Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 04-16-2010, 11:23 PM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 11
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

ha cikgu zarul..kat mn repack rc tu yg? huhuhu
Reply With Quote
  #42  
Old 04-17-2010, 12:01 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by angelicdevil View Post
hi..
nk tny forumer yg biasa pkai RC skin n coat..,
original packaging yg paling kecik berapa kg ada? n harganye berapa?
tgh nk recce2 harga ni..
nk main msuk je ke petshop xbrani gk tkut kena tekan idop2 je ngn tokey..
yelah, kate org bru xpenah pkai..
klu boleh gtau la mn petshop yg bleh dpt ngn harga yg direkemen..
sy kt cheras.. thnx.
RC Hair & Skin yang kecik tak dapat bagitahu.. tapi 10kg I tau dalam more or less RM225 ( itu harga Penang. Sana mungkin murah agi)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #43  
Old 04-17-2010, 10:15 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 13
Zarul is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by hidyrabdullah View Post
ha cikgu zarul..kat mn repack rc tu yg? huhuhu
Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
kalau pek 400g tu tak salah dlm rm17-rm18
oh yg ni saya cakap pasal pek rc yg kecik tu.....kalau repack tak pasti lak...try tgk kap petshop kat deretan kedai sebelah pusat kesihatan greentown
Reply With Quote
  #44  
Old 04-19-2010, 08:33 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 12
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

TQ forumer sudi kongsi info

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
RC hair n skin pack paling kecik 2kg, 2 original pack la. Kalu repack ada yg 1kg punya. Harga yg 2kg ori pack rm75 kalu x silap, tp kat st.angel animal clinic ada 10% diskaun. Kt situ yg repack 1kg hair n skin rasenye xda..yg repack kt mesra petshop ada. St.angel ada kt puchong,seri kembangan n kajang. Mesra petshop lak ada kt bangi,sri serdang,putrajya.:)..Kat pet shop yg lain xtau lak brape

eh..silap..rasenye pack plg kecik rc hair n skin ada 500g or 400g, xbrape igt lak..tp better bli pck yg besar sket, atleast dpt jimat sket fulus..hehe
ok, sy ingt nk beli yg 2kg terus..
tp puchong+seri kembangan+putrajaya tu dh kira jauh la plk..
sy dpt info kate kt pandan indah ada 1 petshop sy xsure nama ape..
kt situ bleh dpt diskaun..
ada sspe bleh verify info ni x?
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
  #45  
Old 04-19-2010, 09:28 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 11
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

AD duk kat cheras kan?cube g taman segar,ada satu petshop baru bukak,leisure pet centre,kat situ ada jual
Reply With Quote
  #46  
Old 04-19-2010, 10:05 AM
angelicdevil's Avatar
angelicdevil angelicdevil is offline
[dun wake my devil side]
 
Join Date: Apr 2009
Location: currently: Cheras, KL
Posts: 189
Rep Power: 12
angelicdevil is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to angelicdevil
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

haah cheras.. taman segar ye?? dekat dh tu.. ok, will try usha.. thnx..
__________________
...true LOVE is not LOVIng a PERFECT person, but LOVIng an imPERFECT person PERFECTly...
Reply With Quote
  #47  
Old 04-28-2010, 12:45 PM
Fiffy Cullen's Avatar
Fiffy Cullen Fiffy Cullen is offline
Chimey, Gabby & Casey :)
 
Join Date: Apr 2010
Location: Putrajaya
Posts: 17
Rep Power: 0
Fiffy Cullen is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Fiffy Cullen Send a message via Skype™ to Fiffy Cullen
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

kawan u nie area mana?i area KL..
BW repack ke nie?
Reply With Quote
  #48  
Old 01-13-2011, 04:38 PM
Krisa Krisa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 1
Rep Power: 0
Krisa is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
U kena datang Penanglah...I ari tue desperate carik kedai tak bukak... nak carik science plan sbb yang sekor tueh tak makan RC..tapi orang kedai tue rekemen IAMS dia kata Science Plan tak bagus (memanglah, aku pun tahu, tapi masalahnya kucing tueh yang tak mahu..ikut hati ..mampu lagi nak beli makanan macam Naturel ke, Innova ke, Eagle Pack ke)... Bila cakap camtue, dia kata "Jangan bagi kita ikut kucing, kucing ikut kita"..Huhu..So to cut short.. i pun belilah..sekilo repack.. dia cakap "RM13"... Terpikir gak murah giler..RC pun RM25 sekilo repack..Nway, kedai tue Tong Hai Pet Shop Sungai Dua , depan Tesco Xtra .. Pg kalau nak bagi mandi kucing jer..RM30..mandi, bedak, trim bulu punggung, trim kuku, telinga, trim bentuk bulu keseluruhan..Servis tue jer yang i puas hati..lain no comment..kalau desperate je i g..hehehehe
sungai dua tu dalam pulau atau sungai dua seberang?sbb penang ada 2 tempat sg 2
Reply With Quote
  #49  
Old 04-13-2012, 06:29 AM
alfarouq alfarouq is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
Rep Power: 0
alfarouq is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Assalamualaikum...

betul ke whiskas x bagus utk kitten? ana ada kitten umur 4-5 bulan. ana bagi makan royal canin, cadangnya nak bagi makanan basah pada hujung minggu. ana dah beli whiskas junior tu. apa pendapat smua? ana nak tukar selera kitten tu di hujung minggu, dalam masa yang sama nak yg berkhasiat jugak.
Reply With Quote
  #50  
Old 04-15-2012, 05:24 PM
Twironnie Twironnie is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
Twironnie is on a distinguished road
Post Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by alfarouq View Post
Assalamualaikum...

betul ke whiskas x bagus utk kitten? ana ada kitten umur 4-5 bulan. ana bagi makan royal canin, cadangnya nak bagi makanan basah pada hujung minggu. ana dah beli whiskas junior tu. apa pendapat smua? ana nak tukar selera kitten tu di hujung minggu, dalam masa yang sama nak yg berkhasiat jugak.
Hi ana,welcome!

Saya pun pemilik 2 ekor anak kucing berusia 5 bulan jugak,so i'll try to give the advice you need

Saya bagi kucing makan Science Plan.Hujung minggu diorang makan whiskas junior.Whiskas junior is certainly not of the best quality but setahu saya kucing tak sakit makan whiskas.My kittens are okay with whiskas.Plus kita kan bagi quality dry food.Cuma try bagi tuna flavor sebab gel makanan yang mereka bubuh tak sebanyak yang ada dalam mackarel flavor.Like we know gel makanan tak begitu baik for cats,but most cats tolerate it well.If you are not sure,Royal Canin ada offer wet food yang lebih berkualiti juga....cuma MAHAL! or I heard QUIT! brand okay(no gel) tapi untuk kucing dewasa saja.Macam saya dulu bagi Science Plan wet food(RM 8 per can) And then I bagi whiskas wet food.So its okay to give cats whiskas cuma jangan bagi banyak sangat,seminggu dua kali cukuplah...

Feel free to ask further questions.Good Luck!
Reply With Quote
  #51  
Old 04-23-2012, 09:08 PM
kikikiko kikikiko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
kikikiko is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

sy baru jumpa 2 ekor kitten. sy ambik dan decide nk jaga. masalah nye dorg tanak mkn dry food. dh la sy xde pgalaman. pakai bagi je mkn wet food. adoi kesian tengok. tlg la sy.
Reply With Quote
  #52  
Old 05-04-2012, 09:21 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 9
Meffy is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Hi Kikikiko,

Bagi je wetfood yg Whiskas Junior tu. Kadang ank kucing tu kecik lg and tak pandai mkn dry food tp u kena biasakan die.

Utk sarapan, bagi wet food tp tinggalkan dry food kat piring satu lagi in case die lapar balik. Nak x nak die makan dry food jugak kalau lapar. Jangan layan kalau kucing tu mengada2 sangat. For dinner, buat sama macam pagi dan tinggalkan dry food untuk malam.

Lama2 dia akan biasa dengan routine ni dan tak akan kacau nak makan. Yang penting jangan layan lebih2 sangat. Jadi owner kena tegas ckit so that your cat will learn to respect you :)

Kucing saya pun jumpe tepi jalan...ikut routine sama dari dulu. Skarang dah 8 bulan and sangat gebu.

Good luck to you.
Reply With Quote
  #53  
Old 05-04-2012, 09:28 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 9
Meffy is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by Twironnie View Post
Hi ana,welcome!

Saya pun pemilik 2 ekor anak kucing berusia 5 bulan jugak,so i'll try to give the advice you need

Saya bagi kucing makan Science Plan.Hujung minggu diorang makan whiskas junior.Whiskas junior is certainly not of the best quality but setahu saya kucing tak sakit makan whiskas.My kittens are okay with whiskas.Plus kita kan bagi quality dry food.Cuma try bagi tuna flavor sebab gel makanan yang mereka bubuh tak sebanyak yang ada dalam mackarel flavor.Like we know gel makanan tak begitu baik for cats,but most cats tolerate it well.If you are not sure,Royal Canin ada offer wet food yang lebih berkualiti juga....cuma MAHAL! or I heard QUIT! brand okay(no gel) tapi untuk kucing dewasa saja.Macam saya dulu bagi Science Plan wet food(RM 8 per can) And then I bagi whiskas wet food.So its okay to give cats whiskas cuma jangan bagi banyak sangat,seminggu dua kali cukuplah...

Feel free to ask further questions.Good Luck!

Heyy...long time no see! How are you and the kitties doing?

Got a new recommedation. I recently found this brand Fussie Cat wet food. It's only about RM4.00+ per big can and it comes in a variety of flavors (I think 6 flavours!). I notice the jelly is not as thick as the Friskies or Whiskas brand, which is a good point. Some flavours don't have jelly at all. My cat loves it.

Try it out if you see it

Last edited by Meffy; 05-04-2012 at 09:33 AM. Reason: .
Reply With Quote
  #54  
Old 05-17-2012, 06:20 PM
tiavanhooper's Avatar
tiavanhooper tiavanhooper is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 33
Rep Power: 0
tiavanhooper is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Hi,

If you want your kitten to be healthy do not feed them dry food, canned food or home made raw food always a better option.

For my kitten I feed him both dry and canned food, because I have no time to prepare home made raw food for him.

I feed him the whole bowl (150 g) mixed canned food twice a day morning and night time. Usually I boiled water (80 g) and mix it with mixed canned food (INNOVA EVO, Burp, Salmon Mousse from Fish 4 Cat) but sometimes I change the composition with other canned food such as (Natural Balance, Holistic Select, Qiut, Snappy Tom) depend on my monetary condition.

Because I'm currently working and spend less time at home so I prepare a portion of dry food (2 Table Spoon) in a bowl too, 2 times a day, morning and night time. My cat currently taking mixture of IAMS and Orijen because Orijen is one of the top brand and its so expensive.

If your cat is an apartment cat, make sure you play with them minimum 15 min a day just to give them a bit of exercise. This whole effort might seems a bit troublesome but for the future this might help you to cut vet cost.
Reply With Quote
  #55  
Old 05-18-2012, 04:56 PM
kikikiko kikikiko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
kikikiko is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Hi Kikikiko,

Bagi je wetfood yg Whiskas Junior tu. Kadang ank kucing tu kecik lg and tak pandai mkn dry food tp u kena biasakan die.

Utk sarapan, bagi wet food tp tinggalkan dry food kat piring satu lagi in case die lapar balik. Nak x nak die makan dry food jugak kalau lapar. Jangan layan kalau kucing tu mengada2 sangat. For dinner, buat sama macam pagi dan tinggalkan dry food untuk malam.

Lama2 dia akan biasa dengan routine ni dan tak akan kacau nak makan. Yang penting jangan layan lebih2 sangat. Jadi owner kena tegas ckit so that your cat will learn to respect you :)

Kucing saya pun jumpe tepi jalan...ikut routine sama dari dulu. Skarang dah 8 bulan and sangat gebu.

Good luck to you.
tq Meffy. sy takut nk bg mkn whiskas bila bc post kt cni so sy bg RC wetfood. sy ikut ckp awk n now they can accept dryfood. bila wknd mkn wetfood. ari2 biasa mkn dryfood. tp badan x naik2 jgk. next week sy dh buat appoinment utk vaksin. aritu ada org kt kedai introduce Eureka holistic ke apa nama. sy tgk kucing die 6 bln gebuss. sapa2 tau ok ke Eureka tu?
Reply With Quote
  #56  
Old 05-19-2012, 07:04 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 9
Meffy is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by kikikiko View Post
tq Meffy. sy takut nk bg mkn whiskas bila bc post kt cni so sy bg RC wetfood. sy ikut ckp awk n now they can accept dryfood. bila wknd mkn wetfood. ari2 biasa mkn dryfood. tp badan x naik2 jgk. next week sy dh buat appoinment utk vaksin. aritu ada org kt kedai introduce Eureka holistic ke apa nama. sy tgk kucing die 6 bln gebuss. sapa2 tau ok ke Eureka tu?
Kucing below 6 months mmg tak akan nampak gebu/gemuk especially klu kucing kampung biasa. Makan byk2 pun sama jer sebab at this age, kucing sangat aktif. Bila dah 6 bulan and above, baru akan nampak otot2 badan dia dah berbentuk, berat bertambah, kalau peluk pun boleh rasa badan da berisi
Saya pun pernah bagi kucing saya RC wetfood tapi tak tahan la...mahal wei. Satu tin kecik RM8.00 kan? Da la lembik2 intinya...saya rasa tak worth it. Whiskas tu okay jer as long as u bagi die dryfood yang premium (bukan Friskies/Whiskas).

Saya tak pernah cuba brand Eureka tapi yang penting sebelum beli, check ingredients dulu dan pastikan 3 bahan pertama bukan corn (jagung). Corn tak sesuai untuk penghadaman kucing. Mintak sample pack kat kedai sebelum beli. Try tengok kucing awak suka tak. Kucing kadang2 cerewet tak pasal Membazir klu beli mahal dia tak nak makan.
Reply With Quote
  #57  
Old 05-19-2012, 08:24 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 10
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by tiavanhooper View Post
Hi,

If you want your kitten to be healthy do not feed them dry food, canned food or home made raw food always a better option.

For my kitten I feed him both dry and canned food, because I have no time to prepare home made raw food for him.

I feed him the whole bowl (150 g) mixed canned food twice a day morning and night time. Usually I boiled water (80 g) and mix it with mixed canned food (INNOVA EVO, Burp, Salmon Mousse from Fish 4 Cat) but sometimes I change the composition with other canned food such as (Natural Balance, Holistic Select, Qiut, Snappy Tom) depend on my monetary condition.

Because I'm currently working and spend less time at home so I prepare a portion of dry food (2 Table Spoon) in a bowl too, 2 times a day, morning and night time. My cat currently taking mixture of IAMS and Orijen because Orijen is one of the top brand and its so expensive.

If your cat is an apartment cat, make sure you play with them minimum 15 min a day just to give them a bit of exercise. This whole effort might seems a bit troublesome but for the future this might help you to cut vet cost.
yup i've read somewhere that the most cheaper canned food are always better than any expensive dry food...but recently i've found out that if we always give our cat canned food it will effect the teeth & gum...is it true?bcoz my cats love canned food than dry food...
Reply With Quote
  #58  
Old 05-19-2012, 11:42 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 9
Meffy is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by tiavanhooper View Post
Hi,

If you want your kitten to be healthy do not feed them dry food, canned food or home made raw food always a better option.

For my kitten I feed him both dry and canned food, because I have no time to prepare home made raw food for him.

I feed him the whole bowl (150 g) mixed canned food twice a day morning and night time. Usually I boiled water (80 g) and mix it with mixed canned food (INNOVA EVO, Burp, Salmon Mousse from Fish 4 Cat) but sometimes I change the composition with other canned food such as (Natural Balance, Holistic Select, Qiut, Snappy Tom) depend on my monetary condition.

Because I'm currently working and spend less time at home so I prepare a portion of dry food (2 Table Spoon) in a bowl too, 2 times a day, morning and night time. My cat currently taking mixture of IAMS and Orijen because Orijen is one of the top brand and its so expensive.

If your cat is an apartment cat, make sure you play with them minimum 15 min a day just to give them a bit of exercise. This whole effort might seems a bit troublesome but for the future this might help you to cut vet cost.
Why do you mix so many different brand of cat food into a bowl? Won't that taste weird? That is like eating 5 different kinds of nasi lemak at the same time
Reply With Quote
  #59  
Old 05-20-2012, 01:24 PM
tiavanhooper's Avatar
tiavanhooper tiavanhooper is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 33
Rep Power: 0
tiavanhooper is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Hahahhahah.....

Well, actually I mix it to cut cost since feeding Evo is kind of expensive and feeding Orijen is also expensive. Usually I mix Evo with one other canned food which is cheaper but i keep changing the flavor cuz I want to train my cat not to be finicky since cat is super incredibly finicky animal.

But then even though the price is expensive I don't feel like changing brand, because Evo is the only canned food i noticed have no grains at all and very low in carbohydrate. Well, since cat is an obligate carnivore I think I should minimize his carbohydrate intake.

LOL, he seems to like the food anyway, always lick his bowl clean and he only touch the dry food after he finish the wet one.
Reply With Quote
  #60  
Old 05-20-2012, 04:46 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 9
Meffy is on a distinguished road
Wink Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by tiavanhooper View Post
Hahahhahah.....

Well, actually I mix it to cut cost since feeding Evo is kind of expensive and feeding Orijen is also expensive. Usually I mix Evo with one other canned food which is cheaper but i keep changing the flavor cuz I want to train my cat not to be finicky since cat is super incredibly finicky animal.

But then even though the price is expensive I don't feel like changing brand, because Evo is the only canned food i noticed have no grains at all and very low in carbohydrate. Well, since cat is an obligate carnivore I think I should minimize his carbohydrate intake.

LOL, he seems to like the food anyway, always lick his bowl clean and he only touch the dry food after he finish the wet one.
LOL I think mixing the dry food isn't so bad since it's like a variety tin of biscuits. Since your cat likes it, then no problem. It's hard to store opened canned food though. I put the opened can in a larger plastic container before refrigeration to avoid the cat food from stinking up my fridge.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
makanan untuk kitten ape?

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mane nak train cat litter... finazfaiz Training & Behavioral Issues 89 11-03-2012 09:21 PM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
RM3.00 untuk segelas teh o ais? abgraldo Coffee Room 27 04-01-2009 04:59 PM
Sehati Berdansa untuk Yayasan Kebajikan Haiwan Kebangsaan Malaysia Bareen Coffee Room 8 11-28-2008 11:33 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.