Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-20-2012, 01:31 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Smile flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Formerly recorded in Malaysia, the flat-headed cat was declared extinct in 1985, until it was sighted again at Tangkulap Forest Reserve, Malaysia, in March 2009 , ni adalah sejarah kucing flat headed cat,

pada mulanya istri saya bertanya..."abang beli kucing baru ker?" saya cakap x... dia cakap ada kucing dalam almari abang...saya pelik...then saya pergi tengok...ya!! mmg ada kucing lingkungan 4 bulan...tapi bermuka aneh, saya cuba pegang kucing tu tapi dia pantas gigit jari saya...bedarah... emmm...saya umpan dia royal canin...tapi dia xnak... saya pikir mungkin dia spisis kucing hutan...saya beri dia ikan talapia hidup...terus dengan kelahapnya dia makan...

kemudian saya halau kucing tu keluar rumah memandangkan kucing tu agak garang ngan kucing DLH saya(terkencing2 kucing saya)... tapi keesokan malam nya kucing tu datang lagi...mayb dia nak makan dinner free kot...dat okey...saya kasi dia makan ikan talapia ngan susu.. makin hari makin kerap dia datang nak makan free...

lalu saya ambil foto dia dan emailkan pada seorang biologist yg saya kenal... spisis apa ni... x macam asian leapord cat yg saya sering jumpa (sbb rumah saya pinggir hutan).. terus dia kol saya...cakap...itulah kucing flat headed cat...kucing yang paling misteri...sampaikan x pernah ada video atau gambar secara dekat... ni adalah gambar beliau...saya panggil dia beyak..sbb dia slalu kasi upah kat saya pas dia makan dia berak kat berandar saya(geram gak kekadang)

ni adalah gambar beliau...nanti kalau ramai yang berminat nak tengok lebih lagi saya akan upload banyak2



p/s:disini saya tekankan saya x membela haiwan ini kerana salah di sisi undang2... tapi saya hanya memberikan kasih sayang jika dia perlukan
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	644049_3662819500673_1839265079_n.jpg
Views:	274
Size:	23.3 KB
ID:	11689  
Reply With Quote
  #2  
Old 11-20-2012, 01:46 PM
Bard186 Bard186 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kuantan
Posts: 33
Rep Power: 0
Bard186 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Wow.. tahniah kerana bagi kucing ni makan.. Saya sangat berminat untuk tengok gambar beliau lagi.. Upload la banyak2..
Mungkin awak boleh pertimbangkan untuk hubungi jabatan yang berkaitan supaya kebajikan kucing ni terjamin..
Bimbang dia dijumpai oleh orang yang tak bertanggungjawab dan dijual @dibiakkan.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-20-2012, 08:05 PM
zatt zatt is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 22
Rep Power: 0
zatt is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

first time dgr pasal kucing & tgk gambar kucing ni.... mungkin boleh upload banyak lagi... :)

Dia bunyi mcm mana? mengeow juga ke? atau mcm kucing hutan yg garang?

Sejarah dia pulak mmg jadi haiwan peliharaan yg manja ke?

mcm menarik je..
Reply With Quote
  #4  
Old 11-20-2012, 08:34 PM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

thanks pda yang sudi komen..
bard:bukan saya xnak contact jabatan yang berkenaan...tapi pasti dia kene tangkap... sbb saya ada perasan adik beradik dia main sekitar umah saya..cuma dia jer berani yang masuk rumah saya

zatt: dia totally x jinak.. sejarah dia mmg xder...sbb xder rekod pasal dia memandangkan di semenanjung dia dah pupus...dia x miow3...dia mendengus...

ni adalah gambar2 dia... saya x dapat ambil banya sbb dia jarang singgah rumah rumah saya sbb bini saya garang... kalau ada bini saya mmg dia x masuk rumah...n kalau bini saya x der baru dia masuk..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	15961_3672783029755_112368887_n.jpg
Views:	252
Size:	97.3 KB
ID:	11705   Click image for larger version

Name:	21820_3672781229710_129700570_a.jpg
Views:	225
Size:	10.2 KB
ID:	11706   Click image for larger version

Name:	533802_3672784389789_1713345779_n.jpg
Views:	246
Size:	58.2 KB
ID:	11707   Click image for larger version

Name:	575318_3672783749773_1329758118_n.jpg
Views:	239
Size:	57.1 KB
ID:	11708   Click image for larger version

Name:	603937_3672782429740_1277885398_a.jpg
Views:	234
Size:	4.5 KB
ID:	11709  

Reply With Quote
  #5  
Old 11-20-2012, 10:12 PM
Rayquaza17's Avatar
Rayquaza17 Rayquaza17 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kuala Lumpur
Posts: 314
Rep Power: 10
Rayquaza17 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Wow! Hebat! Sangat cantik dan lumayan :D
__________________
I have 2 cats, 3 turtle, 3 dogs.
'Used' to have 8 turtles, 14-16 chickens and rabbits. In Bali last time used to have 2 dog. :P
Reply With Quote
  #6  
Old 11-21-2012, 03:35 PM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

rayquaza: tapi sayang... saya x tau berapa lama flat headed cat boleh bertahan di bumi malaysia...sbb ramai yg rakus nak tebang hutang...atas nama kemajuan
Reply With Quote
  #7  
Old 11-23-2012, 04:56 PM
Rayquaza17's Avatar
Rayquaza17 Rayquaza17 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kuala Lumpur
Posts: 314
Rep Power: 10
Rayquaza17 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

I think flat head cat almost same dengan ALC. But can ask zoo and see? At least they have a place to eat and sleep...:(
__________________
I have 2 cats, 3 turtle, 3 dogs.
'Used' to have 8 turtles, 14-16 chickens and rabbits. In Bali last time used to have 2 dog. :P
Reply With Quote
  #8  
Old 11-26-2012, 10:55 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by johari27 View Post
thanks pda yang sudi komen..
bard:bukan saya xnak contact jabatan yang berkenaan...tapi pasti dia kene tangkap... sbb saya ada perasan adik beradik dia main sekitar umah saya..cuma dia jer berani yang masuk rumah saya

zatt: dia totally x jinak.. sejarah dia mmg xder...sbb xder rekod pasal dia memandangkan di semenanjung dia dah pupus...dia x miow3...dia mendengus...

ni adalah gambar2 dia... saya x dapat ambil banya sbb dia jarang singgah rumah rumah saya sbb bini saya garang... kalau ada bini saya mmg dia x masuk rumah...n kalau bini saya x der baru dia masuk..
Eeehhhh....macam muka musang! So cute! :D

Rupanya kucing ni juga dikenali sebagai "Fishing Cat" sebab hidup di kawasan sungai. Kucing ni pun pandai tangkap ikan....tu sebab dia suka ikan talapia tu ^_^

Last edited by Meffy; 11-26-2012 at 11:18 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-03-2012, 04:25 PM
aidamd aidamd is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 35
Rep Power: 0
aidamd is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by johari27 View Post
thanks pda yang sudi komen..
bard:bukan saya xnak contact jabatan yang berkenaan...tapi pasti dia kene tangkap... sbb saya ada perasan adik beradik dia main sekitar umah saya..cuma dia jer berani yang masuk rumah saya

zatt: dia totally x jinak.. sejarah dia mmg xder...sbb xder rekod pasal dia memandangkan di semenanjung dia dah pupus...dia x miow3...dia mendengus...

ni adalah gambar2 dia... saya x dapat ambil banya sbb dia jarang singgah rumah rumah saya sbb bini saya garang... kalau ada bini saya mmg dia x masuk rumah...n kalau bini saya x der baru dia masuk..
suka baca part nih, heheh. walaupun xjinak, takut jugak dia kat wife u eh heheh
Reply With Quote
  #10  
Old 12-04-2012, 06:55 PM
bobcatJB bobcatJB is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 116
Rep Power: 10
bobcatJB is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

kena kontek pihak2 yg berkenaan rasanya, sebab kalau species nie dah di declare pupus, maknanya bilangan dia tentu amat sikit. Sekurang2nya pihak2 yg berkenaan boleh buat program utk membiak dan menambah bilangan kucing nie nanti.

Takut , memandangkan u pun dah post sini, ada org amik kesempatan utk kaut keuntungan dgn gi tangkap dan jual.
Reply With Quote
  #11  
Old 12-05-2012, 07:11 AM
kapit937 kapit937 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 7
Rep Power: 0
kapit937 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Sangat menyokong bobcatJB,

1. Species ni dah dikira 'critically endangered'. Kalau ada masalah (kena langgar, disease etc.) dan mati, memang terus pupus.

2. Saya tahu a few Malaysian exotic species (cthnya spesies ular sawa) yang diseludup keluar dari Malaysia dan dibiakkan di luar negara. Akhirnya jd bahan dagangan. Terkenal di luar negara dan di kalangan peminat, tp di Malaysia semua ingat dah pupus. Our local enthutiastists pula kena keluar duit beribu-ribu just to bring the species back to their motherland. sangat merugikan. Mind you, poachers dan exotic species breeder yang illegal have VERY sensitive nose!

3. Kalau tak yakin dengan our local agencies, at least try to keep them save (by not spreading the words too much). Allow them to breed and kalau dah bertambah, still kena inform dgn related agency (at least zoo negara). We have to safe guard the remaining individuals.
Reply With Quote
  #12  
Old 12-06-2012, 08:13 PM
bobcatJB bobcatJB is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 116
Rep Power: 10
bobcatJB is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by kapit937 View Post
Sangat menyokong bobcatJB,

1. Species ni dah dikira 'critically endangered'. Kalau ada masalah (kena langgar, disease etc.) dan mati, memang terus pupus.

2. Saya tahu a few Malaysian exotic species (cthnya spesies ular sawa) yang diseludup keluar dari Malaysia dan dibiakkan di luar negara. Akhirnya jd bahan dagangan. Terkenal di luar negara dan di kalangan peminat, tp di Malaysia semua ingat dah pupus. Our local enthutiastists pula kena keluar duit beribu-ribu just to bring the species back to their motherland. sangat merugikan. Mind you, poachers dan exotic species breeder yang illegal have VERY sensitive nose!

3. Kalau tak yakin dengan our local agencies, at least try to keep them save (by not spreading the words too much). Allow them to breed and kalau dah bertambah, still kena inform dgn related agency (at least zoo negara). We have to safe guard the remaining individuals.
couldn't agree more.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-06-2012, 11:00 PM
blacqu3D blacqu3D is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
blacqu3D is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Harap yang terbaik utk kucing neh...dorg berhak utk hidup aman.
Reply With Quote
  #14  
Old 12-16-2012, 03:13 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by blacqu3D View Post
Harap yang terbaik utk kucing neh...dorg berhak utk hidup aman.
saya pun doakan yang terbaik untuk mereka...tapi...sekarang kawasan hutan rumah saya dah ditebang...saya risaukan mereka...
Reply With Quote
  #15  
Old 12-16-2012, 03:14 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by bobcatJB View Post
couldn't agree more.
saya ada sejarah hitam ngan agensi berkaitan...bila saya telifon kata jumpa ular sawa batik...saya dituduh membela...jadi saya kecewa...
Reply With Quote
  #16  
Old 12-16-2012, 03:23 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by Rayquaza17 View Post
I think flat head cat almost same dengan ALC. But can ask zoo and see? At least they have a place to eat and sleep...:(
dia totally lain dari ALC sbb dia bukan keluarga lapoard cat... dia keluarga fishing cat
Reply With Quote
  #17  
Old 12-16-2012, 03:25 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by kapit937 View Post
Sangat menyokong bobcatJB,

1. Species ni dah dikira 'critically endangered'. Kalau ada masalah (kena langgar, disease etc.) dan mati, memang terus pupus.

2. Saya tahu a few Malaysian exotic species (cthnya spesies ular sawa) yang diseludup keluar dari Malaysia dan dibiakkan di luar negara. Akhirnya jd bahan dagangan. Terkenal di luar negara dan di kalangan peminat, tp di Malaysia semua ingat dah pupus. Our local enthutiastists pula kena keluar duit beribu-ribu just to bring the species back to their motherland. sangat merugikan. Mind you, poachers dan exotic species breeder yang illegal have VERY sensitive nose!

3. Kalau tak yakin dengan our local agencies, at least try to keep them save (by not spreading the words too much). Allow them to breed and kalau dah bertambah, still kena inform dgn related agency (at least zoo negara). We have to safe guard the remaining individuals.
saya sedar semua tu...tapi saya ada sejarah hitam dengan agency berkitan...
Reply With Quote
  #18  
Old 12-16-2012, 03:27 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by bobcatJB View Post
kena kontek pihak2 yg berkenaan rasanya, sebab kalau species nie dah di declare pupus, maknanya bilangan dia tentu amat sikit. Sekurang2nya pihak2 yg berkenaan boleh buat program utk membiak dan menambah bilangan kucing nie nanti.

Takut , memandangkan u pun dah post sini, ada org amik kesempatan utk kaut keuntungan dgn gi tangkap dan jual.
saya x risau dia ditangkap tapi risau dia dimakan sebab kawasan rumah saya banyak orang myamar...dengar kata mereka makan kucing?
Reply With Quote
  #19  
Old 12-16-2012, 03:28 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Eeehhhh....macam muka musang! So cute! :D

Rupanya kucing ni juga dikenali sebagai "Fishing Cat" sebab hidup di kawasan sungai. Kucing ni pun pandai tangkap ikan....tu sebab dia suka ikan talapia tu ^_^
betul...awak mmg bijak...mana awak tahu?
Reply With Quote
  #20  
Old 12-16-2012, 03:30 AM
johari27 johari27 is offline
flat headed cat
 
Join Date: Nov 2012
Location: selangor
Posts: 10
Rep Power: 0
johari27 is on a distinguished road
Default Re: flat headed cat yang pupus selama 24tahun kini kembali pulang

Quote:
Originally Posted by aidamd View Post
suka baca part nih, heheh. walaupun xjinak, takut jugak dia kat wife u eh heheh
sbnarnya bini saya yang takut ngan kucing ni...pernah sekali dia melintas atas muka bini saya waktu dia tido... tu yg fobia...wawawa
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking for flat nose persian ermawaty Cats & Kittens 0 09-11-2012 08:57 PM
Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH? aku_ais Cats & Kittens 63 06-23-2011 02:30 PM
Kucing siam hilang di flat sri johor Pussy80 Lost & Found 0 09-25-2010 06:36 PM
Animal Friendly Flat/Housing in Jinjang? Mutt General Discussion 4 05-21-2010 11:13 AM
male flat face kitten dicari.. hidyrabdullah Cats & Kittens 12 03-10-2010 07:33 PM


All times are GMT +8. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.