Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Rescuers & Fosterers

Rescuers & Fosterers For rescuers and fosterers, the true heroes of PetFinder.my

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-14-2010, 01:50 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Hi, I am posting this on behalf of my friend.

Tadi dia keluar bersiar, kemudian dia nampak ade seekor kucing ni roaming around. Tak henti2 mengiau macam carik tuannye. Ada collar dekat leher dia. jadi, haruslah kucing ni kucing orang. Kucing ni sedang sakit mata & kaki dia cedera sikit. Kawan amik bawak balik hostel sebab kesian tengok dia roaming tak tentu hala mengiau3. Kucing ni sangat jinak. tapi tak berapa mesra. mungkin takut lagi.

Jadi, kalau ade sesiapa di sekitar shah alam yang kehilangan kucing jantan berwarna oren boleh PM sy. Tolong sebarkan kepada kawan3 anda yang ada kehilangan kucing di sekitar shah alam.

TQ

Last edited by nur azua; 10-14-2010 at 02:08 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-14-2010, 02:21 AM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di padang Shah Alam pada 13/10/2010

azua,is it a DSH? if yes no wonder he/she is still roaming around the area...
why i'm saying this is because not long ago actually it' already been a long time already but i felt as if it was just yesterday *sigh*, i've lost my cat because of somebody's negligence and he was a DSLH and a siamese look a like..
within 1 hour, actually it didn't even reached an hour when we noticed he was gone thus we searched the whole area but to no avail, pamphlets were given out and adverts were put up but still to no avail..
so in my heart i really2 believe and know that he was catnapped and the people might see the advert but what to, dah niat tak baik kan, lagipun masa dia hilang collar sah2 ada dekat leher lagi so ofcourse kepunyaan orang but what to do kalau dah niat tak baik, butakan mata, butakan hati aje *sigh*.....
so inilah perbezaan kalau kehilangan DSH dengan DSLH or DLH tapi kadang2 DSH yang nampak lawa dan dijaga baik pun tetap bleh dicatnap..

eh, mebebel luar topik plak dekat thread orang..lol! sorry dear..
but hope you'll find the orangy rightful owner, bagi makan minum and penjagaan and cukup, within no time dia akan jadi kucing chumel balik..
Thanks for having a heart for that kitty...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
  #3  
Old 10-14-2010, 02:34 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

BabyZee, kucing tu macam medium hair jek..ekor dia plak tak panjang sangat, tapi fluffy bulu kat ekor dia tu..adoi..nak letak pic pon, tak amik lagi dekat kawan tu..esok paling cepat wawa leh letak..dia pakai collar manchester united warna merah n loceng dia warna hijau..kesian kaki dia babyzee..macam dah hilang satu jari..wuwu..kami tak de duit nak rawat dia kt vet..sejak kawan bawak balik td, dia sapu myk gamat..tu je yang mampu..

semoga cepatlah ade orang ngaku kucing ni kucing dia..
Reply With Quote
  #4  
Old 10-14-2010, 02:43 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

ouh..dia mmg comel dah..bulu selembut baldu..tapi paws dia macam tunjukkan dia dah terlalu banyak berjalan..keras & tak cantik macam kucing rumah tu..dia sangat rajin grooming himself! haha..

*just got an email from my friend..representing..oren..hehe*
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	meow.jpg
Views:	144
Size:	52.4 KB
ID:	10258   Click image for larger version

Name:	meowmeow.jpg
Views:	157
Size:	52.5 KB
ID:	10259  

Last edited by nur azua; 10-14-2010 at 02:59 AM. Reason: letak gambar
Reply With Quote
  #5  
Old 10-14-2010, 11:23 AM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 11
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

*berasa terharu*

Allah je dapat membalas jasa baik keprihatinan Wawa. Haiwan mendoakan org yang buat baik pada dia... tau. Insyallah Wawa nanti lulus final exam dgn gemilang *tetiba*

Dah buka PF profile utk Oren ni tak?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-14-2010, 12:57 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
*berasa terharu*

Allah je dapat membalas jasa baik keprihatinan Wawa. Haiwan mendoakan org yang buat baik pada dia... tau. Insyallah Wawa nanti lulus final exam dgn gemilang *tetiba*

Dah buka PF profile utk Oren ni tak?
Kak mar, bukan wawa yg jumpa oren ni..kwn g bersiar2 dating jumpe dia..hehe..wawa g tgk oren tu kat bilik dia..tu yg offer nak tlg publish kt PF..hopefully jumpa la owner oren ni..sebab budak tu cuti sem nanti pon balik kampung naik bus, so macam mana nak bawak oren pulak..nak tak nak, kena juga carik owner or adopter untuk oren..

Amin...semoga doa kak mar tu makbul...hopefully last semester ni berakhir dengan result yang semakin menyinar3 ..aminnnn

*dulu mase Dila still ade, kalau ade test or exam..mesti b4 g exam main dgn dia dulu & cakap kat dia suh doakan.. skrg tak de dah dila lagi*
Reply With Quote
  #7  
Old 10-14-2010, 06:43 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Profile untuk oren dah dibuat...http://www.petfinder.my/pets/15172/

let say sampai ahad ni tak de orang admit oren ni adalah kucing dia (berserta bukti jika ada, takot kalau salah bagi pula)..any kind soul out there, please offer him to be your pet..he is very cute & charming..
Reply With Quote
  #8  
Old 10-15-2010, 12:59 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

More pictures of Oren...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	141020101589.jpg
Views:	92
Size:	22.1 KB
ID:	10262   Click image for larger version

Name:	141020101595.jpg
Views:	81
Size:	22.4 KB
ID:	10263   Click image for larger version

Name:	141020101597.jpg
Views:	101
Size:	28.7 KB
ID:	10264   Click image for larger version

Name:	141020101598.jpg
Views:	88
Size:	29.1 KB
ID:	10265   Click image for larger version

Name:	141020101602.jpg
Views:	94
Size:	26.1 KB
ID:	10266  

Reply With Quote
  #9  
Old 10-15-2010, 12:57 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 11
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

kucing oren ni mata dia macam banyak berair kan. mcm dehydration ke apa sebab takde plak infection macam banyak tahi mata. cuba wipe ngan wet cloth ok?

wawa, good luck re-homing oren! kalau ada orang claim dia punya, ingat mintak proof pictures aite.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2010, 02:12 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
kucing oren ni mata dia macam banyak berair kan. mcm dehydration ke apa sebab takde plak infection macam banyak tahi mata. cuba wipe ngan wet cloth ok?

wawa, good luck re-homing oren! kalau ada orang claim dia punya, ingat mintak proof pictures aite.
tula..tp macam tak ade je orang nak claim oren ni kucing dia..huhu..kesian la dia dekat sini lelama..smlm dia macam demam.. kaki dia tu mmg sakitla..jalan slow sgt3..
Reply With Quote
  #11  
Old 10-15-2010, 04:25 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 11
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Quote:
Originally Posted by nur azua View Post
tula..tp macam tak ade je orang nak claim oren ni kucing dia..huhu..kesian la dia dekat sini lelama..smlm dia macam demam.. kaki dia tu mmg sakitla..jalan slow sgt3..
oh my, tak pe wawa, wawa cuba tgk keadaan dia lagi 2-3 days, sebab kekadang kucing injured sikit dia memang penat, wawa jangan bagi oren tu keluar dari rumah kawan tu. kalau nt bertambah sihat, wawa buka blk adoptionnya, kalau keadaan oren bertambah buruk, let us know ok, see nanti if kita boleh tolong apa2...
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #12  
Old 10-15-2010, 11:47 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

keadaan oren cam dah ok sikit. dia ade flu. bernafas pon berbunyi..tadi suggest kt budak yg jumpa oren tu suh bawak oren g klinik haiwan kerajaan kat shah alam ni ..hopefully better la lg keadaan dia lepas ni..

*sejak jumpa oren, oren tak berak or kencing lansung..kenapa yer?*
Reply With Quote
  #13  
Old 10-16-2010, 12:04 AM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 11
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

owh ok la tu kalau bawak g government vet.
ada banyak possibility, tapi judging overall look dia, takde la mcm ada sickness lain. mungkin tak cukup minum air? intestine tak sihat? and etc. cuba wawa suggest kat kawan bagi air 1 bowl letak kat tempat oren lepak. pastu bagi canned food campur biskut kucing. maybe next day pas makan kuar bebanyak berak. it's worth a try.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #14  
Old 10-16-2010, 12:14 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

adrian..mmg kasik makan macam tu la..huhu..tapi dia still tak buang apa lagi..huuhuh
Reply With Quote
  #15  
Old 10-17-2010, 02:18 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Okay...today is Sunday..Oren is now open for adoption...anyone with kind soul?

*the girl yg jumpa oren tu tak bawak pon oren g vet smlm. lupa pulak weekend tutup vet tuh*
Reply With Quote
  #16  
Old 10-19-2010, 10:08 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Alaa kesiannye dia, mesti die takut kan, dah ada collar tu mesti dulu kucing rumah

Dah ada any berita ke? I'd love to help but banyak pula halangan dan rintangan =.=

Alamak die tak poopoo/pee ke? it might not be anything serious (and lets hope its not). but other possibility yang buat dia jadi macam tu is, kidney problem or ade blockage dekat urethra or something. If azua ade perasan kucing nama Orange yang injured, sha jumpe masa Ramadhan haritu, dia pun same. Dah makan and minum but tak poo/pee. Masa dekat vet, buat ultrasound and everything dapat tau yang kidney sebelah kanan die dah membelon. So kena buang.

Lets pray and hope Oren is okay.
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #17  
Old 10-19-2010, 10:30 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Sha, Thanks for ur concern..

skrg dia dah tak takot sgt..obviously dia kucing rumah Sha..huhuh..sbb dia pembersih sgt plus nak makan pon tak nk klu letak atas old newspaper je..nak kne ltak dlm mangkuk bru mkn...

setakat ni tak de lg org nk adopt dia..so, ade je kt bilik kawan tu..smpai 15/10 tu mmg dia takde buang pape lg..tapi xpasti plak cmne smpai sekarang..tak tahu bila kwn tu nk bwk Oren g vet sbb tak jadi kn weekend aritu nk g gov vet..

Wawa tahu psl Orange tu..baik sungguh hati Sha kn..beruntung Orange tu jumpe Sha.. so, how is Orange skrg? Mesti sehat...

Aminn for ur prayer..
Reply With Quote
  #18  
Old 10-19-2010, 11:51 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Ohhh, bersopan santun si Oren ni, its a good thing la jugak dia tak makan sembarangan kan Makes me wonder macam mana dia makan time die dekat luar? O_O

Ooo dia ade minor injury ye dekat jari dia? Hmm, macam mana ye nak tolong, sha pun tak ade license ke ape, or else we can bring him to Dr.Teoh for a non govt vet die murah la jugak and kind too.

Ehehe, sha lupe nak remove signature Orange tu, malu kejap. |D Wawa pun sama, banyak tolong kucing, sha silent reader baca sane sini updates on rescued pets heehee.


Alhamdulillah, mana dapat kekuatan mase tu sha pun tak pasti, Allah nak tolong si Orange tu hehe. Nasib baik ade bantuan ramai jugak kalau tak sha entah kemana orange pun kemana la agaknye. Sha ade dapat update Orange few weeks ago, die sama je sebab wound tu cancer kan, jadi memang akan makin teruk tak ada ubat tapi so far Orange masih stabil hidup macam biasa tapi caged lah. (Sha ade upload gambar latest Orange dekat profile die btw )
Reply With Quote
  #19  
Old 10-19-2010, 12:45 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 530
Rep Power: 11
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

tak makan sgt kot..sbb dia kurus jgk actually..hahah..mmg sopan..mengiau pon kecik je suara..siapa pon dia nampak, dia mengiau..tak kira org..agknye nk bgtahu dia sakit tak sedap badan kn..*kalau la boleh baca ape kucing3 ni ckp bila mengiau*

Ha ah ade injury kt jari dia..kt pic tu nmpk..tp x berapa nak clear sgt cmne rupa bentuk injury tuh..Sha dok mane? actually, budak tu leh bawak g vet..cuma masa la tak de..lagi pulak dah start nk final exam ni..tu yg kalau boleh nk org adopt Oren cpt3..tp takde pon orang nak..

Dr.teoh pny charge murah yek? nice3! eheh..sape adopt Orange? Bukan Sha yang jaga ek for the moment? tapi tak kesahla sape jaga kan..as long as semua ok.. wish that Orange segera sembuh sepenuhnye..
Reply With Quote
  #20  
Old 10-19-2010, 01:05 PM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 11
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Kucing Jantan berwarna oren dijumpai Di dataran Shah Alam pada 13/10/2010

Haah kan, kalau la dapat tau ape diorang nak try cakap dekat kita lagi-lagi time diorang sakit :( Rase clueless and helpless taktau nak tolong macam mana. die bising ye? kyon sha tu ganas macam singa tapi bunyi alahai, semut pun tak dengar. koko sha baru mati few weeks ago very vocal, rindu nak dengar kucing bising. X3;;

Ohh, menakutkan tak wound jari die tu? Sha duduk seri petaling dekat dengan bukit jalil. Hmm Dr.Teoh tu penyayang best tengok dia treat pets kite. macam Orange kan patut rm2k++ die discount sampai jadi rm1.5k kot banyak tu kurang.

Hehe sha tak boleh lawan la kuasa veto mama. Kyon pulak mase Orange datang bermasalah macam2, perut dia sensitive asyik cherry berry je. Mama tension la dengan cost nak rawat lagi kan so sha offer bayar and urus everything. So ade sorang kakak dari JB ni, mintak tolong kawan die yang duduk Klang jagakan Orange. Its not hard pun sebab Orange tu kena cage 24jam tak boleh lepas takut teruk luka die kan. ^^;
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help needed at Sec 9, Shah Alam AndyKoh Lost & Found 6 04-12-2011 09:30 AM
spaying/neutering in shah alam NyenNyen Vets & Docs Reviews 8 01-23-2010 04:54 PM
2 Dogs Lost in Shah Alam.. naj1812 Lost & Found 0 11-03-2009 03:29 AM
missing dog in shah alam! phaik Lost & Found 0 06-16-2009 06:15 PM
Kucing Putih tompok Hitam di Sec7 Shah Alam daRLing Lost & Found 61 04-01-2009 01:38 AM


All times are GMT +8. The time now is 07:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.