good luck
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2012, 12:55 PM
Ieda Manjer Ieda Manjer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 4
Rep Power: 0
Ieda Manjer is on a distinguished road
Default Re: newbies need help plzz..

thanks Meffy 4 d answer...sori lama tak online..bz d opis..

saya dah bwk g vet..tp vet just bg frontline yg sembur sahaja..drop spot on saya beli sendiri tp katanya better jgn titik coz comei masih kitten under 6month..last week dah buat operasi besar2an vacum n mop satu rumah dengan clorox..carpet n alas kaki semua basuh...saya mandikan dia dgn shampoo kutu ANICIDE (beli kat tesco)..tgk mcm dh ok sikit tp comei masih tergaru2..susah nak sembur fronline coz bulu2 dia pjg sangat2... ada kesan pada comei x kalau dia jilat frontline yg saya sembur?

buat masa ni vet x bg vaksin dia selagi dia xchat..kutu telinga teruk sgt..dah dua minggu titik n cuci..tp still ade lg..huwaaa...skrg dah masuk 2nd botle eardrop..nak buat cam ne lg? masa beli x cek pun..hurm... now dia batuk kahak+selsema+demam (dah mcm org plak).. kesiannya dia.....next week baru bwk lg sekali jumpa vet...tp alhamdulillah..dia tetap aktif mcm biasa..asik nak main jew..
Reply With Quote
  #4  
Old 09-23-2012, 10:01 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: newbies need help plzz..

Frontline sembur kurang berkesan dan kurang baik kalau kucing asyik jilat bahagian yang telah disembur. Ieda kena ingat Frontline ni racun serangga tau. Yang jenis spot on boleh digunakan pada anak kucing yang lebih 2 bulan sebab dulu kucing saya pun vet yang bubuhkan. Kalau guna yang titis, kucing tak dapat nak jilat sebab dititis kat bahagian yang lidah kucing memang tak sampai (belakang tengkuk).

Nak titis pun senang. Since Comei masih kecil, bulu panjang pun tak setebal kucing dewasa. Asingkan bulu sampai nampak kulit, lepas tu titis sampai habis. Lepas tu biarkan jer. Klu nak mandikan kena tunggu lepas 48jam. Syampu kutu amat kuat so jangan guna selalu sebab akan menyebabkan kulit Comei jadi kering. Gunakan syampu kucing yang 'mild'. Baby syampu biasa pun boleh.

Untuk kutu telinga, dulu vet saya titiskan frontline jer dalam telinga. Sebelum dititis kat badan kucing, dia bubuh setitis dalam tiap telinga. Settle semua kutu telinga Tapi mungkin kucing saya x banyak kutu telinga. Kutu badan dia memang banyak sampai 4 bulan saya penat cuci rumah. Penat oiii! Tapi itu sahaja cara nak control kutu dari membiak dan hanya dengan cara ini kitaran hidup kutu akan tamat.

Rajin2 cuci rumah, kain, carpet...etc. Lama2 akan mati semua kutu. Jangan bagi chance...jangan putus asa. Dulu saya berbotol2 Baygon dah spray, clorox pun sama, mop sampai patah beli lagi Once da mati semua, memang tak akan ade lagi selagi Comei x kuar rumah atau campur kucing lain yang berkutu
Reply With Quote
  #5  
Old 09-27-2012, 08:06 AM
Ieda Manjer Ieda Manjer is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 4
Rep Power: 0
Ieda Manjer is on a distinguished road
Default Re: newbies need help plzz..

thanks Meffy... info yang sangat2 berguna...ieda beli sendiri frontline yg spot on 2..nnti ida titiskan dlm telinga dan kat blkg tengkuk c0mei...

ape pun...memang PENAT sangat nk cuci rumah sampai sakit pinggang
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newbies here pencerita Member Introductions 1 09-21-2011 10:46 AM
Plzz help!!! 7 months old maltese lost in jln kenari,puchong jaya brigittefoo Lost & Found 0 01-31-2010 04:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.