Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 08-30-2010, 12:01 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Ooohh lupa pulak nak star struck kat Kak June jugak Hehehehe

Malam tadi Syida tido pukul 3 tau semata2 nak habiskan baca thread pasal PP. Apa khabar dia ye sekarang.....
June malam nie tak leh tido, dok senyum lebar, hubby tertanya-tanya apa hal ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #22  
Old 08-30-2010, 12:05 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Tulah! Nasib baik tak mintak autograph atau lagi teruk, nasib baik syida tak jadi crazed fan lalu jadik stalker Abang Furkids kita tu hehehe
Alamak ... kena minta police protection laaa ..... silap langkah kena tembak mcm John Lennon lak .... kesian anak-anak bulus saya nanti semua jadi anak yatim piatu .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #23  
Old 08-30-2010, 01:31 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Alamak ... kena minta police protection laaa ..... silap langkah kena tembak mcm John Lennon lak .... kesian anak-anak bulus saya nanti semua jadi anak yatim piatu .....
Hehehe takpe bila Furkids dah mati kena tembak boleh laa kitorg catnap anak2 bulus beliau hehehe

Berkenaan makanan dan supplement, meh Syida ceritakan dengan lengkap apa dan kenapa Syida bagi mereka makan semua2 tu.

Syida ada dua ekor kucing. Seekor munchkin short hair yang Syida beli di Melaka, tp oleh kerana beliau takde cert jadi kita anggap beliau DSH berkaki katek ajelah. Namanya Kogi atau kadang2 panggil Abang. 8months dan dah neutered.

Sekor lagi Domestic Medium Hair yang Syida adopt dr SPCA Melaka (dalam avatar). Namanya Momok tp lebih selesa dan respond bila dipanggil Adik. 4months dan belum neuter lagi, tunggu 'batu' beliau turun hehe

Masalah kucing2 Syida ni unik betul. Syida memang tak boleh nak tukar makan diorg sesuka hati kerana diorang (especially si abang) adalah sangat2 sensitif perutnya. Hypersensitive, i might say. Dari hari mula2 dapat dia, poo dia tak berapa nak pejal, pastu bila baru pindah dr Melaka ke Kuantan, mereka berdua mengalami cirit birit yang teruk sampai sebulan lebih, 19hari warded kat vet. Macam2 makanan Syida dah cuba, dari IAMS, BW, Sportmans, Cat Eyes, RC Sensible semua pun tak jalan. It's either poo diorg jadi lagi teruk or diorang langsung tanak makan. I followed the correct steps in order to introduce new food religiously, tp somehow tak jalan juga. So as a last resort my friend suggested giving them Nutriedge, dan disamping itu Syida bg diorg makan ayam stim (everyday!) and so far diorg punya poo dah baik, dah nicely formed and firm cuma ada hari2nya kadang2 lembik tp skrg I've learnt to accept it, because my vet said some cats are born to have soft poo. takpelah as long tak cirit So sekarang ni memang Syida maintain laa diorg makan Nutriedge dan ayam stim sehari or selang sehari sekali (wahhhh hangus walletku!!)

Pastu si abang tu walaupun dia tu short haired cat tapi bulu dia yang gugur MasyaAllah! Penuh kat karpet tu hari2 kena vakum! Kalah adik dia yang medium haired tu. Kalau kita usap or dukung dia, jwbnya memang penuh berbulu lah tangan dan baju. Yang si adik pulak, kalau dulu memang nampak mcm DLH tp semakin besar, myteriously ke mana nth bulu2 panjang tu pegi, tinggal yg semi panjang je, especially tang kepala n leher, dah jadik mcm DSH dah. I don't know where i did wrong that's why terdesak nak cuba supplement2 ni. Sejak makan Nutriedge mmg ada sikit improvement, but not much. Tu yg my vet sarankan bg dia mkn Brewer Yeast. Half a tablet per day. My Beau supplement tu pun untuk bulu juga, recommended dr org kat petshop. My Beau tu pun ada Brewer yeast, tu psl syida selang2kan sehari, samada My Beau or tablet Brewer Yeast tu. So sejak makan Brewer Yeast n My Beau ni, nampaklah ada banyak sikit improvement... mungkin akan amik masa juga since tak sampai sebulan lg pun mencubanya...

Yang Nutripet tu memang as a treat aje, since si Abang suka sangat2, selagi tak dpt mkn untuk malam tu, selagi tu nampak dia macam tak tenang heheh so nak tak nak kena bg tiap2 hari. tp sikit jelah.

And syida nak bg juga Kitzyme tu since it's good to calm the nervousness in cats kan? Kucing syida especially si abang tu cepat sangat jadik nervous, sampai tercungap2 n terjelir2 lidah dia bila dia nervous..kesian nengoknya.

So, any comments by the Gurus?
Reply With Quote
  #24  
Old 08-30-2010, 01:45 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Nak bawa kucing travel

Alamak!! aku pun dah jadi artislah bro Kena hire bodyguardlah macam ni

Syida, Peterpan macam biasa je. Nakal. Masa akak baru balik dari Hong Kong hari tu dia mengamuk dengan akak. Show his back to me Biasanya few days saja tapi kali ini lebih lama. So risau tengok keadaan dia begitu, bawa pergi vet, buat blood test, ultra sound,scanning,urine test. Takde apa pun. Last sekali semalam bawa Peterpan pergi Pet Epicure for Reiki. Mungkin dia tengah stress gila ke apa.Ikut kata Olivia (adik Alicia) Peterpan pulling a lot of energy dari dia.Besok nak ambil dia pulang. Tengok macam mana keadaan dia.

BTW, akak hanya bagi Kitzyme kat kucing. Lain takde. Bagi makan Blackwood,ikan dan ayam rebus 1 kali atau 2 kali seminggu. Itu saja. Alhamdulilah semuanya sihat walafiat. Ada 3 ekor mati kena Feline Leukemia tapi yang itu mungkin durang dah pick up waktu jadi stray.Tak pastilah.

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
June malam nie tak leh tido, dok senyum lebar, hubby tertanya-tanya apa hal ....
Reply With Quote
  #25  
Old 08-30-2010, 01:46 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Hehehe takpe bila Furkids dah mati kena tembak boleh laa kitorg catnap anak2 bulus beliau hehehe

Berkenaan makanan dan supplement, meh Syida ceritakan dengan lengkap apa dan kenapa Syida bagi mereka makan semua2 tu.

Syida ada dua ekor kucing. Seekor munchkin short hair yang Syida beli di Melaka, tp oleh kerana beliau takde cert jadi kita anggap beliau DSH berkaki katek ajelah. Namanya Kogi atau kadang2 panggil Abang. 8months dan dah neutered.

Sekor lagi Domestic Medium Hair yang Syida adopt dr SPCA Melaka (dalam avatar). Namanya Momok tp lebih selesa dan respond bila dipanggil Adik. 4months dan belum neuter lagi, tunggu 'batu' beliau turun hehe

Masalah kucing2 Syida ni unik betul. Syida memang tak boleh nak tukar makan diorg sesuka hati kerana diorang (especially si abang) adalah sangat2 sensitif perutnya. Hypersensitive, i might say. Dari hari mula2 dapat dia, poo dia tak berapa nak pejal, pastu bila baru pindah dr Melaka ke Kuantan, mereka berdua mengalami cirit birit yang teruk sampai sebulan lebih, 19hari warded kat vet. Macam2 makanan Syida dah cuba, dari IAMS, BW, Sportmans, Cat Eyes, RC Sensible semua pun tak jalan. It's either poo diorg jadi lagi teruk or diorang langsung tanak makan. I followed the correct steps in order to introduce new food religiously, tp somehow tak jalan juga. So as a last resort my friend suggested giving them Nutriedge, dan disamping itu Syida bg diorg makan ayam stim (everyday!) and so far diorg punya poo dah baik, dah nicely formed and firm cuma ada hari2nya kadang2 lembik tp skrg I've learnt to accept it, because my vet said some cats are born to have soft poo. takpelah as long tak cirit So sekarang ni memang Syida maintain laa diorg makan Nutriedge dan ayam stim sehari or selang sehari sekali (wahhhh hangus walletku!!)

Pastu si abang tu walaupun dia tu short haired cat tapi bulu dia yang gugur MasyaAllah! Penuh kat karpet tu hari2 kena vakum! Kalah adik dia yang medium haired tu. Kalau kita usap or dukung dia, jwbnya memang penuh berbulu lah tangan dan baju. Yang si adik pulak, kalau dulu memang nampak mcm DLH tp semakin besar, myteriously ke mana nth bulu2 panjang tu pegi, tinggal yg semi panjang je, especially tang kepala n leher, dah jadik mcm DSH dah. I don't know where i did wrong that's why terdesak nak cuba supplement2 ni. Sejak makan Nutriedge mmg ada sikit improvement, but not much. Tu yg my vet sarankan bg dia mkn Brewer Yeast. Half a tablet per day. My Beau supplement tu pun untuk bulu juga, recommended dr org kat petshop. My Beau tu pun ada Brewer yeast, tu psl syida selang2kan sehari, samada My Beau or tablet Brewer Yeast tu. So sejak makan Brewer Yeast n My Beau ni, nampaklah ada banyak sikit improvement... mungkin akan amik masa juga since tak sampai sebulan lg pun mencubanya...

Yang Nutripet tu memang as a treat aje, since si Abang suka sangat2, selagi tak dpt mkn untuk malam tu, selagi tu nampak dia macam tak tenang heheh so nak tak nak kena bg tiap2 hari. tp sikit jelah.

And syida nak bg juga Kitzyme tu since it's good to calm the nervousness in cats kan? Kucing syida especially si abang tu cepat sangat jadik nervous, sampai tercungap2 n terjelir2 lidah dia bila dia nervous..kesian nengoknya.

So, any comments by the Gurus?
Korang tak terjaga anak-anak bulus saya la, Dik oii .... sebab cara Cik Adik nie merumitkan (saya baca pun separuh pengsan berbelit otak saya ) manakala anak-anak bulus saya biasa dengan tuan yg menyimplekan semua perkara bagi mereka ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #26  
Old 08-30-2010, 02:04 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Korang tak terjaga anak-anak bulus saya la, Dik oii .... sebab cara Cik Adik nie merumitkan (saya baca pun separuh pengsan berbelit otak saya ) manakala anak-anak bulus saya biasa dengan tuan yg menyimplekan semua perkara bagi mereka ...

Hehe itulah pasal, anak2 syida ni special betul, dah banyak jaga strays dan kucing2 kampong selama ni takde hal pun! rilek je diorg sume. ni kalau salah sikit, habislah! nak bwk travel ni pun takut2 je ni, takut stress sgt jadi balik cirit birit teruk tu. entahlah bawak2 bersabau je laa jaga diorg ni. Dah sayang nak buat cane kan? Mak syida kata jaga kucing dah mengalahkan jaga baby dah, adik beradik balik kampung bawak balik anak dan baby masing2, syida jugak yang bawak balik kucing hehehe...

Atau syida ikut saja saranan Kak June, bagi diorg makan Kitzyme saje, sbb Kitzyme tu pun mcm dah wholesome, kan? Yang lain2 tu as a treat je laa sekali sekala. tanak bagi pun takleh juga, dah beli, so habihkan je laa...
Reply With Quote
  #27  
Old 08-15-2020, 06:14 AM
GSDMixBreeds GSDMixBreeds is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2020
Posts: 1
Rep Power: 0
GSDMixBreeds is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

The German Shepherd is a breed of medium to a large-sized working dog that originated in Germany. In the English language, mixgermanshepherd.com* the breed's officially recognized name is German Shepherd Dog.*
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.