Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 11-12-2008, 11:24 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: hye..i'm new here...

Quote:
Originally Posted by misz emmi View Post
memang ada bagi wet food, tapi lepas bagi wet food, hari-hari nak makan yang dalam tin je..dah xpandang dah makanan lain..
emmi bagi wet food brand fussy cat,kadang-kadang tukar science plan nyer..
mungkin jugak kena tukar adult food..kene beli pack kecik n try dulu..
kot-kot bertambah selera makan mokee...
Laa hai, gedempolnyer Mokee!.. Tomeinyer! Love his tabby and his face expression very2 much. Chekee looks..hehe.
Mokee vaksin apa emi? n dah brp kali vaksin? Kalau 1st time, memang ada setback sikit, after 1 week ok la tu.
Pakcu nyer experience, Pakcu dok gaul kibbles tu dgn wetfood, memangler tak tahan nak kasi wetfood semata-mata.. Lama2 nanti (after 1 week) he'll get used to kibble. Sekali dlm 2 minggu, bole la treat dia dgn wet food. Yang Pakcu buat ler..
NIK tu memang pemalu orangnyer tp hati baik.. Nak2 skrg ni dia tgh happy, dah dpt kucing baru...hehe
Reply With Quote
  #22  
Old 11-12-2008, 11:54 PM
misz emmi's Avatar
misz emmi misz emmi is offline
~mokee lover~
 
Join Date: Nov 2008
Location: kelana jaya
Posts: 14
Rep Power: 0
misz emmi is on a distinguished road
Default Re: hye..i'm new here...

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Laa hai, gedempolnyer Mokee!.. Tomeinyer! Love his tabby and his face expression very2 much. Chekee looks..hehe.
Mokee vaksin apa emi? n dah brp kali vaksin? Kalau 1st time, memang ada setback sikit, after 1 week ok la tu.
Pakcu nyer experience, Pakcu dok gaul kibbles tu dgn wetfood, memangler tak tahan nak kasi wetfood semata-mata.. Lama2 nanti (after 1 week) he'll get used to kibble. Sekali dlm 2 minggu, bole la treat dia dgn wet food. Yang Pakcu buat ler..
NIK tu memang pemalu orangnyer tp hati baik.. Nak2 skrg ni dia tgh happy, dah dpt kucing baru...hehe
mokee baru first time kena vaksin n tak tahu pulak vaksin ape..(nampak sangat cetek ilmu hal2 kucing ni)
yang emmi tahu masa pergi jumpa vet,emmi mintak vet tu vaksin si mokee..coz die xpernah divaksin..
tapi dah vaksin sebelum raya ari tu..sepatutnya mokee dah okay..
maybe sebab kaki die luke kot..luke coz xreti dok diam..asyik nk panjat tingkap tangkap cicak..memang xboleh dikawal lagi mokee ni bile excited jumpe cicak..mesti mampos cicak tu dimainnyer...
walaupun luke and kurang selera makan, tapi tetap active..
susah tol nk faham...heheh

comel tol kucing2 pakcu..jelesnyer!
emmi pun bercita2 nak bela DLH cat..tapi kalo nengok kat petshop,harganya bukan main lagi..
hahaha

p/s: rajin nyer zee besarkan pic mokee tu..i like..huuuhuhu
Reply With Quote
  #23  
Old 11-13-2008, 12:22 AM
firdaruddin's Avatar
firdaruddin firdaruddin is offline
Meow's Pets
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bangi, Selangor
Posts: 573
Rep Power: 12
firdaruddin is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to firdaruddin
Default Re: hye..i'm new here...

DLH memang sedap bela..yang x sedapnya,x cukup masa nak grooming,...bulunya kena sikat selalu..ada sikat khas plak.kena trim bulu kat "blkg" dia tu..leceh woo....fir tau fir xde masa utk tu semua..jadi bela je la DSH..pun jadi la..comey gak..hehe
Reply With Quote
  #24  
Old 11-13-2008, 12:41 AM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: hye..i'm new here...

Quote:
Originally Posted by misz emmi View Post
mokee baru first time kena vaksin n tak tahu pulak vaksin ape..(nampak sangat cetek ilmu hal2 kucing ni)
yang emmi tahu masa pergi jumpa vet,emmi mintak vet tu vaksin si mokee..coz die xpernah divaksin..
tapi dah vaksin sebelum raya ari tu..sepatutnya mokee dah okay..
maybe sebab kaki die luke kot..luke coz xreti dok diam..asyik nk panjat tingkap tangkap cicak..memang xboleh dikawal lagi mokee ni bile excited jumpe cicak..mesti mampos cicak tu dimainnyer...
walaupun luke and kurang selera makan, tapi tetap active..
susah tol nk faham...heheh

comel tol kucing2 pakcu..jelesnyer!
emmi pun bercita2 nak bela DLH cat..tapi kalo nengok kat petshop,harganya bukan main lagi..
hahaha

p/s: rajin nyer zee besarkan pic mokee tu..i like..huuuhuhu
Pakcu rasa, kalau mokee tu emmi adopt dr SPCA, mesti dia org dah vaksinnye. Dorg tak de bg kad vaksin kucing ker... Anyhow, to those familiar with SPCA adoptions procedure, please enlight some info k.
Vaksin ni selalunyer diberi ketika umur 2 bulan (kalau swasta) n 3 bulan (govt), lepas tu bulan berikutnya, tak boleh exceed 30 days. Kalau exceed, the first vaccine to dah jadi inactive, so kena buat lagi vacine. Selalunyer vaksin 2 kali, (some vets suggested 3 mths in a row) after that yearly vaksin. So, kalau ikut ckp emmi, sebelum raya dah vaksin, 30 hari lepas patutnyer kena vaksin lagi, kalau dia tak pernah divaksin ler sebelum 1st vaksin tu. SO, now mcm dah exceed, so emmi kena tanya SPCA balik. Kalau dorg kata dah penah vaksin, than its ok. Kalau tak pernah, then emmi kena bwk lg gi vaksin for 2 bulan berturut-turut. Ni menurut apa yg vet ckp dgn Pakcu ler..
Vaksin kucing tu maha-maha penting so kenala ikut apa yg vet suruh..

Carilah satu peneman Mokee, kalau bole cari kitten. Neuter cats suka sgt dgn kitten. DSH pun tak kurang cantiknyer tp kalau ada terlebih bajet, apasalahnye amik DLH, adala kelainan sikit dr mokee.. hehe. So kurangler jeles u pd Pakcu...wakaka..

Pasal kurang selera tu, cubala kurung2kan Mokee tu selalu dlm cage, sama2 dgn makanan/minuman and litter box dier. Probably dia terlampau aktif sampai x ingat mkn. Lepas kan dia roaming dlm rumah 2-3 jam sehari. Lepas seminggu nanti, guarantee dia put on weight and bolehla lepas2kan dia selalu. Ni, yg pakcu buat ler..
Reply With Quote
  #25  
Old 11-13-2008, 11:03 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: hye..i'm new here...

Quote:
Originally Posted by misz emmi View Post
memang ada bagi wet food, tapi lepas bagi wet food, hari-hari nak makan yang dalam tin je..dah xpandang dah makanan lain..
emmi bagi wet food brand fussy cat,kadang-kadang tukar science plan nyer..
mungkin jugak kena tukar adult food..kene beli pack kecik n try dulu..
kot-kot bertambah selera makan mokee...
owhh..saya slalu bagi kucen saya wet food waktu mlm jer...siang bg BW..tapi klu dier da abis mkn wet food n nak minak lg, saya bg blik BW..limit satu tin sajer...

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Laa hai, gedempolnyer Mokee!.. Tomeinyer! Love his tabby and his face expression very2 much. Chekee looks..hehe.
Mokee vaksin apa emi? n dah brp kali vaksin? Kalau 1st time, memang ada setback sikit, after 1 week ok la tu.
Pakcu nyer experience, Pakcu dok gaul kibbles tu dgn wetfood, memangler tak tahan nak kasi wetfood semata-mata.. Lama2 nanti (after 1 week) he'll get used to kibble. Sekali dlm 2 minggu, bole la treat dia dgn wet food. Yang Pakcu buat ler..
NIK tu memang pemalu orangnyer tp hati baik.. Nak2 skrg ni dia tgh happy, dah dpt kucing baru...hehe
aduii pakcu..malu sy..wakakaka...klu emmi nak DLH, buh nama dlm waiting list cucu kak nurul..xpun kat mainpage petfinder nie try cari kucen kat sana..
Reply With Quote
  #26  
Old 11-13-2008, 12:32 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: hye..i'm new here...

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
aduii pakcu..malu sy..wakakaka...klu emmi nak DLH, buh nama dlm waiting list cucu kak nurul..xpun kat mainpage petfinder nie try cari kucen kat sana..
Alahaaii.. per nak malu nyer. Benda baik kan..
Reply With Quote
  #27  
Old 11-21-2008, 09:54 PM
misz emmi's Avatar
misz emmi misz emmi is offline
~mokee lover~
 
Join Date: Nov 2008
Location: kelana jaya
Posts: 14
Rep Power: 0
misz emmi is on a distinguished road
Default Re: hye..i'm new here...

salam sume..lastnyer dapat jugak masa untuk kumpul2 maklumat, update thread kat sini selepas beberapa minggu struggle untuk final exam..
eheheh..

Quote:
Pakcu rasa, kalau mokee tu emmi adopt dr SPCA, mesti dia org dah vaksinnye. Dorg tak de bg kad vaksin kucing ker... Anyhow, to those familiar with SPCA adoptions procedure, please enlight some info k.
Vaksin ni selalunyer diberi ketika umur 2 bulan (kalau swasta) n 3 bulan (govt), lepas tu bulan berikutnya, tak boleh exceed 30 days. Kalau exceed, the first vaccine to dah jadi inactive, so kena buat lagi vacine. Selalunyer vaksin 2 kali, (some vets suggested 3 mths in a row) after that yearly vaksin. So, kalau ikut ckp emmi, sebelum raya dah vaksin, 30 hari lepas patutnyer kena vaksin lagi, kalau dia tak pernah divaksin ler sebelum 1st vaksin tu. SO, now mcm dah exceed, so emmi kena tanya SPCA balik. Kalau dorg kata dah penah vaksin, than its ok. Kalau tak pernah, then emmi kena bwk lg gi vaksin for 2 bulan berturut-turut. Ni menurut apa yg vet ckp dgn Pakcu ler..
Vaksin kucing tu maha-maha penting so kenala ikut apa yg vet suruh..
mase emmi adopt mokee memang emmi dah tanya dorang (SPCA) whether mokee ni dah divaksin or not..n dengan pastinye,mokee memang belum pernad divaksin..
so emmi bawak la mokee jumpe vet kat sini..kat teluk intan..then memang vet tu tak suro bawak mokee next monthnyer,but bring him next year to get another vaksin..so,once a year lah..xde pulak cakap kene bawak 3 months in a row..hurmmm

then one more thing, tapak kaki mokee dah bertambah teruk..
dah bawak jumpe vet,tapi still tak baik lagi lukanya..
vet tu cuma bagi iodin je..then bila nampak macam dah nak baik, jadi teruk balik..
macam dah bernanah jek
mana tak nyer,kaki tu kaki belakang sebelah kiri..(bila poo kaki memainkan peranan,then mesti la susah nak baik)
kat hidung die hari tu pun ade tumbuh macam bisul...
then dah pecah,keluar darah2 hari tu..
sekarang hidung tu pun xbaik2 lagi..
bertambah2 penyakit mokee..kesian mokee
ade suggestion tak??
ubat apa yang paling bagus untuk menyembuhkan luka dengan cepat?
dah tak tahan nengok mokee macam ni..
bawak pegi vet kat sini pun macam sia2..
tapi emmi akan bawak jugak mokee jumpa vet..xkisah la kene bayara pun,janji mokee ok
cuma nak tahu alternatif lain,kot2 ade ubat lain yg emmi boleh beli..
boleh guna minyak gamat tak????
__________________
~ eMMi ~
Reply With Quote
  #28  
Old 11-21-2008, 10:13 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: hye..i'm new here...

Welcome to Petfinder forum, misz emmi.
Your mokee sungguh chomel.....dia seperti senyum for the camera.
Reply With Quote
  #29  
Old 11-21-2008, 10:40 PM
misz emmi's Avatar
misz emmi misz emmi is offline
~mokee lover~
 
Join Date: Nov 2008
Location: kelana jaya
Posts: 14
Rep Power: 0
misz emmi is on a distinguished road
Default Re: hye..i'm new here...

Quote:
Originally Posted by blackie007 View Post
Welcome to Petfinder forum, misz emmi.
Your mokee sungguh chomel.....dia seperti senyum for the camera.
thankz a lot blackie007..(macam james bond pulak-007)
ur cat also chomel what...
geram emmi tengok!
__________________
~ eMMi ~
Reply With Quote
  #30  
Old 11-21-2008, 11:51 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 15
blackie007 has disabled reputation
Default Re: hye..i'm new here...

Thanks, misz emmi. ok, let's exchange cats, since I like yours and you like mine....muahahaha!!! (don't worry, just kidding)

Yup, my cat macam james bond...he likes to spy on people when they go to toilet, and likes to investigate things.

Quote:
Originally Posted by misz emmi View Post
thankz a lot blackie007..(macam james bond pulak-007)
ur cat also chomel what...
geram emmi tengok!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.